3/5 - (1 stemmen)

The Sign of the Four

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694884933675", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000006898430","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Complete%20Sherlock%20Holmes%20Novels%20-%20Unabridg...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Sherlock Holmes took his bottle from the corner of the mantelpiece, and his hypodermic syringe from its neat morocco case. With his long, white, nervous fingers he adjusted the delicate needle and rolled back his left shirt-cuff. For some little time his eyes rested thoughtfully upon the sinewy forearm and wrist, all dotted and scarred with innumerable puncture-marks. Finally, he thrust the sharp point home, pressed down the tiny piston, and sank back into the velvet-lined armchair with a long sigh of satisfaction.
Three times a day for many months I had witnessed this performance, but custom had not reconciled my mind to it. On the contrary, from day to day I had become more irritable at the sight, and my conscience swelled nightly within me at the thought that I had lacked the courage to protest. Again and again I had registered a vow that I should deliver my soul upon the subject; but there was that in the cool, nonchalant air of my companion which made him the last man with whom one would care to take anything approaching to a liberty. His great powers, his masterly manner, and the experience which I had had of his many extraordinary qualities, all made me diffident and backward in crossing him.
Yet upon that afternoon, whether it was the Beaune which I had taken with my lunch or the additional exasperation produced by the extreme deliberation of his manner, I suddenly felt that I could hold out no longer.
‘Which is it today,’ I asked, ‘morphine or cocaine?’

© Wordsworth Editions Limited / Wordsworth Classics, 2007

^ Terug naar boven

Algemeen

Jaren geleden is de vader van Miss Morstan, een militair uit India, plotseling verdwenen. Miss Morstan hoorde nooit meer iets van hem; wel kreeg ze ieder jaar een parel toegestuurd van een anonieme persoon. Nu heeft iemand haar uitgenodigd: die persoon wil haar vertellen wat er met haar vader gebeurd is. Miss Morstan roept de hulp in van Sherlock Holmes.
Sherlock Holmes is blij met de moeilijke opdracht. Dr Watson is dat ook, maar om een andere reden: Miss Morstan is een zeer mooie en innemende jongedame.
Holmes en Watson ontdekken dat een groep van vier personen in India een geheim genootschap had. Geheim, omdat er veel kostbare edelstenen (juwelen, saffieren, parels) mee gemoeid waren. En daar had de vader van Miss Morstan mee te maken. Maar die blijkt niet meer te leven …
Als Holmes en Dr Watson de zoon van een andere militair willen bezoeken – een militair die ook niet meer leeft – om van hem te horen wat er met de edelstenen gebeurd is, treffen ze deze jongeman aan. Vermoord …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Sir Arthur Conan Doyle

Jaar van uitgave:
1890

Aantal pagina's:
101

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1885-1895

Plaats van handeling:
UK, Londen

Bijzonderheden:
Een detectiveroman in 12 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Het teken van de vier’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘The Sign of the Four’ is de tweede detectiveroman van Sir Arthur Conan Doyle, een roman over de beroemdste detective aller tijden: Sherlock Holmes. Wat dat betreft is het eigenlijk verplichte kost voor elke detective- en crimelezer: Sherlock Holmes is de vader van alle speurders.
In deze misdaadroman kun je controleren of Sherlock Holmes een pijp rookt en of hij vaak ‘Elementary, my dear Watson’ zegt. Ook legt Dr Watson in dit verhaal belangrijke persoonlijke contacten …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het kunnen waarderen van ‘The Sign of the Four’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het verhaal stamt al uit 1890 en er zijn dus nauwelijks telefoons, weinig rijtuigen en men vaart op de Thames met stoomschepen die kolen stoken. Maar het verhaal blijft even spannend en moorden zijn van alle tijden, helaas.
Tenslotte is het belangrijk om te weten dat Groot-Brittannië in 1890 nog altijd een wereldrijk was. Eén van haar grootste koloniën was India: een enorm en vaak verdeeld land, waar menig Brit in militaire dienst zat of op een andere manier probeerde aan de kost te komen.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden in ‘The Sign of the Four’ zijn af en toe moeilijk. De taal is al oud (het verhaal is van 1890) en het verhaal wordt zo nu en dan omslachtig verteld. Dat zorgt soms voor een vertraging in het tempo.
De alinea’s zijn redelijk lang, maar er zijn de nodige dialogen.
De vele hoofdstukken in deze korte roman zorgen ervoor dat het verhaal boeiend blijft.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘The Sign of the Four’ is soms moeilijk qua taal en soms wel eens wat langdradig voor wat het onderwerp betreft. Maar Conan Doyle is een prima verteller: hij heeft verstand van het onderwerp en hij weet hoe hij een detectiveverhaal tot aan het eind spannend moet houden. Dat zorgt ervoor dat de roman nog altijd zeer leesbaar is.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Sign of the Four’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Sign of the Four’ is spannend geschreven verhaal. Veel van de handelingen vinden off-stage plaats, maar door de manier van vertellen krijgt de lezer toch vaak de indruk er persoonlijk bij aanwezig te zijn. Bovendien wordt er een aanslag gepleegd op Holmes en op Watson zodat de speurders zelf soms ook niet echt veilig zijn.
Sir Arthur Conan Doyle heeft een enorm grote fantasie en een bijzonder grote kennis van misdaad, vergiftige pijlen, Britse koloniën en Duitse literatuur (net als Sherlock Holmes trouwens).



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De detectiveroman ‘The Sign of the Four’ kent behoorlijk veel actie. Moorden hebben elders en op andere tijdstippen plaatsgevonden, maar ook Holmes en Watson worden bedreigd en ze vinden ook een lijk in deze roman.


Tijd:

‘The Sign of the Four’ beschrijft een gebeurtenis in het jaar 1888. Dit is het jaar waarin Miss Morstan de hulp inroept van Sherlock Holmes, omdat ze een uitnodiging heeft gekregen die iets te maken heeft met de verdwijning van haar vader. Tien jaar eerder is deze vader als oud-militair vanuit India naar Londen gekomen om daar van zijn pensioen te genieten; sindsdien is niets meer van hem vernomen.


Plaats:

De plaats waar ‘The Sign of the Four’ zich voornamelijk afspeelt is de stad Londen: zowel in het centrum als in de buitenwijken. Een deel van het verhaal speelt zich af op de Thames en een ander deel in het stadje Upper Norwood, in Zuid-London.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Sign of the Four’: waar is de vader van Miss Morstan (en zijn geld) gebleven?


Verteller:

De verteller van ‘The Sign of the Four’ is Dr Watson, een arts en de vriend en huisgenoot van Sherlock Holmes. Deze ik-verteller is een vrij onbetrouwbare verteller omdat hij vaak onwetend, maar altijd vol bewondering vertelt over de echte hoofdpersoon: Sherlock Holmes. Maar deze manier van vertellen heeft ook een groot voordeel: de meest argeloze lezer voelt zich nooit dom bij het lezen van de ingenieuze oplossingen die Sherlock Holmes bedenkt (vaak vanuit zijn luie stoel); immers, zelfs een ontwikkelde man als Dr Watson heeft moeite om dit genie te volgen.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Sign of the Four’ zijn:
• Dr John Watson MD: een jonge arts die herstellende is van een oorlogswond die hij in Azië opliep. Hij huurt kamers in het  centrum van Londen samen met Holmes;
• Mr Sherlock Holmes: een amateur-detective, soms onderzoeker, violist, soms inactief.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Sign of the Four’ zijn:
• Miss Morstan: een jongedame die de hulp van Holmes inroept, de dochter van Captain Morstan, een militair in het Britse leger in India;
• Mr Thaddeus Sholto: een rijke jongeman, zoon van Major Sholto, een militair in het Britse leger in India;
• Mr Athelney Jones: detective van Scotland Yard;
• Mr Jonathan Small: een man die lang in India woonde.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De misdaadroman ‘The Sign of the Four’ is meerdere malen verfilmd.


Overig:

‘The Sign of the Four’ is de tweede roman van Sir Arthur Conan Doyle (na A Study in Scarlet). Dr Watson, de verteller van het verhaal, suggereert alsof er in de tussentijd nog een aantal zaken zijn opgelost, maar uit de werken van Conan Doyle blijkt dat niet zo te zijn.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Sir Arthur Conan Doyle.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Hound of the Baskervilles van Sir Arthur Conan Doyle
• The Thirty-nine Steps van John Buchan
• And Then There Were None van Agatha Christie


Citaat:
Beside it is written, in very rough and coarse characters, ‘The sign of the four – Jonathan Small, Mahomet Singh, Abdullah Khan, Dost Akhbar.’ (p.8)

Vragen over het boek:

1. Wat betekent de titel van dit verhaal en op welke momenten wordt deze titel gebruikt?
2. Waarom speelt de Thames zo’n belangrijke rol in deze roman?
3. Sherlock Holmes en Dr Watson zijn vaak nogal onpersoonlijke karakters. In welk opzicht is dat in deze roman anders?
4. Krijgt de dader zijn verdiende straf volgens jou? Waarom vind je dat?




^ Terug naar boven

Comments are closed.