3/5 - (1 stemmen)

Mary Wolf

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696157385588", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000045854169","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Mary%20Wolf%20%28ebook%29%2C%20Cynthia%20D.%20Grant","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

It’s easy for my mother to shoplift now that’s she’s pregnant. She sails into a store like a pirate ship, her full skirt billowing around her ankles.
I’m at a counter with the little girls tumbling around me, saying to the teenage clerk at the cash register: ‘Excuse me, do you have any flannel pajamas?’
Flannel? The teenager wrinkles up her forehead as if I’m speaking a foreign language. The kids are a great distraction. They’re not in on the act; they’re giggling and shrieking. Then somebody’s screaming: ‘She hit me, Mary!’
‘She hit me first!’
Meanwhile, Mama’s cruising the aisles like a shark, popping stuff inside her exhausted waistband as the teenager twirls a stuff blond curl, saying something like, ‘Flannel? What do you mean by flannel?’
Then my mother’s by the door, calling, ‘Girls, I’m ready.’
‘Thanks anyway,’ I say, and we go outside. My father’s in the RV, in the parking lot, reading the business section of that city’s newspaper. He follows the tides of the stock market as if he were still a player.
‘All set?’’ he asks as we pile in the door. I herd the kids to the back and buckle their seat belts. My father starts the engine of the Wolf’s Den, and we head into the morning traffic.

© Reed International Books Ltd / Mammoth, 1997.

^ Terug naar boven

Algemeen

Mary Wolf gaat niet naar school. Ze reist met haar zusjes en haar ouders door de Verenigde Staten van Amerika in een enorme camper en ze woont nu weer hier en dan weer daar op een camping of op een terrein waar allemaal stacaravans staan. Het klinkt prachtig.
Maar zo mooi is dat helemaal niet. Vader Wolf is zijn goede baan in de staat Nebaska kwijtgeraakt en hij heeft zijn huis moeten verkopen. De camper was ooit nieuw en heel luxe, maar nu is hij aan achterstallig onderhoud toe. Pa Wolf werkt soms wel, maar meestal duurt dat niet zo lang. De moeder van Mary probeert voor Mary en voor haar drie jongere zusjes te zorgen, maar ze is ook zwanger en ze kan elk moment bevallen. Bovendien vindt ze het heel moeilijk om voor haar gezin te zorgen: het liefst kijkt ze zo veel ze kan TV met haar jongste dochters. Mary draait meestal op voor de zorgen van het gezin, ondanks het feit dat ze nog maar zestien jaar oud is.
En die jonge Mary lijkt ook de enige te zijn die doorheeft dat haar vader nooit lang een baantje kan houden. En dat zij en haar zusjes zo nu en dan toch naar school moeten gaan om iets te leren. En dat het geld op deze manier wel heel snel opraakt …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Cynthia D. Grant

Jaar van uitgave:
1995

Aantal pagina's:
166

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, Californië, het platteland

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 19 genummerde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Mary Wolf’ gaat over een gezin dat door de USA zwerft op zoek naar werk en een eigen huis. Dat ze dat maar heel moeilijk kunnen vinden, is eigenlijk de schuld van de vader en moeder. Medelijden met de kinderen krijg je als lezer zeer zeker wel: zij kunnen er immers niets aan doen dat hun ouders geen huis en/of werk hebben.


WAT MOET JE WETEN?

De roman ‘Mary Wolf’ werd geschreven in een tijd waarin veel Amerikanen werkloos werden. Bedrijven gingen failliet, kantoren en fabrieken werden gesloten en mensen kwamen op straat te staan. Als je daar dan bij bedenkt dat de uitkeringen laag waren en dat de verzekeringen heel hoog waren (ook de zorgverzekeringen), dan begrijp je dat er zo veel mensen een beetje doelloos rondtrokken door het land – op zoek naar het geluk.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Mary Wolf’ zijn nergens erg moeilijk. Ms Grant schrijft heel duidelijk en ze heeft weinig moeilijke woorden nodig om haar verhaal duidelijk te maken. De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een normale lengte en er zijn veel dialogen.
Soms is het taalgebruik een beetje plat of vulgair, maar dat past heel goed bij dit gezin dat het heel moeilijk heeft en dat vaak bij niet al te nette mensen terechtkomt.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De young adult novel ‘Mary Wolf’ is heel toegankelijk wat de taal betreft en de meeste lezers zullen er weinig problemen mee krijgen.
Het verhaal is heel boeiend. Je leeft mee met de jonge meid Mary die haar uiterste best doet om iets van haar leven en van de levens van haar familie te maken. Toch besef je al snel dat dit heel moeilijk, zo niet onmogelijk, zal zijn.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Mary Wolf’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

‘Mary Wolf’ is heel spannend geschreven. Cynthia D. Grant heeft er een heel realistisch verhaal van gemaakt: zo leven sommige jongeren helaas, samen met hun ouders. Nergens wordt de roman sentimenteel of overdreven dramatisch: dit leven is zoals het is en Mary zal het ermee moeten doen.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Mary Wolf’ is een verhaal met veel actie. Mary reist met haar ouders en zussen door de USA op zoek naar werk en naar een zekerder toekomst. De actie bestaat vaak uit het rondreizen van de ene plaats naar de andere, van de ene ‘trailer home’ naar de volgende camping.


Tijd:

‘Mary Wolf’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Het is een periode waarin er veel bedrijven failliet gingen en waarbij duizenden werknemers werden ontslagen. Veel Amerikanen raakten daardoor niet alleen hun werk, maar vaak ook hun huis en hun woonomgeving kwijt.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van een aantal weken.


Plaats:

De setting van ‘Mary Wolf’ is het platteland van de Amerikaanse staat Californië. Vaak vinden de gebeurtenissen plaats op kampeerplaatsen waar de familie Wolf op dat moment woont.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Mary Wolf’: zal het Mr. Wolf en zijn gezin lukken om een vaste baan (en daardoor het geluk) te vinden?


Verteller:

De roman ‘Mary Wolf’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Mary Wolf’ zijn:
• Mary Wolf: een 16-jarige meid die veel zorgt voor haar ouders en voor haar zusjes en haar kleine broertje. Zij lijkt de enige te zijn die beseft dat het helemaal niet goed gaat met het gezin;
• Mr. Andrew Wolf: de vader van het gezin. Hij had een paar jaar geleden een goed lopend verzekeringsbedrijf, maar dat is failliet gegaan. Nu denkt hij dat hij overal wel werk kan vinden, terwijl hij niet beseft dat hij zichzelf heel moeilijk kan aanpassen in een nieuwe baan (waar hij geen baas is);
• Mrs. Wendy Wolf: de moeder van het gezin. Zij is een lieve, maar heel labiele vrouw. Het liefst zit ze een beetje op de bank naar kinderprogramma’s op de TV te kijken;
• Danielle: de 10-jarige zus van Mary, na Mary is zij de oudste meid thuis. Ze vindt het allemaal maar niks, dat reizen van de ene plaats naar de andere. Zij zit in de vierde klas (‘fourth grade’);
• Erica: het zusje van Mary. Zij zit in de eerste klas (‘first grade’). Net als haar kleine zusje Polly beseft ze nog niet goed wat er met het gezin aan de hand is;
• Polly: het zusje van Mary. Zij is nog te jong om naar school te gaan.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Mary Wolf’ zijn:
• Aunt Belle: de tante van Mary, de zus van Mr. Wolf. Zij maakt zich veel zorgen om de familie en daardoor heeft ze vaak ruzie met haar broer. Ze woont in de staat Nebraska waar ze hoofd van de verpleegkundigen in een ziekenhuis is;
• Dave: een oud-vrachtwagenchauffeur. Hij woont met zijn vrouw op een kamp waar veel thuislozen wonen;
• Rocky (eigenlijk: Roger Wilson): een 18-jarige jongen die in zijn eentje in een soort tentje op het kamp woont;
• Andere bewoners van het kamp: Bob en Vicky, Freddy, Megan, Louie;
• Politiemensen die zo nu en dan het kamp bezoeken (‘rangers’): Rita en Tom.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Mary Wolf’ is niet verfilmd.


Overig:

Heel lang lijkt de jeugdroman ‘Mary Wolf’ een verhaal waarbij het schijnt alsof alles weer op zijn pootjes terecht zal komen. Maar ergens halverwege het verhaal besef je dat dit hoogstwaarschijnlijk onmogelijk zal zijn: Mr. Wolf is zelf zijn eigen grootste vijand …



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Cynthia D. Grant.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Walk Two Moons van Sharon Creech
Which Way Is Home? van Ian Strachan
The Apostle Bird van Garry Disher


Citaat:
‘What’s the campground like?’ I asked him.
‘The beach? It’s all right. You can stay as long as you want. The rangers are pretty cool.’
‘Are there showers?’
‘You got to be kidding. But there’s outhouses and they pump them out pretty regular. It ain’t bad.’
‘We won’t be staying long,’ Daddy said. ‘I’ve got a job in San Francisco.’
‘That’s great!’ Dave swiveled around to look at him. ‘What do you do?’
‘I’m in insurance.’
‘No kidding,’ Dave’s face crumpled with admiration. ‘I had insurance on my car one time. (pp.78-79)

Vragen over het boek:

1. Welke rol speelt Mary in het gezin Wolf?
2. Waarom wil Mr. Wolf niet terug naar zijn familie in Nebraska?
3. Waaruit blijkt dat Mr. Wolf lang niet altijd op zijn woord geloofd moet worden?
4. Vind je dat Mrs. Wolf op een goede manier voor haar gezin zorgt? Waar blijkt dat bijvoorbeeld uit?




^ Terug naar boven

Comments are closed.