4/5 - (1 stemmen)

The Tortilla Curtain

Niveau:
Genre: dystopia
Thema: power

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693421435133", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000006893045","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Tortilla%20Curtain%20%28ebook%29%2C%20t.%20Coraghessan%20Boyle","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Afterward, he tried to reduce it to abstract terms, an accident in a world of accidents, the collision of opposing forces - the bumper of his car and the frail scrambling hunched-over form of a dark little man with a wild look in his eye - but he wasn’t very successful. This wasn’t a statistic in an actuarial table tucked away in a drawer somewhere, this wasn’t random and impersonal. It had happened to him, Delaney Mossbacher, of 32 Piñon Drive, Arroyo Blanco Estates, a liberal humanist with an unblemished driving record and a freshly waxed Japanese car with personalized plates, and it shook him to the core. Everywhere he turned he saw those red-flecked eyes, the rictus of the mouth, the rotten teeth and incongruous shock of gray in the heavy black brush of the mustache - they infested his dreams, cut through his waking hours like a window on another reality. He saw his victim in a book of stamps at the post office, reflected in the blameless glass panels of the gently closing twin doors at Jordan’s elementary school, staring up at him from his omelette aux fines herbes at Emilio’s in the shank of the evening.

© Bloomsbury Publishing, 1995

^ Terug naar boven

Algemeen

Delaney Mossbacher woont sinds een paar jaar aan de westkust van de USA, in een mooie villawijk vlakbij Los Angeles. Hij is voor de tweede maal getrouwd; zijn vrouw Kyra heeft een zoontje uit een eerder huwelijk. Kyra verdient de kost: zij is een succesvolle makelaar die veel (grote en dure) huizen verkoopt. Delaney schrijft columns over de natuur en over het milieu. Hij is begaan met het lot van de coyote, van de ratelslang en van andere dieren – dieren die vaak door de bewoners van de villawijken als ongedierte worden gezien.
Maar op een dag verandert het rustige leventje van Delaney radicaal. Hij rijdt – per ongeluk – een Mexicaanse illegale man aan. De man verdwijnt zo snel mogelijk in het ravijn waar hij huist, gewond en met pijn, maar wel twintig dollar rijker door het geld dat Delaney hem geeft.
In dat ravijn (canyon) woont deze Cándido samen met zijn zwangere vriendin América. Zij zijn een tijdje geleden de USA binnengesmokkeld op zoek naar werk en een beetje geluk. Maar beide vinden ze maar moeilijk. América krijgt slecht betaalde baantjes terwijl Cándido herstelt van de aanrijding. En wanneer Cándido weer probeert de kost te verdienen, wordt dat hoe langer hoe moeilijker: koppelbazen buiten de illegalen uit, de immigratiedienst en de politie loeren op hen en de illegalen maken het elkaar ook moeilijk.
En terwijl Cándido en América hoe langer hoe meer twijfelen aan hun leven in dit rijke deel van de wereld, brokkelt de beschaving bij Delaney en de zijnen langzaam af: coyotes vreten huishonden en –katten op, illegalen stelen spulletjes en de wegen en winkelcentra puilen uit van de werkzoekenden. Als Delaney en zijn buren hun wijk leefbaar willen houden, zullen ze een hoge muur moeten bouwen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
T.C. Boyle

Jaar van uitgave:
1995

Aantal pagina's:
355

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, Californië, de buitenwijken van Los Angeles

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 3 delen en uit 20 genummerde hoofdstukken
In het Nederlands heet het boek ‘De tortilla grens’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Tortilla Curtain’ is een aangrijpend verhaal over Mexicaanse ‘gelukszoekers’ die proberen in Californië een toekomst op te bouwen. Dat gaat uiterst moeilijk (en heel vaak lukt het niet): politie jaagt hen na, rijke bewoners van de villawijken geven hen aan, de illegalen wonen in ravijnen aan de randen van Los Angeles.
Als je wilt weten hoe de Amerikanen in de negentiger jaren van de vorige eeuw omgingen (of misschien beter: nog steeds omgaan) met hun illegale inwoners, dan moet je deze roman zeker lezen. Het verhaal opent je ogen voor de problemen van de ‘have-nots’ en laat je de oogkleppen van de ‘haves’ duidelijk zien.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Tortilla Curtain’ is gebaseerd op de situatie zoals deze in de jaren negentig van de vorige eeuw was: een rijke staat die overspoeld wordt door mensen die ook een klein stukje van de welvaartstaart willen hebben.
Het verhaal is een soort dystopie: rijken Amerikanen denken dat ze in het Paradijs wonen (en daar recht op hebben) en illegale Mexicanen hopen dat ze ook een klein deel van datzelfde Paradijs mogen bewonen.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Tortilla Curtain’ zijn soms lastig, maar het tempo in het verhaal zorgt ervoor dat je toch de hele tijd wilt doorlezen. Mr. Boyle gebruikt zo nu en dan Spaanse woorden (en zelfs zinnen), maar de betekenis daarvan wordt meestal wel duidelijk uit de context van het verhaal.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Tortilla Curtain’ niet altijd even gemakkelijk. Toch maakt het verhaal de taal begrijpelijker.
Dat verhaal is Amerikaans, maar het had zeer zeker ook Europees kunnen zijn: ook wij Europeanen zitten met illegale ‘gelukszoekers’ die ‘onze’ samenleving bedreigen (volgens velen). Maar aan de andere kant wordt er ook gebruik gemaakt van diezelfde illegalen: de rijken der aarde huren hun diensten in – ver onder het minimumloon, zonder sociale lasten of verzekeringen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Tortilla Curtain’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘The Tortilla Curtain’ is heel sober geschreven, ondanks de vele woorden. Mr. Boyle is spaarzaam met het geven van een oordeel: hij laat de gebeurtenissen plaatsvinden en dwingt zo zijn lezers om zelf een oordeel te vellen. Zo gaat het in dit verhaal over illegale arbeiders, economische vluchtelingen, maar ook over superrijke Amerikanen die hun villawijken ommuren tegen allerlei wilde dieren en illegale Mexicanen.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Tortilla Curtain’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie bestaat vooral uit de ontmoetingen die Cándido en zijn vrouw hebben, zowel met andere illegalen als met ‘autochtone’ Amerikanen.


Tijd:

‘The Tortilla Curtain’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. De USA wordt al jaren gezien als het walhalla voor de Zuid- en Midden-Amerikaan. Zo kwamen en komen er duizenden Mexicanen over de grens, legaal of illegaal. De hoofdpersoon, Cándido, werkte eerst legaal in de USA; tegenwoordig verblijft hij er illegaal.
Californië is de staat waar de meeste Mexicanen wonen: de staat grenst aan Mexico, Spaans is één van de belangrijkste talen in de staat en er is vaak (tijdelijk) werk.


Plaats:

De setting van ‘The Tortilla Curtain’ is de omgeving van de stad Los Angeles in Californië. In de wijken rondom de metropool verrijzen enorme villawijken tegen de heuvels, vaak gebouwd als onneembare vestingen, compleet met bewaking en hoge hekken en toegangspoorten. Daar vlak bij wonen de illegalen: zij huizen vaak in de canyons bij de snelwegen en proberen als los arbeider een centje te verdienen. Die canyons worden ook bewoond door ratten, insecten, ratelslangen en coyotes (prairiewolven).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Tortilla Curtain’: hoe zal de relatie tussen autochtone Amerikanen (zoals Delaney) en illegale immigranten (zoals Cándido) zich ontwikkelen?


Verteller:

De roman ‘The Tortilla Curtain’ heeft een auctoriale verteller.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Tortilla Curtain’ zijn:
• Delaney Mossbacher: een schrijver van columns over de natuur in Californië. Hij is voor de tweede maal getrouwd en voedt samen met zijn vrouw haar zoontje Jordan op. Delaney maakt zich zorgen om het milieu en de natuur en hij denkt genuanceerd over problemen met illegalen;
• Kyra Menaker-Mossbacher: een succesvolle makelaar die een drukke baan heeft. Ook zij is milieubewust, maar ze is anderzijds ook een carrièrevrouw;
• Cándido Rincón: een 33-jarige illegale Mexicaan die sinds kort in een canyon in de buurt van L.A. verblijft. Hij is werkzaam als los arbeider, totdat hij door een ongeluk tijdelijk zonder werk komt te zitten;
• América: de 17-jarige vrouw van Cándido. Nadat haar oudere zus Cándido in de steek liet toen hij als illegaal in de USA werkte, besloot zij met hem mee te gaan naar Californië. Als het verhaal begint is América vier maanden zwanger.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Tortilla Curtain’ zijn:
• Jordan: de 6-jarige zoon van Kyra (uit haar eerste huwelijk), een jongetje dat het liefst computerspelletjes speelt;
• Jack Jardine: een buurman en vriend van Delaney, advocaat en voorzitter van de wijkvereniging ‘Arroyo Blanco’. Hij heeft een vrouw, Erna, en een zoon, de labiele Jack Jr. Jardine;
• Kenny Grissom: de autohandelaar bij wie Delaney klant is;
• Andere bewoners van Arroyo Blanco: Jack Cherrystone, Linda Portis, Jim Shirley, Dominic Flood, Bill Vogel, Charlie Tillerman;
• Candelario Pérez, Al Lopez, Señor Willis: koppelbazen die illegale werknemers ronselen en verhuren aan Amerikanen;
• Mary: een drankverslaafde vrouw, een Amerikaanse die zo nu en dan losse baantjes heeft;
• José Navidad: een illegale Mexicaan, iemand die ook ergens in de canyon een slaapplek gevonden heeft, samen met een vriend;
• Kit Menaker: de moeder van Kyra.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Tortilla Curtain’ is niet verfilmd; wel waren er lange tijd plannen om een verfilming van de roman te maken.


Overig:

‘The Tortilla Curtain’ is een roman over de staat die T.C. Boyle het beste kent: Californië. Met de problematiek van de illegale arbeiders heeft hij een heikel onderwerp behandeld, een onderwerp dat door beroemde Californische voorgangers (zoals John Steinbeck) al eerder aan de orde werd gesteld.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over T.C. Boyle.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
San Miguel van T. Coraghessan Boyle
The Power and the Glory van Graham Greene
Life & Times of Michael K van J.M. Coetzee


Citaat:
‘Not in the least – it’s a question of national sovereignty. Did you know that the U.S. accepted more immigrants last year than all the other countries of the world combined – and that half of them settled in California? And that’s legal immigrants, people with skills, money, education. The ones coming in through The Tortilla Curtain down there, those are the ones that are killing us. (p.101)

Vragen over het boek:

1. Hoe komt Delaney aan de inspiratie voor zijn columns?
2. Waaruit blijkt de liefde van América voor haar man Cándido?
3. De levens van Delaney en Cándido kruisen elkaar weinig. Maar wanneer ze dat doen, zit er een enorme spanning in het verhaal. Geef hier ten minste twee voorbeelden van.
4. Welke facetten van de Amerikaanse samenleving worden in de roman bekritiseerd? Geef ten minste twee voorbeelden en maak duidelijk wie of wat er bekritiseerd wordt.




^ Terug naar boven

Comments are closed.