Het begin!
Thinner.
This memory came back to Billy Halleck, fittingly enough, as he stood on the scales at seven in the morning with a towel wrapped around his middle. The good smells of bacon and eggs came up from downstairs. He had to crane forward slightly to read the numbers on the scale. Well ... actually, he had to crane forward more than slightly. Actually he had to crane forward quite a lot. He was a big man. Too big, as Dr Houston delighted in telling him. In case no one ever told you, let me pass you the information, Houston had told him after his last checkup. A man your age, income, and habits enters heartattack country a roughly age thirty-eight, Billy. You ought to take off some weight. But this morning there was good news. He was down three pounds, from 249 to 246.
Well ... the scale had actually read 251 the last time he'd had the courage to stand on it and take a good look but he'd had his pants on, and there had been some change in his pockets, not to mention his keyring and his Swiss army knife. And the upstairs bathroom scale weighed heavy. He was morally sure of it.
© Penguin Random House Company / Signet, 1984
^ Terug naar boven
Algemeen
Maar dan slaat het noodlot toe. Bij een bizar ongeluk in hun stadje rijdt Billy een oud vrouwtje dood: een zigeunervrouw die met haar familie een paar dagen in het stadje is neergestreken. Het ongeluk is Billy’s schuld. Gelukkig voor hem is er geen politieonderzoek (de sheriff voorkomt dat) en hij wordt vrijgesproken tijdens het pro forma proces (zijn vriend de rechter oordeelt hem ‘niet schuldig’). Maar bij het verlaten van de rechtbank wordt hij aangeraakt door een oude, angstaanjagende zigeuner die hem één woord toesist: ‘Thinner …’
En vanaf dat moment neemt Billy in gewicht af. En dat gaat per dag. Wekelijks raakt hij kilo’s kwijt. Een huisarts die hij raadpleegt heeft geen idee wat hem mankeert. Ook specialisten in een kliniek staan voor een raadsel. Net als Billy zelf. Totdat hij – na een aantal weken – doorheeft wat de oorzaak moet zijn geweest: de zigeuner die hem heeft vervloekt. Ook de sheriff en de rechter hebben een vloek over zich uitgesproken gekregen.
Billy besluit ten einde raad de oude zigeuner op te zoeken.
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
B2Schrijver:
Stephen KingJaar van uitgave:
1984Aantal pagina's:
318Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990Plaats van handeling:
USA, de staten Connecticut en MaineBijzonderheden:
Een horrorroman in 27 getitelde hoofdstukken.Stephen King schreef het verhaal onder het pseudoniem Richard Bachman.
In het Nederlands heet het boek ‘De vervloeking’ .
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
Voor de liefhebbers van Stephen King en van horror is ‘Thinner’ een goede keus. Het verhaal heeft een behoorlijk SF– en fantasy-gehalte. De horror uit zich niet zozeer in geweld, maar meer in de gevolgen van een vloek die een zigeuner heeft uitgesproken.
Het verhaal gaat over keurige burgers (zoals de advocaat Halleck met zijn nette vrienden, collega’s en wijkgenoten) en over outcasts (zoals de oude zigeuner Lemke en zijn asociale familie).
WAT MOET JE WETEN?
Voor het begrijpen en waarderen van ‘Thinner’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Wel is het nodig dat je bedenkt dat dit een verhaal uit de tachtiger jaren van de vorige eeuw is: er is geen internet en geen mobiele telefoon. Ook blijkt uit dit verhaal dat rondtrekkende zigeuners geen specifiek Europese aangelegenheid zijn: ook de USA kent deze mensen, die als los arbeider, acrobaat, oplichter, prostituee, kwakzalver of waarzegger rondtrekken; mensen die worden getolereerd tot op zekere hoogte, maar die zonder meer worden verdreven wanneer ze enige overlast geven.
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De woorden en de zinnen in ‘Thinner’ zijn niet echt moeilijk. King schrijft voor allerlei soorten lezers: zij die een spannend verhaal willen lezen en zij die iets meer SF- of fantasy-achtigs verwachten. Daarnaast citeert hij zo nu en dan andere literatuur (iets wat hij heel vaak doet). In deze roman is dat T.S. Eliot (‘The Love Song of J. Alfred Prufrock’).
De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit lang en er zijn veel dialogen.
DE TAAL EN HET VERHAAL
‘Thinner’ is niet moeilijk te lezen wat de taal betreft. Mr King gebruikt veel straattaal (en dat zal niet elke lezer aanspreken) en hij zegt altijd onverbloemd wat hij wil zeggen. Dat maakt het verhaal concreet (vooral voor jongere lezers), maar vaak ook wel platvloers. Daarnaast schuwt hij het sentiment niet – zoals het geval van een vrij gevoelloze vader die zich zeer veel zorgen maakt om zijn (volgens hem) kwetsbare puberdochter, maar nauwelijks om de familie van de vrouw die hij heeft doodgereden.
Het verhaal is spannend, rechttoe rechtaan, soms plat en zonder meer onwerkelijk. King schijnt het patent te hebben op dit soort ideeën. Het lijkt alsof iedere gebeurtenis bij hem kan uitmonden in een roman. Het idee voor de roman ‘Thinner’ ontstond bijvoorbeeld, toen de huisarts hem wees op zijn overgewicht. King bedacht daarop een enorm dikke kerel die zijn overgewicht kwijtraakt – maar wel op een heel spectaculaire en gevaarlijke manier.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Thinner’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.
Schrijfstijl:
De horrorroman ‘Thinner’ is een typische Stephen King-thriller (ondanks het feit dat hij het verhaal schreef onder een pseudoniem: Richard Bachman). Het verhaal begint zeer intrigerend en ook wel enigszins absurd. Daarna wordt de situatie hoe langer hoe erger. En de climax is zoals altijd heftig en dramatisch (en ook traditioneel absurd).
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
‘Thinner’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat uit de handelingen van Billy Halleck, die op zoek gaat naar de veroorzaker van de vloek die hem getroffen heeft. Maar het verhaal blijft continu vol gebeurtenissen, omdat er veel flashbacks in zitten die de tijd vlak vóór, tijdens en na het ongeluk beschrijven en verhelderen.
Tijd:
De roman ‘Thinner’ speelt zich af ergens in de jaren tachtig van de twintigste eeuw. Het verhaal bestrijkt een periode van een aantal weken en het wordt chronologisch verteld (met een aantal flashbacks).
Plaats:
De setting van ‘Thinner’ bestaat voornamelijk uit drie locaties. De eerste is een forenzenstad in de staat Connecticut. Het (denkbeeldige) stadje heet Fairview: veel van de inwoners van het stadje – zoals Billy – werken in New York City. De tweede plaats is een toeristisch dorpje in het noorden van de staat Maine, Bar Harbor. Tenslotte ontmoeten enkele hoofdpersonen elkaar in de stad Bangor in de staat Maine.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Thinner’: hoe kan Billy Halleck de vloek kwijtraken die hem getroffen heeft?
Verteller:
De roman ‘Thinner’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersoon, Billy Halleck. Vaak verwoordt de verteller de letterlijke gedachten van Billy.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdkarakters in ‘Thinner’ zijn:
• Billy Halleck: een 36-jarige succesvolle advocaat. Hij werkt in New York City in een kantoor waar hij sinds een paar jaar partner is. Hij woont met zijn gezin in een slaapstadje in Connecticut, Fairview. Zijn enige probleem is dat hij lijdt aan overgewicht;
• Heidi Halleck: de 35-jarige vrouw van Billy. Zij houdt veel van haar man, maar ze vindt niet alles wat hij doet even verstandig;
• Linda Halleck: de 14-jarige dochter van Billy. Zij houdt heel veel van haar ouders en ze is een aanhankelijke dochter;
• Taduz Lemke: de (bij benadering) 106-jarige zigeuner die Billy heeft vervloekt. Hij is de vader van de gedode vrouw en hij heeft meerdere kinderen en kleinkinderen in de zigeunergroep;
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in ‘Thinner’ zijn:
• Dr. Michael Houston: de (cocaïne snuivende) huisarts van Billy;
• Judge Cary Rossington: de rechter van Fairview. Een golfmaatje van Billy;
• Richard (‘Rich’, of ‘The Hammer’) Ginelli: een vriend van Billy (Ginelli noemt hem ‘William’). Hij heeft een Italiaans eethuis, maar hij houdt zich soms met louche zaakjes bezig. Hoewel Billy hem al een aantal jaren niet heeft gezien, is Ginelli bereid om voor hem door het vuur te gaan (Billy heeft hem ooit geholpen);
• Duncan Hopley: the Chief of Police van Fairview: een plichtsgetrouwe sheriff van het stadje. Hij is een keurige vrijgezel;
• Samuel Lemke: de kleinzoon van Taduz;
• Angelina (Gina) Lemke: de knappe kleindochter van Taduz;
• Kirk Penschey: de 45-jarige collega van Billy, één van de partners van het advocatenkantoor;
• Jenny Houston: de echtgenote van Dr. Houston. Zij drinkt nogal veel;
• Leda Rossington: de 59-jarige echtgenote van Judge Rossington;
• Yard Stevens: de kapper van Fairview.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
De roman ‘Thinner’ werd in 1996 verfilmd (met weinig succes, overigens).
Overig:
De horrorroman ‘Thinner’ heeft genummerde, maar ook getitelde hoofdstukken. De hoofdstuktitels hebben vaak betrekking op het (afnemende) gewicht van de hoofdpersoon: in ieder hoofdstuk weegt hij weer iets minder.
Het idee voor een man die veel te snel veel gewicht verliest kreeg Stephen King uit eigen ervaring: zijn huisarts adviseerde hem heel snel af te vallen – toen hij 236 pond woog …
Stephen King schreef deze roman onder het pseudoniem Richard Bachman.
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Doctor Sleep van Stephen King
• The Virgin and the Gypsy van D. H. Lawrence
• The Good Guy van Dean Koontz
Citaat:
‘He touched you?’ Ginelli had asked, and although that was only a second ago it seemed much longer in Billy’s scared, confused mind. Now he said what was the hardest thing for him to say. ‘He didn’t just touch me, Richard. He cursed me.’He waited for that rather mad sparkle to die out of Ginelli’s eyes. He waited for Ginelli to glance at his watch, hop to his feet, and grab his briefcase. ‘Time sure has a way of flying, hasn’t it? I’d love to stay and talk over this curse business with you, William, but I’ve got a hot plate of veal marsala waiting for me back at ‘The Brothers’, and …’
The sparkle didn’t die and Ginelli didn’t get up. He crossed his legs, neatened the crease, brought out a packet of Camel cigarettes, and lit one.
‘Tell me everything,’ he said. (p.218)
Vragen over het boek:
1. Analyseer het karakter van Billy Halleck aan de hand van drie fragmenten uit de roman.
2. Waarom kregen drie personen uit het stadje een vloek over zich uitgesproken?
3. Vind je de huisarts van Billy een goede dokter? Leg uit waarom je dat vindt.
4. Wie heeft volgens jou het meeste schuld aan de aanrijding waarbij de zigeunervrouw wordt gedood? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven
Comments are closed.