3/5 - (1 stemmen)

Deception Point

Niveau:
Genre: thriller
Thema: politics

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693414313191", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30162923","familyId":"30162923","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Deception%20Point%2C%20Dan%20Brown","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Death, in this forsaken place, could come in countless forms. Geologist Charles Brophy had endured the savage splendor of this terrain for years, and yet nothing could prepare him for a fate as barbarous and unnatural as the one about to befall him.
As Brophy’s four huskies pulled his sled of geologic sensing equipment across the tundra, the dogs suddenly slowed, looking skyward.
‘What is it, girls?’ Brophy asked, stepping off the sled.
Beyond the gathering storm clouds, a twin-rotor transport helicopter arched in low, hugging the glacial peaks with military dexterity.
That’s odd, he thought. He never saw helicopters this far north. The aircraft landed fifty yards away, kicking up a stinging spray of granulated snow. His dogs whined, looking wary.
When the chopper doors slid open, two men descended. They were dressed in full-weather whites, armed with rifles, and moved toward Brophy with urgent intent.
‘Dr. Brophy?’ one called.
The geologist was baffled. ‘How did you know my name? Who are you?’
‘Take out your radio, please.’
‘I’m sorry?’
‘Just do it.’
Bewildered, Brophy pulled his radio from his parka.
‘We need you to transmit an emergency communiqué. Decrease your radio frequency to 100 kilohertz.’
‘One hundred kilohertz?' Brophy felt utterly lost. Nobody can receive anything that low. 'Has there been an accident?’
The second man raised his rifle and pointed it at Brophy’s head. ‘There’s no time to explain. Just do it.’
Trembling, Brophy adjusted his transmission frequency.
The first man now handed him a note card with a few lines typed on it. ‘Transmit this message. Now.’
Brophy looked at the card. ‘I don’t understand. This information is incorrect. I didn’t –’
The man pressed his rifle hard against the geologist’s temple.

© Penguin Random House Company / Doubleday, 2001

^ Terug naar boven

Algemeen

De ruimtevaartorganisatie NASA zit een beetje in de verdrukking bij het grote publiek: er wordt weinig gedaan (of ontdekt) in de ruimte en de organisatie kost de Amerikanen zeer veel geld. Een succesje zou dan ook zeer welkom zijn.
En laat dat nu toevallig het geval zijn: juist op dat moment wordt er in het poolijs een enorme meteoriet van 190 miljoen jaar oud gevonden. Deze meteoriet is honderden jaren geleden op aarde ingeslagen en in een gletsjer blijven steken. Als wetenschappers de meteoriet onderzoeken, ontdekken ze talloze fossielen. Fossielen die heel veel lijken op aardse insecten. Maar dan vele malen groter. Het bewijs van buitenaards leven lijkt geleverd.
Terwijl in Washington de President zich opmaakt voor een toespraak die de wereld zal doen schudden op haar grondvesten (‘Er is buitenaards leven!’), doet de rivaliserende presidentskandidaat Senator Sexton zijn uiterste best om het spectaculaire nieuws te ontkrachten.
Maar op de Noordpool hebben medewerkers van de NASA en een groep buitenstaanders heel andere problemen. Terwijl het personeel van NASA probeert de meteoriet uit het ijs te trekken, worden twee wetenschappers van elders, een Tv-presentator en de dochter van de senator van alle kanten gedwarsboomd. Het lijkt er zelfs op dat men het op hun levens gemunt heeft …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Dan Brown

Jaar van uitgave:
2001

Aantal pagina's:
585

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA (Washington D.C.) en de Noordpool

Bijzonderheden:
Een thriller in 133 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De Delta deceptie’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van een thriller over politiek (en over de Noordpool) dan is ‘Deception Point’ een goede keus. Het is de derde roman van Dan Brown en het is de tweede standalone thriller van de bestseller-schrijver. Zoals bij de meeste verhalen van Mr. Brown gaat het om spectaculaire zaken, wonderbaarlijke ontsnappingen en reddingen en om een nieuwgevonden liefde. Net als de schrijver moet je als lezer beschikken over een grote fantasie – maar dan heb je ook een zeer spannend verhaal te pakken.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Deception Point’ heb je nauwelijks specifieke kennis nodig. Dan Brown legt alles nauwkeurig uit en hij geeft veel details. De organisaties die hij beschrijft bestaan echt – tenminste organisaties als ‘Delta Force’, ‘National Reconnaisance Office’ en ‘Space Frontier Foundation’. En uiteraard andere, heel bekende organisaties zoals de FBI, de CIA en de NASA.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Deception Point’ zijn nergens echt moeilijk te noemen. Dan Brown weet vrij specialistische zaken duidelijk te maken (al treedt hij wel eens in details).
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen heel kort (soms zelfs ultrakort) en er zijn heel veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van de thriller ‘Deception Point’is zonder meer toegankelijk: met een drie-, viertal jaren Engels kun je deze roman zeker lezen.
Het verhaal is – zoals meestal bij Dan Brown – razend spannend en het geheel wordt in een enorm tempo verteld.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Deception Point’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De thriller ‘Deception Point’ is heel spannend, met veel tempo en met veel oog voor detail geschreven. Die details zorgen er soms voor dat het verhaal een beetje specialistisch wordt: bètamensen zullen dit verhaal waarschijnlijk meer waarderen dan alfamensen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Deception Point’ is een verhaal met vrij veel actie. Het begint al in het eerste hoofdstuk met een ontvoering en een moord en hoofdstuk na hoofdstuk wordt er meer en helder gemaakt over de plot – vaak door snelle en harde acties.


Tijd:

‘Deception Point’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Het zijn de jaren van vrij snelle telecommunicatie (hoewel niet zo snel als tegenwoordig) en geavanceerde computers (maar ook nog altijd trager dan die van ons): dus deze hulpmiddelen – telefoon en computer – spelen een grote rol.
Het verhaal beslaat in totaal een periode van een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Deception Point’ is meerdere plekken. De opdrachten worden gegeven vanuit Washington D.C. (en omliggende plaatsen waar overheidsdiensten gevestigd zijn – zoals kantoren in de nabijgelegen staat Virginia). De onderzoekingen vinden plaats ergens op de Noordpool: dit is tevens de plek waar de confrontatie tussen veel good en bad guys zal plaatsvinden.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Deception Point’: zal de vondst op de Noordpool de Amerikaanse president aan een verkiezingsoverwinning kunnen helpen, of zijn er krachten die het bijzondere van die vondst kunnen wegmoffelen? En, hoe bijzonder is die vondst precies?


Verteller:

De roman ‘Deception Point’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal regelmatig vanuit het perspectief van een belangrijke hoofdpersoon, Rachel Sexton. Maar soms – wanneer Rachel niet in een scene meespeelt – wordt het verhaal beschouwd vanuit het perspectief van Senator Sexton, Michael Tolland, of zelfs Gabrielle Ashe of ‘Delta One’.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Deception Point’ zijn:
• Agent Rachel Sexton: een 34-jarige plichtsgetrouwe en (bovendien) mooie dame die voor een Amerikaanse dienst werkt, de NRO (National Reconnaisance Office). Zij is een zogenaamde ‘gister’: iemand die overheidsberichten in klare taal samenvat en zo in de publiciteit brengt. Rachel leeft vaak op voet van oorlog met haar streberige vader en ze leeft voor haar werk (dat vaak tegengestelde belangen heeft in vergelijking met die van haar vader);
• Senator Sedgewick Sexton: de vader van Rachel. Hij is een zeer ambitieuze politicus die zijn kans schoon ziet om de presidentverkiezingen aan te gaan tegen de zittende president. Hij heeft een paar jaar geleden zijn vrouw bij een auto-ongeluk verloren, maar daar lijdt hij niet onder. Senator Sexton had al jaren meerdere minnaressen;
• Michael Tolland: een beroemde 45-jarige TV-presentator van natuurprogramma’s (een ‘science celebrity’). Hij werd al vroeg weduwnaar en sindsdien heeft hij nooit meer een langdurige relatie gehad. De president van de USA heeft hem gevraagd om de activiteiten op de Noordpool te filmen en ze geschikt te maken voor een groot TV-publiek.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Deception Point’ zijn:
In Washington D.C. (en directe omgeving):
• President Zachary Herney: de president van de USA;
• Marjorie Tench: de Senior Adviser van de President, een kille, slimme, maar weinig aantrekkelijke dame;
• Director William Pickering: de baas van de NRO, de directe leidinggevende van Rachel;
• Gabrielle Ashe: de assistente van Senator Sexton, een hardwerkende en zeer slimme dame (zij is een Afro-Amerikaanse vrouw);
• Yolanda Cole: een producer van ABC News, een goede vriendin van Gabrielle;
• Chris Harper: afdelingshoofd van PODS (Polar Orbiting Density Scanner Satellite), een afdeling van NASA.
Op de Noordpool:
• Lawrence Ekstrom: de leider (‘Administrator’) van de NASA bij het project op de Noordpool;
• Dr. Corky Marlinson: een NASA-medewerker, een expert of het gebied van de zwaartekracht;
• Professor Dr. Wailee Ming: de hoogleraar die de studierichting paleontologie leidt op de UCLA (Los Angeles);
• Dr. Norah Mangor: een hoogleraar ‘glaciology’ van de Universiteit van New Hampshire;
• Charles Brophy: een Canadese geoloog die op de Noordpool onderzoek doet;
• ‘Delta One’, ‘Delta Two’ en ‘Delta Three’: drie geheim agenten die voor ‘The Delta Force’ een missie op de Noordpool uitvoeren;
• Xavia: een geoloog die voor Tolland werkt op het onderzoekscentrum ‘Goya’.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Deception Point’ is niet verfilmd.


Overig:

De thriller ‘Deception Point’ is de tweede thriller van Dan Brown. Het thema is volledig afwijkend van de latere boeken van Mr. Brown: er is nauwelijks plaats voor historische, religieuze of filosofische thema’s. Wat dat betreft lijkt deze roman enigszins op de eerste thriller van Dan Brown, Digital Fortress: er is veel aandacht voor elkaar vliegen afvangende overheids- of geheime diensten (zoals de FBI, CIA, NASA of NRO)^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dan Brown.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Ghost from Grand Banks van Arthur C. Clarke
• Gravity van Tess Gerritsen
• Zero Day van David Baldacci


Citaat:
Unfortunately, as was often the case in the world of covert operations, the grandest of plans could be undone by the smallest of snags. Yesterday, the entire illusion had been shattered by a few bioluminescent plankton … (p.517)

Vragen over het boek:

1. Welk belang heeft de President van de Verenigde Staten bij het welslagen van het NASA-onderzoek?
2. Waarom is het onderzoekscentrum van Tolland een cruciale setting in de roman?
3. Wie is volgens jou de grootste ‘bad guy’ in dit verhaal? Waarom vind je dat?
4. Wat betekent de titel van de thriller: ‘Deception Point’?
^ Terug naar boven

Comments are closed.