4/5 - (1 stemmen)

Little Women

Niveau:
Genre: comedy-of-manners
Thema: coming-of-age

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

‘Christmas won't be Christmas without any presents,’ grumbled Jo, lying on the rug.
‘It's so dreadful to be poor!’ sighed Meg, looking down at her old dress.
‘I don't think it's fair for some girls to have plenty of pretty things, and other girls nothing at all,’ added little Amy, with an injured sniff.
‘We've got Father and Mother, and each other,’ said Beth contentedly from her corner.
The four young faces on which the firelight shone brightened at the cheerful words, but darkened again as Jo said sadly, ‘We haven't got Father, and shall not have him for a long time.’ She didn't say ‘perhaps never,’ but each silently added it, thinking of Father far away, where the fighting was.
Nobody spoke for a minute; then Meg said in an altered tone, ‘You know the reason Mother proposed not having any presents this Christmas was because it is going to be a hard winter for everyone; and she thinks we ought not to spend money for pleasure, when our men are suffering so in the army. We can't do much, but we can make our little sacrifices, and ought to do it gladly. But I am afraid I don't.’ And Meg shook her head, as she thought regretfully of all the pretty things she wanted.
‘But I don't think the little we should spend would do any good. We've each got a dollar, and the army wouldn't be much helped by our giving that. I agree not to expect anything from Mother or you, but I do want to buy 'Undine and Sintram' for myself. I've wanted it so long,’ said Jo, who was a book-worm.
‘I planned to spend mine in new music,’ said Beth, with a little sigh, which no one heard but the hearth brush and kettle holder.
‘I shall get a nice box of Faber's drawing pencils. I really need them,’ said Amy decidedly.

© Award Books, Inc., 1970.

^ Terug naar boven

Algemeen

De vier zussen Meg, Jo, Beth en Amy groeien op in een goed gezin. De vader is lange tijd afwezig (hij is predikant in het leger), veel geld hebben ze niet, maar toch zijn ze heel gelukkig. Ze hebben geleerd – en ze leren nog altijd- om heel tevreden te zijn met wat ze hebben en hun schamele bezittingen te delen. De communicatie met de vader is heel moeizaam: hij bevindt zich aan het oorlogsfront en er worden brieven en soms - als het dringend is - een telegram gestuurd. De meiden vermaken zich met elkaar en met hun moeder en zo nu en dan komen er vrienden op bezoek. Zoals de ondernemende Laurie, een buurjongen die veel leven in de brouwerij brengt.
Maar alles blijft niet doorkabbelen in dit gezin: besmettelijke ziekten treffen de arme bewoners van de stad – en daarmee ook de familie March, en over de vader krijgen ze een verontrustend telegram …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Louisa May Alcott

Jaar van uitgave:
1869

Aantal pagina's:
255

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1850-1900

Plaats van handeling:
USA, een niet nader genoemde stad

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 23 getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Onder moeders vleugels’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De novel-of-manners ‘Little Women’ is een ouderwetse coming-of-age novel: het gaat over het volwassen worden van vier zussen. Dat duurt lang: de oudste zus is pas zeventien wanneer het verhaal begint. Maar Ms Alcott slaagt erin om heel veel lessen en deugdzame tips in haar roman te verwerken.


WAT MOET JE WETEN?

‘Little Women’ gaat over een gezin dat ooit rijk was, maar dat door een onverstandige lening hun kapitaal voor een groot deel is kwijtgeraakt. Toch heeft dat geen negatieve invloed op de familie: zij hebben een huishoudster, de vader gaat als predikant het leger in (tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog) en de moeder doet vrijwilligerswerk.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Little Women’ zijn goed te lezen, hoewel het boek al uit 1869 stamt. De taal is soms verouderd, maar zelden ondoorgrondelijk. Bepaalde woorden zijn niet langer populair (of zelfs onherkenbaar), maar dat zijn meestal woorden die met de mode van toen te maken hebben.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Little Women’ soms lastig, maar altijd leesbaar.
Dat geldt ook voor het verhaal. Voor de moderne lezer is het verhaal misschien traag (en/of saai), maar voor de Amerikaanse lezer uit de tweede helft van de negentiende eeuw was dit een humoristisch en ook zeer leerzaam boek – en vandaar werd het één van de populairste Amerikaanse boeken uit de negentiende eeuw.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Little Women’ een boek met een literair niveau C 4e en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘Little Women’ is mooi geschreven, maar de roman is ook een soort manifest dat duidelijk maakt dat je goed, godvruchtig en ijverig moet leven, vooral wanneer je een vrouw bent.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Little Women’ bevat een verhaal met weinig actie.


Tijd:

‘Little Women’ speelt zich af in de jaren 1850-1900. Het is een periode die vaak beschreven is in de Engelse literatuur (door Dickens, Trollope en Hardy, bijvoorbeeld), maar minder door Amerikaanse schrijvers. De Amerikaanse romans uit die tijd spelen zich vaak af aan de ruige grenzen van het land (Mark Twain) of in mysterieuze settings (Edgar Allan Poe). ‘Little Women’ vermeldt dat er een oorlog woedt (waar Mr. March ook bij betrokken is als legerpredikant): de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865).


Plaats:

De setting van ‘Little Women’ is een niet nader genoemde stad in de USA. De stad Washington wordt genoemd maar daar woont de familie niet. Er wordt zelfs in het midden gelaten of het een Zuidelijke of een Noordelijke stad betreft (zodat het verhaal daardoor neutraler blijft).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Little Women’: zal het de vier dochters en hun moeder lukken om een goed leven te leiden?


Verteller:

De roman ‘Little Women’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Little Women’ zijn:
• Meg (Margaret) March (16): de oudste dochter. Om geld te verdienen voor de familie is zij ‘nursery governess’, ze geeft privélessen aan kinderen uit een gezin (ze is een soort gouvernante). Meg is mooi en modebewust;
• Jo March (15): de tweede dochter. Zij is een boekenwurm, maar ook een slordige meid en een beetje een ‘tomboy’. Ook zij heeft een baantje, ze werkt voor haar tante, als ‘companion’ van Aunt March;
• Beth (Elizabeth) March (13): de meest zachtaardige van de dochters, een muzikale meid (ze zingt en speelt piano). Beth is heel bescheiden – verlegen zelfs;
• Amy March (12): de jongste dochter. Ze heeft moeite met leren, maar ze is een heel talentvolle tekenaar;
• Mrs. March (‘Marmee’): de moeder. Sinds haar man in het leger is gegaan werkt zij als vrijwilliger voor de ‘Soldiers’ Aid Society’;
• Laurie (eigenlijk: Theodore) Laurence (15): de buurjongen die na de dood van zijn ouders bij zijn opa woont. De Laurences zijn een rijke familie en de ouders van Laurie reisden veel voor hun werk: Laurie woonde in meerdere landen in Europa.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Little Women’ zijn:
• Old Hannah, the maid: de dienstmeid van de Marches, een brommerige, maar heel trouwe bediende;
• Mr. James Laurence: de buurman en opa van Laurie. Zijn zoon en schoondochter zijn overleden en zijn kleinzoon Laurie woont sinds een tijdje bij hem in huis;
• Aunt March: de rijke, maar knorrige tante van de vier zussen;
• Mr. John Brooke: een jonge leraar die bijlessen geeft aan Laurie;
• Mr. March: de vader van de vier dochters. Hij raakte zijn kapitaal kwijt door veel geld uit te lenen aan een goede vriend. Hij is actief in de Amerikaanse Burgeroorlog, maar omdat hij al wat ouder is werkt hij als legerpredikant (‘chaplain’) in het leger. Waarschijnlijk blijft hij wel een jaar weg;
• The family Hummel: een arme Duitse familie die door Mrs. March geholpen wordt;
• Kennissen van de Marches: Mrs. Gardiner, Sallie Gardiner, Mr. en Mrs. Moffat en hun dochters Sallie, Annie, Belle en Clara;
• Anderen: pupils Katy Brown, Mary Kingsley, Jenny Snow, Hortense (dienstmeid van de Moffats), Major Lincoln, Ned Moffat, Fisher (jongemannen), Miss Crocker (buurvrouw), Kate, Fred, Frank, Grace Vaughn (vrienden), Doctor Bangs (huisarts) Esther (Estelle) (dienstmeid van Aunt March).

 

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Little Women’ is heel vaak (in ieder geval meer dan zeven keer) verfilmd.


Overig:

‘Little Women’ kreeg een vervolg waarin de verdere ‘avonturen’ van de vier zussen worden verteld.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Louisa May Alcott.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Cranford van Elizabeth Gaskell
Black Beauty van Anna Sewell
Anne of Green Gables van L.M. Montgomery

 


Citaat:
‘I know they will remember all I said to them, that they will be loving children to you, will do their duty faithfully, fight their bosom enemies bravely, and conquer themselves so beautifully, that when I come back to them I may be fonder and prouder than ever of my little women.’ (p.16)

Vragen over het boek:

1. Hoe komt het dat de familie March niet veel geld te besteden heeft?
2. Welke keuzes moet de oudste dochter, Meg, maken?
3. Welke dramatische gebeurtenissen vinden er plaats binnen het gezin?
4. Voor welke zus(sen) is het een romantisch verhaal?
^ Terug naar boven

Comments are closed.