The Wild Things

Niveau:
Genre: fairy tale
Thema: fantasy

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Matching Stumpy pant for pant, Max chased his cloudwhite dog through the upstairs hallway, down the wooden stairs, and into the cold open foyer. Max and Stumpy did this often, running and wrestling through the house, though Max’s mother and sister, the two other occupants of the home, didn’t appreciate the volume and violence of the game. Max’s dad lived in the city and phoned on Wednesdays and Sundays but sometimes did not.
Max lunged toward Stumpy, missed, barreled into the front door, and knocked the doorknob-basket off. The doorknob-basket was a small wicker vessel that Max thought was stupid but Max’s mom insisted on having on the front doorknob for good luck. The main thing the basket was good for was getting knocked off, and landing on the floor, where it was often stepped on. So Max knocked the basket off, and then Stumpy stepped on it, putting his foot through the bottom with an unfortunate wicker-ripping sound. Max was worried for a second, but then his worry was eclipsed by the sight of Stumpy trying to walk around the house with a basket stuck to his foot. Max laughed and laughed. Any reasonable person would see the humor in it.
‘Are you going to be a freak all day?’ Claire asked, suddenly standing over Max. ‘You’ve only been home for ten minutes.’
His sister Claire was fourteen, almost fifteen, and was no longer interested in Max, not on a consistent basis at least. Claire was a freshman now and the things they always liked to do together – including Wolf and Master, a game Max still thought worthy – were no longer so appealing to her. She had adopted a tone of perpetual dissatisfaction and annoyance with everything Max did, and with most things that existed in the world.

© Penguin Random House Company / Hamish Hamilton, 2009^ Terug naar boven

Algemeen

Max is een wildebras. Hij woont samen met zijn moeder en oudere zus in een nette wijk in een gewone stad. Zijn vader heeft het huis een paar jaar geleden verlaten. Dingen die Max graag doet zijn: achter zijn hond aanrennen en dat arme beest een beetje klieren, sneeuwballen gooien naar de vrienden en vriendinnen van zijn zus, de nieuwe vriend van zijn moeder pesten, de kamer van zijn zus onder water zetten. Simpel gezegd: Max is een kwajongen die zijn grenzen niet echt kent.
Op een dag, als hij weer iets akeligs heeft uitgevreten, besluit hij van huis weg te lopen. Hij trekt zijn wolvenpak aan en loopt naar het strand. Hij klimt in een zeilboot en probeert zo naar zijn vader te zeilen, die niet zo ver bij hen vandaan in een grote stad woont.
Maar dat gaat niet zoals Max had gehoopt. Hij drijft de oceaan op en als hij een paar dagen later aan wal komt, is het op een onbekend eiland. Maar niet een onbewoond eiland. Op het eiland wonen ‘Wild Things’: monsters die soms grote horens, soms grote ogen, soms grote klauwen en altijd grote lijven hebben.
Max vindt het wel spannend, vooral wanneer hij kennismaakt met die monsters die bijna allemaal behoorlijk goed Engels spreken. Met deze oersterke monsters kan hij samen dingen vernielen, ravotten en oorlogje spelen.
Maar of dat allemaal wel zo verstandig is …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Dave Eggers

Jaar van uitgave:
2009

Aantal pagina's:
279

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
Een eiland ergens in de oceaan

Bijzonderheden:
Een kinderboek in 49 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Max (en de Wild Things)’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Het kinderboek ‘The Wild Things’ is niet een verhaal voor tere zieltjes. Er wordt gesmeten met katten en met geiten, grote monsters beschadigen elkaar. Dit is een fantasierijk verhaal, en je moet als lezer een grote fantasie hebben om het verhaal te kunnen volgen.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Wild Things’ is gebaseerd op een ander Amerikaans kinderboek: het beroemde boek met de grappige (en griezelige) tekeningen van Maurice Sendak, ‘Where the Wild Things Are’. Dave Eggers heeft dat boek bewerkt, eerst voor een filmversie en later tot een volledige roman voor – niet al te jonge – kinderen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Wild Things’ zijn niet moeilijk voor iemand die de Engelse taal een beetje beheerst, maar voor een kind – en al helemaal voor een Nederlandstalig kind – zal de taal echt een probleem zijn. De taal is niet specifiek voor kinderen bestemd; Max is een nogal stoer ventje dat van alles en nog wat durft, doet en zegt.
De alinea’s zijn nergens echt lang en het boek telt heel veel hoofdstukken, wat het lezen vergemakkelijkt. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Wild Things’ is niet moeilijk, op een aantal woorden na (‘dissatisfaction’, ‘wicker-ripping’, dat soort woorden); soms gebruikt een ‘Wild Thing’ woorden die zelfs Max niet eens begrijpt … Maar dat zal niet echt voor begripsproblemen bij de meeste lezers zorgen.
Het verhaal is spannend en heel bijzonder: er gebeuren heel veel (onmogelijke) dingen. Het is te hopen dat Max iets leert van de vreemde wereld en de nog vreemdere wezens waarmee en met wie hij kennismaakt: wat het verhaal betreft is dit echt een sprookje.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Wild Things’ een boek met een literair niveau A 2c en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

Het kinderboek ‘The Wild Things’ is spannend geschreven. Het is opnieuw een voorbeeld van de vele schrijfstijlen en onderwerpen die Dave Eggers als schrijver beheerst. Eggers schrijft meestal voor volwassenen, maar ook in die boeken beheerst hij meerdere stijlen (bijvoorbeeld met zijn (auto)biografische, anti-utopische, semi-essayachtige teksten).

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Wild Things’ is een verhaal met zeer veel actie. Na een wilde tijd thuis loopt Max van huis weg en hij vaart over de oceaan naar een ver eiland. Daar beleeft hij van alles en nog wat: hij rolt – vaak letterlijk en figuurlijk – van de ene situatie in de andere.


Tijd:

‘The Wild Things’ speelt zich af ergens in de periode 2000-2010. Max woont in de USA in het eerste decennium van de 21e eeuw. Maar uiteraard is het een fantasietijd; dat wordt pas goed duidelijk wanneer Max op het eigenaardige eiland terechtkomt.


Plaats:

Een setting van ‘The Wild Things’ is het huis van Max en de omgeving van dat huis. Maar het grootste deel van het verhaal speelt in een fantasy-achtige setting: een eiland, een plaats bewoond door sprookjesachtige (vaak monsterachtige) wezens.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Wild Things’: zal Max erin slagen om goed om te gaan met de ‘Wild Things’, en zo ja, wat heeft hij daar dan van geleerd?


Verteller:

De roman ‘The Wild Things’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vooral vanuit het perspectief van de jongen, Max.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Wild Things’ zijn:
• Max: een 8-jarige jongen. Hij houdt van zijn moeder en zus (en ook van zijn vader die niet meer thuis woont), maar hij wordt regelmatig gepest door die zus en dan pest hij stevig terug;
• Carol: één van de Wild Things. Hij is de grootste, de sterkste en de luidruchtigste. Hij lijkt op een enorme kater;
• Katherine: één van de Wild Things. Een meisjesachtig monster. Ze is soms bevriend met Carol, maar soms ook niet. Vaak gaat ze weg bij de groep.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Wild Things’ zijn:
• Connie: de moeder van Max. Zij is gescheiden en ze woont samen met haar dochter en zoontje:
• Claire: de 14-jarige zus van Max;
• Gary: de vriend van de moeder van Max. Max vindt hem maar een watje;
• Stumpy: de hond van Max;
• Meika: een vriendin van Claire;
• Mrs. Mahoney: een buurvrouw, de moeder van Clay, een vriendje van Max;
• Carlos: een vriend van Claire;
• Mr. Beckmann: een 80-jarige buurman. Hij is één van de weinige vrienden van Max, omdat hij een zelfde soort humor heeft en vaak net zo gek als Max doet;
• Douglas: één van de Wild Things. Een zachtaardig wezen. Hij lijkt op een grote vogel;
• Judith: één van de Wild Things. Zij is een roodharig wezen met horentjes. Ze heeft iets van een wolf;
• Ira: één van de Wild Things. Een beetje een zielenpiet. Een mensachtig monster met een dikke neus. Hij is veel bij Judith;
• Alex(ander): één van de Wild Things. Een geitachtig wezen. De kleinste van de groep. Hij is nogal een kwaaie peer;
• Bull: één van de Wild Things. Een enorm monster. Hij doet alles wat hem wordt gevraagd. Maar hij zegt nooit een woord.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Wild Things’ is verfilmd. Het script voor filmversie werd door Dave Eggers geschreven, samen met de regisseur van de film, Spike Jonze.


Overig:

Het verhaal ‘The Wild Things’ van Dave Eggers is minder een kinderboek dan het geïllustreerde boek ‘Where the Wild Things Are’ van Maurice Sendak. Mr Eggers wilde er meer een afgerond verhaal van maken. Hij vroeg Mr Sendak om toestemming om dat te doen en deze vond het prima.
Overigens was Dave Eggers als kind volgens eigen zeggen heel erg onder de indruk van het boek van Mr Sendak en hij zei dat hij het boek pas goed begreep toen hij al een jaar of twintig was.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dave Eggers.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Peter Pan van J.M. Barrie
• The BFG van Roald Dahl
• Noah Barleywater Runs Away van John Boyne


Citaat:
‘So why’d you come here?’ she asked.
Max cleared his throat and thought of how he would explain it. ‘Well, I’m an explorer,’ he answered, trying to sound professional. ‘I explore.’
‘Oh, so no home or family.’
‘No. well, I mean …’ This was a tough question, when Max really thought about it. What had become of his family? It seemed like months since he’d seen them. He tried to explain: ‘Well, I had a family, but I –‘
‘You ate them?’ she blurted, very excited. (p.132)

Vragen over het boek:

1. Waarom loopt Max van huis weg?
2. Welke van de ‘Wild Things’ is het meest te vertrouwen volgens jou? Waarom denk je dat?
3. Wat vind je van de manier waarop Max probeert de ‘Wild Things’ gelukkig te maken?
4. Heeft het verhaal een happy end? Waarom vind je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.