Cain’s Book

Niveau:
Genre: autobiography
Thema: addiciton

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

My scow is tied up in the canal at Flushing, N.Y., alongside the landing stage of the Mac Asphalt and Construction Corporation. It is now just after five in the afternoon. Today at this time it is still afternoon, and the sun, striking the cinderblocks of the main building of the works, has turned them pink. The motor cranes and the decks of the other scows tied up round about are deserted.
Half an hour ago I gave myself a fix.
I stood the needle and the eye-dropper in a glass of cold water and lay down on the bunk. I felt giddy almost at once. It’s good shit, not like some of the stuff we’ve been getting lately. I had to be careful. Two of the workmen in wide blue dungarees and wearing baseball caps were still hanging about. From time to time they crossed my catwalk. They were inquisitive. They had heard the noise of the typewriter during the afternoon and that was sufficient to arouse their curiosity. It’s not usual for a scow captain to carry a typewriter. They lingered for a while, talking, just outside the cabin. Then, a few minutes before five, I heard them climb back on to the dock and walk away.
Lying on the bunk, alert to the sudden silence that has come over the canal, I hear the buzz of a fly and notice it is worrying the dry corpse of another fly which is half-gouged into the plank of the wall. I wonder about it and then my attention wanders. A few minutes have passed. I hear it buzz again and see that it is still at its work, whatever it is, settled on the rigid jutting legs of the corpse. The legs grow out of the black spot like a minute sprout of eyelashes. The live fly is busy. I wonder if it is blood it wants, if flies like wolves or rats will eat off their kind.

© Grove Press, Inc. / Evergreen Cat Edition, 1960/1961.^ Terug naar boven

Algemeen

Joe woont op een schouw (‘a scow’), een soort woonboor in New York. Hij mag er gratis op wonen en hij verdient zelfs nog iets met het vervoeren van zand en grind en ander materiaal van en naar de stad. Zijn werk beperkt zich tot de rivieren, zoals de Hudson en de East River.
Als hij genoeg geld heeft, probeert hij heroïne te scoren in Manhattan. Dat lukt aardig, maar aan het eind van de jaren vijftig van de vorige eeuw was drugsverslaving zeer zeldzaam en de politie stond klaar om gebruikers in te rekenen.
Joe probeert ondanks die verslaving zijn autobiografische werk te schrijven, een boek over zijn verleden en heden. In feite, het boek dat hier nu is.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Alexander Trocchi

Jaar van uitgave:
1960

Aantal pagina's:
252

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1950-1960

Plaats van handeling:
USA, New York City (Manhattan)

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit veel ongetitelde hoofdstukken.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Cain’s Book’ is een semi-autobiografisch verhaal over de Schotse auteur Alexander Trocchi die een tijdlang in New York City woonde. Hij woonde daar op een oude schouw (‘scow’) die in de Hudson River lag. Zijn dagen werden gevuld met zijn heroïneverslaving: hoe kreeg hij het volgende shot en wat gebeurde er dan met hem?
Een boek dat gelezen kan worden als een ernstige waarschuwing tegen drugsverslaving.


WAT MOET JE WETEN?

‘Cain’s Book’ gaat over een waargebeurd deel uit het leven van Alexander Trocchi (hoewel hij in het verhaal Joe heet). Trocchi was bijna levenslang verslaafd en het leidde uiteindelijk ook – via allerlei ziekten als longontsteking en longkanker – tot zijn vroegtijdige dood. Het boek gaat over de korte ‘genotsbelevingen’ – maar zeker voor de goede lezer ook – over de daarop volgende ellende van een drugsverslaving. Kortom: een waarschuwing voor elke lezer.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Cain’s Book’ zijn soms lastig, soms simpel en regelmatig plat en shockerend. De korte fragmenten houden het tempo in de taal die zo nu en dan wel wat wollig wordt wanneer Alexander Trocchi uitweidt over het belang van de literatuur. Wees voorbereid op expliciete taal zo nu en dan.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn vrij veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Cain’s Book’ van een gemiddeld niveau. Het thema van het (sub)hoofdstuk maakt de taal soms lastig.
Dat geldt min of meer ook voor het verhaal. Dat is boeiend wanneer Joe schrijft over zijn werk als ‘scowman’, een man die zijn schouw zo nu en dan laat verslepen om zand of grind te vervoeren. Maar het verhaal wordt expliciet en soms schokkend wanneer Joe zijn verslavingen en zijn seksuele uitstapjes beschrijft: hij is dan nogal plat in zijn beschrijvingen – en hij ziet vrouwen (en soms mannen) als simpele lustobjecten: veel liefde komt niet voor in deze roman.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Cain’s Book’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Cain’s Book’ is rauw geschreven: het geeft een duidelijk – en zeker niet geïdealiseerd – beeld van een drugsverslaving. Maar het is soms onnodig expliciet in scenes die gaan over de heroïneverslaving of over de seksuele contacten van de ik-verteller.
Er zijn veel flashbacks waarin de schrijver vertelt over zijn jeugd en over zijn latere bezoeken aan (familie in) Glasgow (Schotland).

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De semi-autobiografische roman ‘Cain’s Book’ bevat een verhaal met redelijk veel actie.


Tijd:

‘Cain’s Book’ speelt zich af in de jaren 1950-1960. Het is duidelijk dat in deze jaren drugsverslaving al een grote rol speelde in de levens van een groep mensen die aan de zelfkant van het leven stonden. De hier beschreven drug is heroïne: een zwaar verslavend en zeer gevaarlijk (ook met name door besmette naalden) hallucinerend middel.


Plaats:

De setting van ‘Cain’s Book’ is Manhattan, het centrale eiland in New York City. Veel scenes spelen langs de rivier: Joe woont in een oude schouw (een ‘scow’, een soort woonboot) op de rivier (Hudson River).
Er zijn flashbacks naar steden als Glasgow, Parijs en Londen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Cain’s Book’: hoe zal het leven van Joe verlopen nu hij zo verslaafd is aan de heroïne?


Verteller:

De roman ‘Cain’s Book’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Cain’s Book’ zijn:
• Joe Necchi: de ik-verteller, een schrijver die een schouw op de rivier onderhoudt en daarop woont. Hij schrijft zo nu en dan, hij werkt nog minder dan dat – maar vooral gebruikt hij veel heroïne;
• Moira Taylor: de ex-vrouw van Joe, de vrouw met wie hij naar New York verhuisde;
• Tom Tear: een Afro-Amerikaanse vriend die hem vaak bezoekt (en die vaak met hem samen heroïne gebruikt).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Cain’s Book’ zijn:
Vrienden en vriendinnen van Joe (voornamelijk verslaafde) in New York:
• Fay: een iets oudere vriendin van Joe en Tom, een geboren en getogen New Yorkse;
• Jody Mann: een knappe, jonge (maar eveneens verslaafde) vriendin van Joe, een vrouw die flirt met haar schoonheid, en die zeer ingenomen is met zichzelf;
• Andere verslaafden: Edna, Lou, Harriet, Mona, Ettie.
Andere (niet-verslaafde) kennissen en vriend(inn)en in New York:
• Mr. Taylor: de broer van Moira en zijn vrouw Claire;
• Manuelo: een Puerto-Ricaanse minnaar van Joe;
• Irish, the market runner: de beheerder van de schouwen op de rivier;
• Andere beheerders van schouwen (‘scowmen’): Geo Falk, Jim, Dulcie, Chuck Orlich, Bill en Jacqueline Baker, The Swede; verder anderen die met de schouwen werken (zoals de ‘loaders’);
• Alan Dunn: een Parijse vriend van Joe die tijdelijk in New York woont.
Familie, kennissen en vrienden van vroeger uit Glasgow, Schotland:
• Sylvia Jesus Sylvia: een jeugdliefde van Joe;
• Louis Necchi: de vader van Joe, een man die al 25 jaar niet gewerkt heeft. Als voornaamste tijdsbesteding maakte hij dagelijks de badkamer schoon in hun huis waar zijn vrouw Annie kamers verhuurde;
• Viola en Tina: de nichten van Joe;
• De twee broers van Joe.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Cain’s Book’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Cain’s Book’ is het enige min of meer autobiografische boek dat Alexander Trocchi schreef over zijn drugsverslaving.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Alexander Trocchi.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Naked Lunch van William S. Burroughs
Post Office van Charles Bukowski
Bright Lights, Big City van Jay McInerney


Citaat:
‘Any time,’ I said. ‘I wrote it for us. It is a textbook for dope friends and other moles.’
Fay laughed huskily.
‘It’s great,’ she said. ‘What was it about the gallows, Joe?’
I smiled with pleasure at being able to quote myself.
‘If a gallows is clean, what more can a criminal expect?’
I showed Jody ‘Cain’s Book’. Something prevented her from having any response whatsoever. She said she couldn’t understand it. She looked blank and shook her head. (p.32)

Vragen over het boek:

1. Wat zijn de redenen dat Joe op een ‘scow’ woont?
2. Analyseer het karakter van Tom Tear.
3. Analyseer het karakter van Jody Mann.
4. In hoeverre is ‘Cain’s Book’ volgens jou fictie, en hoeverre is het autobiografisch?

^ Terug naar boven

Comments are closed.