3/5 - (1 stemmen)

High Fidelity

Niveau:
Genre: love
Thema: art (pop music)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695221486840", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"34305597","familyId":"34305597","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"High%20Fidelity%2C%20Nick%20Hornby","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

My desert-island, all-time, top five most memorable split-ups, in chronological order:
I) Alison Ashworth
2) Penny Hardwick
3) Jackie Allen
4) Charlie Nicholson
5) Sarah Kendrew.
These were the ones that really hurt. Can you see your name in that lot, Laura? I reckon you'd sneak into the top ten, but there's no place for you in the top five; those places are reserved for the kind of humiliations and heartbreaks that you're just not capable of delivering. That probably sounds crueller than it is meant to, but the fact is that we're too old to make each other miserable, and that's a good thing, not a bad thing, so don't take your failure to make the list personally. Those days are gone, and good fucking riddance to them; unhappiness really meant something back then. Now it's just a drag, like a cold or having no money. If you really wanted to mess me up, you should have got to me earlier.

© Penguin Random House Company, 2000

^ Terug naar boven

Algemeen

Rob is de eigenaar van een platenzaak. Een platenzaak: ‘Championship Vinyl’, een obscuur winkeltje dat oude vinylplaten en zeldzame cd’s verkoopt. Meestal verkoopt hij niks en soms wil hij niks verkopen. Slechte nummers van Stevie Wonder verkoopt hij helemaal niet; de Simple Minds, Tina Turner, Michael Bolton, U2 en Bryan Adams zouden wat hem betreft neergeknald mogen worden. En dat vindt hij niet alleen, ook zijn werknemers Barry en Dick vinden dat. Ze houden alle drie van echte, goede muziek: Tamla Motown, The Clash, Al Green, Aretha Franklin, en duizenden obscure bandjes en zangers. Rotzooi willen ze niet verkopen. Het gevolg is wel dat er vrijwel nooit een klant in de winkel komt; en ook maar heel zelden een klant die een LP koopt. Maar Rob, Barry en Dick hebben een zinvol leven: ze maken lijstjes van alles en nog wat: de beste Tamla Motown-nummers, de mooiste Springsteen nummers over arbeiders, de gaafste liedjes van een A-kant van een LP, de mooiste fragmenten uit een Quentin Tarantino-film, de mooiste begrafenisnummers.
En Rob maakt nog een lijst: die van de vijf ex-liefdes die hij het meeste mist. Een meisje van de basisschool, een meisje uit het park, een meid met wie hij veel mocht doen, een jongedame met wie hij alles mocht doen. En in die top-vijf komt Laura zeker niet voor. Bij lange na niet …
Laura heeft het uitgemaakt. Na maanden van samenwonen is ze er met een buurman vandoor gegaan. En Rob heeft daar geen schuld aan. Uiteraard. Wel heeft hij een paar vriendinnen gehad toen hij met Laura was, hij heeft haar voor van alles en nog wat uitgemaakt, hij heeft haar vrienden en vriendinnen beledigd, maar verder niet.
Rob vindt het maar vreemd dat zijn collega’s en zijn vriendinnen hem niet zo waarderen. Hij is immers jong, onafhankelijk en vrij in zijn doen en laten. Dus probeert hij maar weer eens contact te maken met wat oude vrienden, een aantal oude vriendinnen (bijvoorbeeld die van het lijstje) en met nieuwe vriendinnen. Maar uiteraard houdt hij die akelige Laura (en die etter van een nieuwe vriend) ook continu in de gaten …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Nick Hornby

Jaar van uitgave:
1995

Aantal pagina's:
245

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
UK, Londen

Bijzonderheden:
Een roman met een proloog (getiteld ‘then …’) en 34 hoofdstukken (in het deel getiteld ‘now …’).
In het Nederlands heet het boek eveneens ‘High Fidelity’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van popmuziek houdt, dan is ‘High Fidelity’ zeker een goede keus voor jou. De hoofdkarakters weten – net als Nick Hornby – alles van popmuziek af. Ze goochelen met bekende en minder bekende namen en ze maken lijstjes van allerlei soorten muziek. (Het gaat trouwens om muziek die zij ‘echte’ muziek vinden: Madonna en U2 en Simply Red staan op hun zwarte lijsten van flutmuziek …)


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘High Fidelity’ is het nuttig wanneer je iets van popmuziek afweet. De roman gaat over verkopers van oude vinylplaten: van die interessante achterafwinkeltjes die je misschien wel kent. Zo’n winkeltje waarvan het onduidelijk is of de eigenaar zo’n mooie, zeldzame, oude plaat – met al die scheuren en krassen – eigenlijk wel verkopen wil.
Verder gaat het verhaal natuurlijk over de liefde en over relaties. Hier is een volwassen man aan het woord die met veel haat en nijd over zijn ex-vriendinnen (en hun nieuwe vriendjes) spreekt.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘High Fidelity’ zijn niet moeilijk voor een B2-lezer. De alinea’s zijn vaak heel kort, de hoofdstukken zijn nergens lang. Er zijn heel veel dialogen. De taal is niet verouderd. Ook niet wanneer deze (volwassen) mannen over oude muziekstijlen spreken: voor de kenners van dit soort muziek valt er veel te genieten.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘High Fidelity’ een heel leesbaar boek. De taal is nog steeds vrij modern en het verhaal leest qua taal heel vlot.
Ook het verhaal maakt de roman heel toegankelijk. De hoofdpersoon is een vrij akelige vent. Iemand die het vaak snel uitmaakt met zijn vriendinnen, maar ook iemand die heel kwaad wordt wanneer zijn vriendinnen datzelfde met hem uithalen. Rob Fleming is een mooi karakter in de literatuur: een nare kerel die de fouten bij een ander altijd ziet, maar die bij zichzelf zelden.
Op basis van deze eigenschappen is ‘High Fidelity’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Deze (eerste) roman van Nick Hornby gaf meteen de schrijfstijl aan: Hornby gebruikt en hilarische en vaak bijtende vorm van humor. Hij legt pijnlijk bloot hoe een karakter (in dit geval Rob Fleming) zich gedragen kan tegenover anderen: iemand die altijd de splinters in de ogen van anderen, maar nooit de balken in zijn eigen ogen ziet. Dat zou het handelsmerk van Hornby worden. En het is al meteen duidelijk in deze eerste roman, ‘High Fidelity’.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘High Fidelity’ is een verhaal dat niet veel actie kent. Er wordt vooral veel verteld over wat er eerder in het verhaal gebeurd is (flashbacks) met en rond Rob Fleming. Die gebeurtenissen zijn zelden spectaculair; wel zijn ze heel vaak hilarisch of grappig.


Tijd:

De roman ‘High Fidelity’ speelt zich af in het jaar 1994. De hoofdpersoon vertelt over zijn jonge jaren: vanaf 1972 tot 1994. Hij kijkt daarin terug – in de vorm van flashbacks – op zijn verloren liefdes.
Het verhaal van ‘nu’ (1994) speelt zich af over een periode van een aantal maanden.


Plaats:

Londen is de stad waar alle actie van ‘High Fidelity’ plaatsvindt. Rob heeft zijn winkel ergens in Noord-Londen, daar woont hij ook, maar dan in een ander deel. Zo nu en dan gaat hij op bezoek bij vrienden en vriendinnen in andere delen van de stad. De voorsteden spelen een grote rol, evenals de slaapsteden om Londen heen (zoals Watford, waar de ouders van Rob wonen).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘High Fidelity’: zal Rob ooit leren hoe hij met mensen – vooral met vrouwen – moet omgaan?


Verteller:

De roman ‘High Fidelity’ heeft een ik-verteller, wat vaak zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. De verteller, Rob Fleming heeft een speciale kijk op feiten en personen: de meeste vervelende gebeurtenissen vinden plaats buiten medeweten van Rob en alle personen zijn iets minder belangrijk dan Rob.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘High Fidelity’ zijn:
• Rob Fleming: de 35–jarige hoofdpersoon van het verhaal. Hij is de eigenaar van een zaak die (met weinig succes) bijzondere grammofoonplaten verkoopt. Hij is een groot muziekkenner. Daarnaast is hij ongelukkig in de liefde;
• Dick: de 31-jarige, bescheiden werknemer van Rob. Ook een groot muziekkenner;
• Barry: de andere, minder bescheiden 33-jarige werknemer van Rob. Ook een groot muziekkenner;
• Laura Lydon: de ex-liefde van Rob. Haar verbreken van de relatie is de reden voor het verhaal van Rob.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘High Fidelity’ zijn:
• Liz: de beste vriendin van Laura;
• Ian: de buurman van Rob;
• De ouders van Rob: zij wonen, gelukkig en rustig, in een huisje in Watford;
• Janet Lydon: de moeder van Laura;
• Ken Lydon: de vader van Laura: zijn vrouw en hij wonen in een buitenwijk van Londen;
• Jo Lydon: de jongere zus van Laura;
• Alison Ashworth, Penny Hardwick, Jackie Allen, Charlie Nicholson, Sarah Kendrew: ex-vriendinnen (de top-vijf) van Rob;
• Anna Moss: de vriendin van Dick.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘High Fidelity’ is verfilmd en ook bewerkt tot een musical.


Overig:

De roman ‘High Fidelity’ is het ultieme popmuziekverhaal. Het is niet een verhaal over popmusici, maar juist over die andere belangrijke personen voor die muziek: niet zij die artiest zijn, maar die daarentegen alles weten over elke opname, elke artiest en elke beweging in de muziek. In de roman wordt de draak gestoken met de ‘middle-of-the-road’ muziek, maar ook met de puristen onder de muziekliefhebbers. Zo proberen zowel Rob als Barry als Dick zichzelf te onderscheiden van elkaar door hun puristische kennis van elke soort (‘indie’)muziek. Zo sabelen ze acts als U2, Phil Collins, Tina Turner, Billy Joel, Genesis, Michael Bolton, Julio Iglesias en vele, vele anderen genadeloos neer, terwijl ze aan de andere kant de grootst mogelijke bewondering hebben voor oude fifties- en sixties-artiesten, punkbandjes en – met name – zwarte artiesten die vroeger opnamen voor de Motown- en Stax-labels.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Nick Hornby.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• A Good Man in Africa van William Boyd
• The Commitments van Roddy Doyle
• Notes on a Scandal van Zoë Heller


Citaat:
‘OK, guys, best five pop songs about death.’
‘Magic,’ says Barry. ‘A Laura’s Dad tribute List. OK, OK. ‘Leader of the Pack’. The bloke dies on his motorcycle, doesn’t he? And then there’s ‘Dead Man’s Curve’ by Jan and Dean, and ‘Terry’, by Twinkle. Ummm … that Bobby Goldsboro one, you know, ‘And Honey, I miss you …’ He sings it off-key, even more so than he would have done normally, and Dick laughs. And what about ‘Tell Laura I Love Her’. That’d bring the house down.’ I’m glad that Laura isn’t here to see how much amusement her father’s death has afforded us. (pp.177-178)

Vragen over het boek:

1. Analyseer het karakter van Rob Fleming aan de hand van zijn relatie met andere karakters uit het verhaal.
2. Vind je dat de popmuziek terecht een belangrijke rol speelt in deze roman? Waarom vind je dat?
3. Waarom zijn de twee werknemers van Rob zo verschillend van karakter en waarom zijn zij juist heel belangrijk voor dit verhaal?
4. Waar vindt het keerpunt plaats in het gedrag en het karakter van Rob en vind je dit een goedgekozen moment? Waarom vind je dat?




^ Terug naar boven

Comments are closed.