The Water’s Lovely

Niveau:
Genre: crime
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Weeks went by when Ismay never thought of it at all. Then something would bring it back or it would return in a dream. The dream began in the same way. She and her mother would be climbing the stairs, following Heather's lead through the bedroom to what was on the other side, not a bathroom in the dream but a chamber floored and walled in marble. In the middle of it was a glassy lake. The white thing in the water floated toward her, its face submerged, and her mother said, absurdly, ‘Don't look!’ Because the dead thing was a man and was naked and she was a girl of fifteen. But she had looked and in the dreams she looked again, but at Guy's drowned face. She had looked at the dead face and though she would forget from time to time what she had seen, it always came back, the fear still there in the dead eyes, the nostrils dilated to inhale water, not air.
Heather showed no fear, no emotion of any kind. She stood with her arms hanging by her sides. Her dress was wet, clinging to her breasts. No one spoke then, neither in the reality nor in the dreams, neither of them said a word until their mother fell on her knees and began crying and laughing and babbling nonsense.

When she came home the house was a different place. She had known, of course, that it would be two self-contained flats, the upper one for her mother and Pamela, the lower one for her and Heather, two pairs of sisters, two generations represented. In her last term at university, four hundred miles away in Scotland, what she hadn't understood was that part of the house would disappear.
It was Pamela's idea, though Pamela didn't know why. She knew no more of what had happened than the rest of the world knew. In innocence and well-meaning, she had planned and carried out these drastic changes. She showed Ismay the ground-floor flat and then she took her upstairs.
‘I'm not sure how much Beatrix understands,’ she said, opening the door to what had been the principal bedroom, the room they had walked through to find the drowned man. ‘I can't tell how much she remembers. God knows if she even realizes it's the same room.’

© Penguin Random House Company / Arrow Books, 2007^ Terug naar boven

Algemeen

Negen jaar geleden is de stiefvader van Ismay en Heather Sealand verdronken in het bad. Ismay en haar moeder waren op dat moment niet thuis, maar Heather wel. Ismay en Beatrix Sealand denken dat hun zus/dochter hier iets mee te maken heeft, maar Heather zelf zegt er nooit iets over.
Nu, dertien jaar later, nu Heather en Ismay afgestudeerd zijn, gaan ze weer bij hun moeder wonen. Maar het huis en de moeder zijn veranderd: de sinistere badkamer is verdwenen, het huis is drastisch verbouwd, en Beatrix Sealand lijkt haar verstand verloren te zijn. Gelukkig is de zus van Beatrix, de weduwe Pamela Viner, zo aardig geweest om ook in het huis te komen wonen om in haar vrije tijd voor haar zus te zorgen. Dat gaat een lange tijd goed: Pamela, Ismay en Heather die om beurten hun zus/moeder verzorgen.
Langzamerhand verandert het één en ander in de levens van de dames. Ismay ontmoet een rijke, maar zelfingenomen Andrew en ze verlooft zich met hem. Heather wordt verliefd op haar collega, de aardige verpleger Edmund. En Pamela leert uiteindelijk ook een alleenstaande man kennen. Eind goed, al goed, zo lijkt het.
Maar niets is minder waar. Elders in de stad smeedt een zekere Marion Melville haar snode plannen. Ze verzorgt eenzame, hulpbehoevende mensen en daarbij denkt ze vooral aan zichzelf. Zij gaat de moeder van Edmund bezoeken. Andrew, ondertussen, lijkt zijn verloofde een beetje zat te zijn. Alleen Heather en Edmund hebben het geluk gevonden bij elkaar. Maar Ismay is daar niet zo gerust op. Haar zus heeft waarschijnlijk iemand vermoord. En dat kan ze toch zo maar weer doen wanneer ze dat nodig vindt …?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Ruth Rendell

Jaar van uitgave:
2006

Aantal pagina's:
409

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
UK, Londen

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 30 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Het stille huis’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Water’s Lovely’ is een standalone thriller van Ruth Rendell. Het is een spannend verhaal waarin (misschien) een misdaad is gepleegd en waarin (misschien) meer misdaden zullen worden gepleegd; Mrs Rendell houdt de lezer constant op het puntje van haar/zijn stoel. Een aanrader voor de liefhebbers van whydunits.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen en begrijpen van ‘The Water’s Lovely’ heb je geen specifieke kennis nodig. Het is een verhaal over een groot aantal Londense karakters, enkele families en een paar wijken van de stad; Ruth Rendell legt alles heel duidelijk uit, terwijl ze telkens spannende cliffhangers inbouwt.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Water’s Lovely’ zijn niet moeilijk. Mrs Rendell gebruikt weinig specialistische taal. Zo komen er bijvoorbeeld nauwelijks politiemensen of justitieel personeel voor in de roman, waardoor het jargon uit die wereld niet gebuikt wordt.
De alinea’s en hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Water’s Lovely’ is heel goed te volgen.
Dat geldt ook voor het verhaal. Het verhaal is spannend, zonder dat er geweld wordt gepleegd. Die spanning komt voor een deel door de snelle schakelingen in de verschillende scenes, waardoor de gebeurtenissen soms als cliffhangers werken.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Water’s Lovely’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De thriller ‘The Water’s Lovely’ is een spannend verhaal. En dat is bijzonder want eigenlijk gebeurt er niet veel in de roman. Zo’n onderhuidse spanning inbouwen is de verdienste van Mrs Rendell: zij schakelt heel vaak over van het ene naar het andere karakter en vertelt hun verhalen vanuit verschillende perspectieven waardoor je als lezer continu benieuwd blijft naar het hoe en waarom van de handelingen van de karakters.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Water’s Lovely’ is een verhaal met een beperkte hoeveelheid actie. Toch voelt dat niet als een gemis: er is in het verleden iets gebeurd in het gezin Sealand waardoor de gezinsleden zijn getraumatiseerd. Die gebeurtenis werpt nog altijd zijn schaduw over het heden en je voelt als lezer dat er elk moment opnieuw iets te gebeuren staat.


Tijd:

‘The Water’s Lovely’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Het is het decennium van de mobiele telefoon en de computer, maar de laatste speelt nauwelijks een rol in de roman.
De stad Londen is ten tijde van de roman vrijwel onbetaalbaar voor een normale werkende burger: huur- en koopwoningen zijn moeilijk te krijgen tenzij je heel veel spaargeld hebt.


Plaats:

De setting van ‘The Water’s Lovely’ is Londen. Dit is de plek waar zich veel van de standalone romans van Mrs Rendell afspelen en ook in deze roman lezen we over (veelal noordelijke) stadsdelen van Londen als Finchley, Crouch End en Hampstead.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Water’s Lovely’: in welk opzicht is het verleden bepalend voor het geluk van de zussen Ismay en Heather Sealand?


Verteller:

De roman ‘The Water’s Lovely’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt haar versie van het verhaal meestal vanuit het perspectief van één van de hoofdpersonen: Ismay, Heather, Beatrix of Marion. Dat perspectief is afhankelijk van de rol die zo’n protagonist op dat moment in de roman speelt.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Water’s Lovely’ zijn:
• Ismay (‘Issy’) Sealand: een 24–jarige jonge vrouw. Zij werkt in de PR-wereld (public relations);
• Heather (‘Het’) Sealand: de 22–jarige zus van Ismay. Zij werkt als chef kok in een hospice. Zij is een onopvallende vrouw die op de mensen om haar heen nogal stil en stug overkomt;
• Edmund Litton: een 33-jarige verpleger. Hij raakt bevriend met Heather. De relatie met zijn moeder – bij wie hij al zijn hele leven woont – is vrij moeizaam;
• Pamela Viner: de 56-jarige tante van Ismay en Heather. Zij is accountant en ze woont bij haar zus Beatrix in huis. Zij is een weduwe die zo nu en dan op zoek gaat naar een relatie;
• Marion Melville: een 42-jarige dame die parttime op een makelaarskantoor werkt. In haar vrije tijd bezoekt en helpt zij oudere mensen (met huishoudelijke zaken en met boodschappen doen). Het is de vraag of ze dat alleen maar doet omdat ze zo aardig is.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Water’s Lovely’ zijn:
• Beatrix Sealand (later: Rolland): de moeder van Ismay en Heather. Zij is na de dood van haar (tweede) man, Guy Rolland, enorm in de war geraakt. Ze brengt haar dagen door met luisteren naar de radio, het boek ‘Openbaringen’ (uit de Bijbel) citeren en kauwgum kauwen;
• Andrew Campbell-Sedge: de verloofde van Ismay. Hij komt uit een gegoede familie en hij heeft een prima baan;
• Irene Litton: de 62-jarige moeder van Edmund. Zij is nogal een misantroop en iemand die alleen maar aan haar eigen (vaak denkbeeldige) problemen denkt;
• Tariq Hussein, Joyce en Duncan Crosbie, Avice Conroy: oudere mensen die vaak door Marion bezocht en geholpen worden;
• Dr Ian Dell: de dokter in het hospice van Edmund en Heather;
• Michael Fenster: de vroegere verloofde van Pamela Viner. De verloving raakte uit na de dood van Guy Rolland;
• Fowler Melville: de 40-jarige broer van Marion. Hij is dakloos en drankverslaafd;
• Barry Fenix: de 62-jarige buurman van Avice Conroy. Hij is weduwnaar;
• Seb Miller: de huisgenoot van Andrew Campbell-Sedge;
• Eva Simber: een verwende, rijke jongedame;
• Ivan Roiter: een boekhouder die Pamela op een dag ontmoet.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De thriller ‘The Water’s Lovely’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Water’s Lovely’ is de 23e standalone roman van Mrs Rendell. Opnieuw is het een whydunit die zich geheel in (Noord-)Londen afspeelt.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Ruth Rendell.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Portobello van Ruth Rendell
Original Sin van P.D. James
Thursday’s Children van Nicci French


Citaat:
She watched television, one news after another. The water wasn’t lovely. One huge wave and then another and another, the engulfing of land, the destruction and sweeping away of fragile structures. Four British citizens staying in a beach hotel in Kanda … (pp.408-409)

Vragen over het boek:

1. Wat is er gebeurd in het huis van de familie Sealand toen Guy Rolland verdronk?
2. In welk opzicht verandert de relatie tussen de zussen Ismay en Heather in de loop van het verhaal?
3. Wat zijn de redenen dat Marion zich bemoeit met oudere mensen en hoe gaat ze te werk wanneer ze hun vriendin is geworden?
4. Verklaar de titel van de roman, ‘The Water’s Lovely’.

^ Terug naar boven

Comments are closed.