The Tenants

Niveau:
Genre: comedy-of-manners
Thema: art (literature)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Lesser catching sight of himself in his lonely glass wakes to finish his book. He smelled the living earth in the dead of winter. In the distance mournful blasts of a vessel departing the harbor. Ah, if I could go where it's going. He wrestles to sleep again but can't, unease like a horse dragging him by both bound legs out of bed. I've got to get up to write, otherwise there's no peace in me. In this regard I have no choice. ‘My God, the years.’ He flings aside the blanket and standing unsteadily by the loose-legged chair that holds his clothes slowly draws on his cold pants. Today's another day.
Lesser dresses unwillingly, disappointing surprise, because he had gone to bed in a fire of desire to write in the morning. His thoughts were sweet, impatient for tomorrow. He goes to sleep in anticipation and wakes resistant, mourning. For what? Whom? What useless dreams intervene? Though he remembers none although his sleep is stuffed with dreams, Lesser reveries one touched with fear: Here's this stranger I meet on the stairs.
‘Who you looking for, brother?’
‘Who you callin brother, mother?’
Exit intruder. Yesterday's prowler or already today's? Levenspiel in disguise? A thug he's hired to burn or blow up the joint?

© Penguin Random House Company / Farrar, Straus and Giroux / Avon Books, 1971^ Terug naar boven

Algemeen

De joodse New Yorker Harry Lesser werkt al tien jaar aan zijn derde roman. Het wil niet echt vlotten, na het redelijke succes van zijn eerste twee boeken. Tijd voor vrienden en kennissen heeft hij niet. Ook aan de huisbaas die het appartementencomplex waar Lesser woont wil afbreken, heeft hij geen boodschap. Hij schrijft en schrijft, elke dag zeven uren achtereen. De roman nadert zijn einde.
Maar dan komt er in de vrijwel verlaten flat iemand anders wonen: de kersverse romancier Willie Spearmint, een Afro-Amerikaanse jongeman. Willie is stoer, primitief, aards en hij werkt als een bezetene om dé (zwarte) Amerikaanse roman te schrijven.
Maar behalve door Willie wordt de rust voor Lesser ook verstoord door Irene, de minnares van Willie. Want terwijl Willie hoe langer hoe minder tijd voor zijn vriendin heeft, ontdekt Lesser dat hij verliefd begint te worden op Irene …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Bernard Malamud

Jaar van uitgave:
1971

Aantal pagina's:
157

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
USA, New York City (Manhattan)

Bijzonderheden:
Een roman in 5 ongetitelde delen met veel subhoofdstukken, gescheiden door witregels.
In het Nederlands heet de roman ‘De huurders’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De comedy-of-manners ‘The Tenants’ is een verhaal over literatuur, over kunst, over het schrijven van een roman. Maar het is ook een verhaal over een vriendschap (en een vete) tussen een joodse en een zwarte Amerikaan. En dat laatste thema maakt de roman tot een spannend verhaal.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘The Tenants’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt in het New York van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Duidelijk wordt uit het verhaal dat er ook in die jaren veel werd afgebroken en opgebouwd in de wereldstad. De hoofdpersonen behoren tot het armere segment van de New Yorkse gemeenschap: berooide schrijvers die alles over hebben voor hun passie.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Tenants’ zijn niet moeilijk. De alinea’s en de subhoofdstukken zijn over het algemeen kort en er zijn veel dialogen.
Het taalgebruik van Mr. Malamud is niet voor iedere lezer geschikt: hij gebruikt regelmatig vloek- en schuttingswoorden.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Tenants’ is begrijpelijk.
Dat geldt ook voor het verhaal. Dat lijkt op het eerste gezicht saai: een roman over het schrijven van een roman. Maar eigenlijk gaat het verhaal over iets heel anders – namelijk over de relatie tussen een joodse en een zwarte man (en over de vrouw tussen hen in).
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Tenants’ een boek met een literair niveau ABC en een taal-(ERK-)niveau ABC.


Schrijfstijl:

‘The Tenants’ is heel mooi geschreven. Soms plat, soms schokkend, maar altijd oprecht en soms ontroerend.
Let wel: Willie spreekt een onverzorgd soort Amerikaans, een slang dat past bij zijn imago van stoere Afro-Amerikaan.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Tenants’ is een verhaal met vrij veel actie. De hoofdpersonen praten en filosoferen veel, maar ze staan elkaar soms ook naar het leven …


Tijd:

‘The Tenants’ speelt zich af in de jaren 1970-1980. Het verhaal duurt in totaal een aantal maanden en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘The Tenants’ is voornamelijk een onbewoonbaar verklaard appartementengebouw in Manhattan in New York City. De hoofdpersoon woont daar al tijden en hij wil er blijven tot zijn roman af is. In het gebouw overnachten soms zwervers.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Tenants’: hoe zal de relatie zich ontwikkelen tussen de joodse schrijver Lesser en de Afro-Amerikaanse schrijver Willie en diens vriendin Irene?


Verteller:

De roman ‘The Tenants’ heeft een auctoriale verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Tenants’ zijn:
• Harry Lesser: een 36-jarige joodse schrijver die al tien jaar aan een roman werkt. Hij woont alleen in een appartementengebouw waar hij schrijft aan zijn derde roman. Vrienden en familie heeft hij nauwelijks; er is alleen een bejaarde vader die in Chicago woont en die hij nooit ziet. Lesser wil in de flat blijven wonen en werken totdat zijn boek af is;
• Willie Spearmint: een militante Afro-Amerikaanse schrijver die ook een boek schrijft. Willie woont bij zijn (blanke) vriendin, maar hij wil in alle rust schrijven aan zijn (eerste) boek; daarom heeft hij een appartement ‘gekraakt’ in het gebouw waar Lesser woont.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Tenants’ zijn:
• Irving Levenspiel: de joodse eigenaar van het appartementengebouw. Hij klaagt tegenover Lesser vaak dat hij het geld van het af te breken pand nodig heeft om te kunnen overleven (maar Lesser gelooft dat niet echt);
• Irene Bell (eigenlijk: Belinsky): een ongeveer 25-jarige blanke actrice (‘Off-Broadway’). Zij is de geliefde van Willie;
• Mary Kettlesmith: de vriendin van Willie en Irene, een mooie jonge Afro-Amerikaanse vrouw;
• Sam Clemence: de vriend van Mary, een Afro-Amerikaanse jongeman die veel joints rookt;
• Jacob 32: een Afro-Amerikaanse vriend van Willie.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Tenants’ is in 2005 verfilmd met in de hoofdrollen Snoop Dogg, Dylan McDermott en Rose Byrne.


Overig:

De roman ‘The Tenants’ stelt een typisch Malamud-thema aan de orde: hoe leven Joden, religieus of niet, tussen andere volkeren? Maar in deze roman is dat thema gecombineerd met de problemen van een andere belangrijke ‘minority group’ in de USA: de Afro-Amerikanen.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Bernard Malamud.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Subterraneans van Jack Kerouac
The Book of Illusions van Paul Auster
My Purple Scented Novel van Ian McEwan


Citaat:
‘Black ain’t white and never can be. It is once and for only black. It ain‘t universal if that’s what you are hintin up to. What I feel you feel different. You can’t write about black because you don’t have the least idea what we are or how we feel. Our feelin chemistry is different than yours. Dig that? It has to be so. I’m writing the soul writin of black people cryin out we are still slaves in this fuckn country and we ain’t gonna stay slaves any longer. How can you understand it, Lesser, if your brain is white?’ (p.54-55)

Vragen over het boek:

1. Waarom blijft Lesser in het oude gebouw wonen?
2. Waarom gaat Willie in het appartement werken?
3. Waarom zou Lesser zo gefascineerd zijn door Irene?
4. Welke onenigheid is het belangrijkst in het conflict tussen Willie en Lesser: die vanwege Irene of die vanwege de literatuur? Licht je antwoord toe.

^ Terug naar boven

Comments are closed.