Here We Are

Niveau:
Genre: novel-of-manners
Thema: work

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691256097627", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000114211632","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Here%20We%20Are%20%28ebook%29%2C%20Graham%20Swift","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Jack paused in the wings. He knew how to delay his entrance by just the critical number of seconds. He was calm. He was twenty-eight, but he was already a veteran, twelve years on stage, not counting a year and a half in the army. Timing was in the blood, think about it and you were lost.
He patted his bow tie, raised a hand to his mouth and politely cleared his throat, as if about to do no more than enter a room. He smoothed back his hair. Now that the house lights were down he could hear the gradually thickening murmur, like something coming to a boil.
It did not happen very often, but now it happened. The sudden giving way of his stomach, the panic, vertigo, revulsion. He did not have to do this thing: turn into someone else. It posed the paralysing question of who he was in the first place, and the answer was simple. He was nobody. Nobody.
And where was he? He was nowhere. He was on a flimsy structure built over swirling water. Normally he didn’t think about it. Now his own legs might have turned to useless struts of rusting iron, clamped in sand. Above all there was the concern that no one should see this, know that he suffered in this way.
No one ever would. In fifty years no one ever would.
He checked his flies for the fourth or fifth time, so that now it was a mere fingering of the air.
He needed someone to push him, to give the brutal shove in his back. Only one person could ever do it: his mother. No one would ever know this either. Every night, every time, still her unseen shove. He barely noticed it and barely thought to thank her.
Where was she tonight? As far as he knew, she was with a man called Carter, her second husband she called him, a garage owner in Croydon. And good luck to her. But it hadn’t stopped her giving him, all these years, her invisible push in the back. Sometimes even, he imagined, invisible again among the seats in the dark, her watching, approving eye.
That’s my Jack, that’s my brilliant boy.

© Scribner / Simon & Schuster, 2020.

^ Terug naar boven

Algemeen

In 1959 werken drie collega’s/vrienden samen: een ‘comedian’, Jack, vermaakt zijn publiek, terwijl zijn vriend Ronnie met diens verloofde Evie als ‘magician’ (illusionist) de show steelt. Alle drie zijn ze opgegroeid in de armere wijken van Londen.
Ronnie heeft een groot deel van de Tweede Wereldoorlog doorgebracht in het vredige Oxfordshire. Een kinderloos echtpaar heeft hem met liefde opgevangen: Ronnie leefde daar zorgeloos en gelukkig en hij leerde goochelen van zijn pleegvader. Later besluit hij als ‘magician’ aan de slag te gaan. Zijn (biologische) moeder vindt dat niet een verstandig idee.
Jack verdient een goede boterham als ‘compere’: hij vermaakt het publiek met een ‘song and dance’ en hij praat de diverse nummers van de revue aan elkaar. In Brighton staat hij een zomer lang en hij vraagt zijn vroegere vriend Ronnie om een aantal goochelnummers op te voeren.
Maar dat moet Ronnie niet alleen doen. Jack lijkt het een goed idee om er een leuke jonge vrouw bij te vragen: iemand die er goed uitziet en die daarnaast ook de aandacht van het publiek trekt. Dus wanneer de mooie en aardige Evie solliciteert is het drietal compleet. De drie raken goed bevriend: Evie verlooft zich zelfs met Ronnie.
Maar na een aantal maanden ontstaan er gaten in de relatie van de drie. En vijftig jaar later probeert Evie alsnog uit te vinden wat er in 1959 allemaal misging.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Graham Swift

Jaar van uitgave:
2020

Aantal pagina's:
195

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1950-2010

Plaats van handeling:
UK, Brighton

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit heel veel korte hoofdstukken gescheiden door witregels.
In het Nederlands heet het boek ‘Hier zijn we’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De novel-of-manners ‘Here we Are’ is een verhaal over werk, liefde en relaties. Het boek geeft een mooi beeld van de periode tijdens en na de Tweede Wereldoorlog: Groot-Brittannië herstelt zich na de traumatische jaren 1939-1945 en het theater heeft daarin een belangrijke rol. Maar dat theater verandert snel: een nieuwe tijd breekt aan en de hoofdpersonen hebben grote moeite om zich aan te passen aan deze nieuwe tijd.


WAT MOET JE WETEN?

‘Here we Are’ speelt in een tijd dat Groot-Brittannië zich herstelde van een hectische oorlog. Kinderen werden als evacuees van Londen naar rustiger oorden gebracht en ze bleven daar soms jaren wonen. Later kwam het ‘gewone’ leven weer terug: compleet met variété, revue en onschuldig vermaak. Maar die tijd was in 1959 bijna voorbij: de TV kwam in veel huishoudens en oudere artiesten moest sappelen om aan het werk te blijven.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Here we Are’ zijn goed te volgen. Mr Swift is een heel secure schrijver die met weinig woorden een mooi verhaal weet te vertellen.
De alinea’s zijn over het algemeen kort. Er zijn geen hoofdstukken; scenes worden afgesloten met een witregel. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Here we Are’ zeker toegankelijk.
Dat geldt ook voor het verhaal. Het is zeker geen spectaculair verhaal. Het bijzondere zit in de nuances: Mr Swift is een schrijver van het kleine gebaar – waardoor het verhaal zeker aan kracht wint.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Here we Are’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Here we Are’ is heel mooi geschreven: compact en helder, informatief en soms ontroerend, origineel en verrassend.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Here we Are’ is een verhaal met vrij weinig actie. Toch merk je dat niet: het verhaal blijft intrigerend van begin tot eind.


Tijd:

‘Here we Are’ speelt zich af in de jaren 1950-1960. Het jaar waar de samenwerking en de vriendschap zich ontwikkelt is 1959. Er zijn flashbacks naar de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) en het verhaal wordt in 2009 overdacht door één van de hoofdpersonen – hetgeen aangeeft dat het allemaal één lange flashback zou zijn.


Plaats:

De setting van ‘Here we Are’ is met name de stad Brighton: de hoofdpersonen voeren hun shows op in een theater op de pier van Brighton. Enkele scenes spelen in Londen en in de buurt van de stad Oxford.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Here we Are’: hoe zal de relatie tussen de drie vrienden/collega’s zich ontwikkelen?


Verteller:

De roman ‘Here we Are’ heeft een auctoriale verteller.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Here we Are’ zijn:
• Jack Robinson (eigenlijk: Jack Robbins): een 28-jarige ‘compere’ (een inleider in een theater revue), tevens een ‘comedian’ in het theater (een ‘song-and-dance man’). In 1959 heeft hij een belangrijke taak in een theater op de pier van Brighton. In het leger leert hij Ronnie kennen en hij vraagt hem voor de revue (als goochelaar). Jack heeft geen vaste relatie; zijn vriendinnen omschrijft hij allemaal als ‘Flora’;
• Ronnie Pablo Deane: de 28-jarige vriend van Jack, een goochelaar, een ‘magician’ of ‘illusionist’ in de revue. Hij leert het goochelen van zijn pleegvader, Mr Lawrence. Hij werkt onregelmatig als goochelaar maar pas wanneer Jack hem vraagt voor de revue, krijgt hij een goed inkomen;
• Evie White: een 25-jarige vrouw, de assistente van Ronnie. Zij treden op als het duo ‘Pablo and Eve’. In 2009 is Evie vijfenzeventig wanneer ze terugkijkt op haar leven met Ronnie en Jack.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Here we Are’ zijn:
• Mr Eric Lawrence: een accountant die met zijn vrouw in een dorpje in Oxfordshire woont, de pleegvader (‘foster father’) van Ronnie. Behalve accountant is hij bij de burgerwacht tijdens de oorlog (‘warden’); in zijn overige vrije tijd treedt hij op als ‘magician’: hij leert de jonge Ronnie goochelen wanneer deze tijdens de oorlog op het platteland wordt opgevangen;
• Mrs Penelope (Penny) Lawrence: de echtgenote van Eric, de pleegmoeder van Ronnie. Het echtpaar is kinderloos; ze zijn dolblij met de komst van Ronnie en ze vangen hem met veel liefde op;
• Mrs Robbins: de moeder van Jack. Zij voedt haar zoon alleen op na het verdwijnen van de vader. Het is een leven van sappelen en weinig luxe;
• Agnes Deane: een schoonmaakster (‘char’). Haar vader is een Spanjaard die in Londen woonde en werkte. Agnes woont in het vrij armoedige East End (Bethnal Green) in Londen waar zij een zware tijd heeft: haar man is meestal op zee en Londen wordt gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog;
• Sid Deane: de vader van Ronnie, een zeeman op de koopvaardij. Ronnie kent hem niet goed omdat hij zo vaak en zo lang van huis is; Sid is meestal maanden achtereen op zee;
• Mabel White: de moeder van Evie, een alleenstaande moeder (eigenlijk net als de moeders van Jack en van Ronnie);
• Ernie: de tuinman van de familie Lawrence;
• Eddie Costello een recensent van de variété shows in Brighton en Londen;
• George Cohen: de agent van Jack;
• Doris Lane and the Rockabye Boys: artiesten die ook optreden in de revue van de drie vrienden (waaronder de drummer Arthur Higgs);
• Vijjay: de chauffeur van Jack en Evie (in latere jaren).





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Here we Are’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Here we Are’ is de elfde roman van Mr Swift.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Graham Swift.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Mr. Vertigo van Paul Auster
Old Filth van Jane Gardam
Sweet Tooth van Ian McEwan


Citaat:
And sometimes, she might have said to George, she’d thought he really had walked back into the house. Or someone had. She might have called out – perhaps she really had – quite simply and naturally and unalarmed, as if time had simply somersaulted backwards. ‘Jack, is that you?’
And if Jack, why not Ronnie? Would it be so extraordinary, given what he’d given his life to?
‘Hello, Evie. It’s been a while. Here I am. Here we are.’ (p.194)

Vragen over het boek:

1. Hoe ervaart Ronnie zijn tijd in Oxfordshire?
2. Had Evie een andere keuze kunnen maken? En zo ja, welke dan?
3. Analyseer het karakter van Jack.
4. Waarom maakt Ronnie de keuzes die hij maakt en welke gevolgen heeft dit voor zijn vrienden?




^ Terug naar boven

Comments are closed.