A Song of Ice and Fire (Book III) – A Storm of Swords

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: power

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

The day was grey and bitter cold, and the dogs would not take the scent.
The big black bitch had taken one sniff at the bear tracks, backed off, and skulked back to the pack with her tail between her legs. The dogs huddled together miserably on the riverbank as the wind snapped at them. Chett felt it too, biting through his layers of black wool and boiled leather. It was too bloody cold for man or beast, but here they were. His mouth twisted, and he could almost feel the boils that covered his cheeks and neck growing red and angry. I should be safe back at the Wall, tending the bloody ravens and making fires for old Maester Aemon. It was the bastard Jon Snow who had taken that from him, him and his fat friend Sam Tarly. it was their fault he was here, freezing his bloody balls off with a pack of hounds deep in the haunted forest.
‘Seven hells.’ He gave the leashes a hard yank to get the dogs' attention. ‘Track, you bastards. That's a bear print. You want some meat or no? Find!’ But the hounds only huddled closer, whining. Chett snapped his short lash above their heads, and the black bitch snarled at him. ‘Dog meat would taste as good as bear,’ he warned her, his breath frosting with every word.
Lark the Sisterman stood with his arms crossed over his chest and his hands tucked up into his armpits. He wore black wool gloves, but he was always complaining how his fingers were frozen. ‘It's too bloody cold to hunt,’ he said. ‘Bugger this bear, he's not worth freezing over.’

© Penguin Random House Company / Bantam Books, 2011^ Terug naar boven

Algemeen

De Starks
Deel III van de serie speelt zich voor een groot deel af op en bij The Wall: Bran Stark en Arya Stark trekken naar de Wall (zonder dat ze het van elkaar weten) en Jon Snow vecht eerst tegen, dan weer met, en dan weer tegen de wildlings. Jon bevindt zich in een lastige positie: aan zijn meerderen heeft hij beloofd zich tussen de wildlings te begeven. Maar als hij dat doet gelooft vrijwel niemand hem. Hij wordt verliefd op de wildling Ygritte en krijgt een verhouding met haar (wat ook niet mag als lid van de Watch). Als hij uiteindelijk weet te vluchten, moet hij op de Wall strijden tegen diezelfde wildlings waar hij eerst mee vocht; dat heeft grote gevolgen voor zijn liefde voor Ygritte. En opnieuw gelooft men hem niet, maar nu zijn dat zijn medebroeders van de Watch.
Bran weet uit zijn dromen dat hij achter de Wall zal moeten proberen iets te doen. Maar wat? En hoe komt hij achter die Wall? Gelukkig krijgt hij hulp van een lid van de Watch, Samwell (die overigens ook weer de beste vriend van Jon is).
Arya wordt gegijzeld en van noord naar zuid en van oost naar west meegevoerd door Sandor Clegane (‘the Hound’), een koelbloedige moordenaar in dienst van de Lannisters die allen op haar losgeld uit is. Maar als Arya een paar keer de kans krijgt Sandor te vermoorden, is de keuze toch niet zo eenvoudig.
Sansa zal in het huwelijk moeten treden met Tyrion Lannister, zodat de twee koninkrijken in ieder geval door een huwelijk verbonden worden.
Robb Stark, de koning van het noordelijke rijk, gaat met zijn moeder Catelyn naar de bruiloft van zijn oom. Maar daar gaat het vreselijk mis …

De Lannisters
Joffrey Baratheon(-Lannister) leidt het rijk vanuit King’s Landing, maar de feitelijke macht berust bij zijn moeder Cersei en bij zijn grootvader Tywin Lannister, die zichzelf tot Hand van de koning heeft uitgeroepen ten koste van de dwerg (en de oom van Joffrey) Tyrion. Tyrion is ondertussen officieel getrouwd met Sansa Stark, een huwelijk dat geen enkele genegenheid of liefde kent. De intriganten (en handlangers) van de koning in King’s Landing zijn overgeplaatst naar de uithoeken van het rijk.
Ondertussen trekt Jaime Lannister als gegijzelde/gevangene terug naar het zuiden, begeleid door de vertrouwelinge van Catelyn, Lady Brienne van Tarth. Uiteindelijk weet hij King’s Landing als vrij man te bereiken, maar hij moet een zwaar offer brengen.
Als Joffrey – in een poging om het rijk van het midden (Lannister) met het zuiden te verenigen – in het huwelijk zal treden met Margaery Tyrell, wordt dat een tweede bruiloft met dodelijke afloop.

De Baratheons
Stannis Baratheon versterkt zijn troon dankzij Lady Melissandre. Zij adviseert hem om de Guard van de Wall te hulp te komen als deze de strijd tegen de wildlings lijkt te verliezen. Stannis ziet daar aangekomen wel een adellijke toekomst weggelegd voor de bastaard van de Starks, Jon Snow.

De Targaryens
De drakenkoningin Daenerys Targaryen ziet haar draken doorgroeien tot behoorlijke monsters. Gelijktijdig weet ze haar macht uit te breiden in de steden overzee. Wel moet ze kiezen tussen minder betrouwbare en onbetrouwbare raadgevers.

Als deel III eindigt is er van Huis Stark niet veel meer over: het kasteel Wintertfell is afgebrand en de vader en moeder en de broers en zussen zijn dood of op de vlucht. Ook Huis Lannister is verzwakt; bovendien is de nieuwe koning, Tommen, pas acht jaar oud. Alleen Stannis Baratheon en Daenerys Targaryen lijken hun macht te hebben vergroot.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
George R.R. Martin

Jaar van uitgave:
2000

Aantal pagina's:
1128

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Fantasietijd

Plaats van handeling:
Fantasieplaats

Bijzonderheden:
Deel 3 uit een 5-delige serie: elk van de – heel – veel hoofdstukken heeft de naam van de hoofdpersoon van dat hoofdstuk als titel.
Zie ook Book I en Book II van de serie: ‘A Song of Fire and Ice’, ‘A Game of Thrones’ en ‘A Clash of Kings’.
In het Nederlands heet het boek - dat in 2 delen uitkwam - ‘Staal en sneeuw' en 'Bloed en goud’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Opnieuw een deel met meer dan 70 hoofdstukken en meer dan tien hoofdpersonages en meer dan 100 minor characters: dat is deel III van ‘A Song of Ice and Fire’. Dit deel is ook meer dan 100 pagina’s meer dan deel II: 1128 bladzijden in totaal. Maar wie deel I en deel II heeft volbracht zal zeker ook aan deel III willen beginnen: opnieuw een sage vol fantasy, romantiek, geweld en suspense.


WAT MOET JE WETEN?

Het boek doet niet echt een beroep op algemene kennis. Het gaat behalve over een specifieke denkbeeldige tijd en plaats ook over goed en kwaad, over vriendschap en bedrog, over heldendom en lafheid.
Specifieke culturele en literaire kennis is belangrijk voor het waarderen van dit boek. Het verhaal speelt zich af in een fantasiewereld die sterk lijkt op de Europese middeleeuwen. Het gaat over ridders, koninkrijken, zwaarden, paarden, burchten, toernooien, hoofse liefde, horigheid  en vleierijen.
Qua literair werk lijkt de roman op ridderverhalen zoals die van King Arthur en Robin Hood; maar het doet ook denken aan de modernere sagen en queesten van J.R.R. Tolkien en T.H. White.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is niet echt moeilijk, op een flink aantal oude of middeleeuws aandoende woorden na. De lezer die zich deze woorden in de loop van het verhaal kan eigen maken, zal verder weinig problemen met betrekking tot het vocabulaire ondervinden.
In sommige alinea’s wordt veel uitgelegd en die alinea’s kunnen lastig zijn. Maar alle hoofdstukken zijn zeer toegankelijk door de vele dialogen en door de actie.


DE TAAL EN HET VERHAAL

A Storm of Swords’ gaat verder waar A Clash of Kings stopte. Er zijn veel doden gevallen in deel II (ook belangrijke karakters), en in deel III komen er weer nieuwe karakters bij. Die nieuwe karakters zullen echter niet voor veel verwarring zorgen: het is duidelijk dat dit een serie over een aantal koninkrijken is: het gaat vaak meer over de instandhouding van het rijk (en de dynastie) dan om het in leven houden van een karakter.
Opvallend zijn de rollen voor de ultieme slechteriken: het lijkt alsof het kwaad het gemakkelijkst aan de leiding kan blijven in deze van bloed en corruptie doordrenkte wereld. Het maakt de roman overigens wel oprechter.
Het taal-(ERK-)niveau is vanwege de vaak specialistische taal niveau B2. Het literaire niveau is complex vanwege de vele karakters, de meerdere plaatsen van handeling en de talloze subplots. Vandaar dat het literaire niveau C 5b is.


Schrijfstijl:

Martin schrijft in een boeiende stijl. Hij weet de lezer geïnteresseerd te houden, zelfs na 1128 bladzijden is het verhaal nog spannend.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman is een epos, een epische fantasy-vertelling. Het verhaal vertelt tientallen verhalen – misschien wel honderd, als je alle zijverhalen meerekent – over een onbekende wereld met niet-bestaande karakters en plaatsen en landen; desalniettemin komt het op de lezer over alsof dit een verhaal is over een land als Groot-Brittannië: de namen doen soms middeleeuws Engels aan (zowel Old English/Saxon – als Middle English), zowel de namen van de karakters als die van de plaatsen en koninkrijken; zelfs de vorm van het continent Westeros lijkt op die van het Britse eilandrijk.
‘A Storm of Swords’ is een boek vol actie. De kritische lezer zou verwachten dat deze vele verhalen zouden kunnen leiden tot verwarring en tot saaiheid, maar niets is minder waar: omdat Martin een negental karakters in hun eigen hoofdstukken opeenvolgend aan het woord laat, wordt de lezer telkens opnieuw een (vervolg)verhaal ingezogen.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld; de roman beslaat een periode van meer dan een jaar. Er zijn de nodige flashbacks om duidelijk te maken wat de personages en de ‘Houses’ met elkaar te maken hebben en waar de vijandschappen en vriendschappen hun oorsprong vinden.


Plaats:

De roman speelt zich af in een fantasieland, dat een beetje lijkt op het eilandenrijk waaruit Groot-Brittannië bestaat.


Verhaallijn:

Er zijn veel verhaallijnen. De belangrijkste verhaallijn is ‘the game of thrones’: welke familie van de zeven koninkrijken krijgt door strijd en manipulatie de leiding over het volledige rijk?
Behalve deze verhaallijn zijn er veel andere verhaallijnen. Zo is er het verhaal van de ‘bastaard’zoon van Eddard Stark, Jon Snow, die wel een leider van het House Stark zou kunnen (en willen) zijn, maar die het formeel niet kan worden omdat hij een onechte zoon is.
Er is het verhaal van de ‘dwerg’ Tyrion Lannister, die ook de capaciteiten heeft om het House Lannister te leiden, maar die dat niet kan vanwege zijn korte en mismaakte gestalte.
Als laatste voorbeeld is er het verhaal van Daenerys Targaryen. Haar vader, de koning van het rijk, en haar familie werden vermoord tijdens de machtsstrijd die plaatsvond vóór het begin van dit boek. Zij leidt in dit deel haar nieuwe volk, de  Dothraki.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld vanuit veel (10) perspectieven: elk hoofdstuk heeft als titel de naam van het hoofdpersonage. Die hoofdpersonages zijn:
• Bran (House of Stark);
• Catelyn (House of Stark);
• Daenerys (House of Targaryen);
• Jon (House of Stark);
• Arya (House of Stark);
• Tyrion (House of Lannister);
• Sansa (House of Stark);
• Ser Davos Seaworth, adviseur van de vorsten van Dragonstone (the Narrow Sea).
Nieuwe personages in deel III zijn:
• Jaime (House of Barantheon);
• Samwell Tarly, een Guard op The Wall, van eenvoudige komaf, een vriend van Jon.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

A Storm of Swords’ kent – net als de andere delen uit de serie – heel veel karakters: meer dan 20 personages per ‘House’, waarbij er acht ‘Houses’ zijn. De hoofdpersonages zijn:
• Lady Catelyn (Cat) (House of Tully);
• Haar zoon Robb (House of Stark);
• Haar dochter Sansa (House of Stark);
• Haar dochter Arya (House of Stark);
• Haar zoon Brandon (Bran) (House of Stark);
• De zoon van Eddard, Jon Snow, de ‘bastaardzoon’ (House of Stark);
• Queen Daenerys (Daenerys Stormborn) (House of Targaryens);
• Tyrion (‘ the Imp’), de dwerg, broer van Queen Cersei en Ser Jaime (House of Lannister);
• Jaime Lannister, de broer van Queen Cersei;
• Brienne van Tarth, de grote en oncharmante vrouwelijke lijfwacht van Renly Baratheon;
• Grand Master Pycelle, Lord Petyr Baelish (‘Littlefinger’), Lord Janos Slynt en Varys: raadgevers van de jonge koning Joffrey Baratheon-Lannister;
• Lady Melissandre of Asshai, the Red Woman, the Priestess of R’hllor;
• Ser Davos Seaworth, adviseur van de vorsten van Dragonstone (the Narrow Sea);
• Sandor Clegane (‘the Hound’), een koelbloedige moordenaar in dienst van de Lannisters;
• Tywin Lannister, de Hand van de koning en grootvader van Joffrey Baratheon-Lannister;
• Stannis Baratheon, de vorst van Dragonstone.


Bijfiguren:

Er zijn zo’n 20 tot 30 personages per ‘House’ in dit deel van de serie. Een House is een adellijk geslacht dat koningen, koninginnen of andere belangrijke edellieden voortbrengt. De Houses zijn:
• House Baratheon-Lannister: het geslacht van King Robert Baratheon (de koning van alle zeven rijken) gekoppeld aan de Lannisters, met als hoofdstad King’s Landing;
• House Stark: het geslacht van Eddard (de koningen uit het noorden);
• House Baratheon: de koningen uit het oosten, met als hoofdstad Dragonstone;
• House Arryn: een oud koningsgeslacht, verwant aan andere koningen;
• House Tully: een adellijk geslacht, het geslacht van Lady Catelyn;
• House Tyrell: een adellijk geslacht met veel stewards van de koning;
• House Greyjoy: een adellijk geslacht;
• House Martell: een adellijk geslacht van prinsen;
• House Targaryen: het eeuwenoude geslacht van koningen dat door King Robert Baratheon van de troon werd gestoten.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

A Storm of Swords’ is met zeer veel succes verfilmd voor TV (HBO).


Overig:

Dit is het derde deel uit de serie ‘A Song of Ice and Fire’. De serie zal uiteindelijk uit 7 delen bestaan, maar het is onduidelijk of de schrijver zijn belofte kan nakomen. De complexiteit van de verhalen maakt dat een enorme opgave.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over George R.R. Martin.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• A Feast for Crows van George R.R. Martin
• The Return of the King (The Lord of the Rings, Part III) van J.R.R. Tolkien
• The Tombs of Atuan (The Earthsea Quartet, Book II) van Ursula Le Guin


Citaat:
‘The way the world is made. The truth is all around you, plain to behold. The night is dark and full of terrors, the day bright and beautiful and full of hope. One is black, the other white. There is ice and there is fire. Hate and love. Bitter and sweet. Male and female. Pain and pleasure. Winter and summer. Evil and good.’ (p.348)

Vragen over het boek:

1. Beschrijf welke rol de mensen bij The Wall spelen en welke invloed zij zouden kunnen hebben op de strijd om de macht in de Seven Kingdoms.
2. Analyseer de band die Sansa Stark heeft met Sandor Clegane.
3. Hoe groot is de invloed van Lady Melissandre op Stannis Baratheon? Maak je antwoord duidelijk met behulp van fragmenten uit de tekst.
4. Hoe kan Bran zich handhaven in deze harde wereld? Vind je dit goed beschreven door de auteur? Waarom vind je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.