4/5 - (1 stemmen)

Judith and Spider

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

A face in the crowd.
Briefly glimpsed.
Gone.
Judith Meredith turned quickly, but the reasonably warm day and the January Sales had combined to fill Henry Street with a sea of bodies and by the time she had turned, the face was lost.
Standing on her toes, she searched the crowd, her head turning from side to side. It was hopeless; her chances of spotting anyone … There! She was turning back to Roches Stores window when she spotted the face again on the opposite side of the street, beside Arnotts. She stared hard at the narrow, deeply-tanned face, suddenly unsure, though she had been certain a few seconds before. Even when the tall young man turned and she noticed that the jet-black hair was tied back into a neat ponytail, she still wasn’t finally convinced. ‘Spider?’ she wondered. Even as she spoke his name the young man half-turned and glanced over his shoulder.

© Wolfhound Press Ltd, 1992

^ Terug naar boven

Algemeen

Als Judith op een dag door het centrum van Dublin loopt ziet ze daar plotseling Spider, de criminele, maar ook stoere zwerver die ze nog kent van een half jaar geleden. Spider wil eerst niets van haar weten, maar Judith merkt dat hij op de vlucht is voor een stelletje criminelen. Als Judith hoort dat het gaat om de ex-vriendin van Spider (Kathleen, haar broers en haar vader), helpt ze Spider zich te verstoppen in haar huis. Er is toch niemand thuis op dit moment en het huis staat in een stille, rijke wijk van Dublin: niemand zal merken dat er iemand in dat huis woont.
Helaas zit ook de politie achter Spider aan. De politie denkt dat hij een misdaad gepleegd heeft en Kathleen met haar gangsterfamilie zijn woest omdat hij hun bestelwagen total loss heeft gereden.
Als het net om Spider sluit en men het huis van Judith wil binnenvallen, helpt Judith Spider opnieuw om weg te komen. Maar omdat ze nu medeplichtig is, zal ze mee moeten vluchten.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Mike Scott

Jaar van uitgave:
1992

Aantal pagina's:
128

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
Ierland, Dublin

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 5 delen (dagen) en 19 hoofdstukken.
Over Judith werden door Mike Scott 3 boeken geschreven:
- 'Judith and the Traveller' (1991)
- 'Judith and Spider' (1992)
- 'Good Enough for Judith' (1994)
De schrijver, Mike Scott, schrijft zijn andere boeken onder de naam Michael Scott.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘Judith and Spider’ is een spannend verhaal over Judith en haar zwervende vriend, Spider (die we ook kunnen kennen uit de roman Judith and the Traveller). De romance tussen die twee gaat verder waar het de vorige keer eindigde, maar het avontuur ook.


WAT MOET JE WETEN?

Voor ‘Judith and Spider’ heb je niet echt veel specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt zich af in Ierland, in de hoofdstad Dublin, maar het zou overal hebben kunnen zijn. De stoere Spider hoort bij de travellers, een groep Ieren die een half-zwervend bestaan leiden (een soort woonwagenbewoners).
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Judith and Spider’ kent weinig moeilijke woorden. De alinea’s zijn niet echt lang, er zijn heel veel dialogen. De taal van de roman is nergens moeilijk.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De jeugdroman ‘Judith and Spider’ is qua taal en onderwerp niet moeilijk om te lezen. Er zijn veel dialogen en het verhaal wordt in een rap tempo verteld. Maar het is vooral zo dat het verhaal spannend wordt verteld: Judith raakt van het ene probleem in het andere, en het is maar de vraag hoe ze eruit komt (en Spider met haar, uiteraard).
Op grond van deze eigenschappen is ‘Judith and Spider’ een roman met een literair niveau B 3a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Mike Scott is een boeiende verteller. Hij vertelt in Judith and Spider over het land, de stad en de mensen die hij het beste kent: Ierland, Dublin en de Ieren.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Judith and Spider’ zit vol actie. Het gaat over achtervolgingen door criminele travellers, door de politie en over de vijandschap tussen Judith en Kathleen, meiden die beiden indruk willen maken op de stoere Spider.


Tijd:

‘Judith and Spider’ speelt zich af in de periode 1980 – 1990. Het verhaal duurt in totaal vijf dagen, van zaterdag 16 januari tot en met maandag 22 januari (dat zijn tevens de namen van de vijf delen).
Het verhaal wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De roman ‘Judith and Spider’ heeft als toneel de grote stad: de hoofdplaats van Ierland, Dublin. Judith woont in een heel rijk gedeelte van de stad, maar het verhaal gaat ook over het centrum en over andere delen van de stad.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn in ‘Judith and Spider’: kan Judith haar vriend Spider helpen uit de handen van de politie en van zijn criminele vrienden (en vriendin) te blijven? Judith heeft daar ook een eigenbelang bij: ze vindt Spider heel aardig (net als die ‘vriendin’ Kathleen trouwens) …


Verteller:

Judith and Spider’ wordt verteld door een alwetende verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Judith and Spider’ zijn:
• Judith Meredith: een rijk meisje van vijftien jaar oud. Zij woont in een deftige wijk in de Ierse hoofdstad Dublin;
• Spider (Seán) O’Brien: een zeventienjarige jongen van de straat. Hij heeft niet echt een woonplaats; hij behoort tot de travellers: rondtrekkende losarbeiders, die in caravans en campers wonen, vaak aan de randen van de grote steden en soms op het platteland.


Bijfiguren:

Er zijn niet zo veel bijfiguren in ‘Judith and Spider’. De belangrijkste van hen zijn:
• Mr Maxwell Meredith: de vader van Judith;
• Mrs Francis (‘Frankie’) Rourke-Heffernan: de stiefmoeder van Judith;
• Kathleen Ryan: de ex-vriendin van Spider;
• Mickser: de broer van Kathleen;
• Jed: de broer van Kathleen;
• Joe Ryan: de vader van Kathleen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Judith and Spider’ is niet verfilmd.


Overig:

Judith and Spider’ is het tweede deel uit de driedelige serie over Judith en Spider. De delen kunnen afzonderlijk van elkaar gelezen worden.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Mike Scott.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Good Enough for Judith van Mike Scott
The Clearance van Joan Lingard
White Lies van Mark O’Sullivan


Citaat:
The line crackled, then a muffled voice asked, ‘Maxwell Meredith?’
‘Yes. Who is this?’
‘I think you would know me as Spider, Mr Meredith.’
A surge of adrenalin brought Maxwell fully alert. Reaching over, he shook Frankie awake, then leaned across so that she could listen in to the call.
‘What do you want?’ Meredith demanded. ‘Where’s Judith? What have you done to her?’ (p.103)

Vragen over het boek:

1. Waarom zegt Spider dat hij helemaal niet van Judith houdt?
2. Waarom vertelt Judith niet meteen aan haar vader wat er aan de hand is?
3. Wat is de DART?
4. Wat is de ‘garda’?
^ Terug naar boven

Comments are closed.