Live Wire

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

The ugliest truth, a friend once told Myron, is still better than the prettiest of lies.
Myron thought about that now as he looked down at his father in the hospital bed. He flashed back sixteen years, to the last time he had lied to his father, the lie that caused so much heartbreak and devastation, a lie that started a tragic ripple that, finally, disastrously, would end here.
His father’s eyes remained closed, his breathing raspy and uneven. Tubes seemed to snake out from everywhere. Myron stared down at his father’s forearm. He remembered as a child visiting his dad in that Newark warehouse, the way his father sat at his oversized desk, his sleeves rolled up. The forearm had been powerful enough back then to strain the fabric, making the cuff work tourniquet-like against the muscle. Now the muscle looked spongy, deflated by age. The barrel chest that had made Myron feel so safe was still there, but it had grown brittle, as though a hand pressing down could snap the rib cage like dried twigs. His father’s unshaven face had gray splotches instead of his customary five o’clock shadow, the skin around his chin loose, sagging down like a cloak one size too big.
Myron’s mother – Al Bolitar’s wife for the past forty-three years – sat next to the bed. Her hand, shaking with Parkinson’s, held his. She too looked shockingly frail. In her youth, his mother had been an early feminist, burning her bra with Gloria Steinem, wearing T-shirts that read stuff like ‘A Woman’s Place Is in the House … and Senate.’ Now, here they both were, Ellen and Al Bolitar (‘We’re El-Al,’ Mom always joked, ‘like the Israeli airline’) ravaged by age, hanging on, luckier by far than the vast majority of aging lovers – and yet this was what luck looked like in the end.
God has some sense of humor.

© Orion Books, 2011.^ Terug naar boven

Algemeen

De vader van Myron Bolitar heeft een hartaanval gehad. De redenen daarvoor liggen in de week voorafgaand aan de ziekenhuisopname van Al Bolitar.
Zes dagen voor de hartaanval van Al wordt Myron benaderd door zijn oude vriendin (en huidige cliënt) Suzze T. Suzze is een oud proftennisser die nu al weer een tiental jaren getrouwd is met de popmusicus Lex Ryder. Ze is acht maanden zwanger en ze hoopt op een gelukkig leventje met haar man en kind. Lex treedt nooit meer op, maar zijn duo HorsePower (samen met zijn vriend Gabriel Wire) is nog altijd immens populair: er wordt heel veel muziek van hen gedraaid en verkocht en de merchandising loopt als een trein. Het feit dat de musici vrijwel van de aardbodem verdwenen lijken te zijn zorgt alleen maar voor meer populariteit van de band.
Maar nu is Lex Ryder verdwenen. Op een Facebook-pagina van Suzze las hij bij de aankondiging van de geboorte van hun eerste kind de cryptische woorden: ‘Not his.’
Myron gaat op zoek naar de verdwenen Lex. Al snel beseft hij dat hij niet alleen moet zoeken naar Lex, maar in verband met deze zaak ook naar Myrons schoonzus Kitty, zijn broer Brad en hun zoon Mickey. En wanneer Myron samen met zijn vrienden Win, Esperanza en Big Cindy hoe langer hoe meer ontdekt, ontstaan er ook hoe langer hoe meer mysteries over de verdwenen familieleden van Myron.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Harlan Coben

Jaar van uitgave:
2011

Aantal pagina's:
483

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020

Plaats van handeling:
USA, New Jersey, meerdere plaatsen

Bijzonderheden:
Een thriller in 33 hoofdstukken, afgesloten door een epiloog.
In het Nederlands heet het boek ‘Levenslijn’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De thriller ‘Live Wire’ is het tiende deel rondom de amateur-speurder Myron Bolitar. In dit deel komt hij iets dichter bij het mysterie rond zijn verdwenen broer. Maar of dat een aangename ervaring is, is de vraag. Wat duidelijk is, is dat Myron zeer zeker de hulp nodig heeft van zijn vrienden en collega’s Win, Esperanza en Big Cindy: de één is een keurige misdadiger, de ander een lesbische – met een man – gehuwde moeder en de laatste een als een kermisattractie opgetuigde ex-worstelaar.


WAT MOET JE WETEN?

In dit tiende deel uit de Myron Bolitar-verhalen, ‘Live Wire’, is het duidelijk dat de band tussen Myron en zijn ouders nog altijd even hecht is (misschien te hecht?), dat Myron wel verloofd maar nog lang niet getrouwd is en dat zijn broer Brad nog even verbitterd (en onvindbaar) is. Wat onveranderd is, is dat Myron kan rekenen op de onvoorwaardelijke (en onmiddellijke) steun van zijn vrienden Win, Esperanza en Big Cindy.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Live Wire’ zijn niet moeilijk. De taal wordt nergens specialistisch of erg letterkundig. Mr. Coben’s taalgebruik is populair en snel – soms zelfs populistisch. De alinea’s zijn nooit lang en ook de hoofdstukken zijn niet erg lang (maar wel langer dan in veel andere thrillers van Harlan Coben). Er zijn heel veel – en vaak humoristische – dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Live Wire’ is goed te volgen – voor een lezer met enige ervaring in het lezen van Engelstalige teksten zeker. Als de hoofdpersonen die we kennen uit andere Myron Bolitar-thrillers met elkaar spreken (Myron Bolitar, Win, Big Cindy, Esperanza), zijn de dialogen vaak heel humoristisch.
Het verhaal is een typisch Coben-verhaal: snel, met veel cliffhangers en spannende situaties. Er zijn veel karakters, maar uiteindelijk komen ze allemaal bij elkaar in één complex (misdaad)mysterie.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Live Wire’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De thriller ‘Live Wire’ is heel spannend geschreven. Het verhaal heeft een enorm tempo, met heel veel abrupte gebeurtenissen en scènewisselingen. Uiteindelijk weet je dat alles goed komt met Myron (toch?), maar toch zit je continu op het puntje van je stoel om erachter te komen wat er nu weer gaat gebeuren.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Live Wire’ is een verhaal met heel veel actie. Harlan Coben weet heel goed cliffhangers in te bouwen in zijn verhalen: constant moet je als lezer verder gaan om erachter te komen wat er nu weer aan de hand is. Coben is een meester in het schrijven van pageturners, en ‘Live Wire’ is daar opnieuw een voorbeeld van.


Tijd:

De misdaadroman ‘Live Wire’ speelt zich af in de jaren 2010-2020. Myron, zijn vriend Win en zijn collega’s Esperanza en Big Cindy zijn heel bedreven in het omgaan met nieuwe media (telefoon en Internet spelen een grote rol): Myron en zijn Blackberry zijn onafscheidelijk.
Het verhaal begint met de ziekenhuisopname van Myrons vader Al. Vrijwel het hele verdere verhaal speelt de zes dagen daarvoor, waarin de redenen voor deze opname worden verklaard. De epiloog daarentegen vindt zes maanden later plaats.


Plaats:

De setting van ‘Live Wire’ is de staat New Jersey, en met name het stadje Livingston, waar Myron woont. Een aantal scenes speelt zich af in steden (New York City) of in staten in de omgeving (New York, Massachusetts).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Live Wire’: wat hebben de broer en schoonzus van Myron te maken met de activiteiten van een paar grote criminelen uit de staat New Jersey?


Verteller:

De roman ‘Live Wire’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersoon, Myron Bolitar.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Live Wire’ zijn:
• Myron Bolitar: een 42-jarige oud-basketbalspeler. Tegenwoordig is hij president van het bedrijf MB Reps, een bureau dat zo nu en dan samenwerkt met de FBI. Hij is daardoor een soort detective geworden. Hij woont afwisselend in Livingston (New Jersey) en in het Dakota Hotel in New York City (bij zijn beste vriend Win die daar een appartement heeft);
• Windsor, ‘Win’, Horne Lockwood III: een heel goede vriend van Myron, tevens zijn huisgenoot. Win werd geboren als erfgenaam van een enorm succesvolle beurshandelaarsfamilie; met al dat geld zal hij nooit hoeven werken. Hij heeft een appartement in het Dakota Hotel, gelegen aan Central Park in New York City. Win werkt als beurshandelaar voor Lock-Horne Security, maar in zijn vrije tijd helpt hij Myron bij het oplossen van misdaden. Hij is ongrijpbaar voor vrijwel iedereen (politie en criminelen), zijn daden zijn vaak nogal duister. Daarnaast is hij een enorme vrouwenversierder;
• Esperanza Diaz: een oud-worstelaar (onder het pseudoniem ‘Little Pocahontas’), een collega en vriendin van Big Cindy. Zij is nu vicepresident van MB Reps en daarnaast is ze ook de beste vriendin (en vertrouwelinge) van Myron. Lange tijd was ze openlijk lesbisch; tegenwoordig leeft ze als hetero en ze heeft samen met haar man een baby;
• Big Cindy: een oud-worstelaar (onder het pseudoniem ‘Big Chief Mama’), een collega en vriendin van Esperanza. Zij werkt tegenwoordig voor MB Reps als secretaresse en als manusje-van-alles.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Live Wire’ zijn:
• Al Bolitar: de 74-jarige vader van Myron. Zijn gezondheid is aan het afnemen – met name zijn hart is zwak de laatste tijd;
• Ellen Bolitar: de moeder van Myron. Zij heeft een beginnende vorm van Parkinson’s Disease;
• Kitty Bolitar: de schoonzus van Myron, de echtgenote van Brad. Myron heeft haar al in geen jaren gezien. Kitty heeft een succesvol verleden als prof-tennisster (maar ook een risicovol verleden als drugsverslaafde);
• Mickey Bolitar: de vijftienjarige zoon van Brad en Kitty;
• Suzze T. (Trevantino): een oud-tennisprof en jeugdvriendin van Myron. Zij is al jaren getrouwd met de popmuzikant Lex Ryder en ze verwachten hun eerste baby;
• Lex Ryder: een popmusicus. Hij is de helft van het legendarische duo HorsePower, een groep die al jaren niet meer optreedt, maar waarvan de muziek en de merchandising nog steeds heel goed verkoopt. Zijn medemuzikant Gabriel Wire was altijd de mooie jongen, Les was meer de bedenker op de achtergrond;
• Loren Muse: een detective, zij werkt voor de regio Essex in New Jersey, als ‘Essex County Investigator’;
• Terese Collins: de verloofde van Myron. Zij werkt al lang in Angola; ooit hoopt ze met Myron te trouwen;
• Kyle: een portier in een New Yorkse nachtclub;
• Alex I. (‘Buzz’) Khowaylo: een roadie (en vriend) van Lex Ryder;
• Evan Crisp: een crimineel die voor Gabriel Wire (en voor anderen) werkt;
• Joel (‘Crush’) Fishman: een docent Frans (die in zijn vrije tijd in drugs dealt);
• Frank en Herman Ache: twee grote criminelen. Frank zit een levenslange gevangenisstraf uit, terwijl de – grotere – boef Herman nog altijd de rijke jongen kan uithangen;
• Zorra: een vrij gewelddadige travestiet die soms klusjes doet voor Win;
• Billings en Blakely: twee puberneefjes van Win. Rijke, verwende ventjes.

^ Terug naar boven

Het boek - verder

Website:

Live Wire


Film:

‘Live Wire’ is niet verfilmd.


Overig:

De thriller ‘Live Wire’ is het tiende deel over de freelance speurder Myron Bolitar. De vorige delen zijn:
• ‘Deal Breaker’ (1995)
• ‘Drop Shot’ (1996)
• ‘Fade Away’ (1996)
Back Spin (1997)
• ‘One False Move’ (1998))
• ‘The Final Detail’ (1999)
• ‘Darkest Fear’ (2000)
• Promise Me (2006)
• ‘Long Lost’ (2009)
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Harlan Coben.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Juliet, Naked van Nick Hornby
• ‘The Ground beneath Her Feet’ van Salman Rushdie
• Doctor Sleep van Stephen King


Citaat:
Myron looked at it. It was the artwork, if that was what you called it, for an album cover. He had never seen it. On the top it read, ‘LIVE WIRE’. Then under that, in smaller print, ‘HorsePower Live at Madison Square Garden’. But that wasn’t what drew your eye. Under the letters was a strange photograph of Gabriel Wire and Lex Ryder. The shot was from the waist up, both shirtless, back-to-back with their arms folded. Lex was on the left, Gabriel on the right, both turning to look at the prospective music buyer with serious glares. (p.150)

Vragen over het boek:

1. Waarom is de verhouding tussen Myron en Mickey belangrijk voor dit verhaal?
2. Wat hebben de gebroeders Ache met de popmusicus Lex Ryder te maken (gehad)?
3. Welke rol speelt de sport (of de sporter) in deze roman?
4. In hoeverre wordt het gedrag van Myron beïnvloed door zijn familierelaties?

^ Terug naar boven

Comments are closed.