3/5 - (1 stemmen)

Hold Tight

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

Marianne nursed her third shot of Cuervo, marveling at her endless capacity to destroy any good in her pathetic life, when the man next to her shouted, ‘Listen up, sweetcakes: Creationism and evolution are totally compatible.’
His spittle landed on Marianne’s neck. She made a face and shot the man a quick glance. He had a big bushy mustache straight out of a seventies porn flick. He sat on her right. The overbleached blonde with brittle hair of straw he was trying to impress with this stimulating banter was on her left. Marianne was the unlucky luncheon meat in their bad-pickup sandwich.
She tried to ignore them. She peered into her glass as if it were a diamond she was sizing up for an engagement ring. Marianne hoped that it would make the mustache man and straw-haired woman disappear. It didn’t.
‘You’re crazy,’ Straw Hair said.
‘Hear me out.’
‘Okay, I’ll listen. But I think you’re crazy.’
Marianne said, ‘Would you like to switch stools, so you can be next to one another?’
Mustache put a hand on her arm. ‘Just hold on, little lady, I want you to hear this too.’
Marianne was going to protest, but it might be easier not to. She turned back to her drink.
‘Okay,’ Mustache said, ‘you know about Adam and Eve, right?’
‘Sure,’ Straw Hair said.
‘You buy that story?’
‘The one where he was the first man and she was the first woman?’
‘Right.’

© Orion Books, 2008.

^ Terug naar boven

Algemeen

Als Marianne ’s avonds een bar verlaat, wordt ze ontvoerd en vermoord door een man (geholpen door een vrouw) met wie ze aan de bar zat te praten. Het is volkomen onduidelijk welk motief de moordenaar zou kunnen hebben.
Daar in de buurt, in een slaapstad in New Jersey, in de buurt van New York City, woont Mike Baye met zijn vrouw Tia en hun 16-jarige zoon Adam en hun 11-jarige dochter Jill. Mike is een gedreven chirurg die met veel succes en liefde zijn vak uitoefent; daarnaast is hij zijn hele leven al een fanatiek en succesvol ijshockeyer. Tia werkt sinds kort als advocaat op een gerenommeerd bureau. Jill is een schat van een meid. Adam heeft altijd willen worden als zijn vader: een sterke ijshockeyer en een goede chirurg. Kortom, een geweldig leuk gezin.
Maar sinds een paar maanden is dat veranderd. Eén van de vrienden van Adam, Spencer Hill, heeft zelfmoord gepleegd en Adam verdwijnt de weken daarna soms voor langere tijd uit het gezichtsveld van zijn ouders: meestal zit hij achter de computer, maar soms ook gaat hij naar vage vrienden. Mike en Tia maken zich zoveel zorgen dat ze besluiten om zijn computer te scannen op allerhande informatie. Maar ze zien alleen maar cryptische boodschappen waar ze weinig van snappen.
En dan verdwijnt Adam van de ene dag op de andere. Het lijkt erop dat hij bij een vriend is (bij DJ Huff, de zoon van een politieman), maar Mike en Tia kunnen hem niet vinden, ook niet met hun beste vriend Mo, de peetvader van Adam. Als Mike via GPS de telefoon van Adam opspoort, wordt hij ergens in een louche buurt van New York City in elkaar geslagen en beroofd. Mike en Mo besluiten de vader van DJ, de agent Huff, te vragen waar de beide jongens zouden kunnen uithangen.
Ondertussen is er een tweede vrouw met geweld ontvoerd. De politie van New Jersey ziet zich voor een aantal raadsels gesteld. Waarom zijn die vrouwen ontvoerd en hebben die ontvoeringen iets met elkaar te maken? Veel tijd om zich te verdiepen in de verdwijning van een middelbare scholier is er niet. Maar toch hebben die zaken wel degelijk met elkaar te maken …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Harlan Coben

Jaar van uitgave:
2008

Aantal pagina's:
432

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA, New Jersey, een kleine stad en New York (New York City)

Bijzonderheden:
Een thriller in 40 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Houvast’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De thriller ‘Hold Tight’ gaat over misdadigers, over moorden en over het oplossen van moorden. Maar het is ook een verhaal over een 16-jarige jongen die grote problemen heeft. En het is heel lang onduidelijk waar die problemen vandaan komen. Nog onduidelijker is, hoe zulke problemen opgelost kunnen worden, en of de ouders van de jongen daarbij kunnen helpen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Hold Tight’ heb je weinig specialistische kennis nodig. Het verhaal gaat over volwassen worden, over medicijn- en drugsgebruik, over geweld en moord, over gezinsproblemen. Allemaal onderwerpen die je als lezer en filmkijker zou kunnen kennen uit de vele boeken en films en tv-series die over die onderwerpen gaan. Niks nieuws onder de zon. Maar wel nieuw is de spannende manier waarop deze onderwerpen bij elkaar gebracht worden in één verhaal.
Wees er wel op beducht dat er heel veel geweld wordt gesuggereerd. Dat geweld wordt vaak off-stage gepleegd, maar het is er niet minder ernstig om en het zal zeker een groep lezers afschrikken.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Hold Tight’ zijn niet moeilijk. Het verhaal gaat over gewone mensen (maar dan wel met goede banen en mooie huizen) die geen specialistische beroepen of vreemdsoortige hobby’s hebben. De taal heeft daardoor voornamelijk te maken met het verhaal zelf.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit lang. Er zijn heel veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Hold Tight’ is nergens echt moeilijk. Het verhaal leest als een trein: vrijwel geen enkele lezer zal afhaken omdat er ingewikkelde zaken worden uitgelegd. Ook wanneer Coben vertelt over de politie, over school of over de gezondheidszorg zal dat weinig problemen opleveren.
En het verhaal is ongelofelijk spannend. Je hebt als lezer heel lang geen idee waar het heengaat met dit verhaal. Wie zijn die ontvoerder/moordenaar en zijn assistente? En wat zijn de motieven voor de moorden? Wat is er met Adam aan de hand? Wat heeft die vader van DJ met de zaak te maken? En hoe kan een bescheiden pas bevorderde hoofddetective deze ingewikkelde zaken oplossen?
Op basis van deze eigenschappen is ‘Hold Tight’ een boek met een literair niveau C 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Harlan Coben is een meester in het vertellen van een zeer goed geconstrueerde thriller. Hij weet door middel van spannende dialogen en intrigerende situaties de suspense op te bouwen. Dat maakt ‘Hold Tight’ tot een boeiende thriller.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Hold Tight’ is een verhaal met zeer veel actie. Het verhaal begint heel heftig met een gewelddadige ontvoering. Na dit eerste hoofdstuk gaat de actie naar een heel andere setting: de problemen in het gezin Baye. Pas heel langzaam wordt duidelijk – maar dan zijn we al honderden pagina’s verder – wat die beide zaken met elkaar te maken hebben.


Tijd:

De roman ‘Hold Tight’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Het verhaal heeft veel te danken aan sociale media, aan het Internet en aan navigatie- of zoeksystemen (GPS, bijvoorbeeld); de hoofdpersonen hebben een behoorlijke kennis van middelen die hen in staat stellen om van de radar te verdwijnen of om iemand weer op de radar te laten verschijnen. Maar daarmee wordt het verhaal nergens specialistisch.
Het verhaal duurt een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Hold Tight’ is een stadje in de omgeving van New York City. De hoofdpersonen wonen in Livingston, een stadje in de staat New Jersey, in de buurt van New York. De vader van het belangrijkste gezin, Mike, werkt als chirurg in New York en New York is ook de stad waar Mike op zoek gaat naar zijn zoon.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Hold Tight’: wat is er aan de hand met (de verdwijning van) Adam Baye en wat heeft dit met de ontvoeringen van de vrouwen te maken?


Verteller:

De roman ‘Hold Tight’ heeft een auctoriale verteller. Meestal vertelt deze het verhaal vanuit het perspectief van Mike Baye. Soms zien we het verhaal door de ogen van de hoofddetective Loren Muse. Over de gedachten en motieven van de andere belangrijke personages – zoals Tia Baye, Adam Baye, Nash of DJ Huff – komen we vrij weinig te weten. We krijgen een paar maal een inkijk in de gedachten (en angsten) van de slachtoffers of de bezorgde (of soms verdrietige) ouders.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Hold Tight’ zijn:
• Michael (‘Mike’) Baye: een chirurg die voornamelijk (lever)transplantaties doet;
• Tia Baye: de echtgenote van Mike. Zij is advocaat (strafpleiter);
• Adam Baye: de 16-jarige zoon van Mike en Tia;
• Jill Baye: de 11-jarige dochter van Mike en Tia;
• County Chief Investigator Loren Muse: de hoofddetective van politie;
• Mo: de beste vriend van Mike. Hij werkt voor de CIA.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Hold Tight’ zijn:
• Ron Hill: de vader van Spencer, de jongen die vier maanden voor het verhaal begon zelfmoord pleegde;
• Betsy Hill: de echtgenote van Ron, de moeder van Spencer;
• Susan Loriman: de buurvrouw van de familie Baye;
• Dante Loriman: de buurman van de familie Baye;
• Hester Crimstein: het hoofd van een advocatenkantoor, de baas van Tia Baye;
• Captain Daniel (‘Dan’) Huff: een kapitein van politie, buurtgenoot van de familie Baye;
• Daniel (‘DJ’) Huff Jr.: de zoon van agent Huff en een vriend van Adam Baye;
• Nash: een ontvoerder en een psychopaat;
• Pietra: de metgezel van Nash;
• Marianne Gillespie: een vrouw die door Nash en Pietra ontvoerd wordt;
• Reba Cordova: een vrouw die door Nash en Pietra ontvoerd wordt;
• Officer Clarence Morrow: een politieman; assistent van Loren Muse;
• County Prosecutor Paul (‘Cope’) Copeland: de openbare aanklager; de baas van Loren Muse;
• Yasmin Novak: de 11-jarige vriendin van Jill Baye;
• Guy Novak: de vader van Yasmin. Hij is een gescheiden man, die zijn dochter alleen opvoedt;
• Joe Lewiston: de onderwijzer van Jill en Yasmin;
• Dolly Lewiston: de echtgenote van Joe. Zij is net als haar echtgenoot onderwijzeres;
• Neil Cordova: de echtgenoot van Reba;
• Anthony: een uitsmijter in een bar in New York City;
• Rosemary McDevitt: de oprichter en president van de Club Jaguar in de Bronx;
• Carson Bledsoe: een vrijwilliger bij de Club Jaguar.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Hold Tight’ is niet verfilmd.


Overig:

De thriller ‘Hold Tight’ gaat (uiteraard) over een moord (zelfs over meerdere moorden) en het oplossen van die moord(en). Maar het is ook een verhaal over coming-of-age, over een jongen die de ingewikkelde zaken van het harde leven boven het hoofd lijken te groeien. En dat maakt deze roman ook vooral interessant voor jongere lezers.
Wel is het hier en daar een zeer harde roman; je bent gewaarschuwd.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Harlan Coben.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Blue Monday van Nicci French
• The Husband van Dean Koontz
• Bloodstream van Tess Gerritsen


Citaat:
That had been just last summer.
Mike remembered now sitting in the coaster, waiting for that ride to start, heart pumping. He turned to Adam, who gave him a crooked smile, and said, ‘Hold tight’, and then, right then, he flashed back more than a decade, when Adam was four and they were at this same park and there was a crush of people entering the stuntman show, a total crush, and Mike held his son’s hand, and told him to ‘hold tight’, and he could feel the little hand dig into his but the crush got bigger and the little hand slipped from his and Mike felt that horrible panic, as if a wave hit them at the beach and it was washing his baby out with the tide. (pp.100-101)

Vragen over het boek:

1. Wat hebben de ontvoeringen met de verdwijning van Adam Baye te maken?
2. Wat kun je zeggen over de huwelijken van echtparen als de Baye’s, de Hill’s en de Loriman’s?
3. Is het gedrag van Nash en van Adam achteraf verklaarbaar? Waarom vind je dat?
4. Wie is uiteindelijk het meest schuldig aan de moorden op de vrouwen? Verklaar je antwoord.
^ Terug naar boven

Comments are closed.