Hearts In Atlantis

Niveau:
Genre: short stories
Thema: coming-of-age

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Bobby Garfield's father had been one of those fellows who start losing their hair in their twenties and are completely bald by the age of forty-five or so. Randall Garfield was spared this extremity by dying of a heart attack at thirty-six. He was a real-estate agent, and breathed his last on the kitchen floor of someone else's house. The potential buyer was in the living room, trying to call an ambulance on a disconnected phone, when Bobby's dad passed away. At this time Bobby was three. He had vague memories of a man tickling him and then kissing his cheeks and his forehead. He was pretty sure that man had been his dad. Sadly missed, it said on Randall Garfield's gravestone, but his mom never seemed all that sad, and as for Bobby himself ... well, how could you miss a guy you could hardly remember?
Eight years after his father's death, Bobby fell violently in love with the twenty-six-inch Schwinn in the window of the Harwich Western Auto. He hinted to his mother about the Schwinn in every way he knew, and finally pointed it out to her one night when they were walking home from the movies (the show had been 'The Dark at the Top of the Stairs', which Bobby didn't understand but liked anyway, especially the part where Dorothy McGuire flopped back in a chair and showed off her long legs). As they passed the hardware store, Bobby mentioned casually that the bike in the window would sure make a great eleventh-birthday present for some lucky kid.
‘Don’t even think about it,’ she said.

© Hodder and Stoughton, 1999.^ Terug naar boven

Algemeen

De bundel bevat de volgende novellen en verhalen:
• ‘Low Men in Yellow Coats’ (novelle) (241 pp.): Een jongen woont samen met zijn moeder, een weduwe. Ze hebben weinig inkomen na de dood van de vader. De jongen heeft een paar goede vrienden. En hij krijgt er een nieuwe vriend bij wanneer er een nieuwe buurman in het appartement komt wonen. Maar … waar komt hij vandaan? En … gaat hij daar ook weer naar toe?
• ‘Hearts in Atlantis’ (novelle) (146 pp.): Jonge studenten raken in de ban van een verslavend kaartspel, wat ten koste gaat van hun studie. Maar één van hen is ook wel geïnteresseerd in een medestudente …
• ‘Blind Willie’ (verhaal) (45 pp.): Een man gaat dagelijks naar zijn kantoor – waar hij zich verkleedt en dan van daaruit de stad ingaat;
• ‘Why We’re in Vietnam’ (verhaal) (44 pp.): Twee oud-Vietnamveteranen halen herinneringen op aan vroeger;
• ‘Heavenly Shades of Night Are Falling’ (verhaal) (14 pp.): De jongen uit de eerste novelle (die nu bijna zestig is) gaat naar de begrafenis van één van zijn vroegere vrienden.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Stephen King

Jaar van uitgave:
1999

Aantal pagina's:
495

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1960-2000

Plaats van handeling:
Meerdere plaatsen (in de staten Connecticut, Maine, New York)

Bijzonderheden:
Een bundel met 2 novellen (‘Low Men in Yellow Coats’ en ‘Hearts in Atlantis’) en drie verhalen (‘Blind Willie’, ‘Why We’re in Vietnam’ en ‘Heavenly Shades of Night Are Falling’).
In het Nederlands heet de bundel ‘Harten in Atlantis’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De collectie ‘Hearts in Atlantis’ is een verzameling verhalen over het volwassen worden van een groep jongeren. Deze jongeren volgen we in diverse situaties: als kinderen, als jongvolwassenen en als volwassenen. De kinderen uit de eerste novelle komen voor een deel terug in latere novellen en verhalen, maar niet per definitie met elkaar of op dezelfde plaats als vroeger.


WAT MOET JE WETEN?

‘Hearts in Atlantis’ is geen roman, maar een bundel. Het is echter geen traditionele bundel korte verhalen, maar het zijn twee novellen en drie korte verhalen. En al die prozastukken hebben met elkaar te maken. Zo komt het meisje uit de eerste novelle terug als jonge vrouw in de tweede novelle; twee jeugdvrienden van de hoofdpersoon uit de eerste novelle komen terug in het eerste en in het tweede verhaal; en tenslotte komt twee hoofdpersonen uit de eerste novelle terug in het laatste verhaal.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Hearts in Atlantis’ zijn goed te begrijpen. De taal is soms expliciet – vooral op het gebied van seks – maar echt vulgair wordt het nergens.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Hearts in Atlantis’ is toegankelijk.
De verhalen zijn dat zeer zeker ook. De eerste novelle is een growing-up verhaal met een surrealistisch element. De tweede novelle is een coming-of-age verhaal over een verslaving aan een kaartspel. De daarop volgende verhalen gaan over volwassenen uit de eerdere novellen. Alle verhalen hebben als een overkoepelend thema ‘pesten’.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Hearts in Atlantis’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Hearts in Atlantis’ is intrigerend geschreven, spannend en met veel intrigerende karakters en situaties.
De bundel heeft verwijzingen naar andere verhalen en romans van Stephen King (The Dark Tower-serie, The Regulators) en naar andere literatuur (van onder anderen William Golding, John Wyndham, John Steinbeck).

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De bundel ‘Hearts in Atlantis’ bevat novellen en verhalen met veel actie.


Tijd:

‘Hearts in Atlantis’ speelt zich af in de jaren 1960-2000. De novellen en verhalen zijn duidelijk (en chronologisch) gedateerd: 1960, 1966, 1983, 1999 en eveneens 1999.


Plaats:

De setting van ‘Hearts in Atlantis’ is meerdere plaatsen: een stadje in de staat Connecticut (novelle 1, verhalen 2 en 3), een campus van de universiteit van Maine (novelle 2), een kantoor in New York City (verhaal 1).


Verhaallijn:

Er zijn veel verschillende verhaallijnen in ‘Hearts in Atlantis’. Ze hebben allemaal te maken met beslissingen van de hoofdpersonen die verregaande consequenties voor hen (en voor anderen) hebben.


Verteller:

De roman ‘Hearts in Atlantis’ vaak heeft meestal een auctoriale verteller (novelle 1, de verhalen) en soms een ik-verteller (novelle 2).

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Hearts in Atlantis’ zijn:
‘Low Men in Yellow Coats’:
• Bobby Garfield (11 jaar oud): zijn vader heeft hij nauwelijks gekend. Hij woont samen met zijn moeder, die hem vrij hard en tamelijk liefdeloos opvoedt. Ondanks zijn weinige spullen, speelgoed en gebrek aan liefde heeft Bobby veel vrienden;
• Liz Garfield (34 jaar oud): de moeder van Bobby. Een harde vrouw, die eigenlijk alleen maar aan geld en geld verdienen denkt;
• Ted (Theodore) Brautigan (66 jaar oud): de nieuwe huurder van de bovenetage. Niemand weet waar hij vandaan komt en wat hij heeft gedaan voor de kost. Al snel ontdekt Bobby dat Ted van een andere plaats (wereld?) komt. Desalniettemin worden zij de beste vrienden, niet in de laatste plaats door de grote literaire kennis van Ted;
• Carol Gerber (iets ouder dan Bobby): de beste vriendin van Bobby. Haar ouders hebben een slecht huwelijk.
‘Hearts in Atlantis’:
• Peter Riley: de ik-verteller, een student die zijn eigen studie moet betalen;
• Nate Hoppenstand: de kamergenoot (roommate) van Peter, een hardwerkende student;
• Stokely (‘Rip-Rip’) Jones III: een gehandicapte, norse student;
• Skip Kirk: de beste vriend van Peter;
• Carol Gerber: een werkstudent, vriendin van Peter.
‘Blind Willie’:
• Bill (Willie) Shearman (‘Blind Willie Garfield’): een oud Vietnamveteraan die een kantoor in Manhattan heeft;
‘Why We’re in Vietnam’:
• John (‘Sully’) Sullivan: een oud Vietnamveteraan die tegenwoordig een garagebedrijf heeft.
‘Heavenly Shades of Night Are Falling’:
• Bobby Garfield: een timmerman die met zijn gezin in Philadelphia woont;
• Carol Gerber: een docente die in Poughkeepsie, New York State, woont.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Hearts in Atlantis’ zijn:
‘Low Men in Yellow Coats’:
• Sully-John (John Sullivan): de beste vriend van Bobby;
• Don Biderman: werkgever van Liz Garfield, een makelaar;
• Anita Gerber (moeder van Carol), Yvonne, Angie en Tina (vriendinnen van Carol), Rionda (een vriendin van Carols moeder);
• Herb McQuown: een man die kaartentrucs doet;
• Bewoners van Bridgeport, een gevaarlijk deel van de stad: Len Files, Alanna Files, Juan, Dee, Filio, Moso, Old Gee;
• The St. Gabe’s Boys: Willie Shearman, Richie O’Meara, Harry Doolin (drie rotjochies);
• Roy DeLois: een taxichauffeur;
• Officer George Raymer: de wijkagent.
‘Hearts in Atlantis’:
• Studenten David ‘Dearie’ Dearborn (floor-proctor), Ronnie Malenfant (een vervelende, brutale kaartspeler), Hugh Brennan, Ashley Rice, Kirby McClendon, Lennie Doria, Brad Witherspoon, Tim Huckabee, Becka Aubert;
• Staff van de universiteit: Sven Garretsen (Dean of Men), Charles Ebersole (Disciplinary Officer), Dr. Carbury (arts);
• De ouders en de broer (Dave) en schoonzus Katie) van Peter.
‘Blind Willie’:
• Sharon : de echtgenote van Bill;
• Ralph Williamson: een accountant die werkt in het kantorencomplex waar ook Bill zijn kantoor heeft,
• Officer Jasper Wheelock: een wijkagent in Manhattan.
‘Why We’re in Vietnam’:
• (oud-)Vietnamveteranen: Dieffenbaker, Garrett (‘Sly’) Slocum, Dick Pagano, Ralph Clemson, Ronnie Malenfant.
‘Heavenly Shades of Night Are Falling’:
• Geen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Hearts in Atlantis’ is in 2001 verfilmd met Anthony Hopkins in de hoofdrol.


Overig:

‘Hearts in Atlantis’ is een bundel novellen en verhalen, maar wel één waarin hoofdpersonen terugkomen in verschillende verhalen.
Let wel: de speelfilm ‘Hearts in Atlantis’ is een verfilming van de eerste novelle, ‘Low Men in Yellow Coats’ (en niet van de tweede novelle – die ‘Hearts in Atlantis heet’ …).
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Tortilla Flat van John Steinbeck
Lord of the Flies van William Golding
The Midwich Cuckoos van John Wyndham


Citaat:
I sat there at my desk and cried for her, for me, for both of us, for all of us. I can’t remember hurting any more ever in my life than I did then. Hearts are tough, she said, most times hearts don’t break, and I’m sure that’s right … but what about that then? What about who we were then? What about hearts in Atlantis? (p.384)

Vragen over het boek:

1. Analyseer de eerste novelle, ‘Low Men in Yellow Coats’.
2. Analyseer de tweede novelle, ‘Hearts In Atlantis’.
3. Analyseer het eerste verhaal, ‘Blind Willie’.
4. Geef aan wat het derde verhaal te maken heeft met de eerdere twee novellen en verhalen.

^ Terug naar boven

Comments are closed.