ESIO TROT

Niveau:
Genre: love
Thema: animals

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Mr Hoppy lived in a small flat high up in a tall concrete building. He lived alone. He had always been a lonely man and now that he was retired from work he was more lonely than ever.
There were two loves in Mr Hoppy's life. One was the flowers he grew on his balcony. They grew in pots and tubs and baskets, and in summer the little balcony became a riot of colour.
Mr Hoppy's second love was a secret he kept entirely to himself.
The balcony immediately below Mr Hoppy's jutted out a good bit further from the building than his own, so Mr Hoppy always had a fine view of what was going on down there. This balcony belonged to an attractive middle-aged lady called Mrs Silver. Mrs Silver was a widow who also lived alone. And although she didn't know it, it was she who was the object of Mr Hoppy’s secret love. He had loved her from his balcony for many years, but he was a very shy man and he had never been able to bring himself to give her even the smallest hint of his love.

© Penguin Random House Company / Puffin Books, 1991^ Terug naar boven

Algemeen

In een flatgebouw woont de gepensioneerde monteur Mr Hoppy. Hij heeft één grote liefde: zijn bloemen en planten verzorgen. En hij heeft één grote wens: trouwen met zijn onderbuurvrouw.
Op de verdieping onder Mr Hoppy woont Mrs Silver, een vriendelijke weduwe. Ze werkt overdag, maar ze zit graag op haar balkon. Daar verwent ze haar grote liefde: de schildpad Alfie.
Mr Hoppy hoopt dat hij via deze Alfie op een dag het hart van Mrs Silver veroveren kan …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A1

Schrijver:
Roald Dahl

Jaar van uitgave:
1990

Aantal pagina's:
57

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
Een Engels stadje

Bijzonderheden:
Een kinderboek zonder hoofdstukken, met illustraties van Quentin Blake.
In het Nederlands heet het boek ‘IEORG IDUR’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Het kinderboek ‘ESIO TROT’ is een vrolijk en grappig boek voor jongeren. Veel spectaculairs gebeurt er niet, maar elke lezer zal dit boek glimlachend lezen. Roald Dahl heeft met het verhaal en de karakters van ‘Esio Trot’ een boek gemaakt dat nog altijd heel grappig is.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het boek ‘ESIO TROT’ heb je als lezer weinig specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt zich af in een periode die al wat langer geleden is (1990-2000), maar dat merk je als lezer niet. Het verhaal gaat gewoon over een slimme bovenbuurman, een aardige onderbuurvrouw en een gewone schildpad.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

‘ESIO TROT’ heeft weinig moeilijke woorden. Veel woorden worden uitgelegd via tekeningen, vaak worden er synoniemen gegeven. De alinea’s zijn nooit lang. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De woorden zijn meestal niet moeilijk in ‘ESIO TROT’. Veel woorden worden herhaald of er worden synoniemen van gegeven, zodat het woord begrijpelijker wordt. Ook verhelderen de tekeningen van Quentin Blake veel. Het verhaal is spannend geschreven. Er zijn veel dialogen die de vaart in het verhaal houden.
Op grond van deze eigenschappen is ‘ESIO TROT’ een roman met een literair niveau A 1b en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

Roald Dahl is een talentvolle schrijver die na zoveel jaren nog steeds heel boeiend is om te lezen. Dat komt door het verhaal en door de karakters. Het verhaal ‘ESIO TROT’ is heel speciaal: een oudere man die zijn best doet om een weduwe het hof te maken. Een verhaal over twee oudere mensen zou saai kunnen zijn voor jongeren maar dat is hier zeker niet het geval: dit verhaal is zo grappig origineel dat je het wel moet uitlezen.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het kinderboek ‘ESIO TROT’ kent redelijk veel actie. Het is niet een spectaculair verhaal, maar het is heel origineel bedacht en je wil als lezer weet hoe het afloopt met dat grappige plan van Mr Hoppy.


Tijd:

‘ESIO TROT’ is een verhaal dat zich ergens in de jaren 1990-2000 afspeelt. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het duurt in totaal een aantal weken.


Plaats:

Het verhaal ‘ESIO TROT’ speelt zich ergens in een stadje in Engeland af. Vrijwel het gehele verhaal gaat over twee personen in één flatgebouw. Alleen Mr Hoppy maakt zo nu en dan een uitstapje om iets te regelen.


Verhaallijn:

De verhaallijn in ‘ESIO TROT’ is: hoe zal de relatie tussen Mr Hoppy, Mrs Silver en de schildpad Alfie zich ontwikkelen?


Verteller:

‘ESIO TROT’ heeft een alwetende verteller. Die verteller beschrijft een paar heel aardige karakters. Toch is het nergens een saai verhaal.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De belangrijkste karakters in ‘ESIO TROT’ zijn:
• Mr Hoppy: een gepensioneerde automonteur. Hij woont op een flat boven Mrs Silver. Hij zorgt heel goed voor de bloemen en planten op zijn balkon;
• Mrs Silver: een weduwe. Zij heeft een huisdier, Alfie de schildpad, op wie ze stapeldol is;
• Alfie: de schildpad van Mrs Silver. Hij wordt prima verzorgd door zijn bazin. Meestal sjokt hij een beetje heen en weer op het balkon van Mrs Silver – behalve wanneer hij zijn winterslaap houdt.


Bijfiguren:

De bijfiguren in ‘ESIO TROT’ zijn:
• The pet-shop owner: de winkelier die schildpadden verkoopt;
• Roberta Squibb: het meisje dat een schildpad koopt in de dierenwinkel.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Het kinderboek ‘ESIO TROT’ is in 2015 voor de BBC verfilmd als TV-film, met in de hoofdrollen Dustin Hoffman, Judy Dench en Lara Rossi.


Overig:

Vroeger was het niet bijzonder wanneer mensen exotische huisdieren hielden. Zoals bijvoorbeeld een Griekse landschildpad. Zo’n landschildpad (‘tortoise’) kon gewoon in dierenwinkels worden gekocht. Van dat gegeven heeft Roald Dahl gebruik gemaakt voor zijn grappige verhaal.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Roald Dahl.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Vicar of Nibbleswicke van Roald Dahl
Martin’s Mice van Dick King-Smith
• ‘Flea Bag and the Ring Fire’ van Beth Webb


Citaat:
ESIO TROT, ESIO TROT,
TEG REGGIB REGGIB!
EMOC NO, ESIO TROT,
WORG PU, FFUP PU, TOOHS PU!
GNIRPS PU, WOLB PU, LLEWS PU!
EGROG! ELZZUG! FFUTS! PLUG!
TUP NO TAF, ESIO TROT, TUP NO TAF!
TEG NO, TEG NO! ELBBOG DOOF! (p.17)

Vragen over het boek:

1. Wat vertelt Roald Dahl over het houden van schildpadden als huisdier?
2. Waren Mr Hoppy of Mrs Silver ooit eerder getrouwd? Waar blijkt dat uit?
3. Waarom schaft Mr Hoppy zo veel schildpadden aan?
4. Zou Mrs Silver ook zonder Alfie voor Mr Hoppy gekozen hebben? Waarom denk je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.