Chase

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

1971.
Bruce Springsteen wasn't famous in 1971. Neither was Tom Cruise, a mere schoolboy. Julia Roberts haunted no young men's dreams. Robin Williams, Steve Martin, Arnold Schwarzenegger – their fortunes were as yet unmade.
Richard Milhous Nixon was President of the United States. The war in Vietnam raged. In Wilmington, North Carolina, January was a time of violence against black citizens - arson, bombings, shootings. At the Attica Correctional Facility in New York State, the bloodiest prison riot in U.S. history claimed forty-three lives.
The best-seller list of The New York Times included ‘The Winds of War’ by Herman Wouk and ‘Another Roadside Attraction' by Tom Robbins.
The movies: ’The French Connection’, ‘A Clockwork Orange’, ‘Klute’, ‘Carnal Knowledge’, ‘The Last Picture Show’.
The music: Carole King, John Denver, John Lennon on his own, Led Zeppelin, Elton John just beginning.
Cigarette sales in the United States topped five hundred and forty-seven billion. J. C. Penney died at the age of ninety-five. As many as five hundred thousand Soviet citizens perished in the Gulags during those twelve months – evidence of government restraint.
It was a different time. A different world.
The term ‘serial killer’ was unknown. And ‘sociopath.’

© Warner Books / Time Warner Company, 1995^ Terug naar boven

Algemeen

Chase is een oorlogsveteraan. Hij wordt onderscheiden voor een heldendaad. Zelf vindt hij dat vreselijk; hij wordt immers niet bestraft voor de misdaden die hij in die oorlog heeft gepleegd. Vanwege zijn oorlogservaringen is hij getraumatiseerd: hij kan niet werken, hij drinkt veel te veel en hij staat onder behandeling van een psychiater.
Maar dan is Chase getuige van een moord. En vanaf dat moment verandert zijn leven drastisch: hij besluit de moordenaar te zoeken, koste wat het kost.
En terwijl Chase hoe langer hoe dichter bij de moordenaar komt, komt die moordenaar ook hoe langer hoe dichter bij Chase. En bij degene die hem lief is …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Dean Koontz

Jaar van uitgave:
1972

Aantal pagina's:
143

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
USA, een niet bij name genoemde stad

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 11 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek eveneens ‘Chase’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Chase’ is de eerste roman van Dean Koontz. Het is een echte thriller – en niet een horrorroman zoals veel van de romans die hij later zou schrijven. Naast over een misdaad gaat het verhaal ook over een oorlogstrauma: de hoofdpersoon vocht in Vietnam toen de Amerikanen daar streden tegen de communistische Noord-Vietnamezen.


WAT MOET JE WETEN?

De thriller ‘Chase’ gaat voor een belangrijk deel over het verleden van de hoofdpersoon: de oud-militair Chase wordt dagelijks uit de slaap gehouden door nachtmerries over de oorlog in Vietnam, een oorlog waarin hij een held werd – maar waarover hij zich ook schaamt vanwege zijn gewelddadige gedrag.
Het boek kwam oorspronkelijk uit in 1972, geschreven door K.R. Dwyer, één van de pseudoniemen van Dean Koontz. Later, in 1995, werd de roman – enigszins herzien – gepubliceerd in de bundel Strange Highways.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Chase’ zijn nergens moeilijk. De taal is keurig verzorgd – op een paar dialogen na. Wel is het een verhaal over moord en doodslag, dus je komt de onvermijdelijke geweldsscenes tegen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Chase’ goed te begrijpen.
Het verhaal is spannend en raadselachtig. Er wordt een moord gepleegd, de moordenaar laat steeds van zich horen, maar de hoofdpersoon van het verhaal blijft een beetje een schimmige figuur. Maakt hij alles echt mee wat hij vertelt, of speelt zich veel af in de fantasie van de hoofdpersoon?
Op basis van deze eigenschappen is ‘Chase’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Chase’ is spannend geschreven, met weinig uitweidingen en weinig literaire foefjes. Als je niet echt een fanatieke boekenlezer bent, dan zou je dit verhaal best kunnen waarderen – omdat het zo spannend en ook behoorlijk mysterieus is.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Chase’ is een verhaal met veel actie. Die actie vindt al snel plaats, wanneer de hoofdpersoon getuige is van een moord. Langzamerhand komt de moordenaar dichter bij hem in de buurt en dat zorgt voor een groot thrillerelement.


Tijd:

‘Chase’ speelt zich af in de jaren 1970-1980. Mobiele telefoons en computers waren er nog niet, de gevolgen van de Vietnamoorlog waren nog heel sterk aanwezig in de samenleving.


Plaats:

De setting van ‘Chase’ is een niet nader genoemde stad in de USA, waarschijnlijk ergens in Californië.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Chase’: zal de hoofdpersoon erin slagen om de moordenaar te pakken te krijgen?


Verteller:

De roman ‘Chase’ heeft een auctoriale verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Chase’ zijn:
• Ben Chase: een Vietnamveteraan. Chase wordt onderscheiden vanwege heldhaftig gedrag tijdens de oorlog, maar zelf walgt hij van die tijd; hij heeft zich toen ook heel slecht gedragen. Zijn verleden zorgt ervoor dat hij onder behandeling van een psychiater staat, niet kan werken en veel te veel drinkt. Pas wanneer hij getuige is van een moord, ziet hij weer een doel in zijn leven: de moordenaar vinden;
• ‘Judge’: de moordenaar van Michael Karnes. Chase kent zijn identiteit niet; de man laat zich ‘Judge’ noemen tijdens telefoongesprekken met Chase, omdat hij zegt zich een rechter te voelen, iemand die recht spreekt (met een wapen, weliswaar).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Chase’ zijn:
• Detective Wallace: de politieman die de moord onderzoekt;
• Louise Allenby: het 17-jarige meisje dat ook bijna vermoord werd;
• Mrs. Fielding: de hospita van Chase;
• Dr. G. Sloan Fauvel: de psychiater van Chase;
• James Tuppinger: een politieman die de afluisterapparatuur beheert;
• Glenda Kleaver: een medewerkster van de krant die Chase ontmoet, een mooie, intrigerende vrouw;
• Lora en Harry Karnes: de ouders van de vermoorde Michael.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Chase’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘Chase’ (1972) is de eerste roman van Dean Koontz. Hij schreef het boek onder het pseudoniem K.R. Dwyer.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dean Koontz.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
In Their Footsteps van Tess Gerritsen
Live Wire van Harlan Coben
Revival van Stephen King


Citaat:
‘Life's funny, huh?’
‘When you learned Lieutenant Zacharia had submitted your name for consideration for the Medal of Honor, you suffered a nervous breakdown that hospitalized you and eventually led to your honorable discharge.’
‘I was just burnt out.’
‘No, the breakdown was an attempt to punish yourself, once you'd failed to get yourself killed. Punish yourself and escape from your guilt. But the breakdown failed too, because you pulled out of it. Well regarded, honorably discharged, much too strong not to recover psychologically, you still had to carry your burden of guilt.’ (p.40)

Vragen over het boek:

1. Waarom krijgt Chase een Medal of Honor?
2. Hoe is de relatie van Chase met Mrs. Fielding en met Louise Allenby?
3. Waarom werd de moord op Michael gepleegd?
4. Hoe lost Chase de misdaad op?

^ Terug naar boven

Comments are closed.