3/5 - (1 stemmen)

Enduring Love

Niveau:
Genre: love
Thema: different

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

The beginning is simple to mark. We were in sunlight under a turkey oak, partly protected from a strong, gusty wind. I was kneeling on the grass with a corkscrew in my hand, and Clarissa was passing me the bottle – a 1987 Daumas Gassac. This was the moment, this was the pinprick on the time map: I was stretching out my hand, and as the cool neck and the black foil touched my palm, we heard a man's shout. We turned to look across the field and saw the danger. Next thing, I was running toward it. The transformation was absolute: I don't recall dropping the corkscrew, or getting to my feet, or making a decision, or hearing the caution Clarissa called after me. What idiocy, to be racing into this story and its labyrinths, sprinting away from our happiness among the fresh spring grasses by the oak. There was the shout again, and a child's cry, enfeebled by the wind that roared in the tall trees along the hedgerows. I ran faster. And there, suddenly, from different points around the field, four other men were converging on the scene, running like me.
I see us from two hundred feet up, through the eyes of the buzzard we had watched earlier, soaring, circling, and dipping in the tumult of currents: five men running silently toward the center of a hundred-acre field. I approached from the southeast, with the wind at my back. About two hundred yards to my left two men ran side by side. They were farm labourers who had been repairing the fence along the field's southern edge where it skirts the road. The same distance beyond them was the motorist, John Logan, whose car was banked on the grass verge with its door, or doors, wide open. Knowing what I know now, it's odd to evoke the figure of Jed Parry directly ahead of me, emerging from a line of beeches on the far side of the field a quarter of a mile away, running into the wind. To the buzzard, Parry and I were tiny forms, our white shirts brilliant against the green, rushing toward each other like lovers, innocent of the grief this entanglement would bring. The encounter that would unhinge us was minutes away, its enormity disguised from us not only by the barrier of time but by the colossus in the center of the field, which drew us in with the power of a terrible ratio that set fabulous magnitude against the puny human distress at its base.

© Jonathan Cape Ltd, 1997.

^ Terug naar boven

Algemeen

Joe Rose is al zeven jaar samen met Clarissa. Hun relatie is tot hun grote verdriet tot nu toe kinderloos gebleven, maar hun wederzijdse liefde is groot genoeg om dat gemis te boven te komen. Joe schrijft semiwetenschappelijke artikelen voor kranten en tijdschriften, Clarissa is docente aan de universiteit en ze doet onderzoek naar (de correspondentie van) de Engelse dichter John Keats.
Als Clarissa op een dag terugkeert van een buitenlands congres nodigt Joe haar uit voor een picknick in de Chilterns, een idyllisch heuvelachtig landschap tussen Londen en Oxford. Het lijkt een mooie middag te zullen worden.
Helaas pakt dat heel anders uit. Voordat ze zullen gaan eten, zien Joe en Clarissa een ballon die in moeilijkheden is geraakt: de ballonvaarder hangt onderaan de mand en een tienjarig jongetje zit alleen in de mand van de ballon. Joe rent naar de snel dalende ballon toe, samen met vier willekeurige ooggetuigen: twee landarbeiders, een huisarts en een jonge rentenier. In paniek proberen de mannen de ballon naar beneden te trekken en aan de grond te houden. Het lijkt te gaan lukken, maar toch loopt de reddingspoging uiteindelijk uit op een drama.
Het echt grote drama voor Joe moet echter nog komen. De jongeman, die Jed Parry heet, ontdekt in Joe de man die zijn grote, voorbestemde liefde zou moeten zijn. Hij voelt dat God dit moment heeft gekozen om hem samen te brengen met de man van zijn leven.
Na een paar ongemakkelijke dagen merkt Joe dat het Jed menens is: Jed belt hem, hij schrijft hem en hij stalkt hem bijna continu. En terwijl eigenlijk niemand de ernst van de situatie inziet – Clarissa niet, en de gewaarschuwde politie ook niet – wordt de dreiging van Jed Parry hoe langer hoe werkelijker voor Joe …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Ian McEwan

Jaar van uitgave:
1997

Aantal pagina's:
245

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
UK, Londen, Oxford en The Chilterns

Bijzonderheden:
Een roman in 24 genummerde hoofdstukken, afgesloten door 2 appendices.
In het Nederlands heet het boek ‘Ziek van liefde’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Enduring Love’ is een verhaal over relaties, over liefde, over (on)geloof en over stalking. Maar het is vooral een verhaal over een gestoord persoon die een mooie relatie zodanig verstoort dat het leven van meerdere mensen wordt ontregeld.


WAT MOET JE WETEN?

De roman ‘Enduring Love’ begint met een dramatische ballonvaart. Maar het gaat over iets heel anders: het thema heeft te maken met een eigenaardige man die lijdt aan een dwangmatige ziekte, ‘erotomania’, ook wel ‘De Clérambault’s syndroom’ genaamd. De lijder aan deze ziekte denkt dat een persoon op hem of haar verliefd is; vaak gaat zoiets om een beroemd persoon (die op de zieke verliefd zou zijn), maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. In dit verhaal is Jed Parry er ten onrechte van overtuigd dat de wildvreemde Joe Rose van hem houdt.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Enduring Love’ zijn van een pittig niveau. De hoofdpersonen hebben beroepen die met zich meebrengen dat ze dialogen voeren over specialistische onderwerpen (zoals literatuur of exacte wetenschappen); dat maakt de taal vaak specialistisch. Zo denkt en spreekt Joe over DNA-onderzoek, over genetische manipulatie en over de evolutietheorie, terwijl Clarissa vertelt over het onderzoek dat ze doet naar de correspondentie van de Engelse dichter John Keats.
De alinea’s zijn van een gemiddelde lengte; de hoofdstukken zijn vaak vrij kort. Er zijn redelijk veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘Enduring Love’ zo nu en dan een intellectuele uitdaging: Mr McEwan gebruikt de nodige beroepstaal wanneer hij zijn hoofdpersonen (een docent literatuur en een wetenschappelijk journalist) aan het woord laat.
Het verhaal is zeer intrigerend. Een drama met een luchtballon – dat de hoofdpersonen van nabij meemaken zonder daar zelf nadelen van te ondervinden – zorgt voor een ontmoeting met een gestoorde man, die de relatie tussen de hoofdpersonen danig verstoort.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Enduring Love’ een boek met een literair niveau C 6a en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘Enduring Love’ is opnieuw een echte Ian McEwan. Niet alleen wat het onderwerp, maar ook wat de uitwerking van het verhaal betreft. Het verhaal heeft veel thrillerelementen, met een duidelijk gestoord karakter en een zeer knappe plot. Maar bovenal is het een verhaal dat de lezer regelmatig een onbehaaglijk gevoel geeft: dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer we lezen hoe Joe denkt het conflict met Jed op te lossen en hoe sommige mensen denken en spreken over anderen. Opnieuw maakt McEwan pijnlijk duidelijk dat de scheidingslijn tussen goed en kwaad en tussen gezond en ziek maar heel dun is.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Enduring Love’ is een verhaal met behoorlijk veel actie. Hoewel het verhaal uiteraard vooral over onderlinge relaties gaat, worden die relaties regelmatig op de proef gesteld door onverwachte en verontrustende gebeurtenissen. De actie bevat schokkende elementen als een neerstortende ballon en een moordaanslag.


Tijd:

De roman ‘Enduring Love’ speelt zich af in de jaren 1990-2000.
Het geheel duurt een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Enduring Love’ is het zuiden van Engeland. Het verhaal begint in een heuvelachtig gebied, The Chilterns, een vrij ongerept gebied ten noordwesten van Londen, een geliefd natuurgebied voor wandelaars. Joe Rose en zijn vrouw wonen in Londen waar zich het grootste deel van de roman afspeelt. Ook bezoekt Joe (later met Clarissa) de vrouw van John Logan, Jean, in haar huis in Oxford.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Enduring Love’: hoe zal Joe zijn obsessieve stalker Jed ooit kunnen kwijtraken en ten koste van wat zal dat gebeuren?


Verteller:

De roman ‘Enduring Love’ heeft voornamelijk een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Deze verteller is Joe Rose: een rustige, aardige en beheerste man die gaandeweg het verhaal hoe langer hoe meer uit zijn evenwicht wordt gebracht door de man die hem lastig valt. Omdat de mensen om Joe heen twijfelen aan de dreiging van de stalker, begint die twijfel ook bij Joe – en daardoor ook bij de lezer – toe te nemen: wordt Joe wel echt gestalkt?
Zo nu en dan is de ik-verteller de stalker Jed, die brieven schrijft aan zijn grote liefde, Joe. Een enkel hoofdstuk heeft een auctoriale verteller, waarbij het perspectief dat van de vrouwelijke hoofdpersoon Clarissa is.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Enduring Love’ zijn:
• Joe Rose: een 47-jarige wetenschappelijk journalist, de verteller van het verhaal;
• Clarissa Mellon: de vrouw van Joe. Zij is docente aan een universiteit (in de literatuur) en ze doet onderzoek naar de Engelse dichter John Keats;
• Jed Parry: een 28-jarige man. Hij heeft veel geld en een groot huis geërfd van zijn tante. Sindsdien werkt hij niet meer en is hij zeer gelovig geworden (met een heel eigen invulling van dat geloof). Hij is een eenzame man die lijdt aan ‘De Clérambault’s Syndrome’, een ziekte die ervoor zorgt dat hij zonder enige aanleiding denkt dat iemand verliefd op hem wordt (en dat dit wederzijds is).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Enduring Love’ zijn:
• John Logan: een 42-jarige huisarts die een poging waagt de ballonvaarders te redden, samen met twee landarbeiders, Joe Rose en Jed Parry;
• Joseph Lacey: een 63-jarige landarbeider. Hij heeft veel gezien rondom het drama, maar hij praat er in eerste instantie niet veel over;
• Toby Greene: een 58-jarige landarbeider. Hij is vrijgezel en hij woont bij zijn moeder in huis;
• James Gadd: de 55-jarige ballonvaarder (die samen met zijn 10-jarige kleinzoon Harry in de ballon zit);
• Jean Logan: de echtgenote van John. De Logans wonen in Oxford;
• Rachael en Leo: de 10-jarige dochter en de 8-jarige zoon van de Logans;
• John (‘Johnny’) Well: een kennis van Joe;
• Steve, Xan en Daisy: drie overjarige hippies die soms illegale spullen verkopen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Enduring Love’ is in 2004 verfilmd met in de hoofdrollen Daniel Craig, Rhys Ifans en Samantha Morton.


Overig:

Voor het idee van zijn roman ‘Enduring Love’ heeft Ian McEwan hoogstwaarschijnlijk gebruik gemaakt van de berichten over een neergestorte ballon: op 8 mei 1932 viel er een ballon naar beneden bij de Amerikaanse stad San Diego: twee mannen vielen te pletter en een derde kon zich blijven vasthouden aan de kabels van de ballon. Van dit ongeluk werden filmopnamen gemaakt.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Ian McEwan.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Life and Loves of a She Devil van Fay Weldon
Travels in the Scriptorium van Paul Auster
Freedom van Jonathan Franzen


Citaat:
Elsewhere there were portentous invocations of God’s darker side. ‘God’s love,’ he wrote, ‘may take the form of wrath. It can show itself to us as a calamity. This is the difficult lesson it’s taken me a lifetime to learn.’ And related to this – ‘His love isn’t always gentle. How can it be when it has to last, when you can never shake it off? It’s a warmth, it’s a heat and it can burn you, it can consume you.’ (p.152)

Vragen over het boek:

1. In hoeverre zou het stalken door Jed Parry door Joe Rose bedacht kunnen zijn (als je denkt zoals Clarissa misschien zou hebben kunnen denken)?
2. Wat is het ironische aan de dood van de huisarts, Doctor Logan?
3. Wat is het belang van de laatste twee hoofdstukken van de roman voor het verhaal (‘Appendix I’ en ‘Appendix II’)?
4. Kent het verhaal een happy end voor Joe en/of Clarissa? Waaruit blijkt dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.