Bend It like Beckham

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: sport

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Old Trafford. Manchester United v. Anderlecht. The crowd a sea of red and white. They’re on edge, waiting for the all-important goal.
‘But there’s a big question mark hanging over Manchester United,’ John Motson says breathlessly. ‘Where’s the goal going to come from? Will it be Scholes? Could it be Ryan Giggs? Or will David Beckham himself break through?’
The crowd lean forward, urging the players on. The atmosphere is electric.
‘Oh, and there’s the ball Beckham wanted! Plenty of players in the middle, and Bhamra’s making ground as well. It’s a decent cross, and there’s Bhamra. That’s a fine header – AND SHE SCORES!’
The crowd go wild.

© Hodder Children’s Books, 2002^ Terug naar boven

Algemeen

Jesminder Bhamra is een succesvolle jongedame. Van Indiase afkomst, dat wel. Maar dat is geen probleem voor haar of voor haar ouders: Jess is slim, ze heeft goede (Indiase) vrienden en vriendinnen, en ze is bovendien een gehoorzame dochter. Ze wil gaan studeren om advocaat te worden, ze gebruikt geen make up en ze geeft weinig om kleren of mode.
Jess is namelijk iemand die eigenlijk alleen maar in voetbal geïnteresseerd is. Ze hoopt op een carrière als David Beckham en dat ze een beetje zou kunnen spelen als hij. Maar dat wordt natuurlijk niks: Jess is een meisje van Indiase afkomst (en die voetballen niet, en zeker niet met een korte broek …), ze moet van haar ouders rechten studeren en ze mag niet op een voetbalclub.
Totdat ze Jules ontmoet. Jules is een sportieve meid. Ze speelt voor de Hounslow Harriers. Het is een echt meidenteam, getraind door een jonge vent, Joe, die veel verstand van voetballen heeft. Jules nodigt haar uit om eens mee te trainen.
Als Jess een echt voetbalveld betreedt, is ze verkocht. Ze mag voetbalschoenen van Jules lenen en later krijgt ze zelfs een voetbaltenue. Wel met een korte broek, zodat iedereen – dus ook een jongen – haar benen kan zien … Jess verzwijgt haar voetbalactiviteiten, geholpen door haar zus Pinky en door haar beste vriend Tony.
Maar dan ontstaan er problemen. De verloving van Pinky raakt uit (is dat de schuld van Jess en haar stomme voetbal?), de ouders van Jess krijgen argwaan, de vriendschap met Jules bekoelt. En dat laatste komt dan weer door Joe, de jonge, sportieve en o zo aantrekkelijke voetbalcoach …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Narinder Dhami

Jaar van uitgave:
2002

Aantal pagina's:
167

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
UK, Londen, Duitsland (Hamburg)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 13 hoofdstukken, gebaseerd op een screenplay van de film met dezelfde naam
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je iets wilt weten over mensen die zich moeten aanpassen in een nieuw land, dan is Bend It like Beckham zeker een interessant boek voor jou. Het verhaal gaat over een modern Brits meisje dat heel goed voetballen kan. Een gewoon Brits meisje zou dan op een voetbalclub gaan. Maar Jesminder Bhamra kan dat nooit doen. Haar ouders zijn van Indiase afkomst. Dat betekent dat je (netjes) omgaat met je ‘eigen’ mensen (Indiërs van je eigen cultuur, klasse en godsdienst), dat je trouwt met de man die je ouders voor je kiezen, dat je de Indiase gebruiken en gewoonten leert en gehoorzaamt en dat je zeker niet – voor een publiek – je benen laat zien tijdens een voetbalwedstrijd. Omgaan (of misschien wel zoenen) met een blanke Engelsman kan natuurlijk al helemaal niet …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van de jeugdroman Bend It like Beckham heb je niet veel specifieke kennis nodig. De roman beschrijft een groep Engelsen die zeer belangrijk is voor het land, maar waar je lang niet altijd veel over hoort: de mensen van Indiase afkomst. Veel van die Indiërs hebben hun cultuur, hun gebruiken en gewoonten, hun taal, hun keuken en hun godsdienst bewaard. En dat zorgt regelmatig voor problemen. Daar gaat dit verhaal over.
Sommige Indiërs – zoals de ouders van Jess – hebben een duidelijk beeld voor hun kinderen voor ogen: trouwen met een traditionele Indiër (zoals een bebaarde Sikh met een tulband om het hoofd), een goede opleiding volgen (zoals een opleiding tot advocaat, in het geval van Jess), niet sporten (waarbij je misschien delen van je lichaam moet laten zien aan mannen met wie je niet getrouwd bent). In dit ideaalbeeld past dus geen sportvrouw. Laat staan een jongere die gevoelens koestert voor iemand van  hetzelfde geslacht …

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Bend It like Beckham leest gemakkelijk. De woorden en de zinnen zijn goed te begrijpen. Zo nu en dan gebruikt Ms Dhami een woord uit een Indiase taal (met name wanneer het over eten gaat), maar dat zal geen enkele niet-Indiase lezer een probleem opleveren.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een normale lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De woorden en de zinnen in Bend It like Beckham zijn zeker niet moeilijk te noemen. De woorden zullen niemand problemen opleveren. Het knappe van de taal en van het verhaal is, dat Ms Dhami in gewone taal schrijft over soms ingewikkelde onderwerpen: sporten door traditionele Indiërs, gearrangeerde huwelijken, homo- en lesbische liefde, relaties tussen Aziaten en Europeanen.
Op basis van deze eigenschappen is Bend It like Beckham een boek met een literair niveau B 4a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman Bend It like Beckham is spannend geschreven. We beleven het verhaal vanuit het karakter Jess Bhamra, een Brits meisje met Indiase roots. Haar ouders zijn traditioneel (zowel in cultuur als in godsdienst als in gewoonten) en Jess is dat veel minder. Zij houdt van sport (voetbal) en ook zal zij niet zo maar gaan trouwen met een Indiase man die haar wordt toegewezen. Al die problemen van een ‘nieuwe’ Britse jongedame komen in dit verhaal duidelijk naar voren.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Bend It like Beckham is een verhaal met veel actie. Jess zit op school (ze is ook nog eens een heel goede leerling), maar daar horen we verder vrijwel niets over. Wel komen we te weten dat ze aan het eind van het verhaal toegelaten zal moeten worden tot een universiteit (of niet); ze zit dus in de hoogste klas van het ‘vwo’, een Engelse ‘comprehensive’ of ‘private school’ waar ze haar ‘O’- en ‘A’-levels moet zien te halen.
Maar de actie van het verhaal zit in andere gebeurtenissen. Jess voetbalt heel veel, ze verbergt veel voor haar ouders, er zijn veel relaties, onenigheden, vriendschappen en liefdes: die zaken zorgen voor de spanning in het verhaal.


Tijd:

De jeugdroman Bend It like Beckham speelt zich af in de jaren 2000-2010. Het verhaal zal ergens in 2001 of 2002 zijn; een exacte datum wordt niet genoemd. Wel was de Engelse voetballer David Beckham op het hoogtepunt van zijn carrière (hij speelde in die tijd bij Manchester United, van 1992 tot en met 2003, met een onderbreking in 1994-1995).
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het duurt in totaal een aantal weken.


Plaats:

De plaats die in Bend It like Beckham vooral wordt beschreven, is de Engelse hoofdstad Londen. Het verhaal speelt vooral in het stadsdeel Southall, maar er zijn uitstapjes naar andere delen van Londen. Ook is er een uitwedstrijd: helemaal naar Duitsland, tegen een meidenvoetbalploeg uit Hamburg.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in Bend It like Beckham: zal Jess haar droom (een profvoetballer worden) kunnen verwezenlijken?


Verteller:

De jeugdroman Bend It like Beckham heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. De dingen die Jess doet zijn niet altijd even verstandig: ze doet soms wat ze zelf wil en soms gehoorzaamt ze haar ouders. Maar meestal heeft ze niet goed door wat voor haar het beste is.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in Bend It like Beckham zijn:
• Jesminder (‘Jess’) Bhamra: een Brits meisje van Indiase ouders. Haar ouders willen dat zij advocaat wordt; zij zelf voelt meer voor profvoetballer;
• Pinky Bhamra: de oudere zus van Jess. Zij gaat binnenkort verloven met haar grote liefde Teets;
• Mum Bhamra: de strenge en streng-religieuze moeder van Jess en Pinky;
• Dad Bhamra: de strenge, maar ook wel aardige vader van Jess en Pinky. Hij werkt als beveiliger.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in Bend It like Beckham zijn:
• Tony: de beste jeugdvriend van Jess. Hij is van Indiase afkomst, net als Jess;
• Juliette (‘Jules’) Paxton: de (blanke) Britse vriendin van Jess; zij is een geweldige voetballer;
• Joe: de voetbalcoach van de Hounslow Harriers;
• Mel, Charlie: teamgenoten van Jules;
• Meena, Bubbly en Monica: drie nichten van Jess;
• Taz, Sonny en Gary: voetbalvrienden van Jess en Tony;
• Teetu (‘Teets’): de geliefde van Pinky;
• Mrs en Mr Paxton: de ouders van Jules;
• Verschillende andere familieleden van Jess.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman Bend It like Beckham is vrijwel gelijktijdig als film en als roman uitgekomen: de roman werd geschreven naar aanleiding van het filmscript (maar niet door dezelfde persoon/personen).


Overig:

Eerst was er een screenplay, geschreven door Gurinder Chadha, Gujit Bindra en Paul Mayeda Berges. Van dit screenplay is de succesvolle film Bend It like Beckham gemaakt. Voordat de film uitkwam, had de Britse-Indiase auteur Narinder Dhami het screenplay bewerkt tot een jeugdroman. De roman is dus niet geïnspireerd op de film, maar wel op het filmscript.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Narinder Dhami.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Billy Elliot van Melvin Burgess
• A Summer Dance van Maeve Henry
• A Star for the Latecomer van Paul en Bonnie Zindel

 


Citaat:
Tony burst out laughing. ‘Wow!’ he exclaimed. ‘So that’s why you need an Indian boyfriend?’
‘Well, Jules likes him too, and now she hates me,’ I finished off gloomily.
‘Look, Jess, you can’t plan who you fall for,’ Tony pointed out. ‘It just happens. Look at …’He frowned for a minute, thinking. ‘Posh and Becks!’
I grinned. ‘Beckham is the best’
‘I really like Beckham too,’ Tony agreed.
‘Of course you do,’ I said. ‘No-one can cross a ball or bend it like Beckham.’ (p.110)

Vragen over het boek:

1. Waarom wil Jess een hechte vriendschap met Tony sluiten?
2. Hoe verloopt de verloving tussen Pinky en Teets?
3. De jeugdroman Bend It like Beckham gaat over verschillende culturen. Maar het gaat ook over vooroordelen over seksuele geaardheden. Geef daar in ieder geval twee voorbeelden van.
4. In welk opzicht heeft de roman een happy end? In welk opzicht is dat minder het geval?

^ Terug naar boven

Comments are closed.