4.5/5 - (2 stemmen)

Thirteen Reasons Why

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: different

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693053770143", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30047473","familyId":"30047473","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Thirteen%20Reasons%20Why%2C%20Jay%20Asher","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

‘Sir?’ she repeats. ‘How soon do you want it to get there?’
I rub two fingers, hard, over my left eyebrow. The throbbing has become intense. ‘It doesn't matter,’ I say.
The clerk takes the package. The same shoebox that sat on my porch less than twenty-four hours ago; rewrapped in a brown paper bag, sealed with clear packing tape, exactly as I had received it. But now addressed with a new name. The next name on Hannah Baker's list.
‘Baker's dozen,’ I mumble. Then I feel disgusted for even noticing it.
‘Excuse me?’
I shake my head. ‘How much is it?’
She places the box on a rubber pad, then punches a sequence on her keypad.
I set my cup of gas-station coffee on the counter and glance at the screen. I pull a few bills from my wallet, dig some coins out of my pocket, and place my money on the counter.
‘I don't think the coffee's kicked in yet,’ she says. ‘You're missing a dollar.’

© Penguin Random House Company, 2009.

^ Terug naar boven

Algemeen

Clay Jensen ontvangt een pakket. Een pakket met daarin zeven cassettebandjes. Een paar weken eerder heeft hij – ook al anoniem – een plattegrond van de stad toegestuurd gekregen. Hij kan de cassettes in eerste instantie niet afspelen – wie heeft er tegenwoordig nog een cassetterecorder?
Gelukkig kan hij een Walkman van een vriend ‘lenen’ – een apparaat dat oude cassettes afspeelt. En hij begint bij cassette 1, side A. En wat hij dan hoort schokt hem enorm: het is de stem van een klasgenote (en vriendin) van hem, Hannah. Deze Hannah heeft een paar weken geleden zelfmoord gepleegd …
Wanneer Clay naar het eerste bandje luistert, wordt het hem duidelijk waarom Hannah die cassettes heeft opgenomen. Ze vertelt over haar leven op school, haar contacten met haar klasgenoten en haar relaties met de mensen met wie ze omging. Een leven dat haar moeilijk viel. Zo moeilijk, dat ze zelfmoord wilde plegen.
En de reden voor die zelfmoord? Volgens haar waren het dertien redenen: dertien personen die hebben bijgedragen aan haar ongelukkige leven …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Jay Asher

Jaar van uitgave:
2007

Aantal pagina's:
288

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA, een niet nader genoemde stad

Bijzonderheden:
Een roman in 16 hoofdstukken. Dertien daarvan zijn genoemd naar een kant van een (ouderwets) cassettebandje: ‘Cassette 1: Side B’, enzovoort.
In het Nederlands heeft het boek dezelfde titel.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je geïnteresseerd bent in het levensverhaal van een meid die het heel moeilijk heeft (gehad) in haar korte leven, dan is ‘Thirteen Reasons Why’ zeker een goede keus. Een meisje dat zelfmoord heeft gepleegd wanneer het verhaal begint, vertelt haar verhaal. Via een ouderwetse geluidscassette.
De roman behandelt thema’s als pesten, vriendschap en de sfeer in een klas en op een school. Maar ook confronteert het verhaal je met vragen over de drastische beslissing van Hannah: had zoiets vreselijks als een zelfmoord tegengehouden kunnen worden?


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Thirteen Reasons Why’ heb je niet heel veel specifieke kennis nodig. Het is een typisch Amerikaans verhaal dat zich afspeelt in een Amerikaanse stad: op een high school, in een buitenwijk, op school- en andere feestjes. Het zijn ‘gewone’ jongeren die een rol spelen in dit verhaal: geen armen of rijken, geen verknipte geesten of gestoorde jongeren. En toch is het een aangrijpend en bij tijd en wijle schokkend verhaal.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Thirteen Reasons Why’ zijn zeker niet moeilijk. Er worden heel weing moeilijke woorden gebruikt: het is de taal van (Amerikaanse) jongeren. Dat komt uiteraard omdat twee jongeren hun eigen verhaal vertellen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Thirteen Reasons Why’ is heel toegankelijk.
Het verhaal is heel pakkend: spannend, mysterieus en soms verdrietig of schokkend. Toch slaagt Jay Asher erin om het verhaal in keurige bewoordingen te vertellen: ook wanneer hij gewelddadige scenes beschrijft, gebruikt hij vrij ingetogen taal.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Thirteen Reasons Why’ een boek met een literair niveau B 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Thirteen Reasons Why’ is heel spannend (en ook wel mysterieus) geschreven. Heel lang heb je als lezer geen idee waarom Hannah zelfmoord heft gepleegd en wie daar min of meer ‘verantwoordelijk’ voor waren. Aan het eind van elk hoofdstuk is er vaak een soort cliffhanger, omdat je pas aan het eind van een hoofdstuk een nieuwe ‘verdachte’ tegenkomt.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Thirteen Reasons Why’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat heel vaak uit gebeurtenissen die al hebben plaatsgevonden en die in een soort flashbacks – een gesproken dagboek als het ware – worden verteld.


Tijd:

‘Thirteen Reasons Why’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Het verhaal duurt in totaal maar één dag (en avond en nacht), maar het beschrijft een aantal maanden die daaraan voorafgingen.
Het verhaal wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Thirteen Reasons Why’ is een niet nader genoemde stad in de USA. De verteller, Clay, loopt door de stad of hij reist met de bus of met een auto, onderweg de plekken bezoekend die van belang waren voor het verhaal van Hannah.
De locaties van de roman zijn losjes gebaseerd op de plaats waar Mr. Asher als jongere woonde: de stad Arcadia in de Amerikaanse staat Californië.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Thirteen Reasons Why’: wat zijn de (dertien) redenen dat Hannah zelfmoord heeft gepleegd?


Verteller:

De roman ‘Thirteen Reasons Why’ heeft een twee ik-vertellers, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. De vertellers zijn Clay Jensen, degene die de cassettebandjes beluistert en Hannah Baker, degene die de bandjes heeft ingesproken (als een soort gesproken dagboek).
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Thirteen Reasons Why’ zijn:
• Clay Jensen: de eerste verteller van het verhaal. Hij is een middelbare scholier. Hij is meestal heel rustig en bemoeit zich niet veel met anderen. Toch vindt iedereen hem een aardige vent;
• Hannah Baker: de tweede verteller van het verhaal. Zij was een klasgenote van Clay. Als het verhaal begint, heeft zij een paar weken eerder zelfmoord gepleegd.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Thirteen Reasons Why’ zijn:
• Justin Foley: een klasgenoot. Justin is een stoere bink die veel succes bij de meiden heeft;
• Zach Dempsey: een vriend van Justin;
• Alex Standall: een klasgenoot die net als Hannah nog niet zo lang op deze school zit;
• Jessica Davis: een klasgenote die ook nog maar kort op deze school zit;
• Tyler Down: een leerling die overal en nergens fotografeert en filmt;
• Courtney Crimsen: een zeer knappe klasgenote, een beetje een flirt;
• Skye Miller: een stille leerling die vroeger een schoolvriendinnetje van Clay was;
• Marcus Cooley: een klasgenoot, een grappenmaker;
• Jenny Kurtz: een populair meisje, een cheerleader;
• Tony: een vage vriend van Clay, handig met oude auto’s (net als zijn vader);
• Ryan Shaver: een klasgenoot, redacteur van de schoolkrant (door hemzelf samengesteld);
• Bryce Walker: een stoere bink, een feestvierder;
• Andere klasgenoten: Kristen Rennert, Steve Oliver;
• Docenten van de school van Clay en Hannah: Ms. Strumm, Ms. Antilly (guidance counselor), Mr. Porter (English en guidance counselor), Mrs. Dillard, Mrs.Bradley (Peer Communications, een soort discussieerlessen over allerlei onderwerpen).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De young adult novel ‘Thirteen Reasons Why’ is in 2017 als Netflix-serie verfilmd.


Overig:

De schrijver van de roman, Mr. Jay Asher, kreeg volgens eigen zeggen zijn inspiratie voor de opzet van het verhaal in een museum. Daar nam hij een audiotour, waarbij een vrouwenstem alles beschreef wat hij in het museum zag. Hij hoorde haar wel, maar zag haar niet. Zoiets vindt ook plaats in ‘Thirteen Reasons Why’: wij horen als het ware de stem van een meisje dat we niet kennen. We zullen deze Hannah ook nooit ontmoeten – want ze leeft niet meer …^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jay Asher.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• This Is All (The Pillow Book of Cordelia Kenn) van Aidan Chambers
• Looking for Alaska van John Green
• All the Bright Places van Jennifer Niven


Citaat:
The tape clicks itself over and continues playing.
Without her voice, the slight static hum that constantly played beneath her words sounds louder. Over seven tapes and thirteen stories, her voice was kept at a slight distance by this steady hum in the background.
I let this sound wash over me as I hold onto the bars and close my eyes. The bright moon disappears. The swaying treetops disappear. The breeze against my skin, the fading pain in my fingers, the sound of this tape winding from one spool to the next, reminds me of everything I’ve heard over the past day. (p.281)

Vragen over het boek:

1. Waarom is het boek verdeeld in hoofdstukken die genoemd zijn naar een A- of B-kant van een ouderwets cassettebandje?
2. Is de verteller van het verhaal, Clay, één van de ‘good guys’ of één van de ‘bad guys’? Waarom vind je dat?
3. Er zijn lezers die zich storen aan bepaalde passages uit het boek. Welke passages zouden dat kunnen zijn, volgens jou? Ben je het eens met zulke kritiek? Waarom (niet)?
4. Wat zijn volgens jou de redenen dat Hannah zelfmoord heeft gepleegd?
^ Terug naar boven

Comments are closed.