Last Lesson

Niveau:
Genre: thriller
Thema: school

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

I’ve slept for close on five hours. I almost congratulate myself. My sleep is black and it soaks the bedsheets, but it’s a mechanical necessity for a mind that’s screaming to rest. Being in constant fear for your life is every bit as tiring as you’d imagine.
I perch on the edge of the bed, clawing at the carpet with frozen toes. The first thoughts after waking are, of course, not to be trusted. Doubts have this way of worming themselves in during the small hours, leaving you to face each morning in the belief that you can’t achieve anything above the ordinary.
Can I really do this?
As I do every morning, I squeeze my eyes closed and picture Aunty Kaye’s face. Some days the image comes easily, sometimes so slow I panic that I’ve lost it. Today she appears with the clarity of a photograph almost immediately. My breathing steadies. Calm descends.

© Penguin Random House, 2020.^ Terug naar boven

Algemeen

Ollie zit in het laatste jaar van de middelbare school. Het ging tot vorig jaar heel goed met hem: hij woonde gezellig bij zijn opa in huis, hij had goede cijfers op school, hij had een goede vriend, aardige klasgenoten en hij speelde geweldig piano.
Maar ongeveer een jaar geleden veranderde dat ineens. Nog altijd woont Ollie bij zijn opa, maar vrienden heeft hij niet meer, zijn cijfers zijn gekelderd en zijn piano raakt hij niet meer aan. Zijn enige vertrouweling lijkt Sophia te zijn, de knappe meid die in een snoepwinkel werkt.
En van dag tot dag lijken de pesterijen op school erger te worden. Totdat er iets bij Ollie knapt.
Hij besluit drastische maatregelen te nemen. Maatregelen die hem voor eens en altijd van alle pesterijen zullen bevrijden …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
James Goodhand

Jaar van uitgave:
2020

Aantal pagina's:
270

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2015-2020

Plaats van handeling:
UK (Londen)

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit veel getitelde hoofdstukken.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘Last Lesson’ is een verhaal over school. Maar het gaat ook over pesten op school, over je ergens niet langer thuis voelen en over wat zoiets met iemand doet. Het is een heftig verhaal. Een verhaal waarbij je alleen maar kunt hopen dat jij er nooit mee te maken zult krijgen. Niet als slachtoffer – maar ook niet als dader …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Last Lesson’ heb je geen specifieke kennis nodig. Vrijwel iedereen kent – in ieder geval voor horen zeggen – wel een school of een klas waar iemand ooit gepest is. Helaas.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Last Lesson’ zijn pittig, maar ze zijn goed te begrijpen. Soms is de taal niet altijd even netjes, maar dat is wel voor te stellen wanneer je weet hoe die jongens op hun (jongens)school met elkaar omgaan.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit lang. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Last Lesson’ behoorlijk toegankelijk. Je zult het verhaal vast en zeker wel begrijpen (als je het Engels een beetje beheerst).
Het verhaal is ook toegankelijk. Weliswaar soms heel schokkend en vaak heel verrassend, maar razend spannend. En tot vrijwel de laatste bladzijde zul je je afvragen wat er gebeurd is en welke gevolgen dat allemaal heeft (gehad).
Op basis van deze eigenschappen is ‘Last Lesson’ een boek met een literair niveau B 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Last Lesson’ is heel mooi geschreven: spannend, verrassend, met veel cliffhangers. Een echte thriller.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Last Lesson’ bevat een verhaal met zeer veel actie.


Tijd:

‘Last Lesson’ speelt zich af in de jaren 2015-2020. Het verhaal duurt voor een groot deel één dag, maar er zijn lange flashbacks en een paar hoofdstukken die zeven maanden na die bewuste dag spelen.


Plaats:

De setting van ‘Last Lesson’ is een stad in Engeland. Het is waarschijnlijk dat het Londen is. Enkele scenes spelen elders (in de stad Brighton, zo’n 80 kilometer ten zuiden van Londen).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Last Lesson’: zal Ollie zijn schokkende plan tot uitvoering gaan brengen?


Verteller:

De jeugdroman ‘Last Lesson’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Last Lesson’ zijn:
• Ollie (Oliver) Morcombe: de 15-jarige ik-verteller van het verhaal. Ollie kent zijn vader niet, zijn moeder wordt al jaren verpleegd en hij woont bij zijn opa in huis. Tot ongeveer een jaar geleden was Ollie een zeer talentvolle pianist en een heel slimme leerling die populair was op school. Hij zit nu in de laatste klas van de middelbare school (Class 11, vergelijkbaar met 5 havo). Door een traumatische gebeurtenis is Ollie veranderd – en zijn klasgenoten zijn dat volgens hem allemaal ook;
• Gramps (Ray Morcombe): de opa van Ollie. Sinds zijn vijfde jaar woont Ollie alleen met Gramps. Gramps is een zorgzame, trotse opa – die echter niets moet hebben van aanstellers;
• Aunty Kaye: de beste vriendin van Ollies moeder. Ze studeerde af als neuroloog en werkt al jaren in Brighton. Ollie ziet ze als haar zoon omdat ze zelf geen kinderen heeft;
• Sophia: een knappe, negentienjarige meid die in een snoep- en tabakszaak werkt. Ollie probeert met deze fascinerende jongedame in contact te komen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Last Lesson’ zijn:
• Carla Morcombe: de moeder van Ollie. Zij volgde een opleiding tot danseres en ze had veel succes en veel werk. Toen haar zoon Ollie drie maanden oud was ging haar man ervandoor. Carla voedde Ollie een jaar of vijf op; daarna ging ze een instelling in waar ze tot op de dag van vandaag behandeld wordt vanwege psychische problemen;
• Miss Eleanor Morgan: de ongeveer 80-jarige pianolerares van Ollie. Een bewonderaar van Ollie en een zeer aardige, levendige dame;
• Nate en Joey Mackie: de ‘bullies’ van Class 11, twee recalcitrante broers;
• Amit: al jaren lang de beste vriend van Ollie. Tegenwoordig hebben ze weinig contact met elkaar;
• Andere leerlingen: Matthew Alford, Miguel Vera, Lei Pang, Danny Lassaio, Dimi Kyrkos, Craig Lowe;
• Docenten en onderwijsondersteunend personeel van Five Oaks Secondary School: Mr Ian Foxton (‘Silver Foxton’) (deputy head, de onderdirecteur), Mr Noel Clark (klassenleraar), Mr Colin Farley, Mrs Pelosi, Mr Gould (vertrouwenspersoon), Mr Jessop (caretaker, de conciërge), Mrs Slade (geschiedenis), Ms Choudhury (scheikunde);
• Louis, Suzie en Adrienne: uitgaanspubliek en musici die Ollie in Brighton ontmoet;
• Verplegend personeel op het instituut: Shaun (nurse) Anka (therapist), Dr Gale (psychiatrist), Dr Obisanya (arts).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Last Lesson’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Last Lesson’ is de eerste jeugdroman van James Goodhand.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over James Goodhand.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Catcher in the Rye van J.D. Salinger
Apt Pupil van Stephen King
Vernon God Little van DBC Pierre


Citaat:
I’ve been an idiot. I’ve imagined this day would be easy, tinted throughout by the light of the freedom that waits for me at the end of it. But, of course, it was never going to be easy. Like every day in this school, in this town, I have to fight just for my own space to exist. (p.102)

Vragen over het boek:

1. In welk opzicht is Aunty Kaye een grote steun voor Ollie?
2. Wat vind je van het gedrag van Gramps met betrekking tot Ollie?
3. Welke rol speelt Sophia in Ollies leven?
4. In welk opzicht heeft het verhaal een happy end? In welk opzicht juist niet?

^ Terug naar boven

Comments are closed.