4/5 - (1 stemmen)

Unseen Academicals

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: sports

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

It was midnight in Ankh-Morpork’s Royal Art Museum. It occurred to new employee Rudolph Scattering about once every minute that on the whole it might have been a good idea to tell the Curator about his nyctophobia, his fear of strange noises and, he now knew, his fear of absolutely every thing he could see (and, come to that, not see), hear, smell and feel crawling up his back during the endless hours on guard during the night. It was no use telling himself that everything in here was dead. That didn’t help at all. It meant that he stood out.
And then he heard the sob. A scream might have been better. At least you are certain when you’ve heard a scream. A faint sob is something you have to wait to hear again, because you can’t be sure.
He raised his lantern in a shaking hand. There shouldn’t be anyone in here. The place was securely locked; no one could get in. Or, now he came to think about it, out. He wished he hadn’t thought about it.
He was in the basement, which was not among the most scary places on his round. It was mostly just old shelves and drawers, full of the things that were almost, but very definitely not entirely, thrown away. Museums don’t like things to be thrown away, in case they turn out to be very important later on.
Another sob, and a sound like the scraping of … pottery? A rat, then, somewhere on the rear shelves? Rats didn’t sob, did they? ‘Look, I don’t want to have to come in there and get you!’ said Scattering with heartfelt accuracy.
And the shelves exploded. It seemed to him to happen in slow motion, bits of pottery and statues spreading out as they drifted towards him. He went over backwards and the expanding cloud passing overhead crashed into the shelves on the other side of the room, which were demolished.

© Penguin Random House Company, 2009

^ Terug naar boven

Algemeen

De Unseen University leeft op grote voet: veel personeel, goed onderhouden hoogleraren. De gelden daarvoor komen bij voorbeeld uit legaten. Helaas is één legaat vrijwel verlopen omdat de hoogleraren al lang niet meer aan sport doen – en dat stond in de voorwaarden voor het toekennen van het legaat.
Archchancellor Mustrum Ridcully besluit zijn onderwijzend personeel te laten voetballen. Maar dat idee is misschien niet zo verstandig. Voetbal in de huidige Ankh-Morpork-traditie is een bloedige aangelegenheid: sommigen rennen achter een houten bal aan die ergens tegenaan moet worden geworpen, sommigen kijken naar dat schouwspel met gevaar voor eigen leven, de meesten proberen aanhangers van het concurrerende team zo ernstig mogelijk te verwonden.
Gelukkig zijn er in deze sportieve heksenketel ook nog vreedzame types. Zo is daar Glenda, de keukenprinses van de Unseen University, gezet maar onopvallend, betrouwbaar en een geweldige taartenbakker. Haar vriendin is de bloedmooie, lieve, maar oerdomme Juliet Stollop; zij werkt als hulpje in de keuken van de universiteit. En tenslotte zijn daar Trev en Nutt. Trev is een sportieve voetballer, zoon van een voetballegende. Mr Nutt is een (soort) goblin, een vreemd wezen dat uit Uberwald afkomstig is. Niemand weet – oftewel: vrijwel niemand – hoe hij op de universiteit in dienst is gekomen en wie hem beschermt. Over hem is vrij weinig bekend. Wel valt het op dat hij enorm sterk is. En dat hij goed met een bal kan omgaan …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Terry Pratchett

Jaar van uitgave:
2009

Aantal pagina's:
400

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Discworld, voornamelijk de stad Ankh-Morpork

Bijzonderheden:
De 37e roman over de Discworld. Een fantasyroman zonder hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Academische boys’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van de hilarische verhalen van Terry Pratchett houdt, dan moet je ‘Unseen Academicals’ zeker lezen. In deze roman staan de professoren van de Unseen University centraal: een meute luie, vraatzuchtige luilakken, die niets liever doen dan negen maal per dag iets eten – met regelmatig een snack tussendoor.
Behalve over de ‘academische’ wereld gaat deze roman over voetbal. En dan vooral over de excessen van die sport: tegen elkaar schreeuwen en de supporters van het concurrerende team zo snel en zo hard mogelijk in elkaar timmeren.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Unseen Academicals’ is het noodzakelijk dat je de ironie, de satire en de absurde humor van Terry Pratchett begrijpt. De Discworld-boeken van Pratchett zijn enig in hun soort: hilarisch en fantastisch (in de betekenis van fantasy), ultra kritisch op alles wat onecht is en iedereen die zich anders voordoet dan hij/zij in werkelijkheid is.
Deze roman gaat voor een groot deel over voetbal. Maar dat voetbal is een regelloze sport, zoals hij in Ankh-Morpork wordt beoefend. Spelers en supporters rennen achter een houten bal aan die naar een paal moet worden gebracht. Er vallen veel gewonden en vrijwel niemand ziet de eigenlijke sport. Het lijkt qua sport nog het meest op de ‘Ba Game’ zoals deze in de stad Kirkwall op de Schotse Orkney-eilanden jaarlijks wordt gespeeld door de ‘Uppies’ en de ‘Doonies’.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Unseen Academicals’ zijn van een pittig niveau. Terry Pratchett weidt echter niet veel uit – zoals hij dat in vroege romans wel vaak deed (met veel voetnoten en voetnoten bij voetnoten). Wel veronderstelt Pratchett een belezen publiek: er zijn verwijzingen naar de academische wereld, naar Britse zeden en gewoonten, naar Europese volksverhalen en legenden.
De alinea’s zijn nooit erg lang. Er zijn geen hoofdstukken. Wel zijn er veel – en vaak hilarische – dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Unseen Academicals’ is regelmatig lastig en je moet een ervaren lezer zijn om dit boek op waarde te schatten.
Het verhaal is complex, maar zeer humoristisch. Pratchett heeft in dit verhaal zowel de intelligentsia (de academische wereld) als het meer volkse deel van de stad (de voetbalsupporters) op de korrel.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Unseen Academicals’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De schrijfstijl van Terry Pratchett is in ‘Unseen Academicals’ uit duizenden te herkennen. De humor is absurd en vilein, de verhalen zijn complex en fantasierijk en je hebt altijd het idee dat je maar een heel klein deel van deze wereld (de Discworld) leert kennen. Er is altijd meer …^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Unseen Academicals’ is een verhaal met veel actie. In het verhaal buitelen de vele gebeurtenissen over elkaar heen in een ogenschijnlijk niet te ontwarren kluwen avonturen; avonturen die door Terry Pratchett overigens keurig ontrafeld worden.


Tijd:

De fantasyroman ‘Unseen Academicals’ speelt zich af in een fantasietijd. Die tijd lijkt overigens verdacht veel op onze tijd …


Plaats:

De setting van ‘Unseen Academicals’ is de fantasiewereld die Terry Pratchett schiep: Discworld. Discworld is een wereld met meerdere landen en landstreken en grote en kleine steden. Het lijkt een beetje op de aarde: er zijn meren, rivieren, bergen, heuvels en bossen. Maar het land wordt omsloten door een enorme oceaan – en als je die te ver op vaart, kom je bij The Rim (zoals iedereen weet) en als je daar verder zou willen varen, val je van de Discworld af. Want – opnieuw zoals iedereen weet – de Discworld is een platte schijf – disc – die door vier olifanten gedragen wordt die op hun beurt op het schild van de enorme schildpad Great A’Tuin staan. Deze schildpad wandelt door het heelal.
Deze roman, ‘Unseen Academicals’, speelt zich vrijwel geheel af in de hoofdstad Ankh-Morpork. De meeste scenes spelen in de Unseen University of in het deel van de stad waar de sportwedstrijden plaatsvinden (dit is overigens op straat).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Unseen Academicals’: zal het de hoogleraren lukken een goed voetbalteam op de been te krijgen?


Verteller:

De roman ‘Unseen Academicals’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit meerdere perspectieven (zoals dat van Glenda, Trev, Lord Vetinari, the Archchancellor).
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Unseen Academicals’ zijn:
• Glenda Sugarbean: de kokkin en het hoofd in de keuken van de Unseen University. Zij is wijd en zijd bekend vanwege haar heerlijke ‘pies’ (maar met name op de UU);
• Juliet Stollop (soms ‘Jools’ of ‘Jewels’ genaamd): een hulpje van Glenda. Ze heeft een geweldig uiterlijk en nog mooiere maten, maar helaas maar weinig hersens;
• Mr Nutt: een goblin (zegt hij, maar hij heeft ook andere raskenmerken). Hij is op een mysterieuze manier in dienst gekomen van de UU. Hij is het hulpje van Trev. Soms is hij dood geweest en er zijn nog andere vreemde zaken met hem aan de hand;
• Lord Havelock Vetinari, the Patrician of Ankh-Morpork: zonder meer de machtigste man in de stad en omgeving. Hij is meestal rustig en bedaard; hij oefent zijn absolute macht in stilte uit. Hij lijkt vriendelijk, maar ondertussen is hij opgeleid bij de Guild of Assassins (hij heeft zelfs wel eens een moord gepleegd) en in zijn kerkers zuchten veel personen die het niet helemaal met hem eens waren;
• Archchancellor Mustrum Ridcully: de rector magnificus van de universiteit;
• Ponder Simmons, Head of Inadvisably Applied Magic, The Master of the Traditions: een magiër, jong en ambitieus. Hij overziet niet altijd de gevolgen van zijn geniale ideeën. Zo heeft hij een zelfdenkende machine ontwikkeld – Hex;
• Trev (Trevor) Likely: een werknemer van de Unseen University (hij is ‘the candle dribbler’, hij werkt met kaarsen). Hij woont en werkt ergens in het gebouw (maar daar is hij nogal vaag over). Hij is een geweldig goede voetballer (een echte zoon van de voetballegende Big Dave Likely), maar slechts als amateur. In zijn vrije tijd is hij ‘Dimmer’, een aanhanger van voetbalclub Dimwell Old Pals.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Unseen Academicals’ zijn:
Inwoners van Ankh-Morpork:
• Drumnott, personal secretary: de rechterhand van Lord Vetinari;
• Rudolph Scattering: een werknemer van Ankh-Morpork’s Royal Art Museum;
• Dolly Sisters Football Club (‘Dollies’): aanhangers van de beroemde voetbalclub, beter dan de ‘Dimmers’: Billy Stollop, Algernon Stollop.
• Dimwell Old Pals (‘Dimmers’): aanhangers van de beroemde voetbalclub, beter dan de ‘Dollies’: Andy Shank, Carter the Farter (Fartmeister), Jumbo en andere leden van de Massive Posse;
• Mrs Carter: de moeder van Carter the Farter;
• Madame Sharn: een eigenares van een modehuis, een dwerg;
• Pepe: de assistent van Madame Sharn, een modeontwerper, ook een (soort van) dwerg;
• Glang Snorrisson: een handelaar en ontwerper, een dwerg;
• Mr Stronginthearm: een ontwerper, een dwerg;
• Cut-Me-Own-Throat Dibbler (vaak ‘Throat’ of ‘Mr Throat’ genoemd): een verkoper van van alles en nog wat (vaak van in principe eetbare waar);
• Tosher Atkinson: een hooligan;
• Mrs Atkinson de moeder van Tosher (ook een hooligan);
• Miss Roz: een journaliste (van de roddelpers);
• Mr William de Worde: een journalist (van de serieuze pers).
Een ander, overal (soms) aanwezig karakter:
• Death: de Dood die overal en nergens aanwezig kan zijn. Hij is misschien wel het belangrijkste karakter uit de Discworld: een aangenaam persoon met een onaangenaam beroep (maar ja, iemand moet het doen).
Leden van de politiemacht – de Watch – van Ankh-Morpork:
• Commander Sam Vines (Sir Samuel, His Grace the Duke of Ankh): het hoofd van de Watch;
• Lance-Constable Officer Bluejohn: een agent, lid van een minderheid (een trol);
• Sergeant Angua: een politiebeambte, lid van een minderheid (een weerwolf).
Leden van de Unseen University (in Ankh-Morpork):
• The Librarian: de bibliothecaris. Ooit was hij een persoon, nu is hij al jaren een orang-oetan die uitsluitend ‘Ook!’ zegt;
• The Chair of Indefinite Studies: een beetje een vage hoogleraar;
• The Senior Wrangler: een nogal kritische hoogleraar;
• The Lecturer in Recent Runes: een hoogleraar. Hij geeft graag college op een plek waar niemand hem kan vinden;
• Rincewind, een tovenaar (zegt hij zelf), maar niet afgestudeerd. Ook is hij een wereldreiziger (en dat altijd tegen wil en dank). Hij is een soort tovenaar, maar zijn collega’s zien hem niet als een academicus. Zijn tovenaarshoed geeft aan dat hij ‘wizzard’ is, maar zelfs dat woord is foutief gespeld. Na een aantal avonturen – waarbij hij ongewild de UU redt, wordt hij alsnog één van de professoren van de UU: The Professor of Cruel and Unusual Geography;
• Professor Bengo Macarona: een hoogleraar die via een uitwisseling uit Genua komt;
• Dr Hix, the Head of the Department of Post-Mortem Communications: een hoogleraar die zich met doodse zaken bezighoudt;
• Charlie, the skeleton: de assistent van Dr Hix;
• The Professor of Recondite Phenomena: een hoogleraar;
• The Bursar: een ietwat verwarde hoogleraar;
• The Dean, Henry: de decaan van de universiteit. De relatie tussen hem en de Archchancellor is nogal problematisch. In deze roman is hij overgestapt naar een andere universiteit, die van Brazeneck – één waar hij zelf Archchancellor kan worden;
• Professor Turnipseed: de assistent van de ‘former Dean’;
• Professor Ritornello, Master of Music: een componist en dirigent;
• The Luggage: een koffer op honderden kleine pootjes. Een alleseter; onafscheidelijk aanwezig bij Rincewind, maar wel zijn eigen gang gaande;
• The Bledlows, Mister Frankly Ottomy & Mister Alf Nobbs: assistenten van de hoogleraren;
• Natchbull Smeems (‘Old Man Smeems’), the Candle Knave, een ‘dribbler’: de baas van Trev op de Unseen University;
• Downbody: een kelner van de UU;
• Mrs Whitlow: het hoofd van de huishouding van de UU. Zij werkt vooral in The Great Hall (waar ze haar posh accent kan laten horen);
• Mildred, Rachel, Mrs May Hedges, Molly: hulpjes in de keuken van de UU.
Inwoners van Uberwald:
• Lady Margolotta: de werkelijke leider (dictator) van het rijk. Ze is een goede vriendin van Lord Vetinari;
• The Sisters of Perpetual Velocity: vogelachtige metgezellen die Mr Nutt in de gaten houden; een soort Furiën.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De fantasyroman ‘Unseen Academicals’ is niet verfilmd.


Overig:

Terwijl het lijkt alsof deze roman een kritische inkijk geeft in de academische wereld (die van de Unseen University) is er ook een ander – en wellicht groter – thema: de voetbalsport. Terry Pratchett beschrijft niet alleen de waanzin rondom een voetbalwedstrijd, maar hij dringt in dit verhaal ook door tot de (vaak niet al te snuggere) breinen van degenen die zich supporter noemen: niet zelden zijn het – opnieuw volgens Pratchett – hersenloze, agressieve, luie en initiatief loze wezens.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Terry Pratchett.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Snuff van Terry Pratchett
Sporting Relations van Roger McGough
Fever Pitch van Nick Hornby


Citaat:
‘Let no one suppose that I am alone in a desire to see a better future for this great game,’ Vetinari was saying. ‘Tonight, gentlemen, you will see football, hear football, and if you don’t duck, gentlemen, you might even eat football. Here to display a marriage of football from the past and I dare hope from the future, I present to you the first team of Unseen University … Unseen Academicals!’ (p.234)

Vragen over het boek:

1. Op welke manier is Nutt als werknemer bij de Unseen University terechtgekomen?
2. Waarom wordt de voetbalsport in deze roman in eerste instantie als een sport zonder regels beschreven?
3. Waarom zijn Juliet en Andy belangrijk voor de plot van deze roman?
4. Op welke mensen is de satire van Pratchett volgens jou het meest gericht? Maak je antwoord duidelijk met behulp van een tweetal citaten uit het verhaal.
^ Terug naar boven

Comments are closed.