4/5 - (2 stemmen)

Knock Down

Niveau:
Genre: crime
Thema: sport (horses)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696150963903", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"1001004009039893","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Knock%20Down%20%28ebook%29%2C%20Dick%20Francis","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Mrs Kerry Sanders looked like no Angel of Death.
Mrs Kerry Sanders looked like a rich, cross, American lady opening a transparent umbrella against a spatter of cold rain.
‘This,’ she said in disbelief, ‘is Ascot goddam Sales?’
She was small and exquisitely packaged in suede with mink trimmings. Her skin put peaches to rout and her scent easily prevailed over British October weather and a hundred nearby horses. With forty years behind her she wore assurance as naturally as diamonds; and she wore diamonds like crusty knuckledusters across the base of all her fingers.
‘Ascot?’ she said, her voice brimming with overtones of silk hats, champagne and Royal Lawns. ‘This depressing dump?’
‘I did try to warn you,’ I said with mild apology.
She gave me a sharp, unfriendly glance. ‘You didn't say it was like something out of Dickens.’
I looked across at the primitive sale ring: eight metres in diameter open to the skies. A patch of rough field grass in the centre encircled by an asphalt path for the horses to walk on, and surrounding that, for the comfort of the customers, an elementary wooden shelter, backed and roofed with planks.
Plans for a bright new tomorrow were already past the drawing board stage, but on that day the future warm brick building with civilized armchairs was still a twinkle in the architect's eye. The only available seating was a six-inch-wide wooden shelf running round the inside wall of the shelter at hip height, upon which few people ever rested for long owing to the local numbness it induced.

© Michael Joseph Ltd / Pan, 1974

^ Terug naar boven

Algemeen

Jonah heeft jarenlang veel succes gehad als jockey op de renpaarden. Maar hij is nu zo vaak in een ziekenhuis beland dat hij niet meer in goed fatsoen op een paard kan zitten. Daarom is hij handelaar geworden: hij bezoekt paardenveilingen en –wedstrijden en met zijn deskundigheid koopt en verkoopt hij paarden aan liefhebbers, fokkers en andere handelaren. En dat doet hij integer: hij verdient er aan, maar hij handelt desalniettemin zo eerlijk mogelijk.
Anderen blijken dat echter niet te doen. Tussen de kleine handelaren zitten louche figuren die gezamenlijk te laag bieden op een goed paard, of te hoog op een slecht paard; die fokkers te weinig geven en die paardenliefhebbers te veel laten betalen.
Deze louche figuren hebben het nu op Jonah gemunt: als hij niet met hen mee wil doen, dan zal hij moeten verdwijnen van de racebaan. Goedschiks of kwaadschiks.
En na een paar weken krijgt Jonah in de gaten dat het de handelaren ernst is: deze schurken deinzen nergens voor terug …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Dick Francis

Jaar van uitgave:
1974

Aantal pagina's:
189

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
UK, het Engelse platteland

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 17 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Doodklap’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De misdaadroman ‘Knock Down’ is – zoals altijd bij Dick Francis – een verhaal dat zich afspeelt bij de paardenraces in Zuid-Engeland. Deze roman gaat meer over de handel in renpaarden (en de financiële trucjes die daarbij worden uitgehaald) dan over de wedstrijden op zich.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van de roman ‘Knock Down’ heb je geen specifieke kennis nodig. Het verhaal is weliswaar specialistisch wanneer het gaat over het kopen en verkopen van paarden, maar Dick Francis legt de ingewikkelde zaken die zich daarbij voordoen op een eenvoudige manier uit.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Knock Down’ zijn nergens erg moeilijk. Dick Francis schrijft in gewone spreektaal en hij maakt nergens een literair kunstwerk van. Dat houdt het tempo in het verhaal – maar dat houdt het verhaal ook simpel.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Knock Down’ is heel toegankelijk.
Dat geldt ook voor het verhaal. Het is een misdaadverhaal dat zich afspeelt bij en op de renbanen in een wijde cirkel om Londen. Het zijn allemaal goed voor te stellen gebeurtenissen en dilemma’s die hier worden beschreven en je kunt je goed inleven in de karakters van het verhaal. Zelfs de meeste ‘bad guys’ hebben een logisch verhaal; een verhaal dat verklaart waarom ze op het slechte pad zijn terechtgekomen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Knock Down’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman ‘Knock Down’ is spannend, maar ook ironisch geschreven. Qua schrijfstijl lijkt Dick Francis vaak op de Amerikaanse misdaadschrijver Raymond Chandler. Ook hij beschrijft misdaden en moorden, maar altijd met een flinke dosis ironie. Het menselijk tekort staat bij beide schrijvers centraal.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De misdaadroman ‘Knock Down’ is een verhaal met behoorlijk veel actie. Er worden paarden gestolen, er worden mensen gechanteerd en er worden branden gesticht. Er wordt vrij veel geweld gebruikt, maar dit gebeurt vrijwel uitsluitend aan het eind van het verhaal.


Tijd:

‘Knock Down’ speelt zich af in de jaren 1970-1980. Het verhaal duurt een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Knock Down’ is het platteland in een wijde omtrek rondom Londen. Het zijn de terreinen van Ascot, Newmarket en Cheltenham, de plekken waar al jarenlang beroemde paardenraces worden gehouden.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Knock Down’: wie is degene die Jonah wil verhinderen om op een eerlijke manier zijn geld te verdienen?


Verteller:

De roman ‘Knock Down’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Knock Down’ zijn:
• Jonah Dereham: een 34-jarige ex-jockey die – zoals veel ex-jockeys – in paarden handelt. Hij koopt en verkoopt voor eigenaars en fokkers. Jonah woont samen met zijn alcoholische broer;
• Crispin Dereham: de 35-jarige broer van Jonah. Na de dood van hun ouders heeft Crispin een aantal baantjes gehad, maar de drank heeft zijn leven vrijwel geruïneerd (en dat van zijn broer heel lastig gemaakt);
• Sophie Randolph: een 32-jarige vrouw die als air traffic controller op een vliegveld werkt. Zij is een zelfstandige dame die alleen woont na de dood van haar vriend.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Knock Down’ zijn:
• Paardenhandelaren (bloodstock dealers), zoals: Jiminy Bell, Ronnie North, Vic Vincent, Fynedale;
• Pauli Teksa: een Amerikaan die renpaardeneigenaars vertegenwoordigt;
• Constantine Brevett: een rijke paardeneigenaar;
• Kerry Sanders: de Amerikaanse verloofde van Constantine;
• Nicol Brevett: de volwassen zoon van Constantine.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Knock Down’ is niet verfilmd.


Overig:

De misdaadroman ‘Knock Down’ is de veertiende roman van Dick Francis. Alle romans van de oud-jockey spelen zich af op en rondom de renbanen van de wedstrijdpaarden.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dick Francis.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Appointment with Death van Agatha Christie
In Their Footsteps van Tess Gerritsen
No Man’s Nightingale van Ruth Rendell


Citaat:
When the door opened and closed I paid no especial attention to whatever had come in. It should have been an attendant for the horse or another like me inspecting the goods at close quarters.
It wasn’t.
No instinct made me look up as I let go of the hurdler’s mouth, stroked his nose and stood back for a final appraisal.
I saw only a flash in the air. Felt the thud in my chest. And knew, falling, that the white face of the attacker was coming forward to finish the job. (p.143)

Vragen over het boek:

1. Wat zijn de overeenkomsten tussen Constantine Brevett en Wilton Young?
2. Waarom is het belangrijk dat Jonah een bezoek brengt aan de tante van Sophie?
3. Waarom lijkt de liefde van Jonah nooit een succes te worden?
4. Wie is de grote baas van de zwendel en hoe kon hij zo lang buiten beeld blijven?




^ Terug naar boven

Comments are closed.