Beloved

Niveau:
Genre: history
Thema: discrimination

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

124 was spiteful. Full of a baby’s venom. The women in the house knew it and so did the children. For years each put up with the spite in his own way, but by 1873 Sethe and her daughter Denver were its only victims. The grandmother, Baby Suggs, was dead, and the sons, Howard and Buglar, had run away by the time they were thirteen years old - as soon as merely looking in a mirror shattered it (that was the signal for Buglar); as soon as two tiny hand prints appeared in the cake (that was it for Howard). Neither boy waited to see more; another kettleful of chickpeas smoking in a heap on the floor; soda crackers crumbled and strewn in a line next to the doorsill. Nor did they wait for one of the relief periods: the weeks, months even, when nothing was disturbed. No. Each one fled at once - the moment the house committed what was for him the one insult not to be borne or witnessed a second time. Within two months, in the dead of winter, leaving their grandmother, Baby Suggs; Sethe, their mother; and their little sister, Denver, all by themselves in the gray and white house on Bluestone Road. It didn’t have a number then, because Cincinnati didn’t stretch that far. In fact, Ohio had been calling itself a state only seventy years when first one brother and then the next stuffed quilt packing into his hat, snatched up his shoes, and crept away from the lively spite the house felt for them.

© Random House Group / Vintage, 1987.^ Terug naar boven

Algemeen

De ex-slavin Sethe Suggs heeft een vreselijk leven geleid als slavin in Kentucky. Ze werd verkocht van de ene plantage naar de andere en ze kreeg (gedwongen) kinderen van meerdere slaven. Pas toen ze bij het echtpaar Garner terechtkwam, kreeg ze iets meer vrijheid en ze kende een soort geluk: ze ‘trouwde’ (voor zover dat mogelijk was voor een slavenechtpaar), ze kreeg kinderen en ze werd als een min of meer ‘gewone’ werknemer behandeld. De moeder van haar man Halle wordt vrijgekocht (door Halle) en zij kan naar het vrije Ohio verhuizen.
Maar toch slaat het noodlot ook toe bij Sethe: Mr. Garner sterft, een gevoelloze neef neemt de plantage over en de slaven worden opnieuw heel wreed behandeld. Sethe slaagt erin haar kinderen naar haar schoonmoeder in Ohio te sturen. Zelf vlucht ze ook, haar man Halle zal later komen.
Wanneer ze bij haar schoonmoeder in Ohio woont lijkt het leven mooier te worden. Maar ook hier reikt de lange arm van de slavendrijvers. En Sethe wordt gedwongen drastische maatregelen te nemen …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Toni Morrison

Jaar van uitgave:
1987

Aantal pagina's:
324

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1850-1900

Plaats van handeling:
USA, Ohio, de stad Cincinnati

Bijzonderheden:
Een roman in 3 delen en in veel, ongetitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet de roman ‘Beminde’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Beloved’ is een verpletterende roman over de slavernij in de USA en de gevolgen van die slavernij. Zwarte mensen zijn levenslang getraumatiseerd en zelfs in het vrije Ohio van 1873 komen de slavendrijvers en hun huurlingen regelmatig langs om gevluchte knechten terug te halen.
Deze roman is een lastige (qua taal en schrijfstijl), maar zeer indringende aanklacht tegen discriminatie.‘Beloved’ is een indringende roman over de slavernij in de USA en de gevolgen van die slavernij. Zwarte mensen zijn levenslang getraumatiseerd en zelfs in het vrije Ohio van 1873 komen de slavendrijvers en hun huurlingen regelmatig langs om gevluchte knechten terug te halen.
Deze roman is een complexe, maar zeer indringende aanklacht tegen discriminatie.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Beloved’ moet je iets weten over de slavernij en over de ‘slavenstaten’ (zoals Kentucky, Georgia, Alabama) en de ‘vrije’ staten (zoals Ohio). Er zijn verwijzingen naar de Amerikaanse Burgeroorlog – waar de slavernij een belangrijk thema was.
Verder is het geloof in geesten (van overledenen) een belangrijk thema: het lijkt alsof de hoofdpersonen daar meer in geloven dan in een christelijke God (zoals de meeste inwoners van deze zwarte wijk in Cincinnati).

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Beloved’ zijn lastig: er wordt vaak meer gesuggereerd dan er verteld wordt. De taal van Ms Morrison is erg poëtisch – ondanks het vaak gewelddadige en trieste dat beschreven wordt.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘Beloved’ echt een verhaal voor ervaren lezers. Je moet niet alleen een grote woordenkennis hebben, maar je moet ook tussen de regels door kunnen lezen.
Het verhaal wordt namelijk zeer fragmentarisch verteld: bij stukjes en beetjes kom je meer te weten over Sethe en Baby Suggs, over het verre verleden in Kentucky en over het recentere verleden en het heden in Ohio. Wat je dan leert is vaak zeer onverwacht en regelmatig heel schokkend.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Beloved’ een boek met een literair niveau C 5d en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘Beloved’ is prachtig geschreven. Wel moeilijk – sommige fragmenten lezen als een gedicht of als een stream-of-consciousness fragment. Je zult waarschijnlijk zo’n verhaal langzaam tot je kunnen laten doordringen – maar daardoor wordt de leeservaring alleen maar indringender.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Beloved’ bevat een verhaal met redelijk veel actie. Die actie is vaak extreem: er zijn veel gewelddadige scenes waarbij zwarte Amerikanen constant het slachtoffer zijn.


Tijd:

‘Beloved’ speelt zich af in de jaren 1873-1874. Er zijn veel flashbacks naar een periode van 20-30 jaar daarvoor (en soms nog eerder): de tijd waarin de slavernij (en de wreedheden die daarmee gepaard gingen) hoogtij vierde.


Plaats:

De setting van ‘Beloved’ is voornamelijk de stad Cincinnati, in het zuiden van de staat Ohio. Flashbacks gaan over de plantage in de staat Kentucky of over de reizen die de (ex-)slaven gedwongen worden te maken door het oosten van de USA.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Beloved’: hoe zullen de relaties zich ontwikkelen tussen Sethe, haar kinderen, haar vriend en haar stadsgenoten?


Verteller:

De roman ‘Beloved’ heeft een auctoriale verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Beloved’ zijn:
• Baby Suggs: de oma van Denver, de moeder van Halle. Als het verhaal begint is Baby Suggs al bijna 10 jaar dood; ze overleed op haar 70e. Toch speelt ze een belangrijke rol in het ver-haal. Baby Suggs was in Cincinnati een gerespecteerde, bijna heilige vrouw;
• Sethe: een vrouw die in het huis van haar schoonmoeder woont, samen met haar dochter (en samen met de geest van een overleden dochter). Sethe is een ex-slavin die acht kinderen kreeg (van meerdere mannen). Ze vluchtte van de plantage in Kentucky naar de vrijheid in Ohio. Nu werkt als kok-bediende in een restaurant in Cincinnati;
• Denver Suggs: de dochter van Sethe. Ze werd in een bootje op de Ohio-rivier geboren toen Sethe op de vlucht was. Denver lijkt traag van begrip te zijn, maar dat komt waarschijnlijk door een jeugdtrauma en door het feit dat ze altijd alleen bij haar moeder in huis gewoond heeft;
• Paul D: een (ex-)slaaf die op dezelfde plantage als Sethe werkte. Hij vluchtte en reisde heel lang door het oosten van de USA;
• Beloved: een mysterieuze jonge meid die op een dag bij Sethe komt wonen. Zij weet bepaalde dingen van en over Sethe en niemand weet hoe dat komt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Beloved’ zijn:
Op ‘Sweet Home’ (de plantage in Kentucky waar Halle als slaaf werkte):
• Paul D Garner: de man die later Sethe in Ohio opzoekt;
• Paul F Garner en Paul A Garner: de andere twee ‘Pauls’. Het is onduidelijk of zij drieën (samen met Paul D) familie zijn van elkaar;
• Halle Suggs: de man van Sethe. Hij werkt jarenlang om zijn moeder vrij te kunnen kopen. Als hij later wil vluchten nadat Sethe met haar kinderen is vertrokken, blijkt hij onvindbaar te zijn;
• Sixo, the wild man: een lichtgestoorde, roekeloze slaaf die regelmatig buiten de plantage op zoek gaat naar willige vrouwen in de omgeving;
• Mr. Garner: de eigenaar van ‘Sweet Home’, een vriendelijke plantage-eigenaar;
• Mrs. Lilian Garner: de vrouw des huizes, een vrouw die haar slavinnen als bijna-gelijken behandelt;
• Schoolteacher: de zwager van Mrs. Garner: een rechtvaardige, maar zeer strenge man die geholpen wordt door twee jongere mannen (‘pupils’).
Onderweg, langs de Ohio River:
• Amy Denver, of Boston: een blank meisje dat Sethe helpt wanneer ze bevallen moet.
In Cincinnati (woonachtig in de zwarte wijk van de stad):
• Stamp Paid: een oudere man die goederen over de Ohio River vervoert – en dan vaak (ex-)slaven naar de vrijheid brengt;
• Ella en John (een broer en zus die veel ex-slaven opvangen);
• Miss Lady Jones: een (lichtgekleurde Afro-Amerikaanse) onderwijzeres (en weduwe) die haar best doet zo veel mogelijk zwarte kinderen een opleiding te geven;
• Nelson Lord: een leerling die Denver kent van haar korte tijd op school;
• Janey Wagon: de dienstmeid van de Bodwins;
• Able Woodruff: de tuinman, chauffeur en manus-van-alles;
• Reverend Willie Pike: de zwarte dominee van de gemeente;
• Scripture Woodruff: de zus van Able.
Andere (blanke) bewoners van Cincinnati (‘whitefolks’):
• Mr. Edward Bodwin en zijn zuster: een vriendelijk stel dat hun hele leven zwarte mensen geholpen heeft om in vrijheid te kunnen leven;
• Mr. Sawyer: de (blanke) eigenaar van het café-restaurant waar Sethe werkt.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Beloved’ is in 1998 verfilmd, met Ophrah Winfrey in een hoofdrol.


Overig:

‘Beloved’ is de vijfde roman van Ms Morrison. Ze won met deze roman de Pulitzer Prize; ‘Beloved’ is zonder twijfel haar belangrijkste werk.
Het verhaal is geïnspireerd op een vrouw, Margaret Garner, die in 1856 tijdelijk aan de slavernij ontsnapte door van Kentucky naar Ohio te vluchten.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Toni Morrison.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Their Eyes Were Watching God van Zora Neale Hurston
As I Lay Dying van William Faulkner
The Underground Railroad van Colson Whitehead


Citaat:
Denver thought she understood the connection between her mother and Beloved: seethe was trying to make up for handsaw; Beloved was making her pay for it. But there would never be an end to that, and seeing her mother diminished and infuriated her. Yet she knew Sethe’s greatest fear was the same one Denver had in the beginning – that Beloved might leave. (p.295)

Vragen over het boek:

1. Waarom doet Paul D zijn best om Sethe te vinden?
2. Waarom wil Sethe Beloved zo graag bij zich houden?
3. Welke ontwikkeling maakt Denver door in de loop van het verhaal?
4. De roman is een felle aanklacht tegen de slavernij. Leg uit wat Ms Morrison suggereert over de ‘goede’ blanken in het verhaal (zoals Mr. Garner, ‘Schoolteacher’ en Mr. Bodwin).

^ Terug naar boven

Comments are closed.