G.K. Chesterton

 

G.K. CHESTERTON

Gilbert Keith Chesterton (Kensington, Londen, 1874 – Beaconsfield, Buckinghamshire, 1936) was een Engelse schrijver. Hij schreef veel en over van alles en nog wat: fictie, toneel, journalistiek; hij schreef over filosofie en godsdienst. In zijn tijd was hij een gewaardeerd en gerenommeerd criticus. Zo werd de schrijver C.S. Lewis christen dankzij Chesterton (volgens eigen zeggen), zo zette hij Ieren aan tot het vormen van een beweging voor onafhankelijkheid en hij inspireerde Gandhi om zich in te zetten voor de onafhankelijkheid van India.
Op godsdienstig gebied noemde hij zichzelf een orthodox gelover; op latere leeftijd zou hij zich – zoals veel Britse schrijvers – aansluiten bij de Rooms-Katholieke kerk van Groot-Brittannië.
Als schrijver van fictie is Chesterton nog steeds populair als de schepper van de ‘Father Brown’-verhalen: detectiveverhalen over een religieuze speurder; spannende verhalen die meerdere malen verfilmd werden.

Romans:
The Napoleon of Notting Hill (1904)
The Man who Was Thursday (1908)
‘Manalive’ (1912)

Korte verhalenbundels:
The Club of Queer Trades (1905)
‘The Innocence of Father Brown’ (1911)
‘The Wisdom of Father Brown’ (1914)
‘The Man who Knew Too Much’ (1922)
The Incredulity of Father Brown (1926)
‘The Secret of Father Brown’ (1927)
‘The Poet and the Lunatics’ (1929)
‘The Scandal of Father Brown’ (1935)

Chesterton schreef heel veel non-fictie, waaronder veel journalistieke, politieke, filosofische en godsdienstige werken.

Website
http://www.chesterton.org/

No Comments

Leave a reply