5/5 - (1 stemmen)

Final Takedown

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: crime

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

Elias Heath Minto and Jordan Peter Black, you will reappear before this court on . . .’ The judge pauses. He casts a bored look over his bifocals at the court clerk, who is riffling frantically through a huge black ledger. After a few uncomfortable minutes the clerk heaves a sigh and tells the judge, ‘June 17, Your Honour. Nine a.m.’
‘You will reappear before this court on June 17 at nine a.m.,’ the judge repeats. ‘That gives you seven weeks. In the meantime, I suggest you both find good lawyers, and if you value your freedom at all, my advice is that you walk the straight and narrow, gentlemen. The clerk will prepare an undertaking, which you will sign before leaving these premises. Dismissed.’
I look at Jordan, who shrugs his shoulders and starts to walk away. I fall in behind him, heading for the back of the gallery, and freedom. After spending the night in a chilly holding cell at the police station, I can't wait to step outside into the warm May sunshine.
We pass the court-appointed lawyer who'd stood up for us. She seems totally bored with the whole process. Jordan ignores her, but seeing as we have no money to hire an attorney, chances are she'll be representing us again in seven weeks. It seems like a smart idea to stay on her good side.
‘Miss Trevors?’ I say.
‘Yes?’ she replies without looking up.
‘I just wanted to say thank you,’ I tell her.
‘You're welcome.’ She seems a little upset, maybe the remark from the judge about us getting a good lawyer pissed her off.

© James Lorimer & Company Ltd., 2010.

^ Terug naar boven

Algemeen

Elias Minto is een jongen die het niet gemakkelijk heeft in het leven. Zijn vader verdween toe hij vier was, zijn moeder is meestal dronken en op school lukt hem ook niks. Hij heeft een vriend tegen wie hij behoorlijk opziet, Jordan. Bij Jordan mag hij vaak langere tijd wonen (als zijn moeder weer eens geen geld heeft, bijvoorbeeld); de moeder van Jordan vindt alles best.
Als Jordan en Elias na de zoveelste vechtpartij van school geschopt worden, proberen ze te werken bij een sloopbedrijf van de oom van Jordan. Dat levert wel iets op, maar het schiet niet echt op natuurlijk. En de jongens hebben wel het een en ander nodig voor hun eten, hun drank, hun joints en hun geld om te feesten. Daarom bedenkt Jordan een slim plan om een man te beroven die drugsgeld int van een plaatselijke dealer. Dat zou kunnen gebeuren in het motel waar de man elke maand komt om het geld op te halen. Elias lijkt het wel een gemakkelijke manier, maar hij is er toch een beetje huiverig voor. Wat als de politie het ontdekt? Of als er geschoten wordt? Of als de drugsmaffia uit Québec het geld komt ophalen? Problemen genoeg.
Problemen heeft Elias thuis ook met zijn moeder: zodra ze wat geld krijgt van de sociale dienst, verzuipt ze dat zo snel mogelijk. Gelukkig lijkt het leven soms iets beter te gaan: het werk bij het sloopbedrijf bevalt Elias prima. Bovendien gaat hij een keer uit met Amber, het mooiste en rijkste meisje uit de stad.
Maar dan gaat het mis. En niet zo’n beetje ook …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Brent R. Sherrard

Jaar van uitgave:
2010

Aantal pagina's:
124

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000–2010

Plaats van handeling:
Canada, een stad in het oosten

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 17 hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘Final Takedown’ zal voor veel lezers een spannend boek zijn. Vooral jongens zal het aanspreken. Het verhaal gaat over twee Canadese jongens, die het niet zo goed getroffen hebben in het leven. Om toch wat geld te hebben en om toch een beetje plezier te hebben, moeten ze zo nu en dan iets stelen. En voor hun plezier zijn ze aangewezen op meiden, op drank en op drugs.


WAT MOET JE WETEN?

Voor ‘Final Takedown’ heb je niet veel specialistische kennis nodig. Het boek is een spannend verhaal over twee jongens, die het niet zo gemakkelijk hebben en die het toch proberen te redden in het leven, ieder op zijn eigen manier.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

‘Final Takedown’ kent weinig moeilijke woorden. De taal is modern, er zijn veel gesprekken en er gebeurt veel. Dit is een boek dat de meeste jongere lezers wel zullen kunnen waarderen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘Final Takedown’ is heel leesbaar. De taal is nergens moeilijk. Het zijn korte hoofdstukken. Als lezer vraag je je af of het allemaal goed gaat komen met Elias en of hij de beroving zal gaan uitvoeren die hij aan Jordan beloofd heeft.
Op grond van deze eigenschappen is ‘Final Takedown’ een roman met een literair niveau B 3a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

‘Final Takedown’ is heel spannend geschreven. Het is typisch een boek om snel uit te lezen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Er zit veel actie in ‘Final Takedown’. Er zijn nogal wat knokpartijen en ook doen de twee vrienden zo nu en dan iets wat niet mag, hetzij in een bar, op een feest of op straat.


Tijd:

‘Final Takedown’ speelt ergens in de periode tussen 2000 en 2010.


Plaats:

‘Final Takedown’ speelt zich helemaal af in een stad in het oosten van Canada. Het is waarschijnlijk niet een erg grote stad: soms praten de jongens erover om te verhuizen naar een grote stad als Québec of Toronto, steden waar veel meer te verdienen valt.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn in ‘Final Takedown’: zal het Elias lukken om op het rechte pad te komen en te blijven?


Verteller:

‘Final Takedown’ wordt verteld door de hoofdpersoon, Elias Minto. Het perspectief is daardoor nogal onbetrouwbaar: als lezer hoor je alles van hem alleen. Maar Elias probeert wel zo eerlijk mogelijk te zijn.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

‘Final Takedown’ heeft een klein aantal hoofdkarakters. De belangrijkste zijn:
• Elias (‘Eli’) Minto: hij is een zoon van Chinees-Indiaanse ouders, een ‘Chindian’ (zoals zijn vriend hem noemt). Zijn familie is gedeeltelijk Maliseet, een Canadees-Indiaanse stam. Zijn vader kent hij niet, zijn moeder is alcoholiste;
• Jordan Black: zijn vriend. Jordan heeft meer steun aan zijn moeder, maar hij heeft meer problemen met zijn omgeving dan Elias.


Bijfiguren:

‘Final Takedown’ heeft een beperkt aantal bijfiguren. De belangrijkste daarvan zijn:
• De moeder van Elias: een alcoholiste;
• De moeder van Jordan: een aardige vrouw die Elias vaak onderdak geeft;
• Tanya: de vriendin van Jordan;
• Amber: een vriendin van Elias;
• Hank: een aannemer, oom van Jordan;
• Mr. Tarver; een docent van Elias en Jordan;
• Tina Bradley: klasgenote van Elias en Jordan, bijgenaamd ‘The Breast’.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Final Takedown’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Final Takedown’ is een boek in een serie speciaal geschreven voor (Canadese) jongeren. De boeken zijn vaak spannend en ze gaan meestal over jongeren die het niet zo gemakkelijk hebben in het leven.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Brent R. Sherrard.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Skeleton Man van Jay Bennett
• Letters from the Inside van John Marsden
• Bang van Norah McClintock


Citaat:
As I walk home, I wonder what Jordan would think of what I’ve just done. I know he would never admit that he was wrong, and that apologizing would be considered a sign of weakness. Maybe I’ll tell him what I did, just so he knows that I’m my own man. (p.102)

Vragen over het boek:

1. Wat betekent de titel ‘Final Takedown’? Vind je dit een goede titel? Waarom vind je dat?
2. Wat betekent Amber eigenlijk voor Elias?
3. Leg uit, aan de hand van fragmenten uit de tekst, wat je weet van het karakter van Jordan.
4. Zal Elias uiteindelijk op het goede pad komen/blijven, volgens jou? Waarom denk je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.