The World according to Garp

Niveau:
Genre: family matters
Thema: relations

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Garp's mother, Jenny Fields, was arrested in Boston in 1942 for wounding a man in a movie theater. This was shortly after the Japanese had bombed Pearl Harbor and people were being tolerant of soldiers, because suddenly everyone was a soldier, but Jenny Fields was quite firm in her intolerance of the behavior of men in general and soldiers in particular. In the movie theater she had to move three times, but each time the soldier moved closer to her until she was sitting against the musty wall, her view of the newsreel almost blocked by some silly colonnade, and she resolved she would not get up and move again. The soldier moved once more and sat beside her.
Jenny was twenty-two. She had dropped out of college almost as soon as she'd begun, but she had finished her nursing-school program at the head of her class and she enjoyed being a nurse. She was an athletic-looking young woman who always had high color in her cheeks; she had dark, glossy hair and what her mother called a mannish way of walking (she swung her arms), and her rump and hips were so slender and hard that, from behind, she resembled a young boy. In Jenny's opinion, her breasts were too large; she thought the ostentation of her bust made her look ‘cheap and easy’.
She was nothing of the kind. In fact, she had dropped out of college when she suspected that the chief purpose of her parents' sending her to Wellesley had been to have her dated by and eventually mated to some well-bred man. The recommendation of Wellesley had come from her older brothers, who had assured her parents that Wellesley women were not thought of loosely and were considered high in marriage potential. Jenny felt that her education was merely a polite way to bide time, as if she were really a cow, being prepared only for the insertion of the device for artificial insemination.

© Victor Gollancz Ltd, 1978.^ Terug naar boven

Algemeen

Jenny Fields moet niet veel van mannen hebben. Het is 1942 en de Tweede Wereldoorlog breekt uit. Jenny is verpleegster en in een ziekenhuis voor oorlogsslachtoffers laat zij zich bezwangeren door een zwaargewonde militair, Technical Sergeant Garp. Op die manier heeft ze wel de lusten van een kind, maar niet de last van een man.
Jenny Fields wordt verpleegkundige op de Steering School in New Hampshire. Daar groeit T.S. Garp op, zowel bij zijn vrienden op school als bij zijn moeder. Als jongetje leeft hij continu in onmin met de familie Percy: onder andere met Cushie Percy, Stewart Percy en met de hond Bonkers (die Garp een deel van een oor afbijt). Om hem weerbaarder te maken, doet Jenny haar zoon op worstelen, een sport waar hij heel goed in zal worden. Hij sluit vriendschap met de dochter van coach Eric Holm, Helen. Garp wordt verliefd op Helen, maar zij geeft aan dat ze alleen maar met een schrijver trouwen wil. Garp besluit schrijver te worden.
Maar eerst heeft Garp nog een heftige relatie met Cushie Percy. Jenny besluit een aantal maanden met Garp naar Wenen te gaan nadat hij zijn examen voor de middelbare school heeft gehaald. Jenny schrijft daar haar eerste boek, 'A Sexual Suspect', een boek over feminisme, dat zeer succesvol is. Garp sluit vriendschap met een aantal prostituees en gaat ook werken aan een boek.
Terug in New Hampshire besluit Helen met Garp te trouwen (hij is nu immers schrijver). Ze krijgen drie kinderen. En Garp wordt een succesvolle schrijver. Jenny stelt haar huis open voor verschillende vrouwen die mishandeld zijn. Deze vrouwen hebben zich verenigd in de groep de Ellen Jamesians, een groep feministen die hun tong hebben uitgesneden als eerbetoon aan Ellen James, een vrouw die verkracht werd en bij wie daarna de tong ook werd uitgesneden. Garp vindt het een idioot en gevaarlijk groepje, maar zijn moeder is heel betrokken bij deze vrouwen. Een tijdlang gaat het heel goed met Jenny en haar vriendinnen in het ene huis en Garp en Helen met hun kinderen in een huis daar vlakbij.
Maar dan gaat er van alles en nog wat dramatisch mis: Helen krijgt een verhouding en Garp probeert het gezin bij elkaar te houden. Via zijn schrijven probeert Garp te verwerken wat hij allemaal meemaakt. Als hij probeert zijn huwelijk te redden, lijkt dat te lukken. Maar de prijs voor dat geredde huwelijk is zeer hoog …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
John Irving

Jaar van uitgave:
1976

Aantal pagina's:
570

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
De roman begint in 1942 en eindigt ergens in de jaren ’80 van de twintigste eeuw

Plaats van handeling:
USA, New Hampshire (een landelijke omgeving), in New York City en in Oostenrijk (Wenen)

Bijzonderheden:
Een roman in 19 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De wereld volgens Garp’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

The World According to Garp is een saga: een breed uitgesponnen roman met een grote verhaallijn en heel veel zijverhalen. De roman past in de traditie van negentiende-eeuwse Engelse schrijvers als Dickens, Hardy, Galsworthy en Thackeray en twintigste-eeuwse Amerikaanse vertellers als Updike, Malamud en Alther en latere schrijvers als Wolfe en Frantzen.


WAT MOET JE WETEN?

Veel specifieke kennis heb je niet nodig voor het begrijpen van  het verhaal. We kennen de wereld van Garp wel van veel films en TV-series: ogenschijnlijk tamelijk gewone gezinnen waarin plotseling veel spectaculaire dingen gebeuren. De omgeving is niet zo belangrijk; de handelingen spelen zich vaak af tussen de personen onderling zonder dat het belangrijk is of dit in een stad of in een dorp gebeurt. Wel beschrijft de roman een specifieke tijd. Dit was de periode van na de Tweede Wereldoorlog: Amerikanen – tenminste zij die in het vrij vooruitstrevende noordoosten (zoals New England) woonden – gingen soms andere samenlevingsvormen uitproberen. Er was ruimte voor mensen die afweken van de norm: geen allesbepalende godsdienst, niet per se heteroseksuele samenlevingsvormen, meer begrip voor buitenechtelijke relaties.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van The World According to Garp is niet echt moeilijk te noemen. Ook het feit dat de roman al uit 1976 stamt, zal voor weinig problemen zorgen bij de meeste lezers: de woorden doen nergens ouderwets aan. Irving neemt de tijd om de situaties uit te leggen waarin zijn hoofdpersonen zich bevinden. In dat opzicht is hij een ware navolger van Charles Dickens, een door hem bewonderde schrijver.


DE TAAL EN HET VERHAAL

The World According to Garp is een zeer leesbaar boek. Het is heel dik, maar het is tegelijkertijd heel spannend. Het verhaal is vaak breed uitgesponnen, maar informatief. Het is soms plat en gewelddadig, maar ook ontroerend en levensecht. John Irving is een ras verteller die in deze roman voor het eerst zijn onderwerp (menselijke relaties) en zijn toon (spectaculair, ontroerend, hard) gevonden heeft.

De taal is nergens verouderd. Soms zijn de beschrijvingen erg uitgebreid, maar er zijn veel spannende, ontroerende en soms hilarische situaties waardoor de geïnteresseerde lezer het verhaal wil uitlezen. Het boek zit vol met bijzondere karakters en complexe situaties, maar door de vele spectaculaire gebeurtenissen blijft de spanning in het verhaal.

Op grond van deze eigenschappen is The World According to Garp een roman met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

John Irving heeft een heel speciale stijl van schrijven. Hij gebruikt soms humor om een heftig verdriet te verwerken. Ook zijn er cliffhangers die pas veel later (soms wel 100 pagina’s verder …) worden verklaard. Bijvoorbeeld: als er iemand sterft, schrijft Garp een verhaal over dood en verderf. De lezer heeft geen idee wie er overleden is en leest dit pas wanneer het hele (nieuwe) verhaal verteld is. De humor, maar ook het geweld in zijn boeken, zorgde ervoor dat Irving een zeer populaire schrijver werd met deze roman.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

The World According to Garp is een typisch Amerikaanse roman: zo’n familiesaga die een aantal jaren beschrijft uit één familie. Amerikaanse schrijvers lijken patent te hebben op dit soort verhalen: een breed uitgesponnen verhaal met spectaculaire gebeurtenissen en vreemdsoortige karakters. Voor de liefhebbers van het genre is dit een zeer spannend boek dat een prima beeld geeft van de jaren 1942 tot 1985: een tijd die in de USA werd gekenmerkt door optimisme, nieuwe samenlevingsvormen en (seksuele) vrijheid.


Tijd:

Het verhaal begint in 1942 wanneer Garp geboren wordt en het volgt het leven van deze hoofdpersoon; de roman eindigt ergens in de jaren tachtig van de twintigste eeuw.


Plaats:

Een groot deel van de roman speelt zich af in en bij een school en in en bij het huis van Jenny Fields, die in de Amerikaanse staat New Hampshire woont. Jenny reist met haar zoon naar Wenen in Oostenrijk, waar ze een tijdje wonen. Tenslotte speelt een deel van de roman zich af in New York City.


Verhaallijn:

The World According to Garp kent heel veel verhaallijnen. Uiteraard is de belangrijkste hoe de wereld van (en volgens) Garp er komt uit te zien. Het gaat daarbij om hem en zijn vrouw Helen en om het leven samen met hun kinderen. Maar daarnaast zijn er talloze andere verhaallijnen: het leven van zieke hoertjes in Wenen, de middelbare schoolcultuur op een kostschool in New Hampshire, het sektarisme van de verknipte feministes die bij Jenny Fields neerstrijken, om maar een aantal te noemen.


Verteller:

De roman wordt op een speciale manier verteld. De verteller is een alwetende verteller, maar het lijkt alsof hij citeert uit de geschriften van Garp en van zijn moeder Jenny Fields. Daarnaast zijn er verhalen die worden verteld door Garp en door Jenny over heel andere karakters die verder geen rol spelen in het verhaal; hun functie is dat ze de verteller vaak helpen om een heftige gebeurtenis te verwerken.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De roman kent heel veel karakters. De belangrijkste daarvan zijn:

 • T.S. Garp: de hoofdpersoon wiens naam in de titel wordt genoemd;
 • Jenny Fields: de moeder van Garp. Een zelfstandige vrouw die als bewust ongehuwde moeder haar zoon alleen wil opvoeden;
 • Helen Holm: de vriendin en latere vrouw van Garp.

Bijfiguren:

Er is een groot aantal bijfiguren. De belangrijkste daarvan zijn:

 • Duncan: de oudste zoon van Helen en Garp;
 • Walt: de jongste zoon van Helen en Garp;
 • Jenny: de dochter van Garp;
 • Stewart Percy: een klasgenoot en bully van Garp;
 • Cushie Percy: de zus van Stewart en soms de vriendin van Garp;
 • Roberta Muldoon (voorheen Robert Muldoon): de geliefde van Jenny;
 • Michael Milton: een student en vriend van Helen.
^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

The World According to Garp is verfilmd.


Overig:

Een Amerikaanse rockband uit Atlanta heeft als groepsnaam de naam van de feministen in de roman, Ellen James Society.

The World According to Garp was het eerste grote commerciële succes van Irving; hierna zouden nog meerdere succesvolle romans volgen.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Irving.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:

 • Couples van John Updike
 • Kinflicks van Lisa Alther
 • The Corrections van Jonathan Frantzen

Citaat:
That was how Jenny Fields became a kind of nurse again; after all her years in her white uniform, nursing the women’s movement, Jenny was appropriately dressed for her role. It was at Jenny’s suggestion that the Garp family moved into the Fields’ estate at Dog’s Head Harbor. There were many rooms for Jenny to take care of them in, and there was the healing sound of the sea, rushing in and out, rinsing everything. (p.351)

Vragen over het boek:
 1. Garp gaat tweemaal in zijn leven naar Wenen. Waarom eigenlijk?
 2. Wat is de functie van het hoofdstuk met de titel The World According to Bensenhaver?
 3. Welke rol spelen die Ellen Jamesians precies in het verhaal?
 4. Een bepaalde (ongewilde) woordspeling van Walt komt een paar maal in het verhaal terug: ‘the under toad’. Leg uit waar en waarom die ‘under toad’ terugkomt in het verhaal.
^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply