2/5 - (2 stemmen)

The Sleeping Sword

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: history

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

Before it happened, before the world went black about me, I used to read a lot. I’ve tried Braille, and I am getting better at it all the time, but reading is so slow that way. So now I listen to my audio tapes instead. I’ve got dozens of them on my shelf. The trouble is I can’t tell which is which, so I’ve put my three favourite ones side by side on my bedside table. That way I can find them more easily.
Left to right, it’s 'The Sword in the Stone', 'Sir Gawain and the Green Knight', and 'Arthur, High King of Britain'. I’ve listened to those three so often I can say bits of them by heart. But it’s 'Arthur, High King of Britain' I’ve listened to most often, not because it’s the best – 'The Sword in the Stone' is probably the best – but because 'Arthur, High King of Britain' begins and ends on Bryher, on the Scilly Isles, where I live. I can picture all the places so well inside my head and that helps me to feel part of the story, free to roam inside it somehow, to be whoever I want to be, do whatever I want to do.
And that’s my trouble at the moment. There’s so much I can’t do now that I used to do without even thinking about it – you know, ordinary things like going down to the shop, hurdling over mooring ropes, playing football on the green, watching telly, seeing my friends whenever I felt like it, messing about in boats, diving off the quay with them in the summertime. I can still go swimming, but someone always has to be with me. That’s the worst of it, really. I can never go free like I used to.

© Egmont Holding Limited / Mammoth, 2002

^ Terug naar boven

Algemeen

De 11-jarige Bun Bendle woont op één van de Scilly Isles waar hij een vrolijk en vrij leven leidt. Hij gaat naar school – op een ander eiland – en hij speelt en sport met zijn vrienden op het eiland Bryher, een eiland waar maar ongeveer 80 mensen wonen. De vader van Bun is boer, zijn moeder verkoopt groenten aan toeristen en Bun heeft twee goede vrienden. En hij is ook nog eens smoorverliefd op de 14-jarige Anna, het mooiste meisje van het eiland …
Maar dan gaat alles vreselijk mis. Bun duikt in ondiep water en hij wordt direct per helikopter naar een ziekenhuis in Engeland vervoerd. Na een paar weken blijkt dat hij stukken uit zijn geheugen is kwijtgeraakt. Maar nog veel erger is, dat hij volkomen blind is geworden …
Bun kan maar moeilijk omgaan met zijn handicap. Hij wordt wel gesteund door zijn ouders, door zijn vrienden, door Anna en door de mensen van het eiland. Maar het leven van een blinde jongen is keihard. Bun vindt het leven eigenlijk maar zinloos.
En dan valt Bun op een dag op het land van zijn vader in een graftombe. Daar liggen een groot zwaard en een enorm schild. En daarna begint het grootste avontuur van Bun (en Anna) …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Michael Morpurgo

Jaar van uitgave:
2002

Aantal pagina's:
118

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010 (en een fantasietijd)

Plaats van handeling:
UK, het eiland Bryher, één van de Scilly Islands

Bijzonderheden:
Een jeugdroman met illustraties in 19 hoofdstukken, voorafgegaan door een voorwoord en beëindigd door een nawoord


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de lezers van verhalen over eilanden en  verhalen over Koning Arthur is ‘The Sleeping Sword’ een aanrader. Het verhaal is spannend en mysterieus en je leert veel over een vrij onbekende eilandengroep.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Sleeping Sword’ gaat over een eilandengroep waar je meestal weinig over leest of ziet: The Scilly Isles. Het is handig om even in een atlas te kijken om te weten te komen waar die eilanden liggen. Dat is vooral handig omdat er Zuid Engelse plaatsen als Truro, Exeter en Bristol worden genoemd.
Verder is het een verhaal dat met Koning Arthur te maken heeft. Je zou eens verhalen over het leven van Arthur moeten lezen om meer te weten te komen over de Round Table, King Arthur en het zwaard Excalibur.

 
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Sleeping Sword’ zijn niet moeilijk. De meeste zinnen en woorden zijn kort en niet moeilijk. Er zijn veel alinea’s en veel hoofdstukken. Sommige delen van het verhaal zijn iets moeilijker te begrijpen, vooral wanneer het over Koning Arthur en zijn oude tijd gaat.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Sleeping Sword’ is niet echt moeilijk te noemen. De zinnen, alinea’s en hoofdstukken zijn kort en het verhaal wordt heel spannend verteld. Dat verhaal is ook boeiend in meerdere betekenissen waardoor je de aandacht er goed bij houdt. Het gaat namelijk niet alleen maar over een geheimzinnige vondst die met King Arthur te maken heeft, maar ook over een vreselijk ongeluk, waardoor de hoofdpersoon van het verhaal, Bun, blind wordt. Al met al een spannend en mysterieus avontuur.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Sleeping Sword’ een boek met een literair niveau A 2c en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

Het verhaal ‘The Sleeping Sword’ is heel spannend, avontuurlijk en ontroerend geschreven. Michael Morpurgo weet heel mooi hoe hij een verhaal over een plotselinge handicap (iemand die van de ene dag op de andere blind wordt) moet koppelen aan een avontuur met legendarische figuren.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Sleeping Sword’ is een verhaal met heel veel actie. Het begint wanneer Bun in ondiep water duikt en blind wordt. Vanaf dat moment gaat het over overleven, over omgaan met teleurstellingen. Maar ook over een avontuur met de legendarische Koning Arthur.


Tijd:

‘The Sleeping Sword’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Maar het is natuurlijk ook een fantasietijd, omdat Koning Arthur in dit verhaal meespeelt.
Het verhaal duurt een aantal maanden en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

Het eiland waar ‘The Sleeping Sword’ zich afspeelt is Bryher, één van The Scilly Islands. The Scilly Islands is een verzameling kleine eilanden ten zuidwesten van Groot-Brittannië, voorbij de zuidwestelijkste punt van Great Britain, Land’s End.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Sleeping Sword’: hoe kan Bun zijn handicap accepteren?


Verteller:

De roman ‘The Sleeping Sword’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Vaak weet je niet of het de werkelijkheid is die hij beschrijft. Dat blijft tot op het eind van het verhaal onduidelijk.

 
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Sleeping Sword’ zijn:
• Bun Bendle: een 11-jarige, blinde jongen;
• Anna: de 14-jarige zuster van Dan;
• Mr en Mrs Bendle: de ouders van Bun.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Sleeping Sword’ zijn:
• Liam: een vriend van Bun en Dan;
• Dan: een vriend van Bun en Liam;
• Mrs Parsons: een gepensioneerde docente. Zij is blind en ze kan Bun braille leren lezen;
• Sir Bedevere: één van de ridder van King Arthur and the Round Table;
• King Arthur: de legendarische Britse koning;
• Eilandbewoners op Bryher.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘The Sleeping Sword’ is niet verfilmd.


Overig:

Het is heel bijzonder om een boek over The Scilly Islands te lezen. ‘The Sleeping Sword’ is zo’n boek. Je leert heel veel door dit boek over die afgelegen eilanden. Ze waren zo afgelegen dat ze eeuwenlang officieel in oorlog bleven met Nederland. Terwijl Nederland en Engeland al vóór 1700 vrede sloten na hun verschillende oorlogen, gebeurde dit tussen Nederland en The Isles of Scilly pas na honderden jaren. De oorlog duurde van 1651 tot 1986. Er vielen in die 335 jaar gelukkig geen doden …
Behalve over The Scilly Isles gaat het verhaal ook over de legendarische King Arthur.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Michael Morpurgo.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Children of Lir van Michael Scott
• The Snow Spider van Jenny Nimmo
• Midwinter van Maeve Henry


Citaat:
He looked up at us and smiled. ‘Merlin told me you would bring a friend with you on this quest. She has my shield, my trusty shield. Let me have it, girl, let me hold it.’
Arthur stood before us, a warrior once more, Excalibur in one hand, his great shield held before him. (p.91)

Vragen over het boek:

1. In welk opzichten is het moeilijk voor de eilandbewoners om op één van de Scilly Isles te wonen?
2. Wat heeft Koning Arthur met de Isles of Scilly te maken?
3. Wie is verantwoordelijk voor het verstoppen van het zwaard van Koning Arthur? Hoe weet je dat?
4. Kan Bun nu eindelijk – als het avontuur is afgelopen – weer zien? Waarom denk je dat?

 
^ Terug naar boven

Comments are closed.