Emily Brontë

 

EMILY BRONTË

Emily Brontë (1818-1848) woonde met haar vader, een weduwnaar die dominee was, haar broer Bramwell en haar zusters Maria, Elizabeth, Charlotte en Anne in een klein dorpje, Haworth, op het platteland van het graafschap Yorkshire, in het noorden van Engeland. Het ruige landschap van Yorkshire werd het decor van haar roman Wuthering Heights. Emily woonde vrijwel haar hele leven op de pastorie van haar vader.
De kinderen Brontë waren veel alleen; ze vertelden elkaar verhalen en schreven op jonge leeftijd verhalen en gedichten. De zussen Maria en Elizabeth stierven al op jonge leeftijd. De enige broer, Bramwell, een schrijver en schilder, dronk veel; hij overleed aan tuberculose en aan een overdosis alcohol. Ook de overgebleven drie zussen stierven jong; maar niet nadat ze alle drie een aantal indrukwekkende romans en gedichten hadden geschreven. Ze boden hun romans en gedichten aan onder de pseudoniemen Currer, Ellis en Acton Bell, eerst met weinig succes. Maar later werd de genialiteit van de zussen ontdekt. Met name Wuthering Heights van Emily en Jane Eyre van Charlotte Brontë worden gerekend tot de meesterwerken van de Engelse literatuur.
Van de drie schrijvende zussen, Charlotte, Anne en Emily, was Emily waarschijnlijk de meest talentvolle: zij schreef gedichten die nog steeds veel gelezen worden en haar enige roman Wuthering Heights wordt door kenners gezien als zeker de beste van de Brontë-romans en als één van de beste romans uit de Engelstalige literatuur.

Roman:
Wuthering Heights (1847)

Gedichten:
‘Poems by Currer, Ellis and Acton Bell’ (1846)

Website:
http://www.biography.com/people/emily-bront%C3%AB-9227381

No Comments

Leave a reply