Everything, Everything

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: different

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

I’ve read many more books than you. It doesn’t matter how many you’ve read. I’ve read more. Believe me. I’ve had the time.
In my white room, against my white walls, on my glistening white bookshelves, book spines provide the only color. The books are all brand-new hardcovers - no germy secondhand softcovers for me. They come to me from Outside, decontaminated and vacuum-sealed in plastic wrap. I would like to see the machine that does this. I imagine each book traveling on a white conveyor belt toward rectangular white stations where robotic white arms dust, scrape, spray, and otherwise sterilize it until it’s finally deemed clean enough to come to me. When a new book arrives, my first task is to remove the wrapping, a process that involves scissors and more than one broken nail. My second task is to write my name on the inside front cover.

PROPERTY OF: Madeline Whittier

I don’t know why I do this. There’s no one else here except my mother, who never reads, and my nurse, Carla, who has no time to read because she spends all her time watching me breathe. I rarely have visitors, and so there’s no one to lend my books to. There’s no one who needs reminding that the forgotten book on his or her shelf belongs to me.

© Penguin Random House Company / Corgi Books, 2017^ Terug naar boven

Algemeen

Madeline (Maddy) Whittier lijdt aan een zeldzame ziekte: Severe Combined Immunodeficiency (SCID). Wanneer ze in aanraking komt met een voor haar gevaarlijke bacterie, zal dat onherroepelijk haar dood betekenen. Gelukkig is haar moeder arts: zij heeft al snel na de geboorte van Maddy de diagnose gesteld en ze heeft hun huis ingericht als steriele woonplaats. De enige bezoekers zijn Carla, een verpleegster die dagelijks komt, en een privétutor die een paar keer per jaar langs komt – nadat ze een tijdje in een steriele gang hebben doorgebracht, uiteraard.
Het leven voor Maddy is eenzaam en verdrietig, maar ze blijft ondanks alles optimistisch. Ze realiseert zich dat ze levenslang geïsoleerd zal moeten blijven leven; veel kans op een medicijn is er niet. Dus maakt ze er maar het beste van. Ze leest boeken (heel veel boeken), ze kijkt TV en film, ze praat veel met Carla en ze doet allerlei spelletjes met haar moeder Pauline. Die moeder heeft nog een groot verdriet, behalve de ernstige ziekte van Madeline: haar man en haar zoontje verongelukten toen Maddy nog maar een baby was. Pauline is eigenlijk nooit over dat verdriet heen gekomen.
Toch verandert het leven van Maddy op een dag drastisch. Er komen nieuwe buren naast de Whittiers wonen: een echtpaar met een dochter en een zoon. Die zoon, Olly, wordt al snel door Maddy bewonderd vanachter haar raam: hij is lenig, gespierd, knap. Bovendien merkt Maddy, wanneer Olly en zij via gebaren en later via de computer communiceren, dat Olly slim is. En bijzonder aardig. Dus wordt de achttienjarige Maddy smoorverliefd – voor het eerst in haar leven …
Maar ja, in het echt ontmoeten zal ze haar idool nooit. Want het zou haar dood worden. Of is de liefde sterker? Zelfs wanneer dat een dodelijke liefde lijkt zullen worden …?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Nicola Yoon

Jaar van uitgave:
2015

Aantal pagina's:
306

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2015-2020

Plaats van handeling:
USA (Los Angeles), Hawaii, New York City

Bijzonderheden:
Een young adult novel in heel veel korte hoofdstukken.
In het Nederlands heet de roman ‘Alles wat je lief is’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van romantische verhalen met een flinke dosis suspense, dan is de young adult novel ‘Everything, Everything’ net iets voor jou. Een jonge meid wordt stapelverliefd op een jongen – maar dat kan helaas niets worden omdat zij nooit in aanraking mag komen met iets of iemand uit de buitenwereld.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Everything, Everything’ moet je beseffen dat er mensen zijn – met name in de USA – die soms hun kinderen thuishouden voor privéonderwijs. Dat maakt dat het verhaal heel werkelijk overkomt.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Everything, Everything’ zijn niet echt moeilijk, maar soms wel pittig. Dat is vooral het geval wanneer er medische termen worden gebruikt. Ook is Maddy een enorme lezer (daar begint het boek mee): zij weet veel van literatuur en dat laat ze soms merken ook. Ze leest boeken als Lord of the Flies, Pride and Prejudice, Alice’s Adventures in Wonderland en Waiting for Godot. Daarnaast weet ze veel van poëzie: de haiku is haar liever dan de limerick, bijvoorbeeld.
Een enkele keer is het taalgebruik minder netjes.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen zeer kort. Er zijn heel veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Everything, Everything’ is zeer toegankelijk: Maddy gebruikt de taal van jongeren uit 2015.
Het verhaal is heel spannend. Je denkt dat je te maken hebt met een uitzichtloze situatie: een meid die haar hele leven al ziek is. Maar dan blijkt ze het heft in eigen handen te nemen – misschien wel ten koste van haar eigen leven …
Op basis van deze eigenschappen is ‘Everything, Everything’ een boek met een literair niveau B 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Everything, Everything’ is heel origineel geschreven: veel korte zinnen, ultrakorte hoofdstukken, tekstberichten, e-mails, tekeningen, gedichtjes, schema’s. Dat maakt het geheel tot een zeer leesbaar boek.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Everything, Everything’ is een verhaal met veel actie. Dat zou je in eerste instantie niet verwachten bij een verhaal over een meid die altijd in huis moet blijven zitten. Dat doet ze dan ook niet …


Tijd:

‘Everything, Everything’ speelt zich af in de jaren 2015-2020. Dit is een verhaal met mobiele telefoons en vliegreizen, maar ook met gebarentaal en met andere non-verbale tekens.


Plaats:

De setting van ‘Everything, Everything’ is voornamelijk een kamer in een huis in Los Angeles, Californië. Enkele scenes spelen zich af in Hawaii. Het verhaal eindigt in New York City.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Everything, Everything’: zal het Maddy lukken om gelukkig te worden – in haar beperkte wereld of in de ‘grote’ wereld?


Verteller:

De roman ‘Everything, Everything’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Everything, Everything’ zijn:
• Madeline (‘Maddy’) Whittier: een 18-jarige meid die lijdt aan de zeldzame ziekte SCID (Severe Combined Immunodeficiency), ‘the bubble baby disease’. Ondanks haar ziekte is Maddy een geweldig aardige meid die haar moeder vaak opfleurt met haar opgewekte karakter. Maddy leest heel veel en ze kijkt veel films en TV;
• Olly (Oliver): de buurjongen van Maddy. Olly is knap, atletisch, intelligent en grappig. Daarnaast is hij een kei in exacte vakken (maar van literatuur weet hij vrijwel niks);
• Dr. Pauline Whittier: de moeder van Maddy. Zij is huisarts. Een half jaar na de geboorte van Maddy verongelukten haar man en haar zoontje;
• Nurse Carla Flores: de privéverpleegster die al 15 jaar voor Maddy zorgt. Zij is met name aanwezig wanneer Maddy’s moeder dienst heeft.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Everything, Everything’ zijn:
• De familie van Olly: vader, moeder en zus Kara. Het is een ongelukkig gezin: de vader verloor zijn goede baan toen ze nog in New York woonden en sindsdien drinkt hij veel;
• Mr. Waterman: de privétutor van Maddy. Hij helpt Maddy met exacte vakken; zo moet ze voor hem op papier gebouwen ontwerpen en daarbij letten op de juiste afmetingen en proporties;
• Nurse Janet Pritchert: een verpleegster die Maddy een tijdje verzorgt;
• Zach (Zachariah): de vriend van Olly. Ze waren jaren elkaars beste vrienden in New York, totdat Olly naar Los Angeles en Zach naar Hawaii verhuisde;
• Artsen die Maddy onderzoeken: Dr. Melissa Francis (op Hawaii), Dr. Chase (in Los Angeles).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Everything, Everything’ is in 2017 verfilmd, met in de hoofdrollen Amanda Stenberg en Nick Robinson.


Overig:

De young adult novel ‘Everything, Everything’ is de eerste roman van Nicola Yoon. De illustraties in het boek werden gemaakt door haar echtgenoot, de tekenaar David Yoon.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Nicola Yoon.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Boy in the Bubble van Ian Strachan
This Is All (The Pillow Book of Cordelia Kenn) van Aidan Chambers
The Fault in Our Stars van John Green


Citaat:
I think if I could just find the moment, I could take it apart piece by piece, molecule by molecule, until I got down to the atomic level, until I got to the part that was inviolate and essential. If I could take it apart and understand it then maybe I could make just exactly the right change.
I could fix my mom and make it so that she was never broken.
I could understand how I came to be sitting on this roof at the beginning and at the end of everything. (p.297)

Vragen over het boek:

1. Waarom is het belangrijk voor de plot van het verhaal dat de moeder van Maddy arts is?
2. Hoe ontwikkelt de relatie zich tussen de leden van Olly’s familie?
3. Waarom is de reis naar Hawaii heel belangrijk voor Maddy?
4. Waarom zou de moeder van Maddy hebben gedaan wat ze heeft gedaan?

^ Terug naar boven

Comments are closed.