John Keats

JOHN KEATS

John Keats (1795-1821) is één van de beroemdste Engelse dichters. Dat is zeer bijzonder: Keats liet maar een klein oeuvre achter – hij overleed al op zijn vijfentwintigste aan tuberculose. Daarnaast was hij tijdens zijn korte leven nauwelijks bekend als schrijver.
John Keats werd in 1795 in Londen geboren. Zijn ouders waren al overleden toen hij veertien jaar oud was; hij werd opgevoed door zijn oma en door enkele voogden. Toch was er wel geld: Keats kreeg een flinke toelage en er was een fonds voor hem. Hij studeerde korte tijd medicijnen, maar uiteindelijk werd zijn schrijverschap zijn passie.
In zijn korte leven had Keats twee liefdes: hij schreef gedichten over Isabella Jones en – met name – over Fanny Brawne, het meisje aan wie hij ook veel brieven schreef. Van Keats werden zijn sonnetten en zijn odes het bekendst.
Ondanks het gebrek aan commercieel succes bleef John Keats gedichten schrijven. Hij was bevriend met andere grote Romantische dichters uit zijn tijd, zoals Lord Byron en Percy Bysshe Shelley.
Omdat hij hoe langer hoe meer last kreeg van zijn ziekte ging hij op doktersadvies naar Rome, waar de lucht voor hem gezonder zou zijn. Hij woonde in een villa bij de Spaanse Trappen (Piazza di Spagna). Daar overleed hij in 1821 op 25-jarige leeftijd aan TBC. Zijn huis en zijn graf op de Protestantse Begraafplaats (Cimitero di protestanti) in Rome worden nog altijd bezocht door zijn bewonderaars.

Werken:
De gedichten en de brieven van John Keats worden meestal in verzamelbundels uitgegeven (‘Collected Works’).

The Complete Poetical Works of John Keats (1907)
‘The Letters of John Keats 1814-1821 Volumes 1 and 2’ (1958)

Website:
https://www.poetryfoundation.org/poets/john-keats