3/5 - (1 stemmen)

Blaze

Niveau:
Genre: crime
Thema: different

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

George was somewhere in the dark. Blaze couldn’t see him, but the voice came in loud and clear, rough and a little hoarse. George always sounded as if he had a cold. He’d had an accident when he was a kid. He never said what, but there was a dilly of a scar on his Adam’s apple.
‘Not that one, you dummy, it’s got bumper stickers all over it. Get a Chevy or a Ford. Dark blue or green. Two years old. No more, no less. Nobody remembers them. And no stickers.’
Blaze passed the little car with the bumper stickers and kept walking. The faint thump of the bass reached him even here, at the far end of the beer joint’s parking lot. It was Saturday night and the place was crowded. The air was bitterly cold. He had hitched him a ride into town, but now he had been in the open air for forty minutes and his ears were numb. He had forgotten his hat. He always forgot something. He had started to take his hands out of his jacket pockets and put them over his ears, but George put the kibosh on that. George said his ears could freeze but not his hands. You didn’t need your ears to hotwire a car. It was three above zero.
‘There,’ George said. ‘On your right.’
Blaze looked and saw a Saab. With a sticker. It didn’t look like the right kind of car at all.
‘That’s your left,’ George said. ‘Your right, dummy. The hand you pick your nose with.’

Hodder & Stoughton / Hachete Livre UK company, 2008.

^ Terug naar boven

Algemeen

Blaze is een ‘dummy’, een echte dommekracht. Als kind is hij meerdere malen zwaar mishandeld door zijn vader waardoor hij op een gegeven moment een hersenbeschadiging opliep. Sindsdien kan hij nauwelijks rekenen en heel beperkt lezen; ook andere, voor vrijwel iedereen simpele dingen, lukken bij hem niet. Zo berooft hij op een avond een winkelier en beseft hij pas achteraf dat hij zijn gezicht had moeten bedekken …
Maar Blaze heeft ook positieve kanten. Zo is hij sterk als een beer en als hij eenmaal een vriend heeft is hij hondstrouw. Blaze raakt bevriend met de kruimeldief George en samen met hem voeren ze veel illegale klusjes uit. Uiteindelijk besluit George een grote klapper te maken: ze gaan een baby ontvoeren, het kindje van een steenrijke fabrikantenfamilie. Dan zijn ze voorgoed uit de geldzorgen. George maakt alle plannen en samen met de oersterke Blaze is zo'n ontvoering zeker uitvoerbaar.
Helaas lijkt het plan in duigen te vallen – George wordt doodgestoken tijdens een kaartspel. Nu staat Blaze er alleen voor. Hij besluit toch de ontvoering door te laten gaan. De stem van de overleden George zal hem wel van nuttige adviezen voorzien …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Stephen King

Jaar van uitgave:
1973

Aantal pagina's:
309

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
USA, Maine, een stadje

Bijzonderheden:
Een roman in 24 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet de roman ‘De ontvoering’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De misdaadroman ‘Blaze’ is een vroeg werk van Stephen King. Hij schreef het al in 1973, toen nog onder het pseudoniem Richard Bachman. Jaren later, in 2006, herontdekte hij het manuscript. Hij herschreef een aantal scenes en liet het alsnog publiceren (in 2006).
Voor de liefhebbers van het oeuvre van Mr. King een must, voor liefhebbers van het misdaadgenre een aanrader.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Blaze’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Je moet je alleen realiseren dat dit de tijd was van vóór de computer en de mobiele telefoon: het achterhalen van veel zaken ging veel trager dan nu. Lastig voor de politie … maar vaak ook voor de bad guys.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Blaze’ zijn goed te volgen. Mr. King gebruikt veel vloek- en scheldwoorden – gebruikt door de ongeschoolde, ruwe types die het verhaal voor een deel bevolken.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal ‘Blaze’ heel goed te begrijpen.
Het verhaal is een spannend misdaadverhaal over een jongen die eigenlijk niet echt slecht is, maar die toch slechte dingen doet (vaak ongewild): hij is vrij dom en impulsief, hij vergeet dingen en hij kent zijn eigen kracht niet.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Blaze’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Blaze’ is een vroege Stephen King-roman, maar het is onmiskenbaar een verhaal met tempo. Sommige scenes lijken iets te veel uitgesponnen – de gedachten van Blaze – en het verhaal is veel meer een misdaadverhaal dan een horrorroman (maar daar is uiteraard niets mis mee).^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Blaze’ is een verhaal met veel actie. Die actie heeft vooral te maken met de handelingen van Blaze – en regelmatig met de vrienden die hij had (zoals John en George).


Tijd:

‘Blaze’ speelt zich af in de jaren 1970-1980. Het verhaal voltrekt zich binnen een periode van een paar dagen, maar er zijn veel flashbacks naar vroeger die vertellen hoe Blaze is geworden zoals hij geworden is.


Plaats:

De setting van ‘Blaze’ is een stadje in de Amerikaanse staat Maine. Het niet nader genoemde plaatsje ligt ergens in de buurt van de stad Portland. Sommige flashbacks spelen in Boston, Massachusetts of in een kindertehuis ergens op het platteland van Maine.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Blaze’: hoe zal het Blaze vergaan nu hij weinig vrienden of bekenden heeft die hem kunnen helpen (bij zijn illegale daden)?


Verteller:

De roman ‘Blaze’ heeft een auctoriale verteller. De vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de niet al te begaafde jongeman Blaze.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Blaze’ zijn:
• ‘Blaze’ (echte naam: Clayton Blaisdell): een zwakbegaafde jongeman (men noemt hem ‘soft in the head’, een ‘dummy’, ‘borderline restricted’ of ‘retarded’). Blaze was een talentvol kind, maar na de dood van zijn moeder mishandelde zijn alcoholistische vader hem zodanig dat hij een zware hersenbeschadiging kreeg. Blaze groeide op in een kindertehuis en bij nogal nare pleeggezinnen. Blaze heeft een zeer goede inborst, maar door zijn vriend George denkt hij dat hij eigenlijk alleen maar geschikt is voor een leven in de illegaliteit;
• George (‘Rasp’) Rackley: de vriend op wie Blaze enorm leunt. George is echter al een paar maanden dood wanneer het verhaal begint. George is in de gedachten van Blaze nog bijna fysiek aanwezig om hem te helpen bij wat hij moet doen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Blaze’ zijn:
In het verleden:
• Martin Coslaw: de directeur van Hetton House, het tehuis waar Blaze jaren woont;
• Frank Terriault: de conciërge van Hetton House;
• John Cheltzman: de beste vriend van Blaze, een jongetje dat slim is, maar dat in het tehuis erg gepest wordt;
• Mr. en Mrs. Bowie: een boerenechtpaar bij wie Blaze een tijdje woont;
• Mrs. Waslewski en Mrs. Cheney: docenten aan de Cumberland District A School;
• Marjorie Thurlow, Peter Lavoie en Glen Hardy: leerlingen van de school van Blaze;
• Harry Bluenote: een bessenkweker die met zijn zoon Douglas ontspoorde jongeren vakantiewerk laat doen;
• Toe-Jam, Brian Wick, Anne Bradstay: jongeren die samen met Blaze en John vakantiewerk doen;
• Billy St. Pierre, Calvin Surks, Hankie Melcher, Moochie, Pisser Kelly: vrienden die Blaze op het slechte pad brengen.
In het heden:
• Mr. Joseph Gerard III en Mrs. Gerard: een rijk echtpaar, erfgenamen van een groot familiekapitaal, de ouders van baby Joseph Gerard IV;
• Mrs. Norma Gerard: de moeder van Joseph Gerard III;
• Joseph Gerard IV: een 2-maanden-oude baby;
• Harry Nason: een bediende in een nachtwinkel in Portland;
• Nancy Moldow: een dame die in een warenhuis in Portland werkt (op de babyafdeling);
• Morton Walsh: de nachtportier van het complex vanwaar baby Joseph Gerard IV ontvoerd wordt;
• Agent Albert Sterling: een geheim agent van de FBI;
• Politiemensen die in Maine op zoek gaan naar Blaze: State Trooper Paul Hanscom, Agent Bruce Granger.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Blaze’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Blaze’ is een roman die Stephen King schreef onder het pseudoniem Richard Bachman (in 1973). Pas in 2006 verscheen het boek opnieuw, nu met de naam Stephen King als auteur; waarschijnlijk haalde hij er hier en daar onzorgvuldigheden uit.
In de uitgave van 2006 voegde Stephen King een kort verhaal aan de roman toe, ‘Memory’, een verhaal dat het uitgangspunt zou vormen voor de roman Duma Key (2008).^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Secret Agent van Joseph Conrad
Of Mice and Men van John Steinbeck
By the Light of the Moon van Dean Koontz


Citaat:
Blaze also calmed George’s starved and angry insides. That was no small thing. There came a day when George understood that if he said, ‘Blazer, you have to step off the top of this building, because it’s how we roll …’, well, Blaze would do it. In a way, Blaze was the Cadillac George would never have – he had big springs when the road was rough. (p.281)

Vragen over het boek:

1. Waarom is het belangrijk dat George na zijn dood met Blaze kan praten?
2. Welke vrienden heeft Blaze in zijn leven, behalve George? En op welke manieren helpen zij hem?
3. In welk opzicht verandert de ontvoering van de baby?
4. Welke fouten maakt Blaze tijdens en na de ontvoering? Geef minstens vier voorbeelden.
^ Terug naar boven

Comments are closed.