A Streetcar Named Desire

Niveau:
Genre: drama
Thema: relations

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Stanley: Hey, there! Stella, Baby!
Stella: Don't holler at me like that. Hi, Mitch.
Stanley: Catch!
Stella: What?
Stanley: Meat!
Stella: Stanley! Where are you going?
Stanley: Bowling!
Stella: Can I come watch?
Stanley: Come on.
Stella: Be over soon … Hello, Eunice. How are you?
Eunice: I'm all right. Tell Steve to get him a poor boy's sandwich 'cause nothing's left here.

© Penguin Random House Company / The Library of America, 2000^ Terug naar boven

Algemeen

Het jonge stel Stanley en Stella krijgen bezoek van Stella’s zuster Blanche. Stella woont met haar volkse man in één van de mindere wijken van New Orleans; Blanche is een docente uit Mississippi die een tijdje bij haar zus wil logeren. De sjieke Blanche heeft maar weinig op met de ordinaire man van haar zus.
Maar na een paar weken verandert de sfeer in huis. Als Blanche nog altijd de madam uithangt bij haar zuster en zwager, ontdekt Stanley hoe langer hoe meer over zijn deftige schoonzus. En die informatie wil hij met anderen delen.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Tennessee Williams

Jaar van uitgave:
1947

Aantal pagina's:
128

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1940-1950

Plaats van handeling:
USA, Louisiana, de stad New Orleans

Bijzonderheden:
Een toneelstuk in 11 scenes
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je één van de belangrijkste toneelstukken uit de twintigste eeuw wilt lezen, kun je kiezen voor ‘A Streetcar Named Desire’. Het is een dramatisch verhaal over relaties met de nodige spanning.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘A Streetcar Named Desire’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt in een armere wijk van de Amerikaanse stad New Orleans: een wijk waar werklozen en arbeiders, zwarte en witte mensen wonen. Maar ook een wijk waar wordt gegokt, gedronken en muziek gemaakt.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘A Streetcar Named Desire’ zijn nergens moeilijk. Soms is de taal heel plat, met diverse vloek- en scheldwoorden.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘A Streetcar Named Desire’ is heel toegankelijk.
Het verhaal is spannend, intrigerend, maar ook erg triest. De hoofdpersoon Blanche is een tragisch karakter met een dramatisch verleden.
Op basis van deze eigenschappen is ‘A Streetcar Named Desire’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Het toneelstuk ‘A Streetcar Named Desire’ is heel spannend geschreven en het heeft nog niets aan actualiteit ingeboet. De aangeroerde problemen (armoede, standsverschillen, drankmisbruik, familierelaties, liefde) zijn van alle tijden.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het toneelstuk ‘A Streetcar Named Desire’ is een verhaal met veel actie. Deze actie betreft vaak vrij gewelddadige handelingen van de karakters, meestal veroorzaakt door overmatig drankgebruik.


Tijd:

‘A Streetcar Named Desire’ speelt zich af in de jaren 1945-1950. Er zijn verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog, waarin zowel Stanley als Mitch hebben gevochten.


Plaats:

De setting van ‘A Streetcar Named Desire’ is een armoedige wijk in de Amerikaanse stad New Orleans. New Orleans is de stad van de blues en de jazz en dat is te merken aan de achtergrondmuziek (die in de regieaanwijzingen vermeld staat).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘A Streetcar Named Desire’: hoe zal de relatie zich tussen Blanche en de anderen ontwikkelen?


Verteller:

Het toneelstuk ‘A Streetcar Named Desire’ heeft uiteraard geen verteller. Wel zijn er duidelijk regie-aanwijzingen, voor wat betreft uiterlijk en gedrag van de verschillende karakters.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘A Streetcar Named Desire’ zijn:
• Blanche DuBois: een ongeveer 30-jarige vrouw. Na het vertrek van haar zus bleef ze wonen op het landgoed van de familie, ‘Belle Reve’. Ze werkte als docente Engels aan een middelbare school in een stadje in de staat Mississippi. Blanche draagt mooie kleren en veel sieraden en ze doet zich jonger (en beter) voor dan ze is;
• Stella DuBois Kowalski: een ongeveer 25-jarige vrouw. Ze is al jong van huis gegaan en woont nu met haar man in New Orleans. Het is duidelijk dat ze uit een andere sociale klasse komt dan haar man Stanley, maar veel lijkt dat haar niet uit te maken;
• Stanley Kowalski: een bijna 30-jarige man. Hij werkt hard, maar hij heeft een slechtbetalende baan. Hij gedraagt zich vaak onbeschoft tegenover anderen (waaronder zijn vrouw);
• Harold (‘Mitch’) Mitchell: een bijna 30-jarige man. Hij is een zachtaardige man, die nog altijd bij zijn (zieke) moeder thuis woont.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘A Streetcar Named Desire’ zijn:
• Eunice Hubbell: de bovenbuurvrouw (en vriendin) van Stella en Stanley;
• Steve Hubbell: de bovenbuurman (en vriend) van Stella en Stanley;
• Pablo Gonzales: een vriend van Stanley en Steve;
• A black woman, a doctor, a nurse, a young collector, a Mexcian woman, a female vendor.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Het toneelstuk ‘A Streetcar Named Desire’ is bewerkt voor de film, opera, ballet en televisie. De beroemdste bewerking is waarschijnlijk de film uit 1951, met in de hoofdrollen Marlon Brando en Vivian Leigh. De scene waarin Stanley om zijn Stella schreeuwt heeft geleid tot een jaarlijks terugkerende ‘Stella and Stanley Shouting Contest’, die elk jaar in de Tennessee Williams-week (21-25 maart)  in de stad New Orleans wordt gehouden: https://www.youtube.com/watch?v=S1A0p0F_iH8


Overig:

Het toneelstuk ‘A Streetcar Named Desire’ won de Pulitzer Prize in 1948. Het is waarschijnlijk het beroemdste werk van Tennessee Williams. In verschillende cultuuruitingen (toneel, literatuur, film) zijn er verwijzingen naar (fragmenten uit) het stuk. Sommige daarvan hebben nauwelijks iets met het toneelstuk te maken – zoals de roman A Street Cat Named Bob.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Tennessee Williams.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Taming of the Shrew van William Shakespeare
Look Back in Anger van John Osborne
Sanctuary van William Faulkner


Citaat:
Blanche: What you are talking about is brutal desire – just – Desire! – the name of that rattle-trap street-car that bangs through the Quarter, up one old narrow street and down another … (p.47)

Vragen over het boek:

1. Wat is de ware reden dat Blanche naar haar zus toe gaat?
2. Wat is er gebeurd met het landhuis van de familie DuBois?
3. Waarom wil Mitch niet verder met Blanche?
4. Wat gebeurt er uiteindelijk met Blanche? Wat vind je van dit einde aan het verhaal?

^ Terug naar boven

Comments are closed.