Educated

Niveau:
Genre: non-fiction
Thema: education

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

I’m standing on the red railway car that sits abandoned next to the barn. The wind soars, whipping my hair across my face and pushing a chill down the open neck of my shirt. The gales are strong this close to the mountain, as if the peak itself is exhaling. Down below, the valley is peaceful, undisturbed. Meanwhile our farm dances: the heavy conifer trees sway slowly, while the sagebrush and thistles quiver, bowing before every puff and pocket of air. Behind me a gentle hill slopes upward and stitches itself to the mountain base. If I look up, I can see the dark form of the Indian Princess.
The hill is paved with wild wheat. If the conifers and sagebrush are soloists, the wheat field is a corps de ballet, each stem following all the rest in bursts of movement, a million ballerinas bending, one after the other, as great gales dent their golden heads. The shape of that dent lasts only a moment, and is as close as anyone gets to seeing wind.
Turning toward our house on the hillside, I see movements of a different kind, tall shadows stiffly pushing through the currents. My brothers are awake, testing the weather. I imagine my mother at the stove, hovering over bran pancakes. I picture my father hunched by the back door, lacing his steel-toed boots and threading his callused hands into welding gloves. On the highway below, the school bus rolls past without stopping.
I am only seven, but I understand that it is this fact, more than any other, that makes my family different: we don’t go to school.

© Penguin Random House Company, 2018^ Terug naar boven

Algemeen

Tara groeit op in een Mormoons gezin met zeven kinderen. In de regio wonen heel veel mensen die Mormoon zijn, maar de familie van Tara is wel heel speciaal: haar vader weet zeker dat het einde der tijden nadert en dat iedereen gedood zal worden die zich niet goed heeft voorbereid. De voortekenen lijken hem gelijk te geven: de millenniumbug bedreigt alle technologie en een jaar later boren vliegtuigen zich in de Twin Towers.
Gelukkig wonen Tara en haar familie ver weg van dit alles: op een rustige berghelling ergens in het zuiden van de staat Idaho. Pa Westover verzamelt oud ijzer en metalen en Ma Westover is een veelgevraagde vroedvrouw. Zodra de kinderen kunnen helpen ze mee, in de huishouding of op het terrein van het oud ijzer en het metaal. Naar school gaan ze niet, verzekerd zijn ze niet en een dokter hebben ze niet nodig. De ouders zorgen voor iedereen en God zorgt sowieso voor hen.
Maar langzamerhand ontstaan er scheurtjes in de rots van hun geloof: zoons vertrekken om elders een vrouw te zoeken, de dochter trouwt al snel en zelfs de meest timide van het stel verlaat het huis om te gaan studeren.
Wanneer Tara merkt dat er een andere, grotere wereld bestaat parallel aan haar eigen, knusse, vertrouwde wereld, besluit ze ook op zoek te gaan. Zij wil ook wel eens buitenshuis werken, meedoen aan een schoolvoorstelling, met vrienden naar de bioscoop, of gewoon – net als anderen – studeren …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Tara Westover

Jaar van uitgave:
2018

Aantal pagina's:
329

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-2015

Plaats van handeling:
USA, het platteland van de staat Idaho

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 3 delen en 40 getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Opleiding’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Het non-fictieboek van Tara Westover, ‘Educated’, wordt door haar ‘A Memoir’ genoemd: een herinnering aan haar jeugd, aan haar pubertijd en later aan haar studie. Ze weet echt wel dat sommige herinneringen niet helemaal juist zijn, dat ze gekleurd zijn, maar toch heeft ze alles zo nauwgezet mogelijk opgeschreven: een lichtelijk gestoorde vader, een timide moeder, roekeloze, gewelddadige of onverschillige familieleden en een gedweeë verteller. En uit alles spreekt de liefde van de dochter en zus voor haar ouders en haar broers en zus.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Educated’ moet je weten dat hier de wereld van de strenggelovige mensen uit een afgelegen deel van de dunbevolkte staat Idaho in de USA wordt beschreven. De familie van Tara is Mormoons – ze behoren tot de Church of Jesus Christ of Latter-day Saints – maar ze zijn anders dan de meeste Mormonen: het gezin is zeer streng in de leer, met name de vader. Hij wantrouwt alles en iedereen, zelfs de meeste leden van zijn eigen kerk.
Uit het verhaal blijkt dat de Mormonen hun eigen basisscholen hebben (waar de kinderen Westover overigens niet naar toe gaan), evenals hun eigen high schools, colleges en universiteiten. Zo gaat Tara later naar BYU, Brigham Young University (genoemd naar één van de kerkleiders van de Mormonen), een kleine particuliere universiteit in noord Utah, gefinancierd door de Mormoonse Kerk.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Educated’ zijn van een pittig niveau. Tara Westover is (op latere leeftijd) een ontwikkelde vrouw, een wetenschapper, en dat merk je aan haar woorden.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Educated’ goed te lezen, maar dat komt vooral door de korte zinnen en door het spannende verhaal. De taal is soms moeilijk, vooral in de meer wetenschappelijke delen van het boek (deel II en III).
Het verhaal is soms spectaculair te noemen. Tara groeit op in een gezin met een vader die heel veel risico’s neemt met de gezondheid (en soms met de levens) van zijn kinderen, en met een moeder die haar man gehoorzaamt in alles. Het lijkt alsof er elke dag wel een kind met een wond thuiskomt, met name wanneer ze (op vaak heel jonge leeftijd) voor hun vader aan het werk gaan. Later in het verhaal krijgt de hoofdpersoon veel te maken met een gestoorde vader en een al even gestoorde broer.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Educated’ een boek met een literair niveau C 5c en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘Educated’ is mooi geschreven: eerlijk en heel informatief. Het boek is soms ontroerend, soms heel hard en gewelddadig, maar tot het eind toe oprecht en positief.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het non-fictieboek ‘Educated’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie gaat vooral over de strapatsen die de vader uithaalt met zijn werkzaamheden als sloper, metaalbewerker, bouwer en oud ijzerhandelaar. Later wordt de actie regelmatig heel gewelddadig, met name wanneer Tara veel met haar broer Shawn te maken krijgt.


Tijd:

‘Educated’ speelt zich af in de jaren 1985-2015. Tara is een jaar of vijftien wanneer de Twin Towers in New York worden aangevallen (in 2001).


Plaats:

De setting van ‘Educated’ is in deel I vooral de berg waarop het huis van de familie Westover gebouwd is. De familie woont afgelegen, op een aantal kilometers van een dorp in het dunbevolkte zuiden van de staat Idaho.
In deel II en III verplaatsen de handelingen zich ook naar andere plaatsen: Utah (de universiteit), Cambridge (de Engelse universiteit), Harvard (de Amerikaanse universiteit in Massachusetts), Rome, Parijs en Jordanië.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Educated’: hoe zal het leven van Tara zich ontwikkelen, nu zij met zo’n achterstand aan haar opleiding begint?


Verteller:

De roman ‘Educated’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Educated’ zijn:
• Tara Westover: het jongste kind (en tweede dochter) van het gezin Westover, de ik-verteller van het verhaal. Tara vertelt onbevangen en vol liefde over haar familie, waarvan ze langzamerhand beseft dat deze anders is dan een ‘normale’ familie;
• Mrs. Gene Westover: de vader van Tara, een hardwerkende klusjesman, oud ijzerhandelaar, houthakker en bouwvakker. Gaandeweg de jaren wordt hij achterdochtiger: hij wordt bijzonder gelovig en bijgelovig en hij verdenkt mensen ervan dat ze van alles en nog wat uitspoken, zowel op religieus als op politiek gebied. Pas veel later komt Tara erachter dat Mr. Westover wellicht een bipolaire stoornis (‘bipolar disorder’) heeft;
• Mrs. Fay Westover: een gedienstige vrouw die veel met haar man te stellen heeft. Net als haar man komt zij uit een Mormoonse familie, maar fanatiek is ze nooit geweest. Na een aantal jaren huwelijk wordt ze vroedvrouw en kruidenmengster en ze verdient een aardig zakcentje met haar (illegale) werk (ze heeft geen diploma’s);
• Shawn Westover: de tweede zoon van de Westovers. Later wordt hij chauffeur en lasser. Shawn heeft een wisselvallig en onberekenbaar karakter – misschien ten gevolge van een ongeluk op het werk;
• Tyler Westover: de derde zoon van de Westovers. Hij wil als eerste kind van het gezin naar een college gaan om te studeren. Tyler is gevoelig en hij stottert wanneer hij zenuwachtig is. Tara en hij hebben een speciale band met elkaar.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Educated’ zijn:
• Tony Westover: de eerste zoon van de Westovers. Hij gaat later werken als vrachtwagenchauffeur;
• Luke Westover: de vierde zoon van de Westovers. Luke is een zeer matige leerling, zijn moeder kan hem niet leren lezen of schrijven. Luke is dan ook blij wanneer hij zijn vader kan helpen op het bedrijf;
• Audrey Westover: de eerste dochter van de Westovers. Zodra ze kan gaat ze werken in een hamburgertent en ze probeert ook snel te trouwen;
• Richard Westover: de vijfde zoon van de Westovers;
• Grandma Westover (‘Grandma-down-the-hill’): de oma van Tara, een vrouw met wie zij heel goed kan opschieten. Grandma werkte op een kantoor in de stad, heel bijzonder in deze traditionele kerkgemeenschap;
• Grandpa Westover: de opa van Tara, een harde man. Als vader was hij vaak agressief naar zijn kinderen toe;
• Grandmother LaRue (‘Grandma-over-in-town’): de oma van Tara, een vrouw die als kind armoedig opgroeide maar die zich als volwassene ‘opwerkte’ met een nette man en een keurig huisje in het stadje in Idaho;
• Grandfather LaRue: de opa van Tara. Tara heeft weinig contact met opa en oma LaRue, omdat haar vader zich niet welkom voelt in het huis van zijn schoonouders;
• Lynn, Angie en Debbie LaRue: de broer en zussen van Fay Westover;
• Judy, the midwife en Maria: een vroedvrouw en haar dochter;
• Jessica: een vriendinnetje van Tara (één van de weinigen);
• Charles: een jongen die Tara bij het theater van de kerk ontmoet;
• Sadie, Erin, Emily: vriendinnen van Shawn;
• Benjamin: de vriend van Audrey Westover;
• Dorpelingen en mede-Mormonen: Susan, Myrna Moyle en Papa Jay Moyle, dochters Mary en Caroline, de winkelier Randy, de koorleider Brother Davis, Rob en Diana Hardy, Rosie, Dwain, de kruidenier Stokes;
• Latere docenten van Tara: Dr. Kimball, Dr. Kerry, Professor Jonathan Steinberg, Dr. Runciman,
• Latere studiegenoten van Tara: Shannon, Mary en Vanessa, Robin, Jenni, Megan, Josh, Marianne, Heather, Laura, Mark, Katrina, Sophie, Nic, Drew;
• Andere familieleden van Tara: cousin Kylie, sister-in-law Stephanie.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Het non-fictieverhaal ‘Educated’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Educated’ is het eerste boek van Tara Westover, een waargebeurd verhaal over haar jeugd en latere opleiding. De subtitel is ‘A Memoir’.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Tara Westover.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Riders of the Purple Sage van Zane Grey
‘Tis van Frank McCourt
Girl in Translation van Jean Kwok


Citaat:
That night I called on her and she didn’t answer [she = her sixteen-year-old self]. She left me. She stayed in the mirror. The decisions I made after that moment were not the ones she would have made. They were the choices of a changed person, a new self.
You could call this selfhood many things. Transformation. Metamorphosis. Falsity. Betrayal. I call it an education. (pp.328-329)

Vragen over het boek:

1. Om wie geeft Tara het meest, om haar broer Shawn of om Tyler? Waaruit blijkt dat?
2. Waaruit blijkt dat Gene Westover, de vader van het gezin, meer geeft om God dan om zijn gezin?
3. Wat kun je vertellen over Shawns geestelijke gesteldheid?
4. Wat zorgt voor de tweespalt in het gezin Westover? Waaruit blijkt dat zoal?

^ Terug naar boven

Comments are closed.