4.5/5 - (2 stemmen)

To Kill a Mockingbird

Niveau:
Genre: growing up
Thema: discrimination

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

When he was nearly thirteen, my brother Jem got his arm badly broken at the elbow. When it healed, and Jem’s fears of never being able to play football were assuaged, he was seldom self-conscious about his injury. His left arm was somewhat shorter than his right; when he stood or walked, the back of his hand was at right angles to his body, his thumb parallel to his thigh. He couldn’t have cared less, so long as he could pass and punt.
When enough years had gone by to enable us to look back on them, we sometimes discussed the events leading to his accident. I maintain that the Ewells started it all, but Jem, who was four years my senior, said it started long before that. He said it began the summer Dill came to us, when Dill first gave us the idea of making Boo Radley come out.
I said if he wanted to take a broad view of the thing, it really began with Andrew Jackson. If General Jackson hadn’t run the Creeks up the creek, Simon Finch would never have paddled up the Alabama, and where would we be if he hadn’t? We were far too old to settle an argument with a fist-fight, so we consulted Atticus. Our father said we were both right.

© William Heinemann / Pan, 1974.

^ Terug naar boven

Algemeen

Scout is een jaar of acht als er belangrijke gebeurtenissen in haar leven plaatsvinden. Ze woont samen met haar vader Atticus Finch en haar vier jaar oudere broertje Jem in een klein plaatsje in de zuidelijke Amerikaanse staat Alabama. Ze wordt vooral opgevoed door de zwarte dienstmeid Cal, die het gezin vakkundig – maar soms met harde hand – bestuurt.
In de straat van Scout wonen voornamelijk oude mensen, lieve en lastige, roddelende en aardige buren. Naast de Finches wonen de broers Radley: Nathan Radley heeft een katoenhandel en zijn broer ‘Boo’ laat zich nooit zien. Scout en Jem vinden het maar een griezelig huis. Soms gaan ze op onderzoek uit, samen met hun vriendje Dill.
Het leven gaat zo zijn rustige, kalme gangetje. De moeder van Scout en Jem overleed toen Scout nog maar twee was, maar de kinderen leven vrij zorgeloos en erg gelukkig, verzorgd door de serieuze Cal en door hun vader Atticus. Atticus is een wijze en heel toegewijde advocaat.
Maar op zekere dag verandert de sfeer in het rustige stadje en daarmee ook in het gezin Finch. Een zwarte jongeman wordt beschuldigd van het aanranden en verkrachten van een blanke jonge vrouw. De meeste mensen willen de zwarte man zo snel mogelijk ophangen. Maar Atticus besluit de beschuldigde man te verdedigen. Het naderende proces verdeelt het eens zo rustige stadje.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Harper Lee

Jaar van uitgave:
1960

Aantal pagina's:
285

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1930-1940

Plaats van handeling:
USA, Alabama, een stadje

Bijzonderheden:
Een roman in 31 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Spaar de spotvogel(s)’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor iemand die meer wil weten over het zuiden van de Verenigde Staten in de jaren dertig van de vorige eeuw, is ‘To Kill a Mockingbird’ misschien wel de beste keus. Het boek beschrijft op een mild humoristische, maar soms ook hilarische manier hoe blanken en zwarten in die tijd met elkaar omgingen. Het knappe van het verhaal is, dat je je als lezer nooit partij kiest voor de domme superioriteitsgevoelens van de blanken of voor de zieligheid van de uitgebuite zwarten: Ms Lee blijft reëel, vooral omdat ze haar karakters zo levensecht beschrijft.


WAT MOET JE WETEN?

Het verhaal van ‘To Kill a Mockingbird’ speelt zich af in het diepe zuiden van de USA, in een vrij afgelegen dorp in het zuiden van de staat Alabama. De tijd lijkt daar te hebben stilgestaan: de kerk en de overheid maken al eeuwen de dienst uit, blanken zijn superieur, zwarten schikken zich zonder morren in hun lot. Het lijkt alsof het verzet uiteindelijk alleen maar bij één blanke advocaat vandaan komt.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘To Kill a Mockingbird’ zijn vaak heel lastig. De zinnen zijn soms lang, maar het zijn vooral de woorden die misschien problemen zullen opleveren voor sommige lezers. Het verhaal is al ouder en dat is vaak te merken ook.
De alinea’s zijn over het algemeen kort. De hoofdstukken zijn niet lang en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘To Kill a Mockingbird’ kan voor een aantal lezers een probleem zijn. De taal is soms ingewikkeld en enigszins verouderd.
Het verhaal daarentegen is op geen enkele manier verouderd. Het verhaal is humoristisch en tragisch, aandoenlijk en oprecht. Je leest het verhaal vanuit het perspectief van een jong meisje. Dat meisje begrijpt eerst niet zo veel van de wereld om  haar heen, maar langzamerhand wordt er van alles en nog wat voor haar duidelijk. En daarmee informeert ze ook de lezer, die misschien niet zo veel weet over het zuiden van de Verenigde Staten in 1935.
Op basis van deze eigenschappen is ‘To Kill a Mockingbird’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.

 


Schrijfstijl:

De roman ‘To Kill a Mockingbird’ is bijzonder helder geschreven. Het verhaal is vol liefde voor de karakters, zowel voor de jonge als de oude, zowel voor de blanke als de zwarte, zowel voor de ontwikkelde als de onontwikkelde. Aan alles is te merken dat Ms Lee met dit verhaal het ultieme verhaal over de verhoudingen tussen mensen in het zuiden van de USA wilde vertellen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘To Kill a Mockingbird’ is een verhaal met veel actie. Scout beleeft heel veel met haar broertje Jem en met haar vriendje Dill. Maar gaandeweg het verhaal wordt het leven van Scout ernstiger; ze wordt ouder en ze realiseert zich dat de wereld ingewikkelder is dan ze altijd had gedacht. Simpele verhoudingen tussen oud en jong en tussen blank en zwart blijken plotseling veel complexer te zijn dan Scout had gedacht. Die verhoudingen worden duidelijk gemaakt aan de hand van de vele gebeurtenissen in het verhaal.


Tijd:

‘To Kill a Mockingbird’ speelt zich af rond het jaar 1935. Blank en zwart in het zuiden van de USA leven nog steeds in verschillende werelden. Die werelden raken elkaar soms wel, maar de verhoudingen zijn heel duidelijk: zwarten zijn er volgens de meeste blanken om hard voor hen te werken. Omdat een misdaad ook gemakkelijk in de schoenen van een zwarte persoon kan worden geschoven, lijken die verhoudingen altijd zo te blijven. Het is pas wanneer een blanke advocaat daar vraagtekens bij zet, dat er verandering lijkt te komen in deze statische en ongelijke maatschappelijke verhoudingen.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van iets langer dan een jaar.


Plaats:

De plaats die in ‘To Kill a Mockingbird’ vooral wordt beschreven, is een dorp in het zuiden van de Amerikaanse staat Alabama. Het zuiden is in die tijd traditioneel en zeer gesegregeerd, de staat Alabama is dat misschien wel meer dan de andere staten in het zuiden en de dorpen en het platteland zijn dat het meeste. Daar speelt de roman zich af.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘To Kill a Mockingbird’: begrijpt Scout de samenleving waarin ze opgroeit en kan ze zelf daarin haar plaats vinden?


Verteller:

De roman ‘To Kill a Mockingbird’ heeft een ik-verteller, wat vaak zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Scout begint als een zeer naïeve, jonge verteller. Gaandeweg het verhaal wordt zij ouder en daarmee ook wijzer (vooral door haar verstandige vader). Eerst stelt ze onnozele, maar voor haar informatieve vragen. Later worden die vragen kritischer. En langzamerhand leert ze haar vader beter begrijpen. Maar ook de – minder genuanceerde – personen in het dorp waar zij woont.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘To Kill a Mockingbird’ zijn:
• Mr. Atticus Finch: de vader van de twee jonge hoofdpersonen. Hij is advocaat. Atticus ging als één van de enigen uit zijn omgeving studeren aan de universiteit. Na zijn studie keerde hij terug naar de streek waar hij vandaan kwam. Daar trouwde hij en begon hij zijn carrière als advocaat. Twee jaar na de geboorte van zijn dochter overleed zijn vrouw;
• Jem (Jeremy) Finch: de zoon van Atticus. Hij is vier jaar ouder dan zijn zusje;
• Scout (Jean Louise) Finch: de verteller van het verhaal. zij is een 7-/8-jarige meid die heel slim is (ze kan alles al op heel jonge leeftijd lezen). Ze zegt wat ze denkt;
• Calpurnia: de zwarte dienstmeid. Zij is de pilaar waarop het gezin Finch rust. Maar ze voedt de kinderen wel op met harde hand wanneer ze dat nodig acht;
• Dill (Charles Baker) Harris: een vriend van Jem en Scout die vaak bij zijn tante, Aunt Rachel, logeert. Hij woont in het stadje Meridian in de staat Mississippi. Het is onduidelijk wie zijn vader en moeder zijn.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘To Kill a Mockingbird’ zijn:
• Aunt Alexandra Finch Hancock: de zuster van Atticus. Zij woont in Finch’s Landing, een dorpje op twintig mijl afstand van het dorp Maycomb, waar Atticus en zijn kinderen wonen. Ze is een strenge vrouw die zich vaak ongevraagd bemoeit met de opvoeding van Jem en Scout;
• Boo (Arthur) Radley: een buurman van de Finches. Een zonderling figuur. Hij bleek als kind al eigenaardig te zijn. Zijn ouders konden hem uit de gevangenis (en uit de inrichting) houden, maar dan moesten ze hem wel thuis houden. Sindsdien schijnt hij daar te wonen, maar niemand ziet hem ooit;
• Jack (John Hale) Finch: de jongere broer van Atticus en Alexandra. Hij werkt als dokter;
• Mrs. Henry Lafayette Dubose: een oude buurvrouw van de Finches. Zij bemoeit zich met alles en iedereen in de buurt, hoewel ze haar huis nooit meer uitkomt vanwege haar zwakke gezondheid;
• Miss Rachel Haverford: een buurvrouw van de Finches. Zij is de tante van Dill;
• Miss Stephanie Crawford: een buurvrouw van de Finches;
• Mr. Nathan Radley: de oudere broer van Boo en de eigenaar van het huis en het bedrijf van de Radleys (een katoenhandel);
• Miss Maudie Atkinson: een – al wat oudere – buurvrouw van de Finches. Zij is een lieve vrouw met wie Scout goed kan opschieten;
• Miss Caroline Fisher: een lerares van Scout, een jonge, onervaren docente;
• Walter Cunningham, Jr.: een klasgenoot van Scout. Een beetje een pestkop;
• Little Chuck Little: een klasgenoot van Scout. Een arme jongen die luizen heeft;
• Burris Ewell: een klasgenoot van Scout. Hij komt uit één van de armste gezinnen uit de omgeving. Meestal gaat hij maar één dag per jaar naar school;
• Cecil Jacobs: een schoolvriendje van de Finches. Hij woont bij hen in de straat;
• Uncle Jimmy Hancock: de oom van Scout en Jem, de echtgenoot van Aunt Alexandra. Thuis heeft hij weinig te zeggen (en hij spreekt dan ook vrijwel nooit);
• Francis Hancock: de zoon van Jimmy en Alexandra. Jem en Scout kunnen niet erg goed met hun neefje opschieten;
• Mr. Heck Tate: de sheriff van Maycomb;
• Bob (Robert E. Lee) Ewell: de vader van Burris en Mayella. Een arme en vervelende kerel. De Ewells staan erom bekend dat ze nooit werken en altijd dingen doen die niet door de beugel kunnen;
• Zeebo: de oudste zoon van Calpurnia. Hij is de vuilnisman van het dorp;
• Mr. Braxton Bragg Underwood: de uitgever, journalist, uitgever en enige werknemer van de plaatselijke krant;
• Walter Cunningham, Sr.: een ietwat domme meeloper, de vader van Walter Jr.;
• Dolphus Raymond: een man die op het platteland woont, samen met zijn zwarte vrouw en kinderen;
• Mr. X Billups: een onontwikkelde plattelander;
• Judge Taylor: de rechter van Maycomb;
• Mr. Horace Gilmer: de publieke aanklager van Maycomb;
• Mayella Ewell: de oudste dochter van Bob Ewell; een onontwikkelde en eenzame jonge vrouw van negentien jaar oud;
• Tom Robinson: een 25-jarige zwarte arbeider. Hij wordt beschuldigd van aanranding en verkrachting van Mayella Ewell;
• Mr. Link Deas: een boer uit de omgeving.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘To Kill a Mockingbird’ is in 1962 met success verfilmd.


Overig:

‘To Kill a Mockingbird’ is de enige echte roman van Ms Harper Lee. Nadat het boek uitkwam (in 1960), zei ze nooit meer een boek te zullen schrijven. Maar in 2015 kwam er een tweede roman uit, Go Set a Watchman, een soort vervolg op ‘To Kill a Mockingbird’. Zij had het verhaal al in de jaren vijftig van de vorige eeuw geschreven.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Harper Lee.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Member of the Wedding van Carson McCullers
• The Bluest Eye van Toni Morrison
Go Set a Watchman van Harper Lee


Citaat:
When he gave us our air rifles Atticus wouldn’t teach us to shoot. Uncle Jack instructed us in the rudiments thereof; he said Atticus wasn’t interested in guns. Atticus said to Jem one day, ‘I’d rather you shot at tin cans in the back yard, but I know you’ll go after birds. Shoot all the bluejays you want, if you can hit ‘em, but remember it’s a sin to kill a mockingbird.’
That was the only time I ever heard Atticus say it was a sin to do something, and I asked Miss Maudie about it.
‘Your father’s right,’ she said. ‘Mockingbirds don’t do one thing but make music for us to enjoy. They don’t eat up people’s gardens, don’t nest in corncribs, they don’t do one thing but sing their hearts out for us. That’s why it’s a sin to kill a mockingbird.’ (pp.95-96)

Vragen over het boek:

1. In welk opzichten (en hoe en waarom) verandert de mening van Jem en Scout ten opzichte van hun vader?
2. Welke redenen geeft Atticus aan om een zwarte verdachte te verdedigen?
3. Is dit een humoristische of juist een tragische roman (of misschien iets heel anders)? Waarom vind je dat?
4. Waaruit blijkt dat Scout opgroeit (en ook meer volwassen wordt) in de loop van het verhaal?
^ Terug naar boven

Comments are closed.