4/5 - (1 stemmen)

The Warden

Niveau:
Genre: comedy-of-manners
Thema: work

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696361848560", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30421738","familyId":"30421738","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Warden","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

The Rev. Septimus Harding was, a few years since, a beneficed clergyman residing in the cathedral town of ––––; let us call it Barchester. Were we to name Wells or Salisbury, Exeter, Hereford, or Gloucester, it might be presumed that something personal was intended; and as this tale will refer mainly to the cathedral dignitaries of the town in question, we are anxious that no personality may be suspected. Let us presume that Barchester is a quiet town in the West of England, more remarkable for the beauty of its cathedral and the antiquity of its monuments than for any commercial prosperity; that the west end of Barchester is the cathedral close, and that the aristocracy of Barchester are the bishop, dean, and canons, with their respective wives and daughters.
Early in life Mr Harding found himself located at Barchester. A fine voice and a taste for sacred music had decided the position in which he was to exercise his calling, and for many years he performed the easy but not highly paid duties of a minor canon. At the age of forty a small living in the close vicinity of the town increased both his work and his income, and at the age of fifty he became precentor of the cathedral.
Mr Harding had married early in life, and was the father of two daughters. The eldest, Susan, was born soon after his marriage; the other, Eleanor, not till ten years later.
At the time at which we introduce him to our readers he was living as precentor at Barchester with his youngest daughter, then twenty-four years of age; having been many years a widower, and having married his eldest daughter to a son of the bishop a very short time before his installation to the office of precentor.

© Minster Classics London / Lancer Books, Inc.,1855/1968.

^ Terug naar boven

Algemeen

Reverend Harding is een oude, maar tevreden weduwnaar. Hij heeft twee dochters (waarvan één getrouwd is), vijf kleinkinderen en een aanstaande schoonzoon. In het rustige, slaperige stadje Barchester was hij eerst hulppredikant, koordirigent en nu beheerder van een oudemannenhuis dat bij de kerk hoort. Hij bewoont een huis van de kerk waar hij met zijn jongste dochter woont. Verder heeft hij een inkomen van achthonderd pond per jaar waar het tweetal goed van kan leven. Het oudemannenhuis herbergt twaalf mannen; het huis wordt schoongehouden, gerepareerd waar nodig, er wordt gekookt en iedereen heeft het naar de zin.
De oudste dochter Susan is getrouwd met een strenge hulpbisschop, Dr Grantly, die met ijzeren vuist de Anglicaanse parochie bestuurt. De feitelijke baas is de bisschop, de vader van Dr Grantly, de beste vriend van Harding. De jongste dochter van Harding, Eleanor, is verloofd met John Bold, een rijke arts uit het stadje (met slechts weinig patiënten), die zich inzet voor allerlei goede zaken. Kortom: een perfect en rustig leven voor iedereen.
Maar dat verandert … John Bold ontdekt dat Harding jaarlijks achthonderd pond krijgt uit de nalatenschap van een rijkaard van eeuwen geleden. Deze Hiram stichtte een fonds dat na zijn dood ‘Hiram’s Hospital’ zou bouwen, een tehuis voor maximaal twaalf oude mannen die geen eigen huis meer hebben. Die mannen krijgen hun natje en droogje en ze hebben onderdak. Ze krijgen een paar shilling per dag om uit te geven. Maar Harding krijgt jaarlijks dus achthonderd pond …
John Bold besluit het uit te zoeken. En na enige tijd gaat de pers uit Londen er ook achteraan. En Harding is de uitbuiter … Wel sneu voor zo’n man die niets anders dan goed heeft gedaan zijn hele leven.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Anthony Trollope

Jaar van uitgave:
1855

Aantal pagina's:
286

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1850-1900

Plaats van handeling:
UK, een denkbeeldige stad in het zuiden van het land.

Bijzonderheden:
Een roman in 21 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet de roman ‘De warden’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De novel-of-manners ‘The Warden’ gaat over een Engels dorp in de negentiende eeuw. Er gebeurt niet veel, maar er smeult wel het een en ander. De kerk (de Anglicaanse kerk) is het machtigste instituut in het stadje. De dienst wordt uitgemaakt door de bisschop, de hulpbisschop en andere geestelijken. Die geestelijke leiders maken dan ook veel stennis wanneer er iemand komt (een moderne arts van elders) die iedereen in het stadje gelijke rechten en plichten wil geven.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Warden’ geeft een mooi beeld van een verdwenen klassenmaatschappij. De oude machthebbers van eeuwen – de adel, de geestelijkheid en het leger – maakten tot ver in de negentiende (en vaak ook twintigste) eeuw de dienst uit: in de politiek, in de kerk, in het maatschappelijke leven. Langzamerhand, vaak onder invloed van de industriële revolutie of onder het mondiger en mobieler worden van burgers, werd aan die hiërarchie getornd. En daar gaat deze roman over.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘The Warden’ is zo nu en dan lastig, maar als je even doorleest heb je al snel het vocabulaire onder de knie. De Engelse taal is nog altijd min of meer dezelfde; er zijn weinig woorden verdwenen sinds 1855. Misschien zijn kerkelijke titels lastig: de Anglicaanse Kerk in het stadje Barchester wordt bestuurd door een ‘bishop’ (die in Groot-Brittannië wel mocht trouwen), een ‘archdeacon’ (een ‘aartsdeken’, een soort hulpbisschop) en geassisteerd door ‘wardens’ (beheerders, huismeesters, conciërges) ‘ministers’, ‘parsons’ en ‘curates’ (predikanten en hulppredikanten).
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is de roman niet gemakkelijk, maar de aanhouder wint ook hier: deze taal went snel.
Het verhaal is boeiend, maar vaak traag. En lees de zinnen goed, want er zit heel veel ironie in de roman.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Warden’ een boek met een literair niveau C 5e en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

Anthony Trollope is een meester van de ironie. Zijn romans zijn niet snel en spectaculair, maar er valt veel te genieten: heel veel personen en situaties worden met tongue-in-cheek beschreven.
Opvallend is dat de verteller zichzelf soms als ik-verteller opvoert: hij doet alsof hij deze mensen kent – hoewel hij verder helemaal niet mee doet in het verhaal. Een mooie vondst.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Warden’ bevat een verhaal met vrij weinig actie.


Tijd:

Het verhaal speelt zich af in de jaren 1850-1900.


Plaats:

De setting van ‘The Warden’ is Barchester, een denkbeeldig stadje ergens in het zuiden of westen van Groot-Brittannië. Het is een stadje met een grote kathedraal en met veel kerkelijke bezittingen.
Enkele scenes spelen zich af in Londen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Warden’: hoe zal de relatie tussen de Warden Mr Harding en de arts John Bold zich ontwikkelen?


Verteller:

De roman heeft een auctoriale verteller. Maar soms is er – heel even – een ik-verteller.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Warden’ zijn:
• Reverend Septimus Harding, The Warden: een 60-jarige geestelijke die voor de kerk van Barchester werkt. Hij was eerst ‘precentor’, een soort koordirigent/voorzanger. Later werd hij ‘warden’, een soort beheerder (huismeester) van ‘Hiram’s Hospital’, een tehuis voor (twaalf) oude, arme mannen. Het ‘hospital’, dat eigenlijk een oudemannenhuis is, wordt gefinancierd vanuit een fonds van vier eeuwen geleden, ingesteld door Mr Hiram, een rijke wolkammer. Harding krijgt daar 800 pond per jaar voor. Hij is een vriendelijke (te vriendelijke?) man die het iedereen naar de zin wil maken. Zijn grootste hobby is cello ( ‘violoncello’) spelen;
• Eleanor (Nelly) Harding: de 24-jarige (jongste) dochter van Harding. Zij woont bij haar vader in huis. Ze houdt van John Bold – en die liefde is wederzijds;
• Dr. John Bold: een rijke, jonge arts – zonder patiënten. Hij heeft een huis in Barchester geërfd van zijn vader, waar hij samen met zijn zuster woont. John Bold werkt niet, maar hij zet zich wel in voor veel goede zaken (zoals het helpen van de oude mannen in het tehuis);
• Archdeacon of Barchester, Reverend Dr. Theophilus Grantly: de schoonzoon van Harding, de zoon van de bisschop. Grantly is een vormelijk, onkreukbare geestelijke, die het werk van zijn vader de bisschop in feite heeft overgenomen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Warden’ zijn:
• Susan Harding, Mrs Grantly: de oudste dochter van Harding. Zij woont samen met haar man en kinderen op een landgoed van de kerk, ‘Plumstead Episcopi’;
• Charles James, Henry, Samuel (‘Soapy’), Florinda en Grizzel: de vijf kinderen van Susan en Dr. Grantly;
• Mr Chadwick, steward: de zaakwaarnemer van Harding, iemand die de financiële zaken van de warden voor zijn rekening neemt;
• ‘Bedesmen’, de bewoners van het mannenhuis (‘Hiram’s Hosptial’): Mr Bunce (de ‘sub warden’), Abel Handy, Job Skulpit, Greg Moody, Matthew Spriggs, William (Billy) Gazy, Jonathan (Joe) Crumple, Johnny Bell;
• Bishop Grantly: de bisschop van Barchester, een 70-jarige man die niet veel meer werkt. Grantly is de beste vriend van Harding (en de schoonvader van Hardings dochter Susan);
• Mary Bold: de 30-jarige zus van John. Zij woont met hem samen in het grote huis van hun ouders;
• Attorney Finney: de advocaat die de zaken rond ‘Hiram’s Hospital’ uitzoekt voor John Bold;
• Messrs. Cox and Cumming: attorneys voor Mr Chadwick – het kantoor dat de rechten en plichten van de warden uitzoekt voor Mr Chadwick en Harding;
• Attorney-General Sir Abraham Haphazard: de deken van de advocaten voor de ‘Queen’s Council’, de jurist die uitspraak moet doen als er een rechtszaak komt;
• Tom Towers: de eindredacteur van de ‘Jupiter’, een populaire Londense krant. Mr Towers is een oud-studiegenoot van John Bold;
• Dorpsgenoten: Mrs Goodenough, Matilda Johnson, Young Dickson.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Warden’ is twee maal door de BBC als serie verfilmd, de tweede keer samen met het volgende deel van ‘The Barchester Chronicles’: ‘Barchester Towers’.


Overig:

‘The Warden’ is het eerste deel uit ‘The Barchester Chronicles’.
Het tweede deel is:

‘Barchester Towers’



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Anthony Trollope.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Barchester Towers van Anthony Trollope
• Bleak House van Charles Dickens
Cranford van Elizabeth Gaskell


Citaat:
The warden continued his walk; the hard and stinging words of that newspaper article, each one of which had thrust a thorn as it were into his inmost soul, were fresh in his memory; he had read it more than once, word by word, and what was worse, he fancied it was as well known to everyone as to himself. Was he to be looked on as the unjust griping priest he had been there described? Was he to be pointed at as the consumer of the bread of the poor, and to be allowed no means of refuting such charges, of clearing his begrimed name, of standing innocent in the world, as hitherto he had stood? Was he to bear all this, to receive as usual his now hated income, and be known as one of those greedy priests who by their rapacity have brought disgrace on their church? And why? Why should he bear all this? Why should he die, for he felt that he could not live, under such a weight of obloquy? As he paced up and down the room he resolved in his misery and enthusiasm that he could with pleasure, if he were allowed, give up his place, abandon his pleasant home, leave the hospital, and live poorly, happily, and with an unsullied name, on the small remainder of his means. (pp.122-123)

Vragen over het boek:

1. Hoe denken de oude mannen in ‘Hiram’s Hospital’ over het proces dat John Bold wil aanspannen tegen de Warden?
2. Welke rol speelt Bishop Gantry bij de problemen rond de geldelijke vergoeding van de Warden?
3. Waarom wil Warden Harding ontslag nemen?
4. Wie is eigenlijk de ‘bad guy’ in dit verhaal – voor zover je daarvan kunt spreken?




^ Terug naar boven

Comments are closed.