Adventures in the Skin Trade

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: city life

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

That early morning, in January 1933, only one person was awake in the street, and he was the quietest. Call him Samuel Bennet. He wore a trilby hat that had been lying by his bedside in case the two house-breakers, a man and a woman, came back for the bag they had left.
In striped pyjamas tight under the arms and torn between the legs, he padded barefoot downstairs and opened the breakfast-room door of his parents’ six-room house. The room smelled strong of his father’s last pipe before bed. The windows were shut fast and the curtains drawn, the back door was bolted, the house-breaking night could not enter anywhere. At first he peered uneasily into the known, flickering corners of the room, as though he feared that the family might have been sitting there in silence in the dark; then he lit the gaslight from the candle. His eyes were still heavy from a dream of untouchably city women and falling, but he could see that Tinker, the aunt-faced pom, , was sleeping before the burned-out fire, and that the mantelpiece clock between hollow, mock-ebony, pawing horses, showed five to two.

© J.M. Dent & Sons Ltd, 1965.^ Terug naar boven

Algemeen

Samuel Bennet neemt drastisch afscheid van huis en haard: hij beklad allerlei dingen in huis, hij vernielt spulletjes van zijn moeder en zuster. En hij vertrekt. Naar Swinging London …
Maar dat valt nogal tegen allemaal. Tenminste die eerste paar dagen dat hij daar is. Samuel vindt al snel onderdak in het huis van Mr Allingham, een beetje vreemde maar wel vriendelijke meubelverkoper. Bij Mr Allingham wonen de flierefluiter George Ring en diens kennis, de Spaanse actrice Rosie.
Maar Samuel maakt ook kennis met de vrijpostige Mrs Dacey en haar nog vrijpostiger dochter Polly. En langzamerhand bedenkt hij of zijn keuze voor Londen wel zo’n goede was …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Dylan Thomas

Jaar van uitgave:
1953

Aantal pagina's:
115

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1930-1940

Plaats van handeling:
GB, Londen

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 3 getitelde delen en uit meerdere genummerde hoofdstukken. (Overigens zijn er meerdere versies van het boek: onder andere met 11 of zelf 20 hoofdstukken – allemaal later gebundelde verhalen). De oorspronkelijke versie bestaat uit drie (of soms vier) hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Avonturen aan den lijve’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van de gedichten van Dylan Thomas houdt dan is ‘Adventures in the Skin Trade’ zeker een aanrader. Het boek geeft je een heel andere indruk van de vaak toch wel ernstige dichter: het verhaal is absurd en bij vlagen hilarisch.


WAT MOET JE WETEN?

‘Adventures in the Skin Trade’ speelt zich af in de jaren dertig van de vorige eeuw. Veel ondernemende jongeren die iets wilden bereiken (creatief, relationeel, financieel) trokken naar de grote steden. Zo gaat de hoofdpersoon (Dylan Thomas?) van een slaperig stadje in Wales naar het zinderende Londen: een stad waar het echter niet altijd even spectaculair en zinderend blijkt te zijn …

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Adventures in the Skin Trade’ is heel goed te begrijpen. Dylan Thomas gebruikt gewone spreektaal om zijn verhaal te vertellen. Dat zorgt ervoor dat het verhaal nergens een hoogdravend literair gebeuren wordt.
De alinea’s en de (sub)hoofdstukken zijn over het algemeen kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Adventures in the Skin Trade’ nergens moeilijk. De zinnen zijn kort, de woorden zijn niet moeilijk.
Het verhaal is origineel en grappig, maar ook nogal absurdistisch. Dat wordt direct aan het begin duidelijk wanneer Samuel zijn schepen (lees: het huis en de spulletjes daar) achter zich verbrandt (soms letterlijk). De roman is geschreven als een semi-autobiografisch verhaal – het had over Dylan Thomas zelf kunnen gaan.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Adventures in the Skin Trade’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

In tegenstelling tot veel gedichten van Dylan Thomas is ‘Adventures in the Skin Trade’ bijna een luchtig werkje. Het is het bijna semi-autobiografische verhaal van een jongeman uit de provincie (Wales?) die zijn geluk wil beproeven in de grote stad.
Dylan Thomas zei in een gesprek over het boek: ‘It’s indecent and trivial, sometimes mawkish, and always badly written which I do not mind so much.’

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Adventures in the Skin Trade’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie bestaat vooral uit de strapatsen van de jonge hoofdpersoon en de nieuwe vrienden die hij in Londen ontmoet.


Tijd:

‘Adventures in the Skin Trade’ speelt zich af in de jaren dertig van de vorige eeuw: een tijd van weinig weelde en weinig welvaart, maar ook een tijd van het doorbreken van traditionele (gezins- en klasse-)banden.


Plaats:

De setting van ‘Adventures in the Skin Trade’ is voornamelijk de Britse hoofdstad Londen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Adventures in the Skin Trade’: hoe zal het Samuel vergaan in de grote stad, wanneer hij probeert daar een nieuw leven op te bouwen?


Verteller:

De roman ‘Adventures in the Skin Trade’ heeft een auctoriale verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Adventures in the Skin Trade’ zijn:
• Samuel Bennet: de hoofdpersoon (‘Call him Samuel Bennet.’) Een stoere, maar nogal naïeve jonge man van onder de twintig. Zijn ouders denken dat hij een carrière in Londen zal krijgen als journalist, maar zelf heeft hij andere plannen;
• Mr (Donald) Allingham (‘Ikey Mo’): een ongeveer 50-jarige handelaar in meubels. Hij bewoont een appartement dat vol staat met heel veel meubels (en daar woont hij niet alleen);
• George Ring: een medebewoner van Mr Allingham. Hij is bevriend met een Spaanse actrice (Rosie) die verder geen rol speelt in het verhaal;
• Mrs Susan Dacey: de eigenaresse van een morsige tea room;
• Polly (Mary): de dochter van Mrs Dacey.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Adventures in the Skin Trade’ zijn:
In het stadje in Wales:
• Mrs Hilda Bennet: de moeder van Samuel en Peggy;
• Mr Bennet: de vader van Samuel en Peggy;
• Peggy Bennet: de zes jaar oudere zus van Samuel;
• De buren in het stadje in Wales: Mrs Probert, Mr en Mrs Baxter, Mr Parsons, Mr Bell, Mr en Mrs Rosser.
In Londen:
• Ronald Bishop: een plaatsgenoot die Samuel in Londen ontmoet;
• Anonieme bezoekers van cafés en nachtclubs waar Samuel met zijn nieuwe vrienden naar toe gaat.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Adventures in the Skin Trade’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Adventures in the Skin Trade’ kwam in meerdere versies uit. Zo is er bijvoorbeeld een vroege editie met drie delen, één met vier delen, en één met tien delen. In het laatste geval bestaan de aanvullingen uit later gepubliceerde, vrij losstaande verhalen / hoofdstukken.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dylan Thomas.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Portnoy’s Complaint van Philip Roth
The Snapper van Roddy Doyle
Swing Time van Zadie Smith


Citaat:
Out of the blind, stripping hole in a wall, aviary and menagerie, cold water shop, into the streets without locks. I don’t want to sleep with Polly in a drawer. I don’t want to lie in a cellar with a wet woman, drinking polish. London is happening everywhere; let me out, let me go. Mrs Dacey is all cold fingers. (p.89)

Vragen over het boek:

1. Waarom verlaat Samuel zijn ouderlijk huis op de manier waarop hij dit doet?
2. Analyseer het karakter van Mr Allingham.
3. Waarom is Polly in feite een onbetrouwbaar type?
4. Wat symboliseert de kroegentocht die Samuel met zijn nieuwe vrienden onderneemt?

^ Terug naar boven

Comments are closed.