4/5 - (1 stemmen)

Catherine, Called Birdy

Niveau:
Genre: diary
Thema: history

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1702580245537", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30134313","familyId":"30134313","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Catherine%2C%20Called%20Birdy%2C%20Karen%20Cushman","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

12th Day of September
I am commanded to write an account of my days: I am bit by fleas and plagued by family. That is all there is to say.

13th Day of September
My father must suffer from ale head this day, for he cracked me twice before dinner instead of once. I hope his angry liver bursts.

14th Day of September
Tangled my spinning again. Corpus bones, what a torture.

15th Day of September
Today the sun shone and the villagers sowed hay, gathered apples, and pulled fish from the stream. I, trapped inside, spent two hours embroidering a cloth for the church and three hours picking out my stitches after my mother saw it. I wish I were a villager.

16th Day of September
Spinning. Tangled.

17th Day of September
Untangled.

18th Day of September
If my brother Edward thinks that writing this account of my days will help me grow less childish and more learned, he will have to write it. I will do this no longer. And I will not spin. And I will not eat. Less childish indeed.

© Clarion Books / Macmillan Publishers Limited, 1994/1996.

^ Terug naar boven

Algemeen

De dertienjarige Catherine moet een dagboek schrijven. Haar oudere broer, de monnik Edward, heeft haar dit gevraagd: zo kan ze beter haar opstandigheid en drift beheersen. Maar Catherine is niet zo gedwee. Ze wil niet handwerken, niet kleren ontwerpen of studeren. En ze wil zeker nog niet trouwen … Maar haar vader wil dit wel: dan is hij zijn lastige dertienjarige dochter kwijt. En het brengt waarschijnlijk ook nog iets op.
Dus Catherine probeert zo min mogelijk te doen op het kasteeltje waar ze woont. En ze verlangt iedere dag naar het gewone leven van haar arme dorpsgenoten. En ze ontwijkt de mannen die met haar willen trouwen.
Maar hoe kan ze die oude, rijke weduwnaar kwijtraken die haar vader voor haar heeft uitgezocht?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Karen Cushman

Jaar van uitgave:
1994

Aantal pagina's:
233

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1200-1300

Plaats van handeling:
GB, Lincolnshire, een stadje

Bijzonderheden:
Een roman in veel gedateerde hoofdstukken (die een jaar bestrijken).
In het Nederlands heet de jeugdroman ‘Dàt nooit!’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Catherine, Called Birdy’ is een dagboek. Maar wel een heel speciaal dagboek: een jaar uit het leven van een meid van dertien die deze aantekeningen in 1290 schrijft …
Als lezer kom je heel veel te weten over de Middeleeuwen (vooral op het Engelse platteland): jonge meisjes die worden uitgehuwelijkt, kruistochten worden ondernomen, edellieden (heel weinig) en arme sloebers (heel veel) wonen bij en naast elkaar, straffen en terechtstellingen zijn gewoon, eten en drinken (en vaak niet zo gevarieerd of lekker als jij gewend bent) is vaak niet lekker (of het is er niet …).


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Catherine, Called Birdy’ heb je geen specifieke kennis nodig. Je komt heel veel te weten over een tijd waar je – net als de meeste lezers – waarschijnlijk heel weinig van weet.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘Catherine, Called Birdy’ is soms lastig. Dit komt doordat de schrijfster het dagboek heeft geschreven alsof het een soort Middelengels was. Maar dat is (uiteraard) niet zo: vrijwel niemand kan Middelengels lezen zonder voorafgaande studie
Desalniettemin blijft het een interessant en zeer origineel boek.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is het verhaal niet altijd even gemakkelijk.
Dat is het verhaal wel. De verteller, de dertienjarige Catherine, is een meid die heel goed weet wat je wel en niet wil. En zo gedraagt ze zich ook.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Catherine, Called Birdy’ een boek met een literair niveau B 4a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman is geschreven in de vorm van een dagboek. Een dagboek geschreven in een soort ouderwets Engels (maar niet echt uiteraard, want dan zou je het niet zonder woordenboek kunnen lezen).
Maar de ouderwetse taal en de onderwerpen die Catherine bespreekt maken duidelijk hoe het leven voor een jonge meid uit een gegoede familie in de Middeleeuwen in Engeland zou kunnen zijn geweest.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘Catherine, Called Birdy’ bevat een verhaal met veel actie. Die actie bestaat vaak uit de streken die Catherine uithaalt.


Tijd:

Het verhaal speelt zich af in de jaren 1200-1300. Het boek beschrijft dertien maanden uit het jaar 1290 en 1291.


Plaats:

De setting van ‘Catherine, Called Birdy’ is een landgoed op het platteland van het Engelse graafschap Lincolnshire.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Catherine, Called Birdy’: zal het Catherine lukken om gelukkig te worden ondanks alle gebeurtenissen (en personen) die tegen haar lijken te zijn?


Verteller:

De jeugdroman heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Catherine, Called Birdy’ zijn:
• Catherine (‘Little Bird’, ‘Birdy’): de ik-verteller, een dertienjarige jongedame. Haar ouders zijn van adel, maar ze zijn niet echt heel erg rijk, in vergelijking met de rijke adel. De vader van Catherine heeft een groot huis met tien bedienden en er zijn veel boeren die voor hem op het land aan het werk zijn, maar toch is hij niet echt één van de rijke landheren uit de omgeving. Catherine is een avontuurlijke meid met duidelijk een eigen mening. Zo wil ze binnenkort wel trouwen (ze is tenslotte bijna veertien), maar dan wel met een niet al te oude man – en iemand die ze een beetje aardig vindt;
• Lord Rollo of Stonebridge: de vader van Catherine, een landheer op het landgoed/dorpje Stonebridge in het Engelse graafschap Lincolnshire. Een ridder die graag veel geld binnen harkt, veel bier drinkt en goed eet en die het liefst zijn dochter kwijt is;
• Lady Aislinn: de moeder van Catherine, een lieve vrouw die haar man in alles steunt;
• Morwenna: de gouvernante/nurse van Catherine. ‘Gouvernante’ is een beetje een duur woord voor de mopperige, maar betrouwbare vrouw die Catherine bij alles helpt (maar die ook altijd bij haar is – en zelfs in haar bed slaapt …);
• Perkin, the goat boy: een grote vriend van Catherine. Een bescheiden, maar heel slimme man die eigenlijk een geleerde wil worden (en heel graag wil leren lezen). Perkin woont bij zijn oude oma in huis. Hij is een vriend van Catherine – hoewel hij uiteraard maar een arme geitenhoeder is.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Catherine, Called Birdy’ zijn:
• Robert: de oudste broer van Catherine, een broer die haar vaak pest: een ridder;
• Thomas: de tweede broer van Catherine, ook een ridder;
• Edward: de jongste (en favoriete) broer van Catherine, een monnik die in een klooster woont;
• George: de favoriete oom van Catherine. Hij keert terug van een kruistocht naar het Heilige Land (Palestina). George is een stoere, knappe en aardige ridder;
• Lady Aelis: de beste vriendin van Catherine, een adellijk meisje dat op een kasteel in de buurt woont en dat ongeveer dezelfde toekomst lijkt te hebben als Catherine;
• Bewoners van het dorp en kasteel Stonebridge: Watt (farrier, hoefsmid), Rhys (stable boy), Cob (smith), William Steward (de secretaris/boekhouder van Lord Rollo), John Swann (innkeeper), Ralph Littlehouse, Brother Anselm the monk (monnik), Brother William the monk, Thomas Cotter (farmer), Meg (dairy maid, melkmeisje), Father Huw (de priester), Elfa the laundress (wasvrouw), Brother Norbert and Brother Berhtwald (pelgrims), Cuthman Cook (kok), Jeffrey the foster boy (een jongeman die een tijdje in Stonebridge komt wonen – als pleegzoon), Odd William (een familielid dat op Stonebridge komt om een boek te schrijven), Bess (kitchen maid);
• Mogelijke echtgenoten voor Catherine: wool merchant (wolkoopman), Baron Fulk of Normandy, Murgaw (Lord of Lithgow);
• Madame Joanna: een nicht van de koning, een oude hofdame;
• Agnes of Wallingham: een saaie kennis van Catherine, een adellijk meisje;
• Ethelfritha: de verloofde van Uncle George, een jonge vrouw die vaak in de war is.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Catherine, Called Birdy’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Catherine, Called Birdy’ kwam al uit in 1994. Dat het al snel werd vertaald in het Nederlands (onder de titel ‘Dàt nooit!’) en dat het nog steeds verkrijgbaar is bewijst dat het al jaren een heel succesvol boek is.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Karen Cushman.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Ghost of Thomas Kempe van Penelope Lively
The Iron Way van Gillian Cross
The Poacher’s Son van Rachel Anderson


Citaat:
Like the bear and the popinjay, I cannot survive by myself. But I also cannot survive if I am not myself. And who am I? I am no minstrel and no wart charmer but me, Birdy, Catherine of Stonebridge, daughter of Lord Rollo and the Lady Aislinn, sister to Robert and Thomas and Edward and little Eleanor, friend of Perkin, goat boy and scholar. (p.224)


Vragen over het boek:

1. Wat is het verschil tussen de drie broers van Catherine?
2. Hoe is de band tussen Catherine en haar vader en haar moeder?
3. Welke indruk krijg je van de armen in de tijd van Catherine?
4. Welke indruk krijg je van de rijken in de tijd van Catherine?




^ Terug naar boven

Comments are closed.