4/5 - (1 stemmen)

This Is All: The Pillow Book of Cordelia Kenn

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

You …

Pregnant.
What silly phrases people use: in the club, up the duff, a bun in the oven.
This one is better and is true: heavy with child.
I swell with you. I hunger for you. I’m so besotted with you I want you out of me. I want to see you and hold you skin-to-skin right now.
Like everything in life, there comes a time with pregnancy when enough is enough, even for a pupative mum. Well, it won’t be long now. A week. Perhaps less.

I’m making this book for you while I wait for your appearance. I started putting it together as soon as I knew I had conceived you. I plan to give it to you on your sixteenth birthday. You see, a few weeks after you are born I’ll be twenty, and I’m sure those two events will bring my youth to an end, because after that I’ll be a mother and no longer an irresponsible adolescent. So this is a kind of portrait of myself as a teenager. I hope we will read it together when you are sixteen and I’m in my late thirties so that we can share the years of our youth, you in the flesh and me in written words, and find out how similar we are and how different.

© Penguin Random House Company / Children’s Publishers UK, 2005

^ Terug naar boven

Algemeen

Cordelia heeft eigenlijk zo’n beetje alles in het leven op een rijtje. Ze woont samen met haar vader na de dood van haar moeder in een leuk huisje in een prachtig dorp ergens in Engeland. Haar vader en zij hebben een heel goede vriendin, Aunt Doris, met wie ze beiden heel goed kunnen opschieten. Cordelia heeft een hartsvriendin, de van oorsprong Japanse Izumi. Izumi leert haar een ‘pillow book’ te schrijven. Een soort dagboek waarin alles komt te staan wat de schrijver bezighoudt: mooie dingen die heeft meegemaakt (liefde!), gezien (film) en vooral gelezen (romans, gedichten). Cordelia vindt het geweldig. Ze schrijft alles op.
Het pillow book is behalve voor Cordelia ook nog voor iemand anders heel belangrijk, denkt ze. Voor haar dochter ...
Cordelia is negentien en ze zal over een paar maanden een dochter baren. Om die dochter van alles te vertellen over het leven van Cordelia nu – nu ze nog maar negentien is – schrijft ze ook in haar pillow book.
Een paar jaar geleden kwam ze de liefde van haar leven tegen: Will, oftewel William Blacklin. Dit is de jongen/man met wie ze verder wil leven; hij is lief, mooi, intelligent, belezen. Het leven lijkt Cordelia en haar geliefden toe te lachen.
Maar dan gebeuren er dingen die de lezer van het pillow book – dus ook jou – zullen schokken. Het leven is namelijk niet alleen rozengeur en maneschijn. Grote liefdes worden soms kleiner, kleine relaties worden soms beknellend, en ogenschijnlijk onbelangrijke dingen kunnen een leven volledig ontregelen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Aidan Chambers

Jaar van uitgave:
2005

Aantal pagina's:
808

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
GB, een dorpje op het platteland

Bijzonderheden:
Een roman, bestaande uit 6 delen:
I The Red Pillow Book
II The Green Pillow Book
III The Orange Pillow Book
IV The Black Pillow Book
V The Yellow Pillow Book
VI The Blue Pillow Book

In het Nederlands heet het boek ‘Dit is alles: het hoofdkussenboek van Cordelia Kenn’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘This Is All’ is één groot liefdesverhaal, zowel voor een verliefd persoon als voor een kind als voor een ouder. Het is het laatste deel in de zogenaamde ‘Dance Sequence’, een serie boeken die Aidan Chambers schreef rond het thema ‘liefde’.
Als je een prachtig liefdesverhaal wilt lezen, dan is dit echt een aanrader. Maar denk erom: het is een enorm dik boek (808 pagina’s …) en je zult het einde van het boek zeker als een schok ervaren …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van de young adult novel ‘This Is All’ is het echt noodzakelijk dat je van literatuur houdt. Je hoeft er niet veel van af te weten; je moet het alleen maar mooi vinden. Mr Chambers citeert tientallen schrijvers en honderden literaire werken: romans, toneelstukken en gedichten. Het is maar dat je het weet.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘This Is All’ zijn zo nu en dan heel lastig, vooral omdat het hier een young adult novel betreft (waarvan je toch mag verwachten dat die heel toegankelijk is). De moeilijkheidsgraad wordt veroorzaakt door het literaire gehalte van het boek: Mr Chambers citeert veel en hij schrijft zelf ook nogal literair.
De delen zijn heel lang, maar ze zijn handig onderverdeeld in genummerde hoofdstukken. Veel alinea’s zijn kort en er zijn heel veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘This Is All’ is heel literair en daardoor waarschijnlijk vaak lastig. Maar het verhaal maakt alles goed: dat is spannend, romantisch en zeer ontroerend. Als je 50 bladzijden in het boek hebt gelezen, zul je zeker de resterende 750 pagina’s willen lezen om te weten hoe dit afloopt.
En bereid je er maar op voor: het loopt zeer zeker anders af dan je had verwacht …
Op basis van deze eigenschappen is ‘This Is All’ een boek met een literair niveau B 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Aidan Chambers is een literaire, maar ook een zeer bevlogen auteur. Hij kent zijn publiek (de oudere young adult) en hij weet precies hoe hij ingewikkelde zaken (zoals relatieproblemen en contacten met ouders ) moet uitleggen. Dat heeft hij al in vijf – los te lezen – eerdere delen gedaan; romans die hij ‘The Dance Sequence’ noemt.
‘This Is All’ is een mooie afsluiting van deze reeks. Het verhaal zit vol literaire verwijzingen, vol literaire juweeltjes (flashbacks, flash forwards, ironie, satire, plotwendingen, twist endings) en het is ongetwijfeld het meest schokkende, maar tevens het meest ontroerende boek uit de reeks.
Het boek heeft een lange en verhelderende lijst met namen van auteurs en van de werken die zij schreven.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘This Is All’ is een verhaal met heel veel actie. Die actie bestaat uit gebeurtenissen in verband met familierelaties en liefdesperikelen. Maar ook komt er actie in voor die je zeker niet in een romantisch liefdesverhaal zou verwachten; om die soort actie verder toe te lichten zou een spoiler alert zijn …


Tijd:

De young adult novel ‘This Is All’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Een exact jaar wordt niet gegeven. Het verhaal wordt achteraf – maar wel chronologisch – verteld en het geheel speelt zich af over een periode van ongeveer vijf jaar.


Plaats:

De setting van ‘This Is All’ is een dorp op het Engelse platteland. Waarschijnlijk heeft Mr Chambers zijn eigen regio (het graafschap Gloucestershire) als uitgangspunt genomen: een liefelijk, heuvelachtig gebied met weinig steden en veel natuur.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘This Is All’: zal Cordelia Kenn het geluk vinden? En zo ja, met wie? En hoe?


Verteller:

De roman ‘This Is All’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. De verteller van het grootste deel van de roman is Cordelia Kenn, een meid die van ongeveer haar vijftiende tot haar twintigste een ‘pillow book’ bijhoudt, waarin ze opschrijft wat het leven haar brengt en wat ze daarvan vindt. Dat doet ze voor haar – nu nog ongeboren – dochter.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘This Is All’ zijn:
• Cordelia Kenn: een 19-jarige jonge vrouw die haar leven beschrijft voor haar (nog ongeboren) dochter. Zij wil haar leven vooral beschrijven vanaf haar vijftiende tot aan haar twintigste jaar, zodat haar dochter later – bijvoorbeeld wanneer ze 16 is – precies zal weten wat haar moeder deed en dacht toen ze een jonge vrouw en moeder werd;
• William (Will) Blacklin: de grote liefde van Cordelia. Als Cordelia hem ontmoet, is hij achttien en zij zestien;
• Mr George Kenn: de vader van Cordelia. Hij is al jaren weduwnaar.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘This Is All’ zijn:
• Aunt Doris: een heel goede vriendin van Cordelia en van haar vader. Zij is ongehuwd en kinderloos en ze is als een tweede moeder voor Cordelia;
• Izumi: de Japanse vriendin van Cordelia. Zij woont al een aantal jaren met haar ouders in Engeland, waar haar vader een goede baan heeft. Izumi leert Cordelia hoe ze een ‘pillow book’ kan schrijven, een soort dagboek met zelfgeschreven gedichten, verhaaltjes en verslagen en vol met verwijzingen naar andere, favoriete literatuur;
• Mr Blacklin: de vader van Will. Hij is begrafenisondernemer;
• Mrs Helen Blacklin: de moeder van Will;
• Mrs Martin (‘Mrs M.): een docente van Cordelia. Zij inspireert Cordelia om veel te lezen en veel te schrijven;
• Mr Edward Malcolm: een man die Cordelia via haar vader ontmoet;
• Hannah: een vroegere vriendin van Will;
• Julie: een vriendin van Cordelia;
• Cal: een vriend van Cordelia;
• Arry: een vriend van Cal (en daarom ook een beetje van Cordelia).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘This Is All’ is niet verfilmd.


Overig:

De young adult novel ‘This Is All’ is het laatste deel uit een serie romans over de liefde. De serie, ‘The Dance Sequence’ genaamd, bestaat uit de romans:
• Breaktime (1978)
• Dance on My Grave (1982)
• Now I Know (1987)
• The Toll Bridge (1992)
• Postcards from No Man’s Land (1999)
• ‘This Is All: The Pillow Book of Cordelia Kenn’ (2005)^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Aidan Chambers.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• After the First Death van Robert Cormier
• The Night after Tomorrow van Sue Welford
• The Fault in Our Stars van John Green


Citaat:
‘You can only work out what a poem means when you’ve read all of it, and thought of it, and reread parts of it?’
‘Yes.’
‘I think asking the meaning of life is like that. You can only know at the end. You have to live it first.’
‘But that means you’ll be dead before you know.’
‘Exactly. That is why, to me, the meaning of my life, the meaning of life itself, the point of it, is living it. And a poem is like that as well. The meaning of every poem for the poet is writing the poem. The meaning for the reader is the reading of it. Writing it and reading it are more important than anything anyone says it means. You should know. You write poems.’ (p.554)

Vragen over het boek:

1. Hoe ontwikkelt de relatie zich tussen Cordelia, Aunt Doris en de vader van Cordelia?
2. Waarom is de verhouding tussen Edward en Cordelia belangrijk voor de relatie tussen Will en Cordelia?
3. Noem een drietal voorbeelden waaruit blijkt dat Cordelia meer over het leven geleerd heeft dankzij de literatuur.
4. Heeft dit verhaal een happy end? In welk opzicht wel en in welk opzicht niet?
^ Terug naar boven

Comments are closed.