The Snapper

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

–You’re wha’? said Jimmy Rabbitte Sr.
He said it loudly.
–You heard me, said Sharon.
Jimmy Jr was upstairs in the boys’ room doing his D.J. practice. Darren was in the front room watching Police Academy II on the video. Les was out. Tracy and Linda, the twins, were in the front room annoying Darren. Veronica, Mrs Rabbitte, was sitting opposite Jimmy Sr at the kitchen table.
Sharon was pregnant and she’d just told her father that she thought she was. She’d told her mother earlier, before the dinner.
-Oh — my Jaysis, said Jimmy Sr.
He looked at Veronica. She looked tired. He looked at Sharon again.
–That’s shockin’, he said.
Sharon said nothing.
–Are yeh sure? said Jimmy Sr.
–Yeah. Sort of.
–Wha’?
–Yeah.
Jimmy Sr wasn’t angry. He probably wouldn’t be either, but it all seemed very unfair.
–You’re only nineteen, he said.
–I’m twenty.
–You’re only twenty.
–I know what age I am, Daddy.
–Now, there’s no need to be gettin’ snotty, said Jimmy Sr.
–Sorry, said Sharon.
She nearly meant it.
–I’m the one tha’ should be gettin’ snotty, said Jimmy Sr.
Sharon made herself smile. She was happy with the way things were going so far.

© Penguin Random House Company / Vintage, 1998^ Terug naar boven

Algemeen

Sharon Rabbitte is twintig en ze woont thuis bij haar vader en moeder en haar drie broers en haar twee zussen. Ze heeft een aardig baantje; ze verdient genoeg om een goed leven te hebben en regelmatig naar de kroeg te gaan. Haar ouders laten haar behoorlijk vrij, vooral op het gebied van laat thuiskomen, dronken worden en vriendjes versieren.
Maar dan blijkt dat Sharon zwanger is. Hoe lang al, is al snel duidelijk: tien weken. En ook dat ze de baby wil houden. Maar van wie ze zwanger is? Sharon vertelt niets. Niet aan haar ouders of aan haar broers en zussen, maar ook niet aan haar vriendinnen. Niemand heeft daar iets mee te maken, vindt ze.
Haar ouders accepteren de zwangerschap direct. Een extra kind erbij, dat moet kunnen in deze grote huishouding. Jimmy Sr heeft een baan, net als Jimmy Jr en Darren. En straks gaat Les ook nog aan het werk. Dus dat hummeltje zal niet verhongeren. En aandacht zal hij zeker krijgen met een jonge moeder, een jonge oma en twee enthousiaste heel jonge tantes. Zelfs Jimmy Sr maakt zich al zorgen over de gezondheid van zijn dochter en over de komende bevalling. Kortom, heel huize Rabbitte is er klaar voor.
Maar wie die vader is …?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Roddy Doyle

Jaar van uitgave:
1990

Aantal pagina's:
216

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
Ierland, Dublin, de denkbeeldige wijk Barrytown

Bijzonderheden:
Een roman zonder hoofdstukken (de scenes worden gescheiden door witregels).
In het Nederlands heet het boek ‘De bastaard’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Snapper’ is een behoorlijk humoristisch verhaal – een hilarisch verhaal, bij tijd en wijle – over een ernstig onderwerp: zwangerschap. En dat onderwerp is in dit geval nog ernstiger omdat de moeder ongehuwd is (en zelfs nog nooit voor langere tijd een vaste vriend heeft gehad).
Het boek is een verhaal over een familie uit een volksbuurt in Dublin. Mensen met weinig geld, maar met veel levenslust en met nog meer optimisme.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Snapper’ is het misschien handig om ook de eerste roman over Barrytown, The Commitments, te lezen. Dat verhaal gaat over dezelfde (denkbeeldige) wijk in Dublin, en over een aantal dezelfde karakters.
Roddy Doyle beschrijft met veel humor wat deze mensen doormaken. Hij maakt er een zeer humoristisch onderwerp van, maar hij laat duidelijk merken dat hij veel van deze mensen houdt. ‘The Snapper’ is een zeer grappig verhaal, met veel compassie geschreven.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen inThe Snapper;  lijken heel moeilijk omdat ze soms in een soort fonetisch Iers-Engels geschreven zijn. Woorden worden afgekapt (‘wha’?’), er worden heel veel scheldwoorden en schuttingwoorden gebruikt (‘fucking hell’, ‘bugger off’, ‘tits’, etcetera, etcetera); dat zal niet elke lezer kunnen waarderen.
De alinea’s zijn heel kort; er zijn geen hoofdstukken, maar wel veel witregels.
Qua leeservaring is ‘The Snapper’ een bijzonder boek: er wordt heel weinig door de schrijver uitgelegd (de eerste pagina is een uitzondering wat dat betreft), bijna alles in het verhaal wordt duidelijk aan de hand van dialogen. Zo hoor je als lezer heel vaak pas achteraf wat er gebeurd is in een bepaalde situatie, omdat zo’n gebeurtenis bijvoorbeeld een dag later wordt verteld.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal in ‘The Snapper’ is in het begin lastig: de woorden en de manier waarop ze geschreven worden kunnen een belemmering zijn om het verhaal goed te kunnen begrijpen. Maar herhaling en duidelijke situaties maken het verhaal helder.
Het verhaal zit vol humor (hilarische kolder soms) en er zit een hoog tempo in de roman. Het thema is vrij simpel; de uitwerking is heel origineel. Hier schrijft een auteur met heel veel liefde voor zijn karakters.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Snapper’ een boek met een literair niveau C 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

The Snapper’ is heel goed geschreven. Roddy Doyle weet met mededogen een ernstig onderwerp – ongehuwd moederschap, ongewenste zwangerschap – aan de orde te stellen.
Het is verbluffend dat Doyle een verhaal kan vertellen vrijwel geheel aan de hand van dialogen. Acties worden nauwelijks beschreven, alles is van horen zeggen (‘reported speech’). Wat dat betreft lijkt de roman veel op een toneelstuk (zie William Shakespeare), waar ook de handelingen off-stage vaak pas later worden verteld.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

The Snapper’ is een verhaal met veel actie. Die actie vindt maar zelden plaats op het moment van vertellen. Heel vaak horen we bijzondere gebeurtenissen pas later: de ‘vrijpartij’ van Sharon, de vechtpartijen van Jimmy Rabbitte Sr, de strapatsen van de vader van Sharons kind.


Tijd:

De roman ‘The Snapper’ speelt zich af ergens in de jaren 1980-1990. Het is een tijd van redelijke welvaart. Er is werk voor vrijwel iedereen. Maar het zijn wel de armen die hier beschreven worden: de vrij kansloze, laagopgeleide onderklasse.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van een zevental maanden: vanaf het moment dat Sharon vertelt dat ze al tien weken zwanger is tot aan haar bevalling.


Plaats:

De plaats waar ‘The Snapper’ zich helemaal afspeelt is de wijk Barrytown. Barrytown is een denkbeeldige arbeiderswijk in de Ierse hoofdstad Dublin. De inwoners van de wijk komen zelden hun wijk uit: soms hebben ze werk in de stad, soms kijken ze elders een voetbalwedstrijd. Maar meestal gaan ze van hun huis naar hun werk, en daarna meestal van hun huis naar de kroeg.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Snapper’: hoe kan Sharon het beste omgaan met haar zwangerschap? Dat thema roept veel nieuwe vragen op die gaandeweg het verhaal moeten worden beantwoord: hoe reageren de ouders van Sharon, wat vinden haar broers en zussen ervan, wat zullen haar vriendinnen zeggen, wat zegt de buurt, wie is de vader en neemt hij zijn verantwoordelijkheid?


Verteller:

De roman ‘The Snapper’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vaak vanuit het perspectief van de zwangere dochter Sharon of vanuit de vader des huizes, Jimmy Rabbitte Sr.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Snapper’ zijn de leden van het gezin Rabbitte:
• Jimmy Sr: een optimistische man, de vader van de kinderen. Hij heeft een baan, maar hij brengt ook graag veel tijd door met TV kijken, eten of in de kroeg zitten;
• Veronica: de moeder van het gezin. Ze zorgt goed voor haar man en kinderen en heeft een traditionele opvatting van het huismoederschap;
• Sharon: de twintigjarige dochter van het gezin. Ze is optimistisch en vrolijk. Ze heeft een baan, maar ze bekommert zich ook veel om haar broers en zussen. Toch gedraagt ze zich in de weekenden als een beest (en dat breekt haar op zeker moment op);
• Jimmy Jr: de oudste zoon. Hij wil het liefst DJ worden. Hij speelde ook een belangrijke rol in de eerste roman van Roddy Doyle, The Commitments;
• Darren: de tweede zoon. Hij wil graag iets bereiken op het gebied van sport. Bijvoorbeeld als voetballer of als wielrenner;
• Les: de derde zoon. Hij is meestal de hort op (vooral wanneer ze hem nodig hebben);
• Tracy en Linda: de jongsten van het gezin. Een tweeling.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Snapper’ zijn:
• Kroegvrienden van Jimmy Sr: Bertie, Bimbo, Paddy;
• Kroegvriendinnen van Sharon: Jackie O’Keefe, Mary Curran en Yvonne Burgess;
• De sporttrainer van Darren: George Burgess, vader van Yvonne;
• Doris Burgess: de vrouw van George, moeder van Yvonne.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Snapper’ is verfilmd.


Overig:

Ondanks de schuttingwoorden, de grove taal en het soms ordinaire gedrag van de familie Rabbitte is ‘The Snapper’ een mooi literair werk. Doyle weet precies – met scherpe dialogen en met veel humor – zijn karakters tot mensen van vlees en bloed te maken.
De roman ‘The Snapper’ behoort tot de Barrytown-serie. Het is het tweede deel. De volgende delen gaan niet zeker niet altijd over dezelfde karakters. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de grootste overeenkomst tussen de verschillende delen het stadsdeel Barrytown is, een (denkbeeldige) wijk van Dublin.
Het eerste deel van de Barrytown-serie is:
• The Commitments
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Roddy Doyle.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• ‘The Van’ van Roddy Doyle
• ‘The Millstone’ van Margaret Drabble
• The Country Girls van Edna O’Brien


Citaat:
She waited. She knew she’d have to get up and go to the toilet at least once more.
He was going to do something really stupid, she was certain of that.
She sat up. She’d go to the toilet now.
Something really, really stupid.
She’d just have to wait and see, that was all. –People were going to find out –her mammy and daddy -! Oh God, if that -!
She’d just have to wait and see.
She got back into bed. (p.107)

Vragen over het boek:

1. Waarom vertelt Sharon niet wie de vader van het kind is?
2. Jimmy Rabbitte Sr is niet echt een voorbeeldige vader te noemen. Maar hij verandert wel in de loop van de roman. Geef hier een paar voorbeelden van.
3. Beschrijf de karakters van de zonen Rabbitte op grond van deze roman: Jimmy Jr, Darren en Les.
4. Wat vind je van de vader van het kind? Verandert zijn karakter in de loop van het verhaal?

^ Terug naar boven

Comments are closed.