Into the Wild

Niveau:
Genre: non-fiction
Thema: travel

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692380709815", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30245184","familyId":"30245184","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Into%20the%20Wild%2C%20Jon%20Krakauer","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

In April 1992, a young man from a well-to-do East Coast family hitchhiked to Alaska and walked alone into the wilderness north of Mt. McKinley. Four months later his decomposed body was found by a party of moose hunters.
Shortly after the discovery of the corpse, I was asked by the editor of Outside magazine to report on the puzzling circumstances of the boy’s death. His name turned out to be Christopher Johnson McCandless. He’d grown up, I learned, in an affluent suburb of Washington, D.C., where he’d excelled academically and had been an elite athlete.
Immediately after graduating, with honors, from Emory University in the summer of 1990, McCandless dropped out of sight. He changed his name, gave the entire balance of a twenty-four-thousand-dollar savings account to charity, abandoned his car and most of his possessions, burned all the cash in his wallet. And then he invented a new life for himself, taking up residence at the ragged margin of our society, wandering across North America in search of raw, transcendent experience. His family had no idea where he was or what had become of him until his remains turned up in Alaska.

© Random House / Villard Books, 1998.

^ Terug naar boven

Algemeen

De jonge Chris McCandless is een aardige jongen, een knappe vent, een briljante student en een goede pianist. Kortom: alles in het leven lacht hem toe. Maar dat is slechts schijn.
Al op jonge leeftijd trekt Chris er met zijn vader op uit: lange wandelingen maken, kamperen in de bergen en in de bossen. Hij voelt zich beter thuis in de wildernis van Noord-Michigan bij zijn grootvader dan in de rijkeluiswijken waar hij met zijn ouders woont.
Dus, wanneer hij van zijn ouders een hoge studietoelage krijgt en ook nog eens een nieuwe auto mag uitzoeken, vertrekt hij. Al zijn geld geeft hij weg, hij gaat op reis in zijn oude, afgeragde Datsun. Chris reist van Texas naar Californië, van Oregon naar Noord-Dakota, van Mexico naar Alaska. Hij sluit enkele vriendschappen (met mensen die hem altijd zullen blijven herinneren) en uiteindelijk, zonder een bericht naar zijn ouders, vertrekt hij voorgoed naar de bossen van Alaska.
Waar hij maanden later gevonden wordt in een oude bus: vermagerd, uitgehongerd, dood …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Jon Krakauer

Jaar van uitgave:
1996

Aantal pagina's:
205

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA (Alaska)

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 18 getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De wildernis in’.



^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Into the Wild’ is een non-fictieverhaal: het levensverhaal van Chris McCandless, een jongeman die van uitputting en honger stierf in de bossen van Alaska. Waarom koos hij voor deze eenzame kwelling, terwijl hij zo veel geluk en voorspoed had kunnen hebben? De alpinist Jon Krakauer probeert dat uit te leggen – en daar is hij heel goed in geslaagd.


WAT MOET JE WETEN?

De alpinist en schrijver Jon Krakauer wordt gevraagd een artikel te schrijven over het verdwijnen en het overlijden van een jonge man die gevonden is in een oude bus in de wildernis van Alaska. Hij raakt gefascineerd door het verhaal van deze Chris (‘Alex’) en besluit er een boek van te maken. Dat wordt een bestseller – een boek dat later met veel succes verfilmd zal worden.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Into the Wild’ zijn niet moeilijk. Het verhaal leest als een spannende roman met heel veel citaten: van beroemde schrijvers en van mensen die Chris hebben gekend.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er komen veel mensen aan het woord, waardoor je denkt dat er allerlei interviews worden gehouden. Dat maakt het boek aantrekkelijk.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Into the Wild’ goed te lezen.
Het verhaal is dat zeker ook. Hoewel je al na een paar regels weet dat de hoofdpersoon niet meer leeft, blijf je tot het eind nieuwsgierig naar het waarom van deze dood: waarom ging Chris telkens weer weg, vooral wanneer het leek dat hij gelukkig was? Waarom nam hij zo weinig mee de wildernis in? Wilde hij dood of wilde hij lijden?
Op basis van deze eigenschappen is ‘Into the Wild’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Into the Wild’ is heel boeiend geschreven. Omdat Jon Krakauer een alpinist is die zelf in zijn jeugd soms ook onbezonnen risico’s nam, staat hij heel dicht bij het verhaal van Chris. Dat maakt het verhaal nog prangender.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het non-fictieverhaal ‘Into the Wild’ is een verhaal met redelijk veel actie.


Tijd:

‘Into the Wild’ speelt zich af in de jaren 1992


Plaats:

De setting van ‘Into the Wild’ is met name de wildernis van de USA: Arizona, Californië, Oregon, Alaska.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Into the Wild’: wat beleeft Chris allemaal en waarom heeft hij in vredesnaam deze reis (reizen) ondernomen?


Verteller:

De roman ‘Into the Wild’ heeft een auctoriale verteller. In het boek laat hij veel andere personen aan het woord: mensen die Chris min of meer goed hebben gekend.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakter in ‘Into the Wild’ is:
• Christopher (Chris) McCandless (a.k.a. Alex ‘Supertramp’): een 24-jarige jonge man. Hij groeit op in de staat Virginia bij aardige, vrije rijke ouders met veel (half)broers en (half)zussen. Chris is een briljante student, die niet alleen slim is, maar ook muzikaal. Hij is populair bij iedereen. Toch knaagt er continu iets aan hem. Hij wil weg: hij wil de wildernis in, met zo min mogelijk materiële dingen bij zich (zeker geen geld). Daartoe reist hij vanaf zijn negentiende door veel Amerikaanse staten: Georgia, Idaho, South-Dakota, Arizona, California, Oregon, Washington, Mexico … om uiteindelijk zijn laatste reis in de onherbergzame natuur van Alaska te beëindigen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Into the Wild’ zijn:
In Annandale, Virginia: (de oorspronkelijke woonplaats van Alex/Chris):
• Walt McCandless: de vader van Chris, een bouwkundig ingenieur (ruimtevaart). Walt trouwt twee maal en hij heeft meerdere kinderen bij zijn beide vrouwen;
• ‘Billie’ (Wilhelmina) McCandless: de moeder van Chris, de tweede vrouw van Walt;
• Carine: het jongere – en favoriete – zusje van Chris.
In Carthage, South-Dakota:
• Wayne Westerberg: een man met been klein bedrijfje die allerlei goederen en vee van plaats naar plaats (en van staat naar staat) vervoert;
• Gail Borah (vriendin van Wayne), Mary Westerberg (moeder van Wayne).
In Alaska:
• Jim Gallien: een elektricien die in de buurt van de stad Fairbanks een lifter meeneemt. Hij raadt hem af om zo onvoorbereid de wildernis van Alaska in te gaan;
• Ken Thompson,Gordon Samel, Ferdie Swanson, een naamloos stel dat door de bossen trekt, Butch Killian: mensen die het lichaam van McCandless in een oude bus (een Harvester) ontdekken.
In Arizona:
• Ronald Franz: een 80-jarige man die bevriend raakt met Chris. Hij wordt heel sterk door hem beïnvloed en hij wil hem zelfs als kleinzoon adopteren.
In andere plaatsen en staten:
• Bud Walsh (ranger in de buurt van Atlanta), Crazy Ernie (chauffeur, California), Thomas en Karin (reizigers in Arizona), George Dreeszen, Lori Zarza (medewerkers van een McDonald’s in Arizona), Charles, Jan Burres, Bob, Tracy (vrienden van Chris in Arizona), Loren Johnson (de opa van Chris, Michigan), Gordy Cucullu, Eric Hathaway, Kris Gillmer, Andy Horowitz (vrienden van Chris in Virginia), Kai Sandburn, Jim Freeman, Roman Dial, Dan Solie, Andrew Liske (mensen die Mr. Krakauer in Alaska ontmoet).
Andere (eenzame) reizigers:
• Gene Rosellini (in Alaska), John Waterman (Alaska), Mugs Stump (Alaska), Carl McDunn (Alaska), Everett Ruess (Utah).





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Into the Wild’ is in 2007 verfilmd. Het werd een groot succes, evenals de soundtrack die Eddie Vedder (Pearl Jam) bij de film maakte.


Overig:

‘Into the Wild’ is een non-fictieverhaal dat echter leest als een spannende roman.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jon Krakauer.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Walden van Henry David Thoreau
The Call of the Wild van Jack London
Heroes of the Frontier Dave Eggers


Citaat:
This is the last you shall hear from me Wayne. Arrived here 2 days ago. It was very difficult to catch rides in the Yukon Territory. But I finally got here.
Please return all mail I receive to the sender. It might be a very long time before I return South. If this adventure proves fatal and you don’t ever hear from me again, I want you to know you’re a great man. I now walk into the wild.

Alex. (p.70)

Vragen over het boek:

1. Wat neemt Chris zijn vader eigenlijk kwalijk?
2. Wat vind je van de manier waarop Chris met vrienden omgaat?
3. Waarom kiest Chris uiteindelijk voor Alaska als de ultieme plek om de wildernis te ervaren?
4. Waarom is de dood van Chris extra sneu wanneer je kijkt naar de plek waar hij verbleef?




^ Terug naar boven

Comments are closed.