Five Have a Wonderful Time

Niveau:
Genre: adventure
Thema: crime

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

‘I do think it's mean,’ said George, fiercely. ‘Why can't I go when the others do? I've had two weeks at home, and haven't seen the others since school broke up. And now they're off for a wonderful fortnight and I'm not with them.’
‘Don't be silly, George,’ said her mother. ‘You can go as soon as that cold of yours is better.’
‘It's better now,’ said George, scowling. ‘Mother, you know it is!’
‘That's enough, Georgina,’ said her father, looking up from his newspaper. ‘This is the third breakfast-time we've had this argument. Be quiet.’
George would never answer anyone when she was called Georgina - so, much as she would have liked to say something back, she pursed up her mouth and looked away.
Her mother laughed. ‘Oh, George, dear! Don't look so terribly fierce. It was your own fault you got this cold - you would go and bathe and stay in far too long - and after all, it's only the third week in April!’
‘I always bathe in April,’ said George, sulkily.
‘I said 'BE QUIET',’ said her father, banging down his paper on the table. ‘One more word from you, George, and you won't go to your three cousins at all.’
‘Woof,’ said Timmy, from under the table. He didn't like it when anyone spoke angrily to George.

© Hodder & Stoughton, 1957^ Terug naar boven

Algemeen

Ondanks haar verkoudheid mag George – echte naam: Georgina – twee weken kamperen, samen met haar neven Julian en Dick en haar nichtje Anne. Ze neemt uiteraard haar grote vriend mee, de hond Timmy. Ze hoopt, net als haar neven, op een mooi avontuur.
En dat maakt ze ook mee … Het begint al snel als George de kampeerwagen verkent waar ze samen met Anne en Timmy gaat slapen. De eerste avond komen daar vreemd kampeerwagens om hen heen staan, met vreemde gasten: vuurspuwers, acrobaten, slangenmensen en … slangen. Julian, Dick, George, Anne en Timmy vinden het maar niks, zo dicht bij die vreemde en zeer onvriendelijke mensen.
Maar het verhaal wordt pas echt spannend wanneer ‘The Five’ een man zien op de toren van een oud, verlaten kasteel ...^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Enid Blyton

Jaar van uitgave:
1957

Aantal pagina's:
250

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1950-1960

Plaats van handeling:
Groot-Brittannië, het platteland

Bijzonderheden:
Een avonturenverhaal in 23 getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De vijf en de verdwenen geleerden’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van avonturenromans die niet angstaanjagend spannend zijn, dan is ‘Five Have a Wonderful Time’ een goede keus. Het is een gezellig, spannend verhaal over vier kinderen en hun hond die een avontuur beleven. Het wordt wel een beetje spannend, maar je weet dat het allemaal weer goed afloopt.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Five Have a Wonderful Time’ heb je niet zo veel specifieke kennis nodig. Dit is al deel 11 over ‘The Famous Five’, maar je hoeft de vorige boeken niet te hebben gelezen. Het is goed om te beseffen dat dit een verhaal is met in de hoofdrol twee jongens (Julian en Dick), hun jongere zusje Anne en hun nichtje George. Het laatste – en niet onbelangrijke – karakter van ‘The Five’ is de dappere hond Timmy, de hond van George.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Five Have a Wonderful Time’ zijn niet echt moeilijk, maar soms staan er wel woorden in die niet zo vaak meer worden gebruikt. Het is natuurlijk al een oud verhaal: mensen moeten ver lopen naar een telefooncel om familie te bellen en het nieuws halen ze allemaal uit de krant (die eerst nog ergens moet worden gekocht).
De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit erg lang. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Five Have a Wonderful Time’ is misschien een beetje ouderwets, maar het verhaal blijft toch heel begrijpelijk.
Dat verhaal is leuk, maar niet echt heel erg spannend. Ook aan het verhaal kun je lezen dat het al een ouder verhaal is: het blijft allemaal vrij netjes en het is ook behoorlijk voorspelbaar. Toch is Ms Blyton wel zo ervaren als schrijfster dat het verhaal goed in elkaar zit en dat je als lezer wilt weten hoe het allemaal afloopt.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Five Have a Wonderful Time’ een boek met een literair niveau B 2a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De verhalen van Ms Blyton zijn meestal leuk en altijd wel een klein beetje spannend. Maar het is vooral een wereld van vroeger die hier beschreven wordt. Alles is nog ouderwets: geen internet, geen mobiele telefoon. De hoofdpersonen zijn allemaal blank en komen uit keurige families, de misdaden die gepleegd worden blijven ook allemaal netjes.
Kortom: een leuke avonturenroman waar je gezellig een aantal uren mee kunt doorbrengen.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De avonturenroman ‘Five Have a Wonderful Time’ is een verhaal met veel actie. Dat begint al in het tweede hoofdstuk: de ‘Five’ komen terecht midden in een groep circusartiesten, kermisvolk (ze worden ‘fair folk’ genoemd): vreemd volk, en misschien niet te vertrouwen. Al snel zien ze een mysterieus gezicht in de toren van een oud kasteel en vanaf dat moment komt het verhaal helemaal in een stroomversnelling.


Tijd:

‘Five Have a Wonderful Time’ speelt zich af in de jaren 1950-1960. Het is echt een verhaal van vroeger: het leven gaat zijn kalme gangetje daar ergens op het Engelse platteland.
Het verhaal wordt chronologisch vertelt en het duurt in totaal een paar dagen.


Plaats:

De setting van ‘Five Have a Wonderful Time’ is het Engelse platteland. De ‘Five’ kampeert in de buurt van een dorpje – het denkbeeldige dorpje Tinker’s Green – en de bossen en de zee zijn niet ver weg.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Five Have a Wonderful Time’: zal het de ‘Five’ lukken om ook dit avontuur tot een goed einde te brengen?


Verteller:

De roman ‘Five Have a Wonderful Time’ heeft een alwetende verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Five Have a Wonderful Time’ zijn – uiteraard – ‘The Five’:
• George (eigenlijk heet ze ‘Georgina’, maar wanneer je haar zo noemt, luistert ze niet): een meid die als enig kind bij haar ouders woont;
• Julian: de oudste neef van George, de broer van Dick en Anne;
• Dick: de jongste neef van George, de broer van Julian en Anne;
• Anne: de nicht van George, de zus van Julian en Dick – de rustigste van de vier vrienden;
• Timmy: de hond van George. Hij is maar een hond, maar hij is zeker niet de minste van ‘The Famous Five’.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Five Have a Wonderful Time’ zijn:
• De moeder van George (‘Aunt Fanny’): een zorgzame vrouw die haar dochter ook vaak helpt;
• De vader van George (‘Uncle Quentin’): een wetenschapper die thuis ingewikkelde dingen bedenkt. Hij is een beetje een brombeer, maar hij heeft een goed karakter;
• Derek Terry-Kane en Jeffrey Pottersham: twee geleerden;
Leden van het ‘fair folk’ (de kermisklanten of circusmensen):
• Mr India-rubber: een man die heel lenig is;
• Bufflo: een stoere sterke man;
• Skippy: de vrouw van Bufflo;
• Alfredo, the Fire-eater: de vuurspuwer;
• Anita: de vrouw van Alfredo;
• Mr Slither, the Snake-man: een slangenbezweerder;
• Yekki, the Rope-man: een man die goed klimmen kan;
• Jo: een jonge woonwagenbewoner (‘a traveller’), een oude kennis van ‘The Five’; zij is de nicht van Alfredo.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De avonturenroman ‘Five Have a Wonderful Time’ is verfilmd voor de BBC-televisie.


Overig:

‘Five Have a Wonderful Time’ is het elfde verhaal over de vier kinderen en hun hond. De romans zijn allemaal los van elkaar te lezen. Wel komt er een meisje uit een eerder avontuur terug – Jo – dat de ‘Five’ komt helpen.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Enid Blyton.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Danny the Champion of the World van Roald Dahl
• Seal Secret van Aidan Chambers
• Martin’s Mice van Dick King-Smith


Citaat:
‘Get your glasses, George,’ he said. ‘We may as well have another squint at the window. It was about this time that we saw the face.’
George fetched them. She would not give them to Julian first though – she put them to her own eyes and gazed at the window. At first she saw nothing – and then, quite suddenly, a face appeared at the window! George was so astonished that she cried out. (p.162)

Vragen over het boek:

1. Waarom is George bang dat ze niet mee op vakantie mag?
2. Waarom zijn de ‘fair folk’ soms zo onaardig?
3. Waarom is de geleerde ontvoerd?
4. Waarom is Jo onmisbaar voor dit verhaal?

^ Terug naar boven

Comments are closed.