Ambrose Bierce

AMBROSE BIERCE

Ambrose Bierce (1842-1914) was een Amerikaanse schrijver van (met name) korte verhalen en non-fictie. Maar hij schreef ook romans, gedichten en brieven.
De jonge Ambrose groeide op in een eenvoudig gezin in Ohio (dat later naar Indiana verhuisde). Zijn ouders hadden weinig opleiding genoten, maar ze stimuleerden hun kinderen om veel te lezen.
Bierce ging op zijn vijftiende van huis om bij een drukker aan het werk te gaan. Hij zou later jaren lang door de USA reizen, eerst als militair tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, later als verslaggever. Ambrose Bierce en zijn vrouw kregen drie kinderen, maar veel geluk kende hij niet: zijn beide zoons overleden voor hun 25e en Bierce scheidde van zijn vrouw nadat hij had ontdekt dat ze hem ontrouw was geweest. Hij leed zijn hele leven aan astma en hij had veel last van zijn oorlogswonden.
Ambrose Bierce was overtuigd atheïst; hij schreef erover in zijn vele essays.
In 1913 ging Bierce op reis door het zuiden van de USA op zoek naar beruchte slagvelden van de burgeroorlog om daarover te schrijven. Hij reisde vanuit Texas naar Mexico. De laatste plek waar hij werd gezien was de stad Chihuahua. Er werd nooit meer iets van hem vernomen.

Werken:
‘The Fiend’s Delight’ (1873)
‘Nuggets and Dust Panned Out in California’ (1873)
‘Cobwebs from an Empty Skull’ (1874)
‘The Dance of Death’ (1877)
‘Tales of Soldiers and Civilians’ (1891)
‘Black Beetles in Amber’ (1892)
Can Such Things Be? (1893)
‘How Blind Is He?’ (1896)
‘Fantastic Fables’ (1899)
‘The Cynic’s Word Book’ (1906)
‘A Son of the Gods and A Horseman in the Sky’ (1907)
‘Write It Right: A Little Blacklist of Literary Faults’ (1909)
‘Shapes of Clay’ (1903)
‘The Shadow on the Dial and Other Essays’ (1909)

Website:
https://americanliterature.com/author/ambrose-bierce/bio-books-stories