4/5 - (1 stemmen)

American Gods

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: religie

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695058199006", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30097889","familyId":"30097889","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"American%20Gods%2C%20Neil%20Gaiman","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Shadow had done three years in prison. He was big enough and looked don't-fuck-with-me enough that his biggest problem was killing time. So he kept himself in shape, and taught himself coin tricks, and thought a lot about how much he loved his wife.
The best thing – in Shadow's opinion, perhaps the only good thing – about being in prison was a feeling of relief. The feeling that he'd plunged as low as he could plunge and he'd hit bottom. He didn't worry that the man was going to get him, because the man had got him. He was no longer scared of what tomorrow might bring, because yesterday had brought it.
It did not matter, Shadow decided, if you had done what you had been convicted of or not. In his experience everyone he met in prison was aggrieved about something: there was always something the authorities had got wrong, something they said you did when you didn't – or you didn't do quite like they said you did. What was important was that they had gotten you.
He had noticed it in the first few days, when everything, from the slang to the bad food, was new. Despite the misery and the utter skin-crawling horror of incarceration, he was breathing relief.
Shadow tried not to talk too much. Somewhere around the middle of year two he mentioned his theory to Low Key Lyesmith, his cellmate.
Low Key, who was a grifter from Minnesota, smiled his scarred smile. ‘Yeah,’ he said. ‘That's true. It's even better when you've been sentenced to death. That's when you remember the jokes about the guys who kicked their boots off as the noose flipped around their necks, because their friends always told them they'd die with their boots on.’
‘Is that a joke?’ asked Shadow.
‘Damn right. Gallows humor. Best kind there is.’

© William Morrow / Barnes & Noble, Inc. / HarperCollins Publishers, 2001/2016.

^ Terug naar boven

Algemeen

Shadow heeft drie jaar in de gevangenis gezeten voor een roofoverval met geweld waarvoor hij maar gedeeltelijk verantwoordelijk was. Bij zijn vrijlating ontdekt hij dat zijn vroegere leven voorbij is: zijn vrouw en vriend zijn er niet meer.
Gelukkig krijgt hij direct een goede baan aangeboden. Weliswaar van een vreemd figuur: een oude man die alles over Shadow lijkt te weten. Hij moet werk voor deze Mr. Wednesday verrichten, illegaal werk, gevaarlijk werk – maar wel werk waar je heel veel geld mee kunt verdienen. Shadow neemt de baan uiteindelijk aan.
En vanaf dat moment komt hij in aanraking met de meest vreemdsoortige Amerikanen die hij ooit had kunnen ontmoeten. Het blijkt dat de USA niet alleen bewoond wordt door mensen die afkomstig zijn uit volkeren uit alle delen van de wereld, maar dat ook de eeuwenoude goden van deze volkeren voor een groot deel zijn meegekomen. En die gedragen zich nog altijd als de machtige goden die ze ooit waren …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Neil Gaiman

Jaar van uitgave:
2001

Aantal pagina's:
450

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
USA, meerdere plaatsen

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 4 delen en 20 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Amerikaanse goden’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De fantasyroman ‘American Gods’ is meer dan fantasy alleen: het boek is te lezen als een moderne mythologie over een scala aan goden die in de USA wonen – sommigen al honderden (of zelfs duizenden) jaren.
Je moet open staan voor fantastische verhalen: al vanaf het begin heb je als lezer door dat dit geen gewoon verhaal is. Een min of meer ‘gewone’ gevangene wordt geconfronteerd met dramatische gebeurtenissen in zijn leven en hij maakt kennis met een vreemde figuur die heel veel over hem weet (wat in dit geval niet mogelijk is). En vanaf dat moment valt de hoofdpersoon – en daarmee ook de lezer – van de ene vreemde gebeurtenis in de andere.


WAT MOET JE WETEN?

‘American Gods’ gaat over gewone mensen en over goden. Maar aan die goden is niets gewoon: ze ruziën weliswaar als gewone mensen, maar verder zijn ze vaak alwetend, zeer machtig, heel slim en buitengewoon gewelddadig. Die goden zijn vaak vermomd en begeven zich onder de gewone mensen die ze gebruiken en uitbuiten. De hoofdpersoon, de bescheiden en aardige Shadow, is echter iemand die zich moeilijk laat sturen en manipuleren – met of zonder goden.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘American Gods’ zijn zo nu en dan lastig, maar het verhaal is heel goed leesbaar. De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.
In het boek wordt regelmatig geciteerd uit de literatuur en uit de pop- en folkmuziek.
Let wel: sommige scenes zijn nogal hard en confronterend, met name op het gebied van seks en geweld.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘American Gods’ zeker niet moeilijk.
Dat geldt echter wel voor het (begin van het) verhaal: je hebt in eerste instantie geen idee waar de roman naar toe gaat. Het lijkt op een misdaadverhaal of een horrorverhaal, maar dat is maar ten dele waar: oude mythologische wezens strijden in het moderne Amerika tegen en met elkaar, vaak ten koste van hedendaagse ‘gewone’ inwoners van de USA.
Op basis van deze eigenschappen is ‘American Gods’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘American Gods’ is heel bijzonder geschreven: het lijkt alsof je fantasy of horror leest, maar het is meer dan dat – al snel wordt duidelijk dat dit verhaal gaat over mythologische figuren (zoals Oud-Germaanse of Oud-Noorse, Arabische, Indische of Afrikaanse goden).



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘American Gods’ bevat een verhaal met veel actie.


Tijd:

‘American Gods’ speelt zich af in de jaren 2000-2010 – maar uiteraard is het in feite een fantasietijd.


Plaats:

De setting van ‘American Gods’ is meerdere plaatsen in de USA: staten als Illinois, Missouri, Wisconsin, Minnesota, North en South Dakota, Rhode Island, Kentucky, Kansas, Virginia, Georgia, Tennessee en Florida en steden als Chicago, Las Vegas, San Francisco, Seattle, Dallas en Boulder.

 


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘American Gods’: wat is de invloed van oude, mythologische goden op het hedendaagse Amerika en de Amerikanen?


Verteller:

De roman ‘American Gods’ heeft een auctoriale verteller.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘American Gods’ zijn:
• Shadow Moon: een 32-jarige man die na drie jaar gevangenisstraf (vanwege een roofoverval met geweld) de gevangenis mag verlaten. Hij zat waarschijnlijk buiten zijn schuld gevangen. Thuis heeft hij vrouw van wie hij veel houdt. Tevens woont daar zijn beste vriend bij wie hij weer in diens fitness-studio mag komen werken. Shadow is een stille, vriendelijke man die eruitziet als een bodybuilder – hij is echter tevens een zeer belezen figuur. Daarnaast wil hij graag goochelaar worden – iemand die munten en andere dingen kan laten verdwijnen of verschijnen;
• Mr. Wednesday (aka Votan, Wodan, Odin, Grim, Grimmir, Raider, One-Eyed, All-Father – en vele andere namen): een bijzondere, eenogige al wat oudere (eeuwenoude?) man die de ex-gevangene Shadow in dienst neemt. Soms wordt hij bij zijn duistere werk geholpen door raven. Mr. Wednesday is manipulatief, wraakzuchtig en vaak humeurig;
• Mad Sweeney: een dronkenlap, een kennis van Mr. Wednesday. Mad Sweeney is een leprechaun, een boosaardige Ierse dwerg;
• Mr. Nancy (Compé Anansi): een oude, vriendelijke, Afro-Amerikaanse man die er soms uitziet als een enorme spin.

 


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘American Gods’ zijn:
In de gevangenis:
• Andere gevangenen: The Iceman, Sam Fetisher, Johnny Larch;
• Personeel van de gevangenis: guard Wilson, warden G. Patterson.
In Eagle Point, Indiana, de woonplaats van Shadow:
• Laura Moon: de vrouw van Shadow die al drie jaar trouw op haar gevangengenomen man wacht;
• Robbie Burton: de vriend van Shadow, iemand die een fitness-studio heeft;
• Audrey Burton: de echtgenote van Robbie en een goede vriendin van Laura;
• Mrs. McCabe: de moeder van Laura.
In Chicago:
• Officer Myerson: een agent.
In Wisconsin:
• Alison McGovern en Sophie: twee vriendinnen die Shadow ontmoet;
• Hinzelmann: een oude man uit Lakeside die vriendschap sluit met Shadow;
• Chad Mulligan, Chief of Police in Lakeside;
• Anderen: Mabel (serveerster), Missy Gunther (een makelaar), Brogan (oud-schooldirecteur), Callie Knopf, Officer Liz Brute (politieagent);
• Marguerita Olsen en Leon: buren van Shadow, een journalist en haar zoontje.
In Illinois:
• Sam(antha) Black Crow: een half-Indiaanse liftster die een tijdje met Shadow meereist.
In South Dakota:
• Whiskey Jack, Apple Johnny (John Chapman), Harry Bluejay.
Andere goden:
‘Oude’ goden:
• Low Key Lyesmith (Loki Lie-Smith): een Noorse god, tevens de celgenoot van Shadow;
• Zoria Vechernyaya (The Evening Star): één van drie Russische zussen, een waarzegster;
• Zorya Utrennyaya (The Morning Star): één van drie Russische zussen,
• Zoria Polunochnaya (The Midnight Star): één van drie Russische zussen, een vrouw die overdags meestal slaapt;
• Cernobog: een Slavische god, de broer van de drie zussen, een oud-slager uit een abattoir in Chicago;
• Bilquis (The Queen of Sheba): een prostituee die een filmproducer verleidt (in het jaar 2000);
• Mister Ibis (Thoth) en Mister Jacquel (Anubis, een jakhals): twee Egyptische goden, tevens begrafenisondernemers. Zij hebben een kat in huis: Bast (Bastet), tevens een Egyptische god;
• Mama-ji, Kali, Easter (Ēostre): een Germaanse godin die in San Francisco woont;
• Andere goden: Alviss (Elvis) son of Vindalf (de koning der dwergen), Gwydion fab Dôn, een jonge god uit Wales (uit de zevende eeuw), Urtha (Urder), Urd, Horus (een havik), Baron Samedi, The Loa, The Gédé, Macha of the Morrigan, Isten of the Hungarians, Ganesh (een Hindoegod met de kop van een olifant).
‘Moderne’ goden:
• Mr. Wood, Mr. Stone, Mr. Road, Mr. Town, Mr. World, ‘The Fat Kid’, Media.
Somewhere in America / Coming to America:
• Northmen: de eerste Europeanen die in America landden (813);
• Essie Tregowan: een vrouw uit Cornwall die via allerlei (illegale) omwegen in Virginia komt wonen (1721);
• Salim: een prullariaverkoper uit Oman die een Arabische god (jinn) ontmoet;
• De Afrikaanse tweeling Wututu en haar broer Agasu (1778);
• De Siberische mammoetgod Nunyunnini en zijn helpers Atula (priester), Gugwei (stamoudste), Yanu (strijder) (14,000 B.C.).





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘American Gods’ is verfilmd als Amerikaanse TV-serie in 2017.


Overig:

‘American Gods’ maakt duidelijk dat Mr. Gaiman sterk beïnvloed is door oude Germaanse en Noorse mythologieën. Hij zou de mythologie uit deze roman verder uitwerken in latere romans.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Neil Gaiman.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Anansi Boys van Neil Gaiman
Hearts in Atlantis van Stephen King
The Bone Clocks van David Mitchell


Citaat:
‘Would you believe that all the gods that people have ever imagined are still with us today?’
‘… Maybe.’
‘And that there are new gods out there, gods of computers and telephones and whatever, and that they all seem to think there isn’t room for them both in the world. And that some kind of war is kind of likely.’ (p.303)


Vragen over het boek:

1. Wanneer komt Shadow achter de ware identiteit van Mr. Wednesday?
2. Wat vinden de goden van hun verblijf in de USA?
3. Wat hebben de extra hoofdstukken (met titels als ‘Coming to America’) met het eigenlijke verhaal van Shadow en de zijnen te maken?
4. Wat kom je te weten over het verleden van Shadow?




^ Terug naar boven

Comments are closed.