Back Spin

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Myron Bolitar used a cardboard periscope to look over the suffocating throngs of ridiculously clad spectators. He tried to recall the last time he’d actually used a toy periscope, and an image of sending in proof-of-purchase seals from a box of Cap’n Crunch cereal flickered in front of him like headache-inducing sunspots.
Through the mirrored reflection, Myron watched a man dressed in knickers – knickers, for crying out loud – stand over a tiny white sphere. The ridiculously clad spectators mumbled excitedly. Myron stifled a yawn. The knickered man crouched. The ridiculously clad spectators jostled and then settled into an eerie silence. Sheer stillness followed, as if even the trees and shrubs and well-coiffed blades of grass were holding their collective breath.
Then the knickered man whacked the white sphere with a stick.
The crowd began to murmur in the indistinguishable syllables of backstage banter. As the ball ascended, so did the volume of the murmurs. Words could be made out. Then phrases. ‘Lovely golf stroke.’ ‘Super golf shot.’ ‘Beautiful golf shot.’ ‘Truly fine golf stroke.’ They always said golf stroke, like someone might mistake it for a swim stroke, or – as Myron was currently contemplating in this blazing heat – a sunstroke.
‘Mr. Bolitar?’
Myron took the periscope away from his eyes. He was tempted to yell ‘Up periscope,’ but feared some at stately, snooty Merion Golf Club would view the act as immature. Especially during the U.S. Open. He looked down at a ruddy-faced man of about seventy.
‘Your pants,’ Myron said.
‘Pardon me?’
‘You’re afraid of getting hit by a golf cart, right?’

© Orion Books, 1997^ Terug naar boven

Algemeen

Als Myron Bolitar het US Open golftoernooi bezoekt op het terrein van de Merion Golf Club, wordt hij aangesproken door Stone (‘Bucky’) Buckwell. De kleinzoon van Bucky, Chad Coldren, is ontvoerd. Bucky vermoedt dat het om geld gaat: zowel de dochter van Bucky, Linda Coldren, als zijn schoonzoon Jack zijn bekende golfers en ze hebben behoorlijk veel geld.
Myron heeft zo zijn twijfels over de ontvoering: misschien heeft Chad die zelf – samen met een paar vrienden – in scene gezet. Camerabeelden bij een pinautomaat ondersteunen die mening. Maar dan krijgt Myron een verontrustende brief waaruit de ernst van de ontvoerders blijkt. Myron zal verder op onderzoek moeten.
En dat moet hij alleen doen. Zijn beste vriend Win, altijd zijn steun en toeverlaat bij criminele zaken, weigert hem te helpen. Dat is eigenlijk wel vreemd wanneer Myron ontdekt dat Linda Coldren de nicht van Win is. De ontvoerde Chad is dus zijn achterneef …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Harlan Coben

Jaar van uitgave:
1997

Aantal pagina's:
372

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, de staat Pennsylvania

Bijzonderheden:
De roman ‘Back Spin’ is een thriller in 42 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Ontwricht’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van thrillers houdt die wel spannend, maar niet al te extreem gewelddadig zijn, dan is ‘Back Spin’ een goede keus. Er zitten echte boeven in het verhaal en de vriend van de hoofdpersoon – Win, genaamd – is ook nogal een gewelddadig type, maar de meeste vechtpartijen en andere criminele zaken vinden off-stage plaats.


WAT MOET JE WETEN?

De thriller ‘Back Spin’ is de vierde roman met in de hoofdrol de ex-sporter Myron Bolitar. Tegenwoordig is hij de eigenaar van een bureau dat sporters begeleidt en adviseert. Myron verdiept zich ook – indien gevraagd, en zelfs soms ongevraagd – in allerlei louche zaakjes. Die zaakjes zorgen voor de nodige spannende avonturen. Daarbij wordt Myron meestal geholpen door zijn vriend Win en door zijn werknemer/vriendin Esperanza Diaz. Met name Win is een mysterieus figuur: duister en levensgevaarlijk – maar wel de beste vriend van Myron.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘Back Spin’ is niet moeilijk te noemen. Harlan Coben gebruikt weinig moeilijke woorden. Zijn zinnen en zijn alinea’s zijn vaak heel kort en de roman heeft veel korte hoofdstukken. Daarnaast staat het verhaal vol dialogen, wat het lezen zeker vergemakkelijkt.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat de taal betreft is ‘Back Spin’ heel leesbaar.
Dat geldt ook voor het verhaal. Al vanaf het eerste hoofdstuk weten we dat er een zestienjarige jongen vermist wordt – Myron zal zijn best gaan doen om die jongen terug te vinden, met of zonder hulp van diens ouders en of Myrons vriend Win.
Op grond van deze eigenschappen is ‘Back Spin’ een verhaal met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De misdaadroman ‘Back Spin’ is vlot geschreven. Het verhaal leest gemakkelijk. Mr. Coben gebruikt heel veel ironie. De hoofdpersoon Myron Bolitar is niet echt een superheld: hij snapt dingen vaak niet, hij maakt fouten bij een achtervolging, hij laat zich in de luren leggen door allerhande boeven. Kortom, iemand die de hulp nodig heeft van een expert zoals Win. Alleen is die Win ook niet altijd de meest betrokken figuur, merkt Myron.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Back Spin’ is een verhaal met vrij veel actie. Die actie bestaat vooral uit de gebeurtenissen rond de hoofdpersoon Myron Bolitar, die wil uitzoeken wat er met de ontvoerde jongen is gebeurd (en waar deze zich nu bevindt).


Tijd:

‘Back Spin’ speelt zich af in de jaren ’90 van de vorige eeuw. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het geheel duurt een aantal weken.


Plaats:

De setting van ‘Back Spin’ is de staat Pennsylvania. Het verhaal speelt zich af in en bij de stad Philadelphia en in de omgeving; veel handelingen spelen zich af op en rond een golfterrein (de golfclub Merion, waar de US Open wordt gehouden).


Verhaallijn:

De belangrijkste verhaallijn in ‘Back Spin’ is: wie is er verantwoordelijk voor de ontvoering van Chad Coldren?


Verteller:

De roman ‘Back Spin’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersoon Myron Bolitar.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Back Spin’ zijn:
• Myron Bolitar: een oud-basketbalspeler. Tegenwoordig is hij president van het bedrijf MB Reps, een bureau dat sporters begeleidt en adviseert. Tevens helpt hij mensen die op welke manier dan ook problemen hebben gekregen. Myron woont afwisselend in Livingston (New Jersey) en in het Dakota Hotel in New York City (bij zijn vriend Win die daar een appartement heeft);
• Windsor ‘Win’ Horne Lockwood III: een heel goede vriend van Myron, tevens zijn huisgenoot. Win werd geboren als erfgenaam van een enorm succesvolle beurshandelaarsfamilie; met al dat geld zal hij nooit hoeven werken. Hij heeft onder andere een appartement in het Dakota Hotel, gelegen aan Central Park in New York City; maar ook heeft hij een landgoed in de buurt van Philadelphia. Win werkt als beurshandelaar voor Lock-Horne Security, maar in zijn vrije tijd helpt hij Myron bij het oplossen van misdaden. Hij is ongrijpbaar voor vrijwel iedereen, zijn daden zijn vaak nogal duister. Tenslotte is hij een enorme vrouwenverslinder;
• Esperanza Diaz: een oud-worstelaar (onder het pseudoniem ‘Little Pocahontas’). Zij is werkzaam als juriste bij MB Reps en daarnaast is ze ook de beste vriendin (en vertrouwelinge) van Myron en Win.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Back Spin’ zijn:
• Big Cindy: een oud-worstelaar (onder het pseudoniem ‘Big Chief Mama’). Zij werkt voor MB Reps en ze is de beste vriendin van Esperanza – bovendien werkte ze als worstelaar vroeger met haar samen;
• Linda Buckwell Coldren: de moeder van Chad. Zij is één van de beste golfspeelsters ter wereld;
• Jack Coldren: de vader van Chad. Hij was ooit een geweldige golfspeler, maar hij heeft al jaren weinig meer gewonnen. Op dit moment staat hij, wonder boven wonder, in de finale van de US Open;
• Chad Coldren: de 16-jarige zoon van de golfers. Als het verhaal begint is hij ontvoerd;
• ‘Bucky’ (eigenlijk: Stone) Buckwell: de opa van Chad. Bucky is bovendien de broer van Cissy, de moeder van Win;
• Cissy Lockwood: de moeder van Win en de zus van Bucky Buckwell. Win en zij spreken al jaren niet meer met elkaar (al sinds Win acht jaar oud was) – Myron heeft geen idee hoe dat komt;
• Matthew Squires: de beste vriend van Chad, de zoon van een zeer rijke onderwereldfiguur;
• Stuart Lipwitz: de manager van een vaag hotelletje in Philadelphia;
• Diane Hoffman: de caddie van Jack Coldren;
• Tad Crispin: de tegenstander van Jack Coldren op de US Open. Hij is één van de grootste golftalenten van de laatste tijd;
• Norm Zuckerman: de eigenaar van een bedrijf dat sportsponsoring verzorgt;
• Esme Fong: de rechterhand van Norm, een 25-jarige knappe, slimme jongedame;
• Mindy, Amber en Trish: meiden die rondhangen in een winkelcentrum;
• Tito (‘Tit’) Marshall: een kleine crimineel;
• Francine Rennart: een kunstschilder. Zij is de weduwe van de caddie van Jack Coldren;
• Detective Corbett: een politieman van Philadelphia;
• Victoria Wilson: de advocate van Linda Coldren. Zij is een vriend van de familie; ook is zij de beste vriendin van Cissy Lockwood, de moeder van Win;
• Carl (a.k.a. ‘Mosambo, The Kenyan Killer’, of ‘The Safari Slasher’): een crimineel die voor Mr. Squires werkt;
• Reginald Squires: een grote (en rijke) crimineel, de vader van Matthew.

^ Terug naar boven

Het boek - verder

Website:

Back Spin


Film:

De roman ‘Back Spin’ is niet verfilmd.


Overig:

De thriller ‘Back Spin’ is de vierde misdaadroman met in de hoofdrol Myron Bolitar en zijn vrienden Win (Windsor Horne Lockwood III) en Esperanza Diaz. Myron is eigenlijk iemand die met zijn bedrijf de belangen van sportmensen behartigt, maar zoals gewoonlijk wordt hij ook nu weer betrokken bij een misdaad.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Harlan Coben.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook de volgende romans kunnen lezen:
Promise Me van Harlan Coben
Presumed Guilty van Tess Gerritsen
The Partner van John Grisham


Citaat:
I WARNED YOU NOT TO SEEK HELP
NOW CHAD PAYS THE PRICE
CROSS US AGAIN AND IT WILL GET MUCH WORSE

Dread wrapped Myron’s chest in tight steel bands. He slowly reached out and tentatively touched the puffy part of the envelope with just a knuckle. It felt claylike. Carefully, Myron slit the seal open. He turned the envelope upside down and let the contents fall to the car seat.
The severed finger bounced once and then settled unto the leather. (p.178)

Vragen over het boek:

1. Waarom is de weduwe van de caddie van Jack Coldren belangrijk voor de verloop van het verhaal?
2. Wat zijn de redenen dat Jack en Linda Coldren zoveel verzwijgen voor Myron?
3. Wat is de reden dat Win niets meer met zijn moeder te maken wil hebben?
4. Eigenlijk is dit een thriller met twee verschillende plots. Welke zijn dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.