Biggles Gets His Men

Niveau:
Genre: adventure
Thema: War (Cold War)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bol.com verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin

For some time the only sound heard in the drab headquarters of the Special Air Service, New Scotland Yard, was the sombre ticking of a white faced clock, as it numbered the seconds with dreary monotony and dropped them into the past. Sergeant Bigglesworth, one time Squadron Leader Bigglesworth, D.S.O., R.A.F., better known as ‘Biggles’, leaned back in a tilted chair reading the current issue of ‘Flight.’ Air Constable ‘Ginger’ Hebblethwaite, hands in pockets, stared moodily out across the wet roofs which the window overlooked. Air Constables Algy Lacey and Bertie Lissie, in attitudes of bored indifference, idly turned the pages of the daily papers.
At length Ginger yawned audibly, and turning, remarked: ‘You know, this place gets more and more like a dentist's waiting room.’
No one answered.
Ginger tried another angle. Looking at his chief, he inquired: ‘Have you no idea at all of what's in the wind?'
‘None whatever,’ answered Biggles, without looking up. ‘But,’ he added, as an afterthought, ‘If Air Commodore Raymond's face is anything to go by it's something unusually grim.’

© Carlton Publishing Group / Sevenoaks, 2010^ Terug naar boven

Algemeen

De piloot Sergeant Bigglesworth, beter bekend als ‘Biggles’, doet gevaarlijke klussen voor de Britse geheime dienst, samen met zijn collega’s en vrienden Ginger, Algy en Bertie. Van Air Commodore Raymond horen ze dat er iets vreemds is gebeurd. Het afgelopen half jaar zijn er geleerden verdwenen uit Oxford, Cambridge, Londen en uit Canada. Het waren wetenschappers die zich bezighielden met onderzoek naar nieuwe wapens. De Britse geheime dienst is erachter gekomen dat de geleerden waarschijnlijk ontvoerd zijn en gevangen worden gehouden in een verlaten gebied in China, ergens bij de grens met de Sovjet-Unie. Daar bevinden zich die Europeanen en die Canadees, maar er zijn ook Koreaanse slaven. En ze worden allemaal gevangengehouden. Maar door wie eigenlijk? En vooral, waarom?
Als Biggles en de zijnen naar Azië gaan, landen ze met twee watervliegtuigen op een meer in het verlaten gebied. Zij slaan hun kamp op en verkennen later de omgeving. Maar dat gaat niet zo gemakkelijk. Biggles en Ginger ontmoeten een vreemde Rus in een verlaten dorp. En daar is ook een levensgevaarlijke tijger …
En wanneer Biggles en Ginger later dichter bij het kamp komen, besluit Biggles om net te doen of ze ook slaven zijn. Dat is de beste manier om het kamp in te komen. Maar of dat zo slim is?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
W.E. Johns

Jaar van uitgave:
1950

Aantal pagina's:
171

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1945-1950

Plaats van handeling:
China, een verlaten gebied in het noordoosten

Bijzonderheden:
Een jongerenboek (jongensboek?) in 15 getitelde hoofdstukken. De aartsvijand van Biggles, Hauptmann Von Stalhein, maakt ook weer zijn opwachting.
In het Nederlands heet het boek ‘Biggles en de slaven van de Mongool’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Biggles Gets His Men’ is voor jongeren (vooral voor jongens) die van spannende verhalen houden. Vooral verhalen die over piloten en over vliegen gaan. Het zijn oude vliegtuigen – het verhaal speelt zich af in periode 1945–1950 – en er zijn weinig moderne middelen om met elkaar in contact te blijven (geen telefoon bijvoorbeeld), maar het verhaal heeft nog altijd zijn spanning. Biggles en zijn mannen moeten hun uiterste best doen om de gewelddadige boeven te overmeesteren.


WAT MOET JE WETEN?

Voor de avonturenroman ‘Biggles Gets His Men’ heb je niet zo veel specialistische kennis nodig. Je moet wel geloven in stoere helden, bij wie alles lukt na een aantal spannende gebeurtenissen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De avonturenromanBiggles Gets His Men’ is heel leesbaar. De hoofdstukken zijn gemiddeld van lengte; ze hebben een duidelijke titel zodat de lezer weet wat hij verwachten kan. Er zijn veel dialogen en de alinea’s zijn nooit lang.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Biggles Gets His Men’ is wat taal betreft een heel leesbaar boek. De woorden zijn niet moeilijk en de taal is ook niet echt verouderd. Er zijn veel dialogen en veel alinea’s.
Maar uiteraard is het boeiendste aan dit boek het verhaal zelf. Captain W.E. Johns is een heel goede verteller die een spannend verhaal weet te bedenken, ook wanneer dat verhaal zich afspeelt in een verre streek, zoals een dunbevolkte streek in China.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Biggles Gets His Men’ een boek met een literair niveau B 2d en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Biggles Gets His Men’ is heel spannend geschreven. Captain Johns weet heel goed een verhaal te vertellen en hij heeft de oorlog niet nodig – zoals in veel eerdere avonturenromans over Biggles – om het tempo in zijn boek te houden. Het is wel allemaal erg toevallig en spectaculair wat er gebeurt en Biggles is uiteraard de beste, slimste en sterkste van allemaal, maar in dat opzicht is het verhaal niet anders dan een James Bond-film.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Biggles Gets His Men’ zit vol actie. Biggles en zijn vrienden zijn vanaf het begin van het verhaal betrokken bij een spannende zoektocht naar een stel ontvoerde wetenschappers, die zich ergens in een gevangenkamp in noordoost China bevinden. Om daar te komen moeten de Britten eerst een kamp opzetten en dan, per vliegtuig en te voet, de omgeving verkennen om het kamp te vinden.


Tijd:

Het jeugdboek ‘Biggles Gets His Men’ speelt zich ergens af tussen 1945 en 1950. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het avontuur duurt enkele weken.


Plaats:

Biggles Gets His Men’ speelt zich vrijwel helemaal af in een dunbevolkte streek in noordoost China. Het is een onherbergzaam gebied met oerwouden en veel meren.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn in ‘Biggles Gets His Men’: hoe slagen Biggles en zijn mannen er in om een groep wetenschappers te bevrijden uit een gevangenkamp in China?


Verteller:

Biggles Gets His Men’ wordt verteld door een alwetende verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Biggles Gets His Men’ zijn:
• De absolute hoofdpersoon: Sergeant ‘Biggles’ Bigglesworth, D.S.O., D.F.C., de dappere vliegenier;
• Constable ‘Ginger’ Hebblethwaite, de tweede piloot van Biggles;
• Constable Algy Lacey, de piloot van het tweede vliegtuig;
• Constable Lord Bertie Lissie, de ietwat domme medevliegenier (maar wel van adel).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Biggles Gets His Men’ zijn:
• Captain Mayne: een Britse kapitein die meegaat met Biggles en zijn mannen omdat hij het deel van China kent waar de geleerden gevangen worden gehouden;
• Alexis Petroffsky, een Russische oud-militair die in een verlaten dorp in China woont;
• Hauptmann Von Stalhein: een oud-nazi, de aartsvijand van Biggles;
• Veel bewakers, gevangenen en een aantal geleerden in het kamp.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

is niet verfilmd.


Overig:

Biggles Gets His Men’ is één van de meer dan honderd avonturenromans die Captain W.E. Johns schreef over de piloot en (oorlogs)held Biggles.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over W.E. Johns.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Biggles Follows On van Captain W.E. Johns
• Hatchet van Gary Paulsen
• A Time of Fire van Robert Westall

 


Citaat:
‘Any idea how long you’ll be, old boy?’ questioned Bertie.
‘Not the foggiest,’ answered Biggles. ‘It all depends on what we find. We might be back in an hour or we might be a couple of days. We’ll be back as soon as we can, you may be sure of that. You lie doggo. You know the rule in this sort of show. By day keep your eyes open, and at night your ears.’ (p.77)

Vragen over het boek:

1. Hoe weet de Britse geheime dienst waar de geleerden zich bevinden?
2. Waarom gaan de piloten met twee vliegtuigen naar het Chinese platteland?
3. Waarom woont de Rus Alexis Petroffsky in het Chinese dorp?
4. Hoe slagen de mannen erin de geleerden te bevrijden?

^ Terug naar boven

Comments are closed.