In the Middle of the Night

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Me and my sister. My sister and me. Sustaining each other through the years, although we often argued about what she insists on doing. The telephone calls, for instance. I have allowed them, without approving of them. But now she wants to call the boy, instead of the father.
I am writing all this down. I have never kept a diary or a journal or anything like that. My thoughts and memories were enough, but now that she has begun to assert herself, I find that it’s necessary to keep a record. Why? For my own good, my own testimony, in case anything happens.
Stop pretending, she says. You know what’s going to happen.
I ignore her. I don’t answer.
Don’t you? she asks.
Don’t I what? Answering her, but not wanting to be drawn into her plans, and knowing that I won’t be able to resist.
Don’t you know what’s going to happen? Think of what happened to me. I’m the one who went through it all.

© HarperCollins, 1996^ Terug naar boven

Algemeen

Een wereldvreemde broer en zus wonen hun hele leven al bij elkaar in huis. Ze hebben alleen maar contact met elkaar, andere mensen komen nooit langs. Jaren geleden is er iets vreselijks gebeurd dat de levens van die twee drastisch veranderd heeft.
De zestienjarige scholier Denny Colbert wordt zo nu en dan gebeld. Eigenlijk zijn de telefoontjes voor zijn vader, John Paul Colbert. Een vrouw belt hem op en bedreigt hem elke keer. Colbert waarschuwt zijn zoon om nooit in te gaan op de vragen en verhalen van de vrouw.
Maar Denny is nieuwsgierig. De vrouw heeft een verleidelijke stem. Ze zegt dat ze hem veel kan vertellen en veel kan laten zien. Het lijkt Denny wel spannend om haar eens in het echt te ontmoeten. Zonder dat zijn vader er weet van heeft, maakt hij een afspraak met haar.
En dat is het moment waarop de vrouw wraak kan nemen. Wraak op een man die jaren geleden iets deed (of iets niet deed) waardoor tweeëntwintig kinderen omkwamen.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Robert Cormier

Jaar van uitgave:
1995

Aantal pagina's:
182

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1985 – 1995

Plaats van handeling:
USA, Massachusetts, stad

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 4 delen, 22 hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

In the Middle of the Night is een thriller, die vanaf de eerste bladzijde boeit voor lezers die van dit genre houden. Het verhaal speelt zich een aantal jaren geleden af (in de jaren negentig en zeventig van de vorige eeuw), maar Cormier vertelt spannend en gebruikt nergens verouderde taal.


WAT MOET JE WETEN?

Veel kennis is er niet nodig voor het begrijpen en het waarderen van dit verhaal. De locatie is een Amerikaanse stad, maar het had net zo goed een plaats in Nederland kunnen zijn. Dat geldt ook voor de actie en voor de karakters: het zijn allemaal situaties en personen zoals je die in Nederland ook kunt tegenkomen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Taal- en literair niveau passen goed bij elkaar. Woorden zullen nauwelijks problemen opleveren. Het verhaal leest snel, wat met name komt door de overzichtelijkheid van het boek: het heeft 4 delen, 22 hoofdstukken en veel korte alinea’s, afgewisseld door boeiende dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

In the Middle of the Night is een heel spannend boek. Het is een thriller, een verhaal vol suspense. Maar het is ook een psychologische roman, waarbij de lezer evenals de hoofdpersonen moet kiezen tussen goed en kwaad: wat had de vader / zoon / broer / vrouw anders of beter kunnen doen, toen het drama zich ontwikkelde? Een vraag voor elke lezer, een vraag die altijd actueel blijft.
Op grond van deze eigenschappen is In the Middle of the Night een roman met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Robert Cormier is een geboren verhalenverteller. Hij weet de spanning tot het einde in zijn verhalen te houden. Ook is het thema – schuld en boete – van alle tijden: jonge lezers zullen er nu net zo door gegrepen worden als de lezers van 1995 (toen het boek uitkwam).

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De actie in de roman is onderhuids. Het lijkt alsof er niet veel gebeurt, maar door de geheimzinnige telefoontjes wordt Denny naar een plaats (en een tijd) gevoerd waar hij het heel moeilijk zal krijgen.


Tijd:

Het verhaal wordt niet chronologisch verteld. Er zijn talloze flashbacks. Deze flashbacks geven langzaamaan iets meer prijs van een verleden waarin gebeurtenissen hebben plaatsgevonden die traumatisch zijn geweest voor enkele belangrijke karakters in het verhaal.


Plaats:

De roman speelt zich af in een niet nader genoemde stad in de Amerikaanse staat Massachusetts.


Verhaallijn:

Eigenlijk lopen er drie verhaallijnen door het boek, drie verhaallijnen die ingenieus bij elkaar komen:
• Allereerst is er het verhaal van Denny. Maakt hij kennis met die mysterieuze vrouw en wat zal ze hem kunnen vertellen?
• Dan is er het verhaal van John Paul Colbert, de vader van Denny. Hij heeft in het verleden iets gedaan (of juist niet gedaan) wat hem voor het leven heeft getekend. Zal hij ooit weer gelukkig kunnen worden?
• Tenslotte is er het verhaal van een broer en een zus die bij een brand betrokken waren.


Verteller:

Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven verteld. De fragmenten van de broer en zus worden verteld door de broer vanuit een ik-perspectief; de episoden over Denny en zijn familie hebben een derde-persoons-perspectief.
Door het ik-perspectief is de lezer in staat zich beter in te leven in het karakter van de – al wat oudere – broer van Lulu, een man die in het verleden ook het een en ander heeft meegemaakt.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Denny Colbert is de hoofdpersoon in deze roman. Het is een beetje een eenzame jongen die alleen bij zijn ouders woont. Veel echte vrienden heeft hij niet.


Bijfiguren:

Andere karakters zijn:

  • de ouders van Denny. Het verleden van de vader speelt een belangrijke rol in het verhaal van deze roman;
  • de geheimzinnige vrouw, Lulu, die Denny en zijn vader telkens belt;
  • de broer van Lulu. Hij probeert zijn zuster zo veel mogelijk tegen te houden als ze haar snode plannen smeedt;
  • een aantal klasgenoten van Denny.
^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

In the Middle of the Night is niet verfilmd.


Overig:

De perspectiefwisseling van de drie karakters in de roman (Denny, Lulu en haar broer) kunnen wel eens ingewikkeld overkomen. Toch weet Cormier het verhaal overzichtelijk te houden, omdat je als lezer al snel weet dat de drie karakters veel met elkaar te maken hebben. Het interessante is dat je tot het eind van de roman moet doorlezen om erachter te komen wat dat precies is dat deze drie aan elkaar bindt.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Robert Cormier.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Sing Me a Death Song van Jay Bennett
• Dark Silence van Maureen Wartski
• The Boy in the Striped Pyjamas van John Boyne


Citaat:
That night he prayed for the soul of Mr. Zabor and for all the children who died in the theater. He said a rosary, counting off the prayers on his fingers. Then another rosary and another, hundreds of Nôtre Pères and Je Vous Salut, Maries – he always said his prayers in French – until he slipped, finally, into sleep. Sleep which had somehow become a sweet and cherished friend. (p.89)

Vragen over het boek:

1. Wanneer begreep je waarom de vrouw de vader van Denny zo haatte? Geef de passage aan waarin dit duidelijk werd. Vind je dat de schrijver het boek beter heeft gemaakt door het verhaal op die manier te vertellen?
2. Vind je de vader van Denny Colbert, John Paul, schuldig aan de ramp? Waarom vind je dat? Baseer je mening op feiten uit het boek.
3. Wat vind je van de broer in het verhaal? Had hij zijn zuster beter moeten helpen of had haar juist meer moeten tegenhouden?
4. Geeft Robert Cormier zijn mening in het boek over wat hij zelf vindt dat goed of kwaad, schuldig of onschuldig is? Bewijs je antwoord met behulp van fragmenten uit de roman.

^ Terug naar boven

Comments are closed.