3/5 - (1 stemmen)

To Rise Again at a Decent Hour

Niveau:
Genre: relations
Thema: work

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694980501248", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000027334200","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"To%20Rise%20Again%20at%20a%20Decent%20Hour%20%28ebook%29%2C%20Joshua...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

The mouth is a weird place. Not quite inside and not quite out, not skin and not organ, but something in between: dark, wet, admitting access to an interior most people would rather not contemplate – where cancer starts, where the heart is broken, where the soul might just fail to turn up.
I encouraged my patients to floss. It was hard to do some days. They should have flossed. Flossing prevents periodontal disease and can extend life up to seven years. It is also time consuming and a general pain in the ass. That’s not the dentist talking. That’s the guy who comes home, four or five drinks in him, what a great evening, ha-has all around, and, the minute he takes up the floss, says to himself, What’s the point? In the end, the heart stops, the cells die, the neutrons go dark, bacteria consumes the pancreas, flies lay their eggs, beetles chew through tendons and ligaments, the skin turns to cottage cheese, the bones dissolve, and the teeth float away with the tide. But then someone who never flossed a day in his life would come in, the picture inconceivable self-neglect and unnecessary pain – rotted teeth, swollen gums, a live wire of infection running from enamel to nerve – and what I call hope, what I call courage, above all what I call defiance, again rose up in me, and I would go around the next day or two saying to all my patients, ‘You must floss, please floss, flossing makes all the difference.’

© Penguin Random House Company / Penguin Books, 2014

^ Terug naar boven

Algemeen

Dr. Paul O’Rourke is tandarts. Hij is de eigenaar van de succesvolle tandartsenpraktijk ‘O’Rourke Dental’, die gevestigd is aan het deftige Park Avenue in Manhattan, New York. Paul heeft zich opgewerkt als enig kind uit een arm gezin uit de staat Maine. Zijn vader heeft zelfmoord gepleegd. Na zijn studie werd Paul ondanks een moeizame start een zeer getalenteerde en toegewijde tandarts.
Maar in tegenstelling tot zijn carrière als tandarts gaat het met de relaties niet zoals Paul had gehoopt. Een aantal keren heeft hij een relatie gehad, maar elke keer ging het mis. Waarschijnlijk was het omdat Paul te veel verwachtte van zijn partner. Zo heeft hij bij zijn meest recente vriendin, Connie – de vrouw die bij hem werkt als ‘office manager’ – zijn uiterste best gedaan om geaccepteerd te worden door haar hechte en streng gelovige joodse familieleden. Maar ook die verhouding met Connie verkoelde. Uiteindelijk houdt Paul behalve zijn werk één grote liefde in zijn leven over: de passie voor het honkbalteam van de Boston Red Sox.
Het leven in de tandartspraktijk gaat zo zijn gewone gangetje. Paul doet zijn werk uitstekend, geassisteerd door de zwijgzame assistente Abby; de praktijk wordt bestuurd door de bekwame Mrs. Convoy en Connie doet wat hand- en spandiensten. Paul voelt zich redelijk gelukkig, hoewel Abby hem vaak zwijgend en misprijzend aankijkt, Connie hem doorvraagt over zijn zielenroerselen en de Rooms-Katholieke Mrs. Convoy hem bekritiseert vanwege zijn atheïsme. Want een echte atheïst, dat is Paul O’Rourke.
Toch moet hij zich op een zeker moment met de nodige tegenzin in de Bijbel verdiepen. Iemand heeft op naam van Paul C. O’Rourke een website ontworpen en een Facebook- en Twitteraccount geopend. En daarop staan verwijzingen naar het uitverkoren Joodse volk. En naar een ander, nog zwaarder getergd volk. Een oud volk waartoe ook Paul zou behoren …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Joshua Ferris

Jaar van uitgave:
2014

Aantal pagina's:
337

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2015

Plaats van handeling:
USA, New York City (Manhattan)

Bijzonderheden:
Een roman in 10 hoofdstukken gevolgd door een epiloog; de roman bestaat uit twee delen: ‘The Son of a Stranger’ en ‘Ersatz Israel’.
In het Nederlands heet het boek ‘Weer opstaan op een christelijk tijdstip’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘To Rise Again at a Decent Hour’ gaat over het leven en werk van een tandarts. Het is een humoristische en satirische roman, maar hij komt vrij langzaam op gang: je moet flink doorbijten in het begin om door te dringen in de wereld van Paul O’Rourke. Als je houdt van vrij lastige figuren die de wereld om hen heen met de nodige achterdocht bekijken (zoiets als de Amerikaanse acteur-regisseur Woody Allen, die ook vaak dit soort rollen in zijn eigen films speelt), dan is het een interessante roman voor jou. Paul is een nogal verbitterde man: het leven lijkt hem tamelijk zinloos, er is weinig om voor te leven en een hiernamaals bestaat volgens hem al helemaal niet.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘To Rise Again at a Decent Hour’ moet je een geoefende lezer zijn. Bovendien moet je een goede woordkennis hebben; de roman is anders lastig te lezen.
Het verhaal gaat over de wereld van een tandarts, dus het beschrijft ook uitgebreid zaken als flossen, boren en jackets zetten. Maar daarover is Joshua Ferris zo informatief, dat dit onderwerp weinig problemen zal opleveren.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘To Rise Again at a Decent Hour’ zijn vaak moeilijk. Het onderwerp – de wereld van de tandarts – is nogal specialistisch. Daarnaast vertelt de auteur veel over het (vooral Joodse) geloof met de nodige verwijzingen naar – en teksten die doen denken aan – het Oude Tes-tament van de Bijbel. Die tale Kanaäns kan door veel lezers als lastig worden ervaren.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn vaak erg lang. Het boek heeft wel veel dialogen, maar de dialogen die Paul voert met zijn assistente Mrs. Convoy zijn heel speciaal: meestal lees je niet wat Paul zegt, maar wel wat Mrs. Convoy antwoordt. Een bijzondere manier van dialogen weergeven.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal moet je het Engels op een hoog niveau beheersen. Zinnen en – vooral – alinea’s zijn vaak heel lang; dat maakt het lezen – met name in het begin – tot een intensieve bezigheid.
De humor die daarna het verhaal kenmerkt, zorgt dat ‘To Rise Again at a Decent Hour’ een vermakelijk boek is geworden (naast de trieste sfeer die er rondom deze tandarts hangt). Paul O’Rourke is een tamelijk verbitterde en ook nogal vervelende man, maar ook iemand die door zijn eigenaardigheden – zoals zijn passie voor de Boston Red Sox – erg aandoenlijk is. Het is een karakter zoals we die ook kunnen kennen uit de romans van Philip Roth, William Boyd, John Kennedy Toole of Kingsley Amis.
Op basis van deze eigenschappen is ‘To Rise Again at a Decent Hour’ een boek met een literair niveau C 5c en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘To Rise Again at a Decent Hour’ is soms moeilijk te lezen. Dat komt vooral door de lange alinea’s en de lange zinnen in het eerste deel van de roman. Langzaamaan krijg je als lezer meer greep op het verhaal en dan kun je de schrijfstijl ook meer op waarde schatten.
Het toch wel trieste leven van O’Rourke wordt regelmatig op een humoristische wijze beschreven.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘To Rise Again at a Decent Hour’ is een verhaal met niet al te veel actie. Het verhaal beschrijft met name veel relaties: die relaties worden voornamelijk duidelijk aan de hand van gesprekken die Paul voert met de mensen in zijn omgeving.


Tijd:

De roman ‘To Rise Again at a Decent Hour’ speelt zich af in de jaren 2010-2015. Het jaar dat wordt genoemd is 2011. Het verhaal wordt chronologisch verteld met de nodige flashbacks, bijvoorbeeld wanneer Paul nadenkt over zijn jeugd en zijn ouders of over zijn vroegere vriendinnen.


Plaats:

De setting van ‘To Rise Again at a Decent Hour’ is een tandartspraktijk in New York City. Paul heeft zijn praktijk op Park Avenue, het deftigste deel van Manhattan. In die wijk slaagt hij erin een goed belegde boterham te verdienen, samen met zijn assistentes.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘To Rise Again at a Decent Hour’: zal Paul ooit het geluk vinden, met name in de liefde? Een andere verhaallijn die in de loop van het verhaal zich ontwikkelt is de band tussen Paul en de mysterieuze (en pseudoreligieuze?) figuur die een website in Pauls naam heeft gemaakt.


Verteller:

De roman ‘To Rise Again at a Decent Hour’ heeft een ik-verteller, wat vaak zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Paul is iemand die het niet gemakkelijk heeft in het leven, ondanks zijn goede baan. Maar hij maakt het zichzelf en de mensen om hem heen ook niet gemakkelijk om van hem te houden: Paul is sikkeneurig en verbitterd, teleurgesteld en kribbig. En dat zorgt voor een aantal vreemde – maar daardoor vaak humoristische – verwikkelingen.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakter in ‘To Rise Again at a Decent Hour’ is:
• Paul C. O’Rourke: een tandarts (en een overtuigd atheïst). Hij is een toegewijde tandarts en een fanatiek aanhanger van de Boston Red Sox. Maar op sociaal gebied is hij nogal een outcast: zijn relaties met vrouwen duren nooit lang en Paul gaat op nogal een nonchalante en onverschillige manier om met zijn werknemers en kennissen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘To Rise Again at a Decent Hour’ zijn:
• Connie Plotz: de ‘office manager’ van de tandartsenpraktijk. Ze is als tijdelijke hulp begonnen, maar Paul nam haar als manager in dienst omdat ze zo mooi en charmant was. Paul en Connie hebben een relatie gehad. Paul was behalve van Connie heel erg onder de indruk van Connies hechte Joodse familie. Paul is zelf overigens een overtuigd atheïst;
• Mrs. Convoy (Betsy): een 60-jarige tandartsweduwe. Zij werkt al jaren voor Paul in allerlei hoedanigheden: telefoniste, boekhouder, mondhygiëniste, planner, manusje-van-alles. Ze is goed in haar werk, maar ze is heel kritisch naar Paul toe, omdat ze vindt dat hij haar Rooms-Katholieke geloof vaak belachelijk maakt;
• Abby: de tandartsassistente. Zij zwijgt meestal (en kijkt daarbij Paul bij zijn werk zo nu en dan meewarig aan);
• McGowan: een tandarts en sportvriend van Paul;
• Uncle Stuart: een oom van Connie;
• Al Frushtick: een patiënt van Paul. Hij komt bij Paul over als een lichtelijk gestoord type. Paul denkt snel van hem af te zijn, maar dat blijkt een illusie;
• Pete Mercer: een multimiljonair en lid van een geheim genootschap;
• Grant Arthur: een lid van een geheim genootschap;
• Sookhart: een lid van een geheim genootschap;
• Eddie: een 80-jarige patient van Paul;
• Mirav Mendelsohn: een Joodse docente, ooit bevriend met Grant Arthur.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘To Rise Again at a Decent Hour’ is niet verfilmd.


Overig:

Stephen King noemde ‘To Rise Again at a Decent Hour’: ‘The Catch-22 of dentistry’. Dat is een heel juiste typering: alles wat mis kan gaan in het leven gaat mis – en dan voornamelijk door Pauls eigen schuld.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Joshua Ferris.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Catch-22 van Joseph Heller
A Confederacy of Dunces van John Kennedy Toole
• Everyman van Philip Roth


Citaat:
No one had called or texted or emailed. I would do practically anything, I thought, to have them back – I mean the strollers and lovers of a few hours earlier, so that I might have another chance to stroll alongside them, to look out in wonder at the skyline, to lick carefully at the edges of my ice cream, and, after a while, to leave the Promenade, off to bed for a good night’s sleep – or to that one vital thing among the city’s offerings that night, that one unmistakable thing that makes staying up all night a treasure and not a terror – and then to rise again at a decent hour, to walk the Promenade in the light of the new morning, eating a little pastry for breakfast and having coffee on one of the benches while looking out at the brightened waters. (pp.309-310)

Vragen over het boek:

1. Waarom wil Paul zo graag dat de familie van Connie hem aardig vindt?
2. Wat is een ‘Ulm’ en waarom zou Paul ook een ‘Ulm’ kunnen zijn?
3. Wat is de reden dat er een website en een Facebook- en Twitteraccount in Pauls naam zijn opgezet?
4. Leg uit wat de titels van de twee delen van het boek en de titel van het boek zelf betekenen: ‘The Son of a Stranger’ (deel I), ‘Ersatz Israel’ (deel II) en ‘To Rise Again at a Decent Hour’ (de titel).




^ Terug naar boven

Comments are closed.